sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Arvostelu: 2 Fast 2 Furious (2003)

2 FAST 2 FURIOUS (2003)



Ohjaus: John Singleton
Pääosissa: Paul Walker, Tyrese Gibson, Eva Mendes, Cole Hauser, Ludacris, Thom Barry, James Remar ja Devon Aoki
Genre: toiminta
Kesto: 1 tunti 47 minuuttia
Ikäraja: 16

Kun lapsena näin ensimmäisen kerran The Fast and the Furiousin (2001), pidin siitä, sillä siitä löytyi paljon vauhtia ja toimintaa. Kesti kuitenkin pari vuotta ennen kuin näin sille jatkoa. Itse asiassa näin sarjan neljännen osan, Fast & Furious (2009), jostain syystä toisena ja katsoinkin välissä ilmestyneet 2 Fast 2 Furiousin ja aika irrallisen The Fast and the Furious: Tokyo Driftin (2006) vasta vähän ennen kuin menin katsomaan Fast Fiven (2011) elokuvateattereihin. En erityisemmin välittänyt 2 Fast 2 Furiousista ja se tuntui minusta jokseenkin tylsältä ja olenkin mitä luultavimmin katsonut sen vain kerran jälkikäteen. Pääsyy, miksi en välittänyt tästä leffasta kovin paljoa, oli se, ettei siinä esiintynyt Vin Diesel. Hän oli nimittäin tekemässä hirveää xXx:aa (2002), eikä kiireiltään ehtinyt tähän mukaan. Nyt kun The Fast and the Furious -sarja (2001-) on saamassa kahdeksannen osansa, The Fate of the Furious (2017), täytyi tietysti katsoa koko sarja uudestaan läpi ja arvostella sen elokuvat.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellistä osaa The Fast and the Furious!

Brian O'Conner ja hänen entinen ystävänsä Roman Pearce pakotetaan soluttautumaan huumelordi Carter Veronen bisneksiin, jotta poliisi saisivat tarvittavat todisteet siitä, että hän salakuljettaa tavaraa Floridaan.

Elokuva tarvitsisi Vin Dieselia, sillä Brian O'Conneria näyttelevä Paul Walker ei kykene olemaan kovin erikoinen pääosassa. Hahmo ei ole enää poliisi, vaan hän on jatkanut laittomien katuajojen parissa ja noussut isoksi nimeksi Miamissa. Brian on muuttunut hieman itsevarmemmaksi ja hänen muutoksensa on toimivasti mietitty. Harmi vain, että Walker on näyttelijänä vain ihan kiva, eikä häntä jaksaisi erityisemmin katsoa.
     Onneksi mukana on Tyrese Gibson, joka esittää Roman Pearcea. Hahmo on kaksikosta se energisempi ja villimpi, jolloin hänet voi käsittää pakollisena komediatyyppinä. Joskus tällaiset tapaukset ovat ärsyttäviä leffoissa, mutta Gibsonin suoritus on toimiva ja häntä jaksaa katsoa mielellään. Brian ja Roman ovat vanhoja tuttuja, joiden välit menivät Brianin paljastuessa poliisiksi. On kiinnostavaa seurata, kuinka kaksikko alkaa rakentamaan takaisin vanhaa ystävyyttään.
     Eva Mendes esittää Monica Fuentesia, joka on myös soluttautunut Veronen piireihin. Monica jää hieman mitäänsanomattomaksi hahmoksi, sillä hän ei erityisemmin tee mitään leffassa. Silti Brian iskee häneen silmänsä ja heidän välilleen syntyy jotain säpinää. Mendes on ihan hyvä osassaan, joka ei toisaalta vaadi paljoa.
     Itse Carter Veronea näyttelee Cole Hauser. Verone johtaa rikollista toimintaa Miamissa ja on itse asiassa aika toimiva pahis. Hauser on uskottava rikollispomon roolissa. Verone jopa näyttää pariin otteeseen, ettei hänelle todellakaan kannata ryttyillä. Verone on todella rikas ja elää hulppeasti. Hänen uskollisimpia kätyreitään esittävät Mo Gallini ja Roberto Sanchez.
     Hip hop -artisti Ludacris nähdään elokuvassa autovarikon omistajana Tejina. Hahmo johtaa katuajoja Miamissa. Hän on aika rento tapaus. Brianin tuttuna hän haluaa auttaa Brianin ongelmissa. Ludacris on hyvä osassaan. Yhtä tärkeimmistä katuajajista, Sukia esittää Davon Aoki.
     The Fast and the Furiousista tuttu poliisi Bilkins (Thom Barry) esiintyy tässäkin, mutta paljoa hän ei pääse tekemään. Lähinnä hän vain saa Brianin suostumaan uuteen soluttautumiskeikkaan. Toinen tärkeässä roolissa oleva poliisi on agentti Markham (James Remar), joka ei pidä Brianista, eikä todellakaan Romanista. Markham ei kuuntele Briania, vaan päättää tehdä, miten itse haluaa, mikä aiheuttaa ongelmia operaatioon.

Edellisen elokuvan lopussa Brian O'Conner päästi Vin Dieselin esittämän Dominic Torreton pakenemaan, mikä johti Brianin erottamiseen poliisivoimista. Tähän viitataan parissa kohtaa, mutta muuten leffa ei tunnu jatkavan The Fast and the Furiousin tarinaa. Välillä elokuva tuntuu olevan pelkkä tarpeeton lisäosa, mutta onneksi se tuntuu pääasiassa olevan ihan menevä toimintapätkä. 2 Fast 2 Furiousin alussa päästään jälleen seuraamaan katuajoja, mutta ne eivät ole samalla lailla tarinan keskiössä. Leffassa onkin enemmän samanlaista tunnelmaa kuin kyttäkaksikkoleffoissa, mikä toimii - vaikka päähenkilöt eivät poliiseja olekaan. Vauhdikasta menoa on mukana, kuten myös jännitysmeininkiä. Huumejengeihin soluttautumisia nähdään usein leffoissa ja tämä poikkeaakin perinteisistä sellaisista teoksista autokaahailujensa takia. Kovin yllättäviä asioita ei tapahdu, mutta muutamaan otteeseen pääsee hämmästelemään tekijöiden kekseliäisyyttä.

2 Fast 2 Furiousissa on paikoitellen mukana musiikkivideotunnelma, mikä hieman häiritsee, mutta tavallaan se myös sopii leffaan. Elokuvassa on pääasiassa jokseenkin realistinen tunnelma, mutta myös hölmömpiäkin ja epäuskottavia asioita pääsee näkemään. Leffa alkaa kuljettamaan sarjaa hieman pois pelkästä autoihailusta ja vie sitä enemmän rikollisuuden maailmaan, mitä tulevissa osissa tullaan näkemään. Nauraa saa välillä - lähinnä Romanin jutuille ja käytökselle, mutta kovin monia vitsejä ei ole mukana. Kaikkein kovimpaan ääneen hörähdin heittoistuinkohdalle, joka oli täysin selittämätön ja typerä, mutta silti niin loistava. Muuten 2 Fast 2 Furiousta ei voi kutsua loistavaksi. Se jää helposti unholaan, eikä se ole yhtä viihdyttävä kuin sarjan edellinen osa. Yksi parhaimmista kohdista elokuvassa on kidutuskohtaus, joka oli yllättävän julma ja karu. Karua oli myös kun yhdessä kohtauksessa rekka ajaa auton päältä, eikä voi olla miettimättä, millaiseksi muussiksi kuljettaja muuttui.

Sarjan ohjaus on vaihtunut Rob Cohenilta John Singletonille, joka oli tätä ennen ohjannut mm. Samuel L. Jacksonin tähdittämän Shaftin (2000). Elokuva on kuvattu ihan hyvin ja jotkut kamerakikkailut ovat yllättävän toimivia. Leikkaus on nopeatempoista, mikä lisää musiikkivideo tunnelmaa, etenkin yhdessä jumputtavan musiikin kanssa. Värimäärittely ei ole onneksi oranssihtavaa ensimmäisen osan tapaan, vaan kuva näyttää normaalilta. Visuaaliset tehosteet eivät enää näytä kovin erikoisilta. Vihreän taustakankaan käytön huomaa usein ja joissain kohdissa autot ovat selkeästi digitaalisia. Autojen nopeutustehosteet ovat jokseenkin naurettavan näköisiä. Äänitehosteilla tuodaan vauhdin tunnetta lisää hienosti.

Blu-rayn kuvanlaatu on hyvä. Lisämateriaalina Blu-raylla on poistettujen kohtauksien, mokaotoksien ja "Prelude to 2 Fast 2 Furious" -prologin lisäksi leffan teosta kertova "Inside 2 Fast 2 Furious", leffasarjan naisista kertova "Fast Females", pätkä "Hollywood Impact", jossa kerrotaan, miten autoelokuvat ovat vaikuttaneet sarjaan, näyttelijöiden pitämä 'autokoulu', pätkä "Tricking Out a Hot Import Car", jossa näytetään auton tuunaamista, autostunteista kertova "Supercharged Stunts", Ludacrisin tekemistä kappaleista kertova "Making Music with Ludacris", näyttelijöistä kertova "Actor Spotlights" ja autoista kertova "Car Spotlights". Katsottavaa on noin puoleksitoista tunniksi.

Yhteenveto: 2 Fast 2 Furious on menevä jatko-osa, vaikka siinä jääkin kaipaamaan Vin Dieselia. Paul Walker ei yksinään pystyisi kantamaan leffaa, joten on hyvä, että mukana on huumoria mukaan tuova Tyrese Gibson. Kaverikyttämeininki on toimiva ja katuajot ovat tyylikkäitä. Soluttautuminen huumelordin jengiin ei ole kovin uusi juttu, mutta menee siinä samalla. Muutamia karuja kohtia on mukana, joista pidin. Elokuvan läpi kulkee pienoinen musiikkivideotunnelma, mikä hieman häiritsee, mutta tavallaan toimii. Leikkaus on nopeatempoista. Visuaaliset efektit eivät ole kovin kummoisia ja nopeustehosteet ovat paikoitellen naurettavia. Jos pidit ensimmäisestä osasta, niin katso myös 2 Fast 2 Furious, mutta jos kaipaat elokuvista älykkyyttä ja todellisia tunteita, niin jätä tämä väliin.




Kirjoittanut: Joonatan, 27.2.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.pinterest.com
2 Fast 2 Furious, 2003, Universal Pictures, Original Film, Mikona Productions GmbH & Co. KG, Ardustry Entertainment

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti