TV-sarja: Squid Game, kausi 1 (오징어게임 - 2021)

SQUID GAME - KAUSI 1

오징어게임Luoja: Hwang Dong-hyuk
Pääosissa: Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Oh Yeong-su, HoYeon Jung, Heo Sung-tae, Kim Joo-ryoung, Anupam Tripathi, Yoo Sung-joo, Lee Yoo-mi, Lee Sang-hee, Wi Ha-joon, Gong Yoo, Cho Ah-in, Kim Young-ok ja Lee Byung-hun
Genre: jännitys, draama
Jaksomäärä: 9
Jakson kesto: 32 minuuttia - 1 tunti 2 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 5 minuuttia
Ikäraja: 16

Squid Game on eteläkorealainen Netflix-sarja. Netflix ilmoitti sarjan teosta syyskuussa 2019, jolloin se kulki vielä työnimellä "Round Six". Kuvaukset käynnistyivät kesällä 2020 ja Squid Game julkaistiin Netflixissä tämän vuoden syyskuun 17. päivä. Itse en ollut kuullutkaan koko sarjasta ennakkoon ja julkaisupäivän vietin Netflixissä toisen sarjan, Sex Educationin (2019-) kolmannen kauden parissa. Kuitenkin kun Squid Game nousi yhtäkkiä valtavaan suosioon ja aloin nähdä siitä paljon juttuja sosiaalisessa mediassa, päätin kokeilla, että mistä on oikein kyse. Tietämättä yhtään mitään sarjasta, pistin sen pyörimään ja katsoin sen läpi parissa päivässä.

456 huonosti elämässä menestyvää ihmistä valitaan salaperäiseen kilpailuun, jossa pelataan suosittuja lastenpelejä ja päävoittona on 45,6 miljardia wonia. Pelaajat joutuvat kuitenkin nopeasti huomaamaan, että häviäminen tässä kisassa on hengenvaarallista.
Lee Jung-jae näyttelee Seong Gi-hunia, numero 456:a, veloissa rypevää miestä, joka on joutunut rahan takia suuriin vaikeuksiin. Niinpä mystisen miehen (Gong Yoo) tarjotessa hänelle mahdollisuuden voittaa 45 ja puoli miljardia wonia (euroissa noin 33 miljoonaa), Gi-hun tarttuu tähän sen kummemmin empimättä. Gi-hun päätyykin elämänsä peliin, missä panoksena todella on hänen elämänsä. Hahmolle on kirjoitettu vahva kehityskaari sarjan ja pelin aikana, jota Lee tulkitsee upeasti. Hän eläytyy täydellisesti hahmonsa koettelemusten vietäväksi ja jakso jaksolta on kiinnostavampaa nähdä, miten kokemukset muuttavat Gi-hunia.
     Muita hahmoja sarjassa ovat mm. numero 218 (Park Hae-soo), Gi-hunin vanha ystävä, numero 001 (Oh Yeong-su), iäkäs ja sairas mies, numero 067 (HoYeon Jung), salakavala nuorukainen, numero 101 (Heo Sung-tae), gangsteri, numero 212 (Kim Joo-ryoung), ovela nainen, numero 199 (Anupam Tripathi), pakistanilainen työntekijä, numero 111 (Yoo Sung-joo), tohtori, numero 244 (Kim Si-hyun), pastori, numero 017 (Lee Sang-hee), lasintekijä, numerot 069 ja 070 (Kim Yun-tae ja Lee Ji-ha), pariskunta, sekä 444 muuta pelaajaa, jotka eivät osaa yhtään odottaa sitä, mitä on luvassa. Läpikotaisin näyttelijät hoitavat hommansa hyvin ja itse kunkin kohdalla on mielenkiintoista huomata, kuinka hahmot käyttäytyvät ja muovautuvat pelien edetessä.
Squid Game kuuluu ehdottomasti vuoden isoimpien yllättäjien joukkoon, minkä lisäksi se pääsee kärkikahinoihin tappelemaan paikasta vuoden parhaana sarjana! Heti sarjan avausjakso teki minuun ison vaikutuksen ja jakso jaksolta innostuin sarjasta yhä vain enemmän. Vaikkei sarjan idea mysteerisestä pelistä, jossa häviäminen tietää todella pahaa, ole millään lailla uusi, Squid Game onnistuu tarjoamaan tuttuja juttuja raikkaalla tavalla. Tekijät ovat onneksi hoksanneet, että sarjan idea on aika pöhkö ja niinpä se on pääosin tehty hieman kieli poskessa. 456 ihmistä päätyvät pelaamaan suosittuja lastenpelejä ja -leikkejä, mikä on hupaisassa kontrastissa siihen, kuinka hurjia juttuja häviäjille käy. Värikkäät ja lapselliset pelipaikat on yhdistetty synkällä huumorilla veren roiskumiseen ja väkivaltaisiin kuolemiin.

Tästä huolimatta Squid Game ei ole mikään puhdas komedia. Vaikka katsojana arvaakin hyvissä ajoin, mitä peleissä tulee käymään epäonnisille, on shokkireaktio silti taattu, kun ensimmäisen pelin aikana tapahtuman todellinen luonne käy ilmi itse pelaajille. Shokeeraavia hetkiä on luvassa muitakin, minkä lisäksi sarja muuttuu yhä vain jännittävämmäksi edetessään. Pelit ovat toinen toistaan stressaavampia niin hahmoille kuin katsojille ja joka pelin aikana olin täysin lukittunut paikoilleni, tuijottaessani tapahtumia, sydämeni hakatessa lujaa. Ennen pelin alkua rakennetaan jännitettä sillä, kun hahmotkaan eivät tiedä, mitä on seuraavaksi luvassa. Välillä peli täytyy suorittaa tiiminä, toisinaan taas valitsemasi pari onkin vastustajasi. Pelit ovat myös onnistuneen erilaisia ja eri hahmojen omat pätevyydet nousevat hyvin esille eri peleissä. Peli peliltä ja jakso jaksolta panokset nousevat ja tunnelma tiivistyy. Joka jakson jälkeen on pahemmin koukussa peliin ja on aivan pakko saada tietää, miten lopussa käy?
Kuten monista aasialaistuotannoista, myös Squid Gamesta löytyy vahvaa yhteiskunnallista kritiikkiä. Sarjaa voi katsoa kommenttina yhä vain sekopäisemmäksi muuttuvasta reality-televisiosta ja kuinka sairaampia leikkejä ja pelejä internet on pullollaan. Luokkaerot nostetaan myös tapetille. Rikkaiden ja köyhien välistä kuilua tuijotetaan syyttävin silmin. Sarjan kritiikki ei ole omaperäisimmästä päästä ja vahvoja mielleyhtymiä muodostuu esimerkiksi Nälkäpeli-elokuviin (The Hunger Games - 2012-2015), kun käy selväksi, mistä peleissä onkaan kyse. Silti homma toimii, sillä paketti siinä ympärillä on niin vahva.

Sarjan ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa yksin sen luoja Hwang Dong-hyuk, joka tekee erinomaista työtä. Hwang pitää katsojasta tiukasti kiinni ja pistää jännittämään oikein toden teolla. Tekniseltäkin puoleltaan Squid Game on laadukas. Se on tyylikkäästi kuvattu ja sujuvasti leikattu. Lavasteet ovat mainion kierot ja värikkäistä leikkipaikoista on saatu epämiellyttäviä ilmestyksiä. Asut, raa'at maskeeraukset ja efektit toimivat pätevästi ja äänimaailmakin on hyvin luotu. Jung Jae-ilin säveltämät musiikit säestävät tapahtumia oivallisesti, hyödyntäen leikkisiä melodioita samalla, kun Hwang tarjoaa kauhistuttavaa kuvastoa.
Yhteenveto: Squid Game on aivan mahtava ja vangitseva selviytymistaistelusarja, joka koukuttaa jakso jaksolta yhä vain enemmän. Pelit ovat toinen toistaan jännittävämpiä ja katsojan stressitasot nousevat peli toisensa jälkeen yhä vain korkeammiksi. Pelejä hyödynnetään erinomaisesti niin sääntöjen kuin pelaajien kautta, ja pelin odottaminen on lähes yhtä jännittävää kuin itse peli. Yhdeksän jaksoa tykittää helposti vaikka saman päivän aikana loppuun, sillä on aivan pakko saada tietää, kuinka lopuksi käy. Jännityksen lisäksi sarja hoidetaan myös hieman kieli poskessa ja huumorin kautta. Synkkää komediaa löytyy paljon ja kontrasti värikkäiden leikkikenttien ja brutaalin verimässäilyn kanssa on vekkulimainen. Yhteiskunnallista kritiikkiäkin löytyy, eikä sarja ole mitään aivotonta huttua. Hwang Dong-hyuk hoitaa hommansa niin ohjaajana kuin käsikirjoittajana lahjakkaasti ja Lee Jung-jae on nappivalinta päärooliin Gi-huniksi, jonka kehityskaari on esimerkillisesti työstetty. Kaiken kaikkiaan Squid Game on varsinainen yllättäjä ja yksi vuoden parhaista sarjoista. Vaikka homma toimisi minisarjana, lopussa tietty vihjaillaan jatkomahdollisuudesta. Jos taso pysyy tällaisena, katson erittäin mielelläni toisenkin kauden!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 25.9.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja televisiosarjan juliste www.namu.wiki.com
오징어게임, Etelä-Korea, 2021, Siren Pictures, Netflix


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti