torstai 25. tammikuuta 2024

Arvostelu: Past Lives (2023)

PAST LIVES



Ohjaus: Celine Song
Pääosissa: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro, Seung Ah Moon, Seung Min Yim, Ji Hye Yoon, Choi Won-young ja Min Young Ahn
Genre: draama
Kesto: 1 tunti 45 minuuttia
Ikäraja: S

Past Lives on ohjaaja-käsikirjoittaja Celine Songin esikoiselokuva. Song työsti elokuvan tarinan omien elämänkokemustensa pohjalta ja sai kaupattua ideansa A24-yhtiölle. Kuvaukset käynnistyivät loppuvuodesta 2021 ja lopulta Past Lives sai maailmanensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla tammikuussa 2023. Nyt elokuva saapuu myös Suomen elokuvateattereihin ja itse odotin leffan näkemistä positiivisin mielin, sen saamien runsaiden kehujen takia. Ilokseni pääsin näkemään Past Livesin ennakkoon sen lehdistönäytöksessä jo ennen joulua.

Lapsuudenystävät ja toisiinsa ihastuneet korealaislapset Na Young ja Hae Sung joutuivat eroon toisistaan, kun Na Youngin perhe muutti Amerikkaan. Vuosia myöhemmin Na Young ja Hae Sung kohtaavat uudestaan.




Greta Lee ja Teo Yoo näyttelevät Na Youngia (amerikkalaisnimeltään Nora Moonia) ja Hae Sungia, jotka olivat hyvät ystävät lapsina ja ihastuneita toisiinsa, mutta jotka joutuivat erilleen, Na Youngin perheen muutettua Kanadaan. Erillään ja varttuessaan he eivät kuitenkaan unohda toisiaan ja vuosien jälkeen he alkavatkin jälleen pitämään yhteyttä. Lee ja Yoo istuvat rooleihinsa erittäin hyvin, etenkin Lee, joka tulkitsee todella lahjakkaasti hahmonsa monimutkikkaita tunteita elokuvan aikana. Heidän väliltä löytyy aitoa kemiaa ja katsojana haluaakin nähdä Na Youngin, tai siis Noran ja Hae Sungin päätyvän lopulta yhteen. Onko se kuitenkaan mahdollista, ainakaan tässä elämässä?
     Elokuvassa nähdään myös John Magaro Noran miehenä Arthurina, joka luo toimivaa kolmiodraamaa kaiken keskelle. Arthuria kohtaan muovautuu monenlaisia tuntemuksia, sillä toisaalta mies tuntuu seisovan Noran ja Hae Sungin onnen välissä, mutta toisaalta taas Arthur on pidettävä heppu, jonka haluaisi löytävän onnen rakastamansa Noran kanssa. Toisin kuin Leen ja Yoon välillä, Leen ja Magaron väliltä ei harmillisesti löydy lainkaan kemiaa, mikä saa katsojan kaiken aikaa kokemaan Noran ja Hae Sungin olevan kuin luodut toisilleen. Muuten Magaro suoriutuu hyvin osastaan.




Past Lives osoittautui erittäin mainioksi draamaelokuvaksi, josta huomaa nopeasti, kuinka henkilökohtaisesta työstä on kyse. Elokuvan kautta ohjaaja-käsikirjoittaja Celine Song käsittelee omaa kokemustaan lapsuudestaan, kun hänen perheensä muutti Etelä-Koreasta Kanadaan ja hän joutui jättämään vanhan elämänsä taakseen ja aloittamaan täysin uudenlaisen elämän. Tämän lisäksi päällä on vaikea rakkaustarina hahmoista, joita voisi luonnehtia sielunkumppaneiksi, jotka eivät kuitenkaan tunnu voivan saada toisiaan. Elokuva ei kerro tarinaansa jenkkityyliin tavanomaisen suorasukaisesti ja kliseisesti, vaan leffa syventyy realistisemmin ihmisten ja tunteiden monimutkikkuuksiin. Lopputulos onkin katkeransuloinen ja teatterista poistuu hieman ristiriitaisin miettein.

Vaikka olisikin elänyt koko ikänsä samassa maassa ja vaikkapa samassa kaupungissa, eikä vastaavaa rakkaustarinaa olisi sattunut omalle kohdalle, Past Livesin kertomus on takuulla jokaiselle enemmän tai vähemmän samaistuttava. Kaikki ovat takuulla jossitelleet jossain kohtaa elämäänsä, että mitä jos tämä juttu olisi mennyt eri lailla tai mitä jos olisin tehnyt tuolloin toisin, millaista elämäni olisi nykyään? Tällainen asioiden läpikäynti kuuluu vahvasti ihmisluonteeseen ja elokuva rakentuukin vahvasti tämän varaan. Riippuen siitä, kuinka lähelle omaa elämää elokuvan aiheet osuvat, sitä tunteikkaampi sen katselukokemus luultavasti on. Jotkut saattavat tunnistaa jotain pientä vertailukohtaa, kun taas jotkut saattavat nähdä elokuvan peilaavan omaa elämää liiankin tarkasti. Itse odotin elokuvan osuvan tunteisiin lujempaa, enkä lopulta poistunut Past Livesista ihan niin vaikuttuneena ja myytynä kuin olisin odottanut ja toivonut.




Ensikertalaiseksi elokuvantekijäksi Celine Song vakuuttaa välittömästi ja jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä hänen tulevat työnsä tarjoavat. Song ammentaa omista elämänkokemuksistaan mainioon käsikirjoitukseen ja rakentaa sen pohjalta oivan haikean ilmapiirin leffaan. Past Lives on myös teknisiltä puoliltaan toimiva. Se on hyvin kuvattu ja pääasiassa sujuvasti leikattu kasaan, joskin itse jäin kaipaamaan hieman enemmän Na Youngin ja Hae Sungin lapsuutta, minkä lisäksi Noran ja Arthurin välille muovautuu suhde turhan nopeasti, jolloin leffan pitää jälkikäteen selittää, miksi he päätyivät yhteen. Lavastus ja puvustus ovat oivalliset ja äänimaailma hyvin työstetty Christopher Bearin ja Daniel Rossenin herkkiä musiikkeja myöten.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 15.12.2023
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Past Lives, 2023, A24, A24 Films, Killer Films, 2AM, CJ ENM Co.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti