sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Arvostelu: Lumen yhdistämät (La sociedad de la nieve - 2023)

LUMEN YHDISTÄMÄT

LA SOCIEDAD DE LA NIEVE



Ohjaus: J. A. Bayona
Pääosissa: Enzo Vogrincic Roldán, Agustín Pardella, Matías Recalt, Alfonsina Carrocio, Tomas Wolf, Agustín Della Corte, Valentino Alonso, Felipe González Otaño, Rafael Federman, Santiago Vaca Narvaja, Simón Hempe, Esteban Bigliardi ja Paula Baldini
Genre: draama, jännitys
Kesto: 2 tuntia 24 minuuttia
Ikäraja: 16

La sociedad de la nieve (englanniksi Society of the Snow), eli suomalaisittain Lumen yhdistämät perustuu Pablo Viercin samannimiseen kirjaan, joka puolestaan perustuu tositapahtumiin vuoden 1972 lento-onnettomuudesta Andeilla. Tapahtuman pohjalta oli jo tehty elokuvat Survive! (Supervivientes de los Andes) vuonna 1976 ja Elossa (Alive) vuonna 1993. Ohjaaja J. A. Bayona oli kiinnostunut tapauksesta ja luettuaan Viercin kirjan vuonna 2012, hän hankki sen elokuvaoikeudet. Kesti kuitenkin vuosia, ennen kuin Bayona sai filmin tuotantoon asti. Kuvaukset käynnistyivät vasta tammikuussa 2022. Lumen yhdistämät sai maailmanensi-iltansa syyskuussa 2023 Toronton elokuvajuhlilla ja nyt se on julkaistu myös Suomessa Netflixin suoratoistopalvelun kautta. Itse olin tutustunut aiheeseen hieman viime vuonna, katsottuani tapahtumista innoitteensa saaneen Yellowjackets-sarjan (2021-). Olin ollut tietoinen Lumen yhdistämistä jo syksystä asti, mutta hoksasin elokuvan aiheen vasta, kun se oli jo ilmestynyt Netflixiin. Kun vielä huomasin, että kyseessä oli Orpokodin (El Orfanato - 2007), Selviytymisen (Lo imposible - 2012) ja A Monster Callsin (2016) tehneen J. A. Bayonan ohjaus, päätin katsoa sen heti.

13. lokakuuta 1972 uruguaylainen rugby-joukkue on matkalla Chileen, kun heidän lentokoneensa törmää vuorenhuippuun Andeilla. Onnettomuudesta selvinneet yrittävät keksiä keinon pysyä elossa hyytävässä kylmyydessä ja päästä takaisin sivistyksen pariin.




Lumen yhdistämät keskittyy uruguaylaisen katolisen eliittikoulu Stella Maris Collegen rugbyjoukkueen, Old Christiansin nuoriin, jotka ovat matkalla Chileen, pelaamaan englantilaistiimiä vastaan, kun heidän lentokoneensa törmää vuoreen Andeilla. Koneen neljästäkymmenestäviidestä matkustajasta kaksitoista menehtyi saman tien ja elokuva seuraa eloonjääneitä, jotka yrittävät selvitä hengissä takaisin kotiin. Näitä henkilöitä ovat muun muassa Numa (Enzo Vogrincic Roldán), Nando (Agustín Pardella) ja tämän sisko Susy (Alfonsina Carrocio), Roberto (Matías Recalt), Gustavo (Tomas Wolf), Tintín (Agustín Della Corte), Pancho (Valentino Alonso), Carlitos (Felipe González Otaño), Eduardo (Rafael Federman), Daniel (Santiago Vaca Narvaja), Coche (Simón Hempe), sekä pariskunta Javier (Esteban Bigliardi) ja Liliana (Paula Baldini). Suuri osa nuorista näyttelijöistä ovat ensikertalaisia tai vasta elokuvauransa alkutaipaleella olevia. Kaikki onnistuvat kuitenkin ihailtavasti tulkitsemaan roolihahmojensa monenlaisia tuntemuksia, joita he kokevat onnettomuuden aikana ja sen jälkeen, jäätyään eritykseen korkeille lumivuorille. Elokuva pystyy pääasiassa hyvin tasapainottelemaan useiden hahmojen kesken ja vaikka Numa nostetaankin usein esille jonkinlaisena päähenkilönä ja kertojaäänenä, kyse on kuitenkin enemmän porukan yhteisestä kokemuksesta kuin tiettyjen nuorten nostamisesta valokeilaan.




Kuten jo juonikuvauksesta voi päätellä, ei Lumen yhdistämät todellakaan ole mikään hilpeä katselukokemus. Kyseessä on erittäin rankka elokuva, jota on ajoittain vaikeaa katsoa, erityisesti kun tietää tapahtumien olleen tosia. Nuorten epätoivo ja ainoana suojana toimivan lentokoneen rippeitä ympäröivä kylmyys puskevat läpi televisiosta ja takertuvat katsojaankin. Kotisohvalla kääriytyy herkästi peiton alle, kun seuraa hahmojen hytinää ja surua, kun aamulla joku ystävistä ei enää herääkään. Epämiellyttävä ahdistus kouraisee tuntuvasti ja siitä jos mistä tunnistaa, että J. A. Bayona on hoitanut hommansa hyvin.

Lumen yhdistämät on rankkuuksissaan todella vaikuttava elokuvakokemus, joka syventyy väkevästi ihmisluonteeseen ja traumaan. Vaikka katsojana tietäisikin jo etukäteen, kuinka hommassa lopulta käy, sitä silti jännittää läpi leffan, sillä niin väkevästi paketti on rakennettu. Lähes kahden ja puolen tunnin kesto kulkee toisaalta nopeasti, sillä tähän selviytymistaisteluun jää niin voimakkaasti koukkuun, mutta samalla pitkän keston myös tuntee - mutta hyvällä tavalla. Ajoittain piinaavankin hidas meno korostaa sitä, kuinka nuoret odottivat päivä ja viikko toisensa perään pelastusta. Välillä tuntuu siltä kuin olisi itsekin menossa mukana. Kun katsojana imeytyy näin tehokkaasti tapahtumien vietäväksi, sitä lujempaa elokuvan tunnepuoli iskee. Raskas katselukoettelemus palkitsee lopussa katsojansa, mutta upeudestaan huolimatta Lumen yhdistämiä tuskin katsoo uudestaan - ainakaan vähään aikaan.




Bayona rakentaa tunnelmaa erinomaisesti. Hänen, Bernat Vilaplanan, Jaime Marquesin ja Nicolás Casariegon työstämä käsikirjoitus on vangitseva. Lumen yhdistämät on myös teknisiltä ansioiltaan laadukas. Kameratyöskentely on todella tyylikästä, oli kyse sitten taitavasti etu- ja taka-alaa hyödyntävästä kuvasommittelusta tai hurjan jylhistä maisemaotoksista. Lumiset Andit näyttävät lumoavilta, mutta samalla karmivilta. Kun kamera siirtyy kauemmaksi lentokoneen hylystä ja näyttää, kuinka valkoinen lentokone katoaa lumen keskelle ja kuinka mitättömän pieniä onnettomuudesta selvinneiden kyhäämät hätämerkit ovatkaan massiivisten vuorten ympäröiminä, nuorten epäusko pelastuksesta valtaa omankin sydämen. Lentokoneen lavaste on mainio, riutuneiden hahmojen maskeeraukset onnistuneen inhottavia ja erikoistehosteet toimivia. Äänimaailma korostaa kylmyyttä ja yksinäisyyttä, samalla kun musiikeista vastaava Michael Giacchino tunnelmoi taustalla tuttuun ansiokkaaseen tapaansa.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.1.2024
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
La sociedad de la nieve, 2023, Cimarrón Cine, El Arriero Films, Misión de Audaces Films, S.L.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti