TV-sarja: Outer Banks, kausi 2 (2021)

OUTER BANKS - KAUSI 2Luojat: Josh Pate, Jonas Pate ja Shannon Burke
Pääosissa: Chase Stokes, Madelyn Cline, Jonathan Daviss, Madison Bailey, Rudy Pankow, Charles Esten, Drew Starkey, Cullen Moss, Caroline Arapoglou, Julia Antonelli, Carlacia Grant, E. Roger Mitchell, Austin North, Terence Rosemore, Elizabeth Mitchell, Jesse C. Boyd, Jontavious Johnson, Marland Purge, Samantha Soule ja Gary Weeks
Genre: seikkailu, jännitys, draama
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 42 minuuttia - 1 tunti 1 minuutti - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 7 minuuttia
Ikäraja: 16

Josh Paten, Jonas Paten ja Shannon Burken luoma Outer Banks -sarja nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixin suoratoistopalvelussa huhtikuussa 2020, joten jatkoa oli luvassa. Kuvaukset käynnistyivät saman vuoden elokuussa ja lopulta Outer Banksin toinen tuotantokausi julkaistiin heinäkuussa 2021. Kausi kasvatti sarjan suosiota ja sai kriitikoilta paremmat arvostelut kuin ensimmäinen. Itse pohdin sarjan katselua, kun kolmas tuotantokausi julkaistiin alkuvuodesta 2023, mutta tuolloin homma jäi vain ajatuksen tasolle. Kuitenkin nyt kun Outer Banks on saamassa jo neljännen tuotantokautensa, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen ja katsoa sarjan. Pidin yllättävän paljon ykköskaudesta ja aloitinkin kakkoskauden katselun positiivisin mielin.

Seriffi Peterkinin murhasta lavastettu ja kuolleeksi luultu John B. pakenee kullan varastaneen Wardin tyttären Sarahin kanssa. Outer Banksissa muut Sintit päättävät saada Wardin ja tämän pojan, seriffin todellisen murhaajan Rafen oikeuden eteen.
Outer Banksin tuttu jengi, Sintit ja Kahjot tekevät paluun. Ensimmäisen kauden päätteeksi John B. (Chase Stokes) lavastettiin seriffi Peterkinin (Adina Porter) murhaajaksi ja karattuaan Sarahin (Madelyn Cline) kanssa, pari joutui myrskyn riepoteltavaksi keskellä merta ja nyt heitä luullaan kuolleiksi. John B. ja Sarah ovat kuitenkin elossa ja yrittävät keksiä keinon haalia varastetun kullan takaisin. Samaan aikaan Outer Banksissa paria kuolleeksi luulevat Kiara (Madison Bailey), Pope (Jonathan Daviss) ja JJ (Rudy Pankow) yrittävät keksiä keinoa puhdistaakseen ystävänsä maineen ja saada oikeat syylliset nalkkiin. Stokes, Cline, Bailey, Daviss ja Pankow jatkavat kelpo työtään rooleissaan, osan parantaessa otettaan viime kauteen nähden. Näyttelijöiden väliset kemiat ovat tiivistyneet ja Sinttien seikkailuun hyppää ilomielin takaisin mukaan.
     Vastapuolelta löytyvät Sarahin isä Ward (Charles Esten) ja veli Rafe (Drew Starkey), jotka yrittävät päästä pälkähästä, Rafen tapettua Peterkinin ja Wardin varastettua kullan. Sarahin äitipuoli Rose (Caroline Arapoglou) pohtii rooliaan kaiken keskellä ja kollegansa kuolemaa surevan apulaisseriffi Shoupen (Cullen Moss) kohdalla on vaikea sanoa, ryhtyykö tämä oikeasti tutkimaan Peterkinin kuolemaa, vai onko hän sittenkin Wardin palkkalistoilla. Uusina hahmoina mukaan tuodaan kapteeni Terrance (Terence Rosemore) ja tämän miehistöön kuuluvat Cleo (Carlacia Grant) ja Stubbs (Jontavious Johnson), jotka pelastivat John B:n ja Sarahin merestä ja joilla ei ole itselläänkään täysin puhtaat jauhot pusseissaan, sekä Popen sukuhistoriaan liittyvä rikas rouva Limbrey (Elizabeth Mitchell) ja tämän kätyri Renfield (Jesse C. Boyd). Myös sivunäyttelijät hoitavat tonttinsa pääasiassa hyvin. Esten on vieläkin vakuuttavampi monisävyisenä roistona, mutta Starkey sen sijaan ampuu yli kaiken aikaa ärsyttävämmäksi muuttuvan Rafe-hahmonsa kanssa.
Olin yllättynyt, kuinka paljon pidinkään Outer Banksin avauskaudesta ja olin vielä yllättyneempi kakkoskauden käynnistyessä, sillä pitkään koin sen jopa vielä paremmaksi kuin edeltäjänsä. Joitain heikkouksia ja loogisia kummallisuuksia löytyy sieltä täältä, mutta muuten kakkoskausi nappaa todella tehokkaasti mukaansa. On koukuttavaa seurata John B:n ja Sarahin pakomatkaa ja kun nämä yrittävät keksiä keinon hankkia Wardin varastamat kullat takaisin itselleen. Tämä johtaa moniin jännittäviin tilanteisiin ja kauden ensimmäisen puoliskon voisi helposti ahmia yhtä kyytiä putkeen. Outer Banksissa tapahtuvat kuviot muiden Sinttien kanssa ovat myös mielenkiintoisia, kun nämä yrittävät keksiä keinoa todistaa Wardin ja Rafen syyllisyyden. Kummatkin kuviot pitävät tiukasti mukanaan ja pitkään vaikuttaa siltä, että Outer Banksin toinen kausi olisi todella väkevä paketti.

Suunnilleen puolessa välissä tuotantokautta jotain kuitenkin tapahtuu ja kausi lässähtää. Onnistuneesti rakennettu kuvio kullan kanssa ja vastakkainasettelu Sinttien ja Wardin ja Rafen kanssa töksähtää, kun tekijät aloittavatkin kesken kaiken täysin uuden juonikuvion ja nostavatkin sen yhtäkkiä pääosaan loppukauden ajaksi. Tämä kuvio olisi takuulla mainio, jos se olisi maltettu jättää vasta kolmanteen kauteen, mutta nyt se tuntuu sotkevan kauden soljuvuuden täysin. Loppukausi on muutenkin oudon hätiköiden rakennettu, eikä pidä enää samalla lailla koukussaan. Sekaan tungetaan täysin aivottomia juttuja, jotka kääntyvät naurettavinkin tavoin Sinttien eduksi, sekä turhauttavaa ja pakotetun oloista rakkausdraamaa. Siinä, missä ykköskausi jätti katsojan innolla odottamaan jatkoa, vahvasti käynnistynyt kakkoskausi herätti minussa epäilyksen kolmoskauden toimivuudesta.
Tuotantokauden ohjaajat tekevät vaihtelevaa työtä. Lähes koko ensimmäisen puoliskon ohjannut Jonas Pate rakentaa ansiokkaasti jännitettä ja täpäriä tilanteita, mihin loppukausi ei enää yllä. Käsikirjoitustiimi tekee kauden toisella puoliskolla kummia ratkaisuja, aivan kuin he olisivat äkillisesti tajunneet, ettei alkuperäinen kultajahti saisi täytettyä vaadittua kymmenen jakson mittaa. Kausi on kuitenkin pätevästi kuvattu ja suurimmaksi osaksi sujuvasti leikattu. Lavasteet ja asut pysyvät mainioina, mutta erikoistehosteet eivät pahemmin vakuuta. Joistain yökohtauksista myös huomaa selvästi, että ne on kuvattu päivällä ja yritetty jälkituotannossa naamioida yöksi sinisellä kuvafiltterillä. Äänimaailma toimii ja Fil Eislerin säveltämät musiikit säestävät Sinttien seikkailuja edelleen kelvollisesti.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 16.1.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Outer Banks, Yhdysvallat, 2020-, Netflix, Red Canoe Productions, Rock Fish Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti