torstai 16. maaliskuuta 2017

Arvostelu: Gold (2016)

GOLD (2016)



Ohjaus: Stephen Gaghan
Pääosissa: Matthew McConaughey, Edgar Ramírez, Bryce Dallas Howard, Corey Stoll, Joshua Harto, Toby Kebbell ja Bruce Greenwood
Genre: draama
Kesto: 2 tuntia
Ikäraja: 12

En tiedä miksi, mutta kun kuulin Goldista, luulin kyseessä olevan elokuva jostain tähtilaulajasta. Turha tosiaan kysyä syytä, sillä sellaista en osaa sanoa. Kun kuulin, mistä leffa oikeasti kertoo, niin pysyin kyllä kiinnostuneena, sillä kullanetsintätarinan lisäksi sitä tähdittäisi Matthew McConaughey. Ajattelin, että kyseessä voisi olla viihdyttävä pätkä, mutta tunnelmaani latisti se, ettei elokuva saanut kovin hyviä arvioita. Kävin kuitenkin katsomassa Goldin, enkä ymmärrä, miksi sitä on haukuttu, sillä kyseessä on hyvä elokuva.

1980-luvulla innokas Kenny Wells lähtee yhdessä Michael Acostan kanssa Indonesiaan etsimään kultaa. Kaksikko tekee massiivisen löydön ja heistä tulee tolkuttoman rikkaita. Tämä ei kuitenkaan tapahdu ilman monia ongelmia...

Kenny Wellsina nähdään tosiaan Matthew McConaughey, jonka suorituksessa näkyy tuttuja McConaughey-merkkejä. McConaughey on mielestäni hyvä näyttelijä ja suoriutuu tästäkin roolista mainiosti. Hahmo tuntuu aluksi olevan täynnä itseään, mutta vähitellen käy selväksi, että hän on vain niin innoissaan asioista, että muut ihmiset tuntuvat menettävän arvoaan Kennyn silmissä. Kenny ei kuitenkaan ole paha henkilö, lähinnä vain liian rakastunut kultaan. Vaikka elokuva on tehty tositapahtumien pohjalta, Kenny Wells ei ole oikea henkilö, vaan muunnelma eräästä ihmisestä.
     Edgar Ramírezin näyttelemällä Michael Acostalla on maine suuren kupariesiintymän löytämisestä, jonka takia Kenny kääntyykin hänen puoleensa. Michaelilla on enemmän jalat maassa kuin Kennylla, joka pitää ryyppäämisestä ja juhlimisesta. Ramírez on hyvä roolissaan ja Michael on mielenkiintoinen hahmo.
     Bryce Dallas Howard esittää Kennyn tyttöystävää Kayta. Aluksi Kay on innoissaan miehensä kaivostoiminnasta ja kun rahaa virtaa, niin tietenkin hymy leviää hänenkin huulilleen. Kuitenkin kun Kennyn kiinnostus kultaa kohtaan tuntuu olevan paljon voimakkaampi kuin Kayta kohtaan, alkaa suhteeseen tulla säröjä. Valitettavasti Kayn rooli on todella pieni, jolloin hänestä on vaikea erityisemmin pitää, vaikka häntä esittääkin Dallas Howard.
     Corey Stoll näyttelee Brian Woolfia, joka esittää olevansa hyvä yhteistyökumppani Kennylle, mutta onkin vain rahan perässä. Brianin lisäksi monet muut haluavat hyötyä Kennyn kullasta, kuten Bruce Greenwoodin näyttelemä iso kiho Mark Hancock. Elokuvassa nähdään myös Fantastic Fourista (2015) tuttu Toby "Dr. Doom" Kebbell FBI-agentti Jenningsina.

Gold tosiaan pohjautuu tositapahtumiin, mutta hahmoja ja tapahtumia on muuteltu leffaa varten. Elokuvan alussa Kennylla menee vielä hyvin, mutta seitsemän vuotta myöhemmin, kun hänen isänsä on kuollut, rahat alkavat olla vähissä ja Kennyn täytyy miettiä, mitä tekisi. Hän päättää pistää kaikkensa likoon ja lähtee Acostan kanssa Indonesiaan. Siellä vastaan tulee paljon ongelmia - esimerkiksi Kenny sairastaa malariaa - mutta lopulta Acosta ilmoittaa, että kultaa tulee. Hieman tylsän alun jälkeen Indonesia-osuus on mainio, mutta kun kultaa alkaa tulla jo ennen elokuvan puolta väliä ja nousu alkaa, katsojana tietää varmasti, että loppuleffan aikana tulee tapahtumaan jotain pahaa.

Ja niin käykin. Loppuelokuva on lähinnä sitä, että Kenny yrittää pitää kultakaivoksen itsellään ja vältellä rahanahneita ihmisiä. Paikoitellen elokuva tuntuu hieman liian pitkältä, mutta se ei koskaan ole huono. Mielestäni onkin todella outoa, ettei Gold ole saanut hyviä arvioita, sillä siinä on hyvä tunnelma ja hyviä näyttelijöitä. Etenkin kun kultaa löytyy ja juhliminen alkaa, niin hyvä fiilis leviää katsomoonkin asti. Hymy leviää kasvoille, kun Kenny ja Michael huutavat onnellisina kovaan ääneen, että he löysivät kultaa. Vaikka Kenny onkin hieman erikoinen tapaus, hänestä alkaa pitämään elokuvan aikana ja haluaisi nähdä, että hän pääsisi elämään suureellista elämää. Loppupuoli tuntuu olevan arvattava, mutta Goldista löytyy erinomainen yllätyskin. Heikoin asia elokuvassa on, että se tuntuu hieman siltä, ettei sitä luultavasti muista enää muutaman kuukauden päästä. Vaikka Gold on hyvä, en koe, että minun tarvitsisi välttämättä koskaan katsoa sitä uudelleen.

Elokuvan on ohjannut Stephen Gaghan, joka on ohjannut muutaman tuntemattomamman teoksen ennen Goldia. Tässä hän näyttää osaavansa ja toivottavasti Gaghan tekee lisää leffoja tämän jälkeen. Kuvaus on paikoitellen liian heiluvaa ja jotkut tasaisiksi tarkoitetut kuvat sisältävät liikaa liikettä. Lähikuvissa kuva on myös hieman epätarkka. Leikkaus on sujuvaa, etenkin toisella puoliskolla FBI:n tullessa mukaan tarinaan. Valitettavasti Daniel Pembertonin säveltämä musiikki ei pääse esille, mutta onneksi mukana on tunnettuja kipaleita säestämässä tarinaa.

Yhteenveto: Gold on mainio elokuva, jonka ongelmana on tosin se, että se luultavasti vaipuu unholaan jo muutaman kuukauden jälkeen. Matthew McConaughey on tuttuun tyyliinsä hyvä pääroolissa ja muutkin näyttelijät ovat ihan tasokkaita. Tunnelma on pääasiassa toimiva, mutta hieman pitkäveteisiä hetkiä on myös mukana. Vaikka helposti arvaa, ettei Kennylla mene täysillä loppuun asti, niin mukana on myös todella hyvä yllätys. Kuvaus ei ole parhaasta päästä, eivätkä sävellykset jää mieleen. Jos Beauty and the Beast (2017) ei ensi viikonloppuna kiinnosta, niin tässä on hyvä vaihtoehto sen tilalle.




Kirjoittanut: Joonatan, 19.2.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.joblo.com
Gold, 2016, Black Bear Pictures, Hwy61, Living Films

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti