sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Arvostelu: Fast Five / Fast & Furious 5 (2011)

FAST FIVE (2011)

FAST & FURIOUS 5



Ohjaus: Justin Lin
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Sung Kang, Gal Gadot, Dwayne Johnson, Elsa Pataky, Tego Galderon, Don Omar, Matt Schulze ja Joaquim de Almeida
Genre: toiminta
Kesto: 2 tuntia 11 minuuttia / Extended Cut: 2 tuntia 12 minuuttia
Ikäraja: 12

Autokaahailuelokuva The Fast and the Furious (2001) oli hitti, joten sille tehtiin tietty jatkoa. Sarjan toinen osa 2 Fast 2 Furious (2003) ei kuitenkaan tuntunut jatkavan tarinaa, vaan se tuntui lähinnä Paul Walkerin esittämän Brian O'Connerin omalta irralliselta seikkailulta. Vielä irrallisemmalta tuntui kolmas osa The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006), jossa ainoa tuttu naama oli Vin Dieselin näyttelemä Dominic Toretto, joka käväisi leffassa muutaman sekunnin ajan ennen lopputekstejä. Vasta sarjan neljäs osa, hölmösti nimetty Fast & Furious (2009) jatkoi ensimmäisessä osassa alkanutta tarinaa ja siinä saatiin hieman yhdistettyä Tokyo Driftiakin mukaan sarjaan. Leffa oli hitti ja sen loppu jäi auki, joten jatkoa tehtiin tietty nopeasti. Yksinkertaisesti nimetty Fast Five ilmestyikin keväällä 2011 ja monet sarjan fanit innostuivat kuullessaan, että siinä nähtäisiin useita tuttuja naamoja aiemmista osista. Suomessa elokuvaa markkinoitiin nimellä "Fast & Furious 5: Keikka Riossa", mutta jostain syystä "Keikka Riossa" putosi pois elokuvan ilmestyessä. Fast Five oli sarjan ensimmäinen osa, jonka näin elokuvateatterissa. Itse leffakokemuksesta en paljoa muista, vaan kyseisestä päivästä tulevat lähinnä mieleen ylisuolaiset popcornit, joiden takia oksensin seuraavana yönä... muttei siitä sen enempää. Vuosien varrella olen katsonut Fast Fiven pariin otteeseen uudestaan ja nyt kun sarja on saamassa lisäystä elokuvalla The Fate of the Furious (2017), oli aika katsoa sarjan aiemmat osat läpi ja arvostella ne.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia The Fast and the Furious, 2 Fast 2 Furious, The Fast and the Furious: Tokyo Drift ja Fast & Furious!

Dominic Toretto ja Brian O'Conner päättävät kostaa, kun heidät petetään kesken keikan. Kaksikko päättää ryöstää pettureiden pomon, herra Reyesin miljoonat, joita vartioidaan Rio de Janeirossa. Tähän he eivät kuitenkaan pystyisi vain kahdestaan, joten on aika kutsua vanhoja tuttuja mukaan. Lisävaikeuksia tuottaa kaksikkoa jahtaava erikoisagentti Hobbs.

Vin Diesel ottaa kunnolla johtajaroolin Dominic Torettona ja pakko sanoa, että hän on osassaan erittäin vakuuttava. Dom ei ole enää yhtä haudanvakava kuin edellisessä osassa, vaan virnuilee ja naurahtelee useasti. Elokuvassa tuodaan selvästi esille, kuinka perhe on elintärkeä asia Domille ja perheeseen kuuluvat myös lähimmät ystävät. Dom tekisi mitä tahansa perheensä eteen ja sen myös huomaa. Dom pääsee jälleen pullistelemaan lihaksiaan ja näyttämään olevansa autoilun kingi, eli yksinkertaistettuna olemaan tosi äijä. Haastatteluista ja lisämateriaalipätkistä päätellen Diesel on todellisuudessa mukava ja rento heppu, jonka kanssa voisi viettää hauskan päivän, mutta jos hän ottaisi Dom-roolin päälle ja käskisi minun mennä nurkkaan häpeään, niin tekisin sen mukisematta - niin uhkaava hän osaa olla.
     Paul Walkerin näyttelemä Brian O'Conner on jättänyt lainkuuliaisen elämän kokonaan taakseen ja on alkanut totuttelemaan rikolliselämään. Katsojana on ollut mielenkiintoista seurata Brianin kehitystä. Jo ensimmäisen leffan aikana pystyi arvelemaan, että lopulta Brian päätyy Domin tiimiin pysyvästi ja nyt se on tapahtunut. Vin Diesel ja Paul Walker olivat tosielämässä parhaat ystävykset ja sen näkee useasti elokuvan aikana. Dom ja Brian ovat saaneet vanhat riitansa sovittua ja he toimivat erittäin hienosti tiiminä. Yksi tämän elokuvan ja koko sarjan kantavista voimista onkin heidän ystävyytensä ja miten se kehittyy sarjan kulkiessa eteenpäin. Walker on jälleen hyvä osassaan.
     Brian on palannut yhteen Domin siskon, Mia Toretton (Jordana Brewster) kanssa. Myös Mia pääsee kaahailemaan, muttei kovin paljoa, sillä hän on raskaana. Tämä yhdistää pääkolmikkoa vieläkin paremmin. Mian rooli on alkupuoliskolla isompi, mutta kun muu tiimi tulee mukaan tarinaan, hänen roolinsa pienenee.
     2 Fast 2 Furiousista tutut Roman Pearce (Tyrese Gibson) ja Tej (rap-artisti Ludacris) tekevät mainion paluun ja yhdistävät kyseisen elokuvan muuhun sarjaan toimivasti. Roman on sama moottoriturpa kuin aiemminkin ja Tej taitaa tekniset laitteet. Roman tuo mainiosti huumoria mukaan tarinaan. Kaksikolla on hyviä kohtia, joissa tulee esille, että he ovat tunteneet toisensa pitkään.
     The Fast and the Furious: Tokyo Driftista tuttu, sekä Fast & Furiousissa lyhyesti esiintynyt Sung Kangin näyttelemä Han nähdään isommassa ja mielenkiintoisemmassa roolissa kuin aiemmin. Han toimii ryhmän kameleonttijäsenenä, sillä hänellä on kyky sulautua väkijoukkoihin huomaamattomasti.
     Fast & Furiousista tutut Leo (Tego Calderon) ja Santos (Don Omar) esiintyvät myös tässä. Paikoitellen kaksikko tuntuu hieman irralliselta muusta porukasta, mutta heillä on ihan hauskoja kohtauksia keskenään, jolloin he menevät muun elokuvan ohessa. Myös samassa elokuvassa esiintynyt Gal "Wonder Woman" Gadotin näyttelemä Gisele liittyy Domin jengiin. Mian ollessa raskaana, Gisele pääsee hoitamaan naisellisen toimintatähden roolin. Gisele tekee nopeasti vaikutuksen Haniin ajotaidoillaan ja heidän välilleen alkaakin syntyä hieman jotain... Myös alkuperäisestä The Fast and the Furiousista tuttu Vince (Matt Schulze) on mukana, vaikkei tiimiin kuulukaan. Hän ei ole samanlainen mulkku kuin ensimmäisessä osassa, muttei ole vieläkään kovin pidettävä hahmo ja katsojana epäilee häntä kaiken aikaa.
     Domin tiimin perässä on tosiaan Dwayne Johnsonin näyttelemä erikoisagentti Hobbs, joka on erinomainen lisäys sarjaan. Vaikka Johnsonin näyttelijäntaidot eivät erityisemmin loistakaan ja hän on useaan otteeseen tahattoman koominen, on hän järkälemäisen kokonsa puolesta ensimmäinen varteenotettava vastus Domille. Kun hahmo tulee mukaan tarinaan, katsojana alkaa välittömästi odottamaan, että hän ja Dom ottaisivat miehestä mittaa jossain kohtaa ja kun niin vihdoin käy, niin voi olla erittäin tyytyväinen - ja iloinen siitä, ettei joudu heidän kamppailun tielle.
     Muita hahmoja elokuvassa ovat mm. konstaapeli Elena Neves (Elsa Pataky), joka liittyy Hobbsin tiimiin, ollessaan yksi Rio de Janeiron lahjomattomista poliiseista, sekä Joaquim de Almeidan näyttelemä herra Reyes, jonka rahat Domin tiimi aikoo varastaa. Erityisen uhkaava tai vakuuttava pahis herra Reyes ei valitettavasti ole.

Fast Five alkaa Fast & Furiousin loppukohtauksesta, jossa vanginkuljetusbussi on viemässä Domia vankilaan, kun Brian ja Mia saapuvat pelastamaan hänet. Tällä kertaa kohtaus nähdään kokonaisuudessaan, mistä siirrytään hieman ajassa eteenpäin. Brian ja Mia piileskelevät Rio de Janeirossa, jossa he tapaavat Vincen, jolla on heille autonvarastuskeikka. Kun muu tiimi pettää pariskunnan ja mukaan saapuneen Domin, kolmikko alkaa selvittämään, mikä ryöstön suunnittelijoita oikeasti kiehtoi autoissa? Jäljet johtavat herra Reyesiin, jolla on sata miljoonaa dollaria piilotettuna huippuvartioidusti ympäri kaupunkia. Kolmelle henkilölle keikka olisi mahdoton, joten heidän pitää soitella muutama puhelu ja kutsua vanhat tutut paikalle. Katsojana kokee jonkinlaista outoa mielihyvää nähdessään vanhat tutut naamat samaan aikaan ruudulla puhaltamassa yhteen hiileen. Yksi parhaista asioista elokuvassa - Brianin ja Domin tosiystävyyden lisäksi - onkin ryhmädynamiikka. Tiimin yhteishenki toimii todella hyvin ja jokaiselle hahmolle on saatu paljon tekemistä, jolloin kukaan ei tunnu ylimääräiseltä tai jää ulkopuolella, mikä voisi olla vaarana tällaisissa elokuvissa. Onkin hauskaa, miten Fast Five kykenee hyödyntämään tiiminsä jäseniä paremmin kuin supersankarielokuva The Avengers (2012), jossa tiimin jäsenet ovat paljon tunnetumpia ja ikonisempia.

Elokuva on paljon toiminnallisempi kuin aiemmat osat ja tällä kertaa toiminnallisuus ei synny vain autokaahailusta, sillä sitä on vähemmän kuin aiemmin. Katsojana voi kokea tulleensa petetyksi, kun pääsee vihdoin näkemään laittoman katuajopaikan, jonne päähahmot lähtevät vierailulle, mutta itse kisaa ei näytetäkään. Leffassa nähdäänkin lähinnä vain yksi kunnon kisa, jossa Brian yrittää jälleen voittaa Domin, mikä ei tietenkään ole mahdollista. Paras autokaahailu tapahtuu lopussa ja se on toteutettu todella näyttävästi. Siinä pistetään useita autoja romuttamokuntoon, kun nopeatempoinen kaahailu kulkee pitkin Rion katuja. Tässä leffassa toiminta koostuu enemmän perinteisemmistä tulitaisteluista ja nyrkkiotteluista. Taistelukohtaukset tuovat oman hienon lisäyksensä sarjaan, mutta ehdottomasti paras tappelu on Domin ja Hobbsin välinen turpaanveto. Vaikka siinä kuvaus onkin hieman heiluvaa ja leikkaus nopeatempoista, on se vain törkeän hienoa nähdä, kun kaksi järkälemäistä toimintastaraa mätkii toisiaan pataan. Kohtauksesta tekee hienon varsinkin se, että Hobbs todella tuntuu kunnon vastukselta, eikä katsojana voi olla varma, kumpi voittaa. Toiminnan lisäksi mukana on myös draamapuoli. Brian mietiskelee useaan otteeseen, voiko hänestä tulla hyvä isä, kun hänellä ei ole muuta muistikuvaa omasta isästään kuin että tämä oli aina poissa. Muutamaan otteeseen myös Lettyn (Michelle Rodriguez) kuolema tuodaan esille vaivaamaan Domia. Ja kuten jo sanoin, tietyt hahmot tuovat mukaan tarvittavaa huumoria. Hauskuutta lisäävät myös muutamat älyvapaat stuntit ja joidenkin kohtien epäuskottavuus.

Vaikka Fast Five onkin todella mainio toimintaelokuva, joka vihdoin näyttää, että sarjassa on oikeaa potentiaalia, löytyy siitä heikkojakin puolia. Joskus älyvapaudet tuntuvat liian hölmöiltä, minkä lisäksi alun junaryöstökohtauksen jälkeen nähtävä pohdiskelujakso tuntuu kestävän hieman liian kauan. Katsojana haluaa jo päästä näkemään tutut naamat yhdessä, joten ei erityisemmin jaksaisi katsoa kovin kauaa, kun päähenkilöt miettivät, että mitäs sitä nyt tekisi? Onneksi elokuva lähtee käyntiin, kun tiimi kokoontuu ja varastamiskeikan suunnittelu alkaa. Mitä pidemmälle Fast Five kulkee, sitä viihdyttävämmäksi se muuttuu ja juurikin erittäin viihdyttävänä toimintaseikkailuna se onnistuu todella mainiosti. Mitään kovin fiksua ei kannata odottaa, eikä tämä elokuva toimisikaan erityisen monimutkikkaana ja "viisaana". Fast Five päihittää monin puolin kaikki edeltäjänsä ja alkaa vihdoin onnistua viemään sarjaa oikeaan suuntaan. Jos aiemmat sarjan osat ovat maistuneet, niin tästä voitte nautiskella oikein kunnolla!

Sarjan ohjaus on yhä pysynyt Justin Linilla, mikä tuntuu enemmän ja enemmän parhaalta ratkaisulta. Lin selvästi tietää, minne haluaa viedä hahmoja ja elokuvasta näkee, että aina siitä asti, kun Lin astui ohjaajan pallille Tokyo Driftissa, hän on halunnut yhdistää tutut naamat samaan elokuvaan ja vihdoin hän on päässyt tekemään sen. Hän on tehnyt hyvää työtä käsikirjoittaja Chris Morganin kanssa luodessaan tarinaa leffalle. Siinä kaikki tuntuu kasvavan loppua kohti, jotta huipennus tuntuu entistäkin vaikuttavammalta. On toimiva ratkaisu, ettei katuajoja nähdä kunnolla, jotta katsoja joutuu odottamaan loppuun asti nähdäkseen kunnon kaahailua, joka todella näyttää, miksi sarjan nimi on suomeksi "nopea ja raivoisa". Elokuva on kuvattu pääasiassa hyvin, vaikka heikompiakin kuvia on mukana. Laajat kuvat ovat ehdottomasti parasta antia. Leikkaus on välillä liian nopeatempoista, mutta lähinnä toimivaa. Visuaaliset tehosteet ovat todella hyviä. Stuntit ovat näyttäviä ja äänitehosteilla tuodaan lisää vauhdin hurmaa. Musiikista vastaa jälleen Brian Tyler, mutta eipä tämänkään musiikki jää mieleen leffan jälkeen, vaikka toimiikin sen aikana.

Elokuvasta on olemassa minuutin pidempi Extended Cut -versio, jossa on muutamia pidennettyjä kohtia ja joihinkin taistelukohtiin on lisätty digitaalisesti veriroiskeita. Suomessa tätä versiota ei ole saatavissa missään julkaisussa, mutta eipä siinä paljoa menetä, kun kyseessä on lähinnä vain minuutin ero ja leffa toimii muutenkin hyvin.

Blu-rayn kuvanlaatu on todella hyvä. Lisämateriaalina Blu-raylla on mm. poistettuja kohtauksia, mokaotoksia, Tyrese Gibson hassuttelupätkä "Tyrese TV", sekä elokuvan eri kohtauksien teosta kertovat pätkät "The Big Train Heist", "Dom vs. Hobbs" ja "Inside the Vault Chase". Pätkissä "Dom's Journey", "Brian O'Conner: From Fed to Con" ja "Enter Federal Agent Hobbs" pääsee hieman tutustumaan kyseisiin hahmoihin tekijöiden ja näyttelijöiden mietteiden kautta. Katsottavaa on noin puoleksitoista tunniksi.

Yhteenveto: Fast Five on ensimmäinen oikeasti mainio elokuva The Fast and the Furious -sarjassa, edellisten ollessa enemmän tai vähemmän ihan toimivia. On hienoa nähdä aiemmissa osissa esiintyneet hahmot vihdoin samaan aikaan ruudulla ja ryhmädynamiikka toimii hyvin. Vaikka Dwayne Johnson onkin paikoitellen hieman koominen, hänen hahmonsa agentti Hobbs on erittäin hyvä lisäys, sillä hän on ensimmäinen kunnon vastus Vin Dieselin näyttelemälle Dominic Torettolle. Katuajoja ei ole samalla lailla kuin edellisissä osissa ja toiminta onkin enemmän tulitusta ja turpaanmätkintää. Kuitenkin kun lopun kaahailu alkaa, saa katsoja aikansa arvoista nähtävää, jos aiemmat jutut eivät ole vielä vakuuttaneet. Elokuvan aikana katsoja voi olla useaan otteeseen erittäin tyytyväinen. Vaikea sanoa, mikä sen tunteen aiheuttaa, mutta itselleni Fast Five tuo hymyn huulille monta kertaa ja siinä on mainio tunnelma lähes koko elokuvan läpi. Muutamat älyvapaudet ja hitaat kohdat voi katsoa sormien läpi, sillä kyseessä on niin tyylikäs ja viihdyttävä toimintapätkä, jonka katsoo erittäin mielellään useasti uudestaan. Kyseessä on selkeästi sarjan paras osa ja suosittelenkin Fast Fivea kaikille, joille edelliset osat ovat toimineet. Suosittelen tätä myös yleisesti toimintaleffojen faneille. Tätä ennen kannattaa kuitenkin katsoa sarjan edelliset osat (miinus Tokyo Drift), jotta hahmot ovat tuttuja. Elokuvan lopputekstien aikana nähdään vielä lyhyt kohtaus, jossa esiintyy vanha tuttu hahmo ja siinä myös viitataan seuraavaan elokuvaan...




Kirjoittanut: Joonatan, 17.3.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.collider.com
Fast Five, 2011, Universal Pictures, Original Film, One Race Productions, Dentsu Inc.

1 kommentti:

  1. Kiinnostava ja hauska kirjotustyyli! Täältä on hyvä tulla aina tarkistamaan uusimpien elokuvien arvosteluja ja postaustahti on sopivan aktiivista.

    VastaaPoista