TV-sarja: Jack Ryan, kausi 2 (2019)

JACK RYAN - KAUSI 2Luojat: Carlton Cuse ja Graham Roland
Pääosissa: John Krasinski, Wendell Pierce, Michael Kelly, John Hoogenakker, Noomi Rapace, Jordi Mollà, Cristina Umaña, Jovan Adepo, Francisco Denis, Tom Wlaschiha ja Arnold Vosloo
Genre: trilleri, toiminta, draama
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 42 minuuttia - 1 tunti - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 27 minuuttia
Ikäraja: 16

Tom Clancyn Ryanverse-kirjasarjaan (1984-) perustuva televisiosarja Jack Ryan nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Amazon Prime Videossa elokuussa 2018. Kakkoskauden teko oli jo käynnissä, ennen kuin ensimmäistä oli edes julkaistu, kuvausten alettua kesällä 2018. Lopulta Jack Ryanin toinen tuotantokausi alkoi pyöriä Prime Videossa marraskuussa 2019. Kausi piti suosiota yllä ja sai parhaiden erikoistehosteiden Emmy-ehdokkuuden, mutta se ei saanut ihan yhtä positiivista vastaanottoa kriitikoilta kuin edeltäjänsä. Itse olin jo pitkään pohtinut Jack Ryanin katselua, mutta vasta nyt kun sarjan neljäs ja samalla viimeinen tuotantokausi saapui Prime Videon valikoimaan, päätin toteuttaa aikomukseni. Pidin sarjan avauskaudesta ja ryhdyinkin positiivisin mielin katsomaan kakkoskautta.

Jack Ryan ja James Greer tutkivat omilla tahoillaan erilaisia hämäräbisneksiä, joiden molempien polut johtavat Venezuelaan ja vaikuttaisi siltä, että kaiken takana on maan presidentti Nicolas Reyes.
John Krasinski palaa rooliinsa Jack Ryanina, CIA-analyytikkona, joka ylennettiin ensimmäisen kauden päätteeksi T-FAD-osaston johtajaksi. Krasinski jatkaa vakuuttavalla linjallaan, Jackin muututtua ykköskauden mittaan hiljaisesta ja hieman epävarmasta toimistotyöntekijästä kentällä taitavasti pärjääväksi agentiksi. Jack on nyt uusien tutkimusten äärellä, hänen kiinnitettyä huomiota Venezuelan tilanteeseen ja kuinka hämärältä jotkut maan toimista vaikuttavat.
     Paluun tekee myös Wendell Pierce Jackin entisen pomon James Greerin rooliin. Jamesilla on omat tutkimuksensa, joiden johtolangat vievät myös kohti Venezuelaa. Niinpä Jack ja James päättävät lyödä hynttyyt yhteen jälleen ja selvittää perin pohjin, mitä maassa on oikein meneillään? Piercekin toimii yhä oivallisesti osassaan ja hänen hahmoaan syvennetään onnistuneesti lisää. Krasinski ja Pierce pelaavat hyvin yhteen ja Jackin ja Jamesin yhteistyötä on taas kerran ilo seurata.
     Muita hahmoja kakkoskaudella ovat muun muassa ykköskaudelta tuttu erityisjoukkoihin kuuluva Matice (John Hoogenakker), sekä uudet tuttavuudet, kuten Jackin ja Jamesin epäilemä Venezuelan presidentti Reyes (Jordi Mollà), tämän kilpailija vaaleissa, Gloria Bonalde (Cristina Umaña), Venezuelan CIA-osaston johtaja Mike November (Michael Kelly), tutkintaan sekaantuva Harriet (Noomi Rapace), ex-merijalkaväen sotilas Marcus (Jovan Adepo), palkkatappaja Schenkel (Tom Wlaschiha), sekä asekauppias Jost Van Der Byl (Arnold Vosloo). Sivunäyttelijätkin suoriutuvat rooleistaan hyvin, vähintään ajaen asiansa.
Jack Ryanin toinen tuotantokausi ei ihan yllä todella mainion ykköskauden tasolle, mutta se on silti oikein kelvollinen uusi vakoojaseikkailu. Pidän paljon siitä, etteivät tekijät lähteneet toistamaan ensimmäisen kauden kertomusta, vaan kehittelivät uuden tapauksen Jackin ja Jamesin päiden menoksi. Toisiin maihin terroristitekoja suunnittelevien sijaan tämänkertainen tutkinta kohdistuu eteläamerikkalaisvaltion presidentin hämäräbisneksiin ja maan kansalaisten sortoon. Tarina toimii, mutta se ei ole yhtä vahva kuin edeltäjänsä, eikä se nappaa mukaansa niin hyvin kuin voisi toivoa. Kaudelta ei myöskään löydy yhtä toimivaa kritiikkiä Yhdysvaltoja kohtaan kuin viimeksi, kun nimenomaan amerikkalaisten julmat iskut Lähi-itään motivoivat jemeniläiset veljekset kostamaan. Kakkoskausi maalailee jenkit huomattavasti nätimmässä valossa, sorretun valtion vapahtajina.

Toisella tuotantokaudella on kahdeksan jaksoa, joiden varrelta löytyy silloin tällöin tylsähköä haahuilua ja täytettä, mutta toisinaan tapahtumia jämähtää tapittamaan erityisen keskittyneenä ja loppua kohti meno muuttuu varsin tiivistunnelmaiseksi toiminnaksi. Kausi toimiikin enemmän osasina kuin niiden summana. Seassa on joitain todella hyviä ja koukuttavia hetkiä, mutta kokonaisuus hieman ontuu. Sivuhahmojen motiivit ja paikat kaiken keskellä tuntuvat ailahtelevan pitkin kautta, eikä käsikirjoitus ole niin nokkela kuin kirjoittajat ovat taitaneet luulla. Jack Ryan ja James Greer ovat kuitenkin hahmoina niin mainiot, että he jo pelastavat paljon. Jackille ei ole saatu laadittua ihan niin merkittävää kaarta kuin viimeksi, mutta on hahmolle sentään pienehkö kehitystä saatu aikaiseksi.
Tuotantokauden ohjaajat rakentavat tunnelmaa toimivasti ja saavat joistain kohtauksista tehokkaan tiivistunnelmaisia. Kausi on oivallisesti kuvattu ja valaistu. Lavasteet ja asut näyttävät hyviltä ja erikoistehosteet ajavat pääasiassa hyvin asiansa. Äänimaailmakin on taitavasti rakennettu säveltäjä Ramin Djawadin musiikkeja myöten. Jos jossain Jack Ryanin kakkoskausi petraa huomattavasti ykköskauteen verrattuna, niin alkutekstipätkässä. Siinä, missä ensimmäisellä kaudella sarjan logo vain tylsästi ilmestyi ruutuun, on kakkoskautta varten animoitu todella tyylikäs pätkä, jossa tyylikkäästi, sekä välillä hieman kauhistuttavasti peilaillaan arkisia ja harmittomia asioita ja esineitä sotaisaan kuvastoon.

Yhteenveto: Jack Ryanin toinen tuotantokausi ei ole yhtä toimiva paketti kuin ensimmäinen, mutta se tarjoaa kuitenkin varsin kelvollista vakoojajännäriä. Kauden kahdeksan jaksoa sisältävät toisinaan haahuilua, eikä meno nappaa niin tiukasti mukaansa kuin viimeksi. Seasta löytyy kuitenkin joitain todella hyviä ja vangitsevia kohtauksia ja tapahtumaketjuja, ja loppua kohti meno petraa. Kertomus on suoraviivaisempi, eikä esimerkiksi Yhdysvaltojen tekojen eettisyyttä kaiken keskellä lähdetä tällä kertaa pohtimaan sen enempää. Itse Ryanille ei ole saatu laadittua kunnon kehityskaarta, mutta hahmo toimii mainiosti ja hänen ja Greerin yhteiset kohtaukset ovat kauden parasta antia. Näyttelijäkaarti suoriutuu hyvin rooleistaan ja teknisiltäkin ansioiltaan kausi on pätevästi tehty. Ykköskauden kakkoskausi onnistuu päihittämään oikeastaan vain alkutekstipätkässään, joka on Ramin Djawadin musiikkien ja tyylikkäästi toteutetun, kauhistuttavasti arkisia esineitä sotaisaan kuvastoon peilailevien visuaalisuuksien kanssa erittäin onnistunut. Jos pidit Jack Ryanin avauskaudesta, suosittelen kakkoskaudenkin katselua - tosin sillä varauksella, ettei se ole ihan niin hyvä kuin edeltäjänsä.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 10.8.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Jack Ryan, 2018-2023, Yhdysvallat, Amazon Studios, Paramount Television, Skydance Television, Genre Arts, Push, Boot., Platinum Dunes, Carlton Cuse Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti