sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Arvostelu: Fast & Furious (2009)

FAST & FURIOUS (2009)



Ohjaus: Justin Lin
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, John Ortiz, Gal Gadot, Laz Alonso, Sung Kang, Don Omar, Tego Calderon ja Michelle Rodriguez
Genre: toiminta
Kesto: 1 tunti 47 minuuttia
Ikäraja: 16

Kaahailuelokuva The Fast and the Furious (2001) oli iso hitti, joten sille tehtiin tietty jatkoa. Jatko-osat eivät kuitenkaan tuntuneet jatkavan tarinaa oikein millään lailla. 2 Fast 2 Furiousissa (2003) nähtiin kyllä Paul Walkerin esittämä Brian O'Conner, mutta elokuvassa ei erityisemmin viitattu aiempiin tapahtumiin, vaan se tuntui hahmon irralliselta sooloseikkailulta. Vaikka Vin Diesel tekikin pienen cameoroolin Dominic Torettona The Fast and the Furious: Tokyo Driftissa (2006), ei elokuva tuntunut kuuluvan sarjaan oikein millään lailla, ottaen huomioon, että ketään tuttua naamaa ei ollut nähtävissä. Siinä kohtaa olisi voinut luulla, että sarjaa olisi väkisin jatkettu ja että koko juttu jäisi siihen, mutta niin ei käynytkään. Innostus nousi, kun ilmoitettiin, että sarjan neljännessä osassa nähtäisiin jälleen Paul Walker ja Vin Diesel yhdessä, minkä lisäksi mukana olisi myös ensimmäisestä osasta tutut Jordana Brewster ja Michelle Rodriguez. Monet ihmettelivät elokuvan nimeä, sillä siinä ei ollenkaan mainittu leffan olevan neljäs osa, vaan nimi oli vain yksinkertaisesti Fast & Furious. Elokuva oli huonoista arvosanoistaan huolimatta iso hitti ja monet kokivat, että tästä sarja lähtisi vihdoin kunnolla käyntiin, mikä oli tietenkin erikoista, sillä kyseessä olisi todella jo sarjan neljäs osa. Omalla kohdallani kävi sillä lailla, että Fast & Furious oli toinen elokuva, jonka näin sarjasta. Syytä en muista, mutta niin vain kävi. Vuosien varrella olen nähnyt elokuvan pariin otteeseen uudestaan. Nyt kun sarja on saamassa jatkoa elokuvalla The Fate of the Furious (2017), oli aika katsoa sarjan kaikki osat uudestaan ja arvostella ne.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia The Fast and the Furious, 2 Fast 2 Furious ja The Fast and the Furious: Tokyo Drift!

Dominic Toretto alkaa selvittämään rakkaan Lettynsa murhaa. Johtolangat johdattavat hänet David Park -nimisen miehen jäljille. Valitettavasti Parkin perässä on myös Domin vanha tuttu Brian O'Conner, joka on päätynyt FBI:n palvelukseen.

Jostain kumman syystä Paul Walkerin näyttelemä Brian O'Conner on otettu FBI-agentiksi, vaikka hän pitikin poliiseja pilkkanaan sarjan toisessa osassa. Walker on leikannut hiuksensa lyhyemmiksi, minkä takia hän näyttää selvästi aikuisemmalta kuin aiemmin, mikä luo myös lisäuskottavuutta hänen poliisihahmoonsa. Vaikka Brian tuntuu uskottelevan itselleen, että FBI on se, mitä hänen kuuluu tehdä, läpi elokuvan huomaa, että rikollinen elämä ja laittomat autokaahailut kiehtovat häntä enemmän. Katsojana on mielenkiintoista seurata Brianin sisäistä taistelua siitä, kummalla puolella hänen kuuluisi olla. Walker vetää tähän mennessä parhaan roolisuorituksensa sarjassa.
     Vin Diesel on samanlainen äijä Dominic Torettona kuin alkuperäisessäkin elokuvassa. Domista on kuitenkin tullut paljon synkempi tapaus, etenkin Lettyn kuoleman takia. Kovin montaa hymyä hänen kasvoillaan ei nähdä, vaan Dom kulkee totisena paikasta toiseen. Itsevarmuus on pysynyt, eikä muista ole tietenkään vastusta hänelle, kun kyse on autoasioista. Diesel suoriutuu osastaan tyylikkäästi. Sarja on selvästi ollut hänelle tärkeä, sillä tässä Diesel toimii myös tuottajana näyttelemisen ohessa.
     Michelle Rodriguezin Letty-hahmo tosiaan kuolee elokuvan alussa, eikä häntä nähdä kuin lyhyesti. Hänen lisäkseen Domin tiimiin leffan alussa kuuluvat riitelevät kaverukset Leo (Tego Calderon) ja Santos (Don Omar), jotka eivät puhu englantia, sekä monien ihmetykseksi The Fast and the Furious: Tokyo Driftista tuttu Han (Sung Kang). Ihmettelyhän syntyy siitä, että Han kuoli kyseisessä elokuvassa. Selityksenä annettiin yksinkertaisesti, että tämä elokuva tapahtuu ennen Tokyo Driftin tapahtumia. Haninkaan rooli ei ole kovin iso, mutta hänen mukanaolonsa on tärkeää, sillä se yhdistää Tokyo Driftin edes jollain tapaa paremmin muuhun sarjaan, eikä leffa tunnu enää yhtä irralliselta.
     Jordana Brewsterin esittämän Domin siskon Mia Toretton ruutuaika ei ole kovin iso, mutta hänellä on silti tärkeä rooli tarinassa. Mia nimittäin yrittää toimia järjen äänenä kostonhimoiselle Dominicille, minkä lisäksi hän joutuu jälleen tapaamaan Brianin, jonka kanssa hänellä oli juttua ensimmäisessä osassa. Mia ei voi luottaa Brianiin enää, mutta yrittää silti kaikkensa, jotta Brian ja Dominic eivät hyökkäisi toistensa kimppuun. Brewster on parempi roolissaan kuin aiemmin.
     David Park (Ron Yuan) työskentelee Braga-nimisen huumekauppiaan leivissä. Braga itse pysyttelee piilossa, mutta hänen alaisillaan on isommat roolit. Hänen oikea kätensä on John Ortizin näyttelemä Campos, joka ei hahmona ole kummoinen, mutta Ortizista löytyy oikeaa tyyliä rikollisen rooliin. Nykyään Wonder Womanina tunnettu Gal Gadot esittää Giselea, joka toimii Bragan yhteyshenkilönä. En aiemmin edes tiedostanut Gadotin olevan sarjassa, sillä hän tuli minulle kunnolla tutuksi vasta viime vuonna leffassa Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), jossa hän esitti aiemmin mainittua supersankaritarta. Hauskana faktana on, että Gisele on Gadotin ensimmäinen elokuvarooli! Bragan muskelimiehenä toimii Laz Alonson näyttelemä Fenix, josta on saatu oikeasti häijyn näköinen hahmo. Vaikka Fenix ei olekaan kovin moniulotteinen tai muistettava, hän toimii leffassa tarpeeksi hyvin ison kokonsa ja ajamistaitojensa ansiosta.

Fast & Furious alkaa näyttävällä kohtauksella, jossa Domin tiimi ryöstää rekan, joka kuljettaa bensiiniä isoissa säiliövaunuissa. Aloitus imaisee katsojan saman tien mukaan ja välittömästi tiedostaa katsovansa The Fast and the Furious -elokuvaa. Eikä vain tuttujen naamojen takia, vaan koska kohtauksesta tulee mieleen ensimmäisen leffan aloituskohtaus, sekä loppuhuipennus. Tässä juttua ja vauhtia on vielä kasvatettu, jolloin jännityksen tunne on voimakas alusta asti. Elokuvassa nähdään monia muitakin jännittäviä kohtia, kuten kilpa-ajo kaupungin kaduilla ja kaahailu Meksikon rajalla. Autokohtauksien rakenne toimii paremmin kuin edellisissä osissa, jolloin ne pitävät paremmin otteessaan. Tässä kilpakaahailut eivät kuitenkaan tapahdu aiempien leffojen tapaan egopullistelun takia, vaan niillä on tärkeä osa juonen kannalta. Taustalla toimiva Braga tarvitsee huumekuriireja, jotka salakuljettaisivat aineita Meksikosta Yhdysvaltoihin, minkä takia hän järjestää kilpailuja löytääkseen parhaimmat kuskit. Tämän kuullessaan Dom ja Brian tietty kilpailevat sekä muita että toisiaan vastaan, sillä heillä on eri syyt saada Braga kiinni. Vaikka Braga-juttu kuljettaakin elokuvaa eteenpäin, tarinassa keskitytään kuitenkin Domin ja Brianin väliseen jännitteeseen ja sen ratkeamiseen.

Tämä on tosiaan ensimmäinen kunnon jatko-osa The Fast and the Furiousille, eikä välissä ilmestyneitä kahta teosta edes oteta oikeastaan huomioon tarinassa. On siis oikeastaan ihan sama näkeekö 2 Fast 2 Furiousia ja Tokyo Driftia ennen tätä. Ensimmäisen osan lopussa Brian oli paljastunut poliisiksi, jolloin Dom menetti luottamuksensa häneen. Kuitenkin kun poliisit olivat ottamassa Domia kiinni, Brian päästi hänet karkuun, joten vaikka Dom on tässä elokuvassa yhä vihainen Brianille, hän tuntee jonkinlaista kiitollisuutta, sillä hän olisi muuten vankilassa. Brian yrittää korjata välejään Domin kanssa, mutta Domin ollessa etsintäkuulutettu rikollinen ja Brianin ollessa FBI-agentti, ei sellainen ole millään lailla kovin helppoa. Kaksikon rikkinäinen ystävyys on elokuvan kantava voima, sillä se on mainiosti rakennettu. Tietenkin mitä pidemmälle elokuva kulkee, sitä enemmän kaksikko alkaa tajuamaan, että heidän ainoa mahdollisuutensa Bragan päihittämiseksi on työskennellä yhdessä. Valitettavasti Braga-osuus elokuvassa ei ole mitä mielenkiintoisin, jolloin Fast & Furious pysyy kahden ensimmäisen osan tapaan "ihan kelpo pätkä" -tasolla. Siitä huolimatta kyseessä on tähän mennessä sarjan toimivin osa tyylikkäämpien auto-osuuksiensa, sekä Domin ja Brianin suhteen onnistuneen kehittämisen vuoksi.

Sarjan ohjaus on pysynys Tokyo Driftin ohjaajalla Justin Linilla, joka selvästi haluaa työskennellä sarjan parissa, etenkin kun alkuperäiset tähdet ovat jälleen kehissä. Lin on yhdistänyt toimivasti kunnon henkilödraamaa tuttuihin rikosteemoihin ja kilpa-ajoihin, joita sarjassa on jo nähty. Tekninen toteutus on parempi kuin aiemmissa osissa. Kuvaus on tyylikkäämpää kuin aiemmin ja selvästi tarkemmin mietittyä. Etenkin toimintakohtauksissa kameratyöskentely on suoritettu todella mainiosti. Leikkaus on paikoitellen hieman liian nopeatempoista, muttei yhtä ylitseampuvaa kuin aiempien osien joissain kohdissa. Stuntit ovat näyttäviä ja kun tietää, että monet kaahailut ovat oikeasti toteutettuja, vaaran tunne välittyy katsojalle entistäkin paremmin. Visuaaliset tehosteet ovat mainioita ja vihreän taustakankaan käyttö on pääasiassa huomaamatonta, vaikka Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla olevassa tunnelissa huomaa, ettei itse tunneli ole erityisen uskottava autojen ikkunoista nähtynä. Äänitehosteilla on tuotu toimivasti lisää vauhdin tunnetta. Brian Tyler on säveltänyt elokuvaan musiikkia, mutta se ei jää mitenkään mieleen ja katsojana kiinnittää lähinnä huomiota vain kappaleisiin, kuten Pitbullin "Blancoon".

Blu-rayn kuvanlaatu on hyvä. Lisämateriaalina Blu-raylla on mm. Domin tiimistä kertova lyhytelokuva "Los Bandoleros", autoista kertovat pätkät "Under the Hood - Muscle Cars" ja "Under the Hood - Imports", pätkä "Getting the Gang Back Together", joka kertoo tuttujen naamojen palaamisesta sarjan pariin, stunteista kertova "High Octane Action", alkukohtauksen teosta kertova "Shooting the Big Rig Heist", sekä mokaotoksia. "Making of" -videota ei ole mukana, eikä myöskään poistettuja kohtauksia, mikä on sääli, sillä ne olisivat mielenkiintoisimmat extrat. Katsottavaa on yhteensä noin puoleksitoista tunniksi.

Yhteenveto: Fast & Furious ei ole kovin ihmeellinen, mutta silti sarjan paras elokuva tähän mennessä. Hieman tarpeettoman 2 Fast 2 Furiousin ja ylimääräisen The Fast and the Furious: Tokyo Driftin jälkeen tämä leffa jatkavaa vihdoin alkuperäisen elokuvan tarinaa, tehden sen vielä toimivasti. Braga-osuus ei ole mitä mielenkiintoisin, mutta Domin ja Brianin välistä rikkinäistä suhdetta seuraa erittäin kiinnostuneena. On hienoa nähdä Diesel ja Walker jälleen tutuissa rooleissaan ja kumpikin vetää osansa mainiosti. Kaahailukohtaukset ja stuntit ovat näyttäviä, minkä lisäksi elokuvan tekninen toteutus on parempi kuin aiemmissa osissa. Ohjaaja Justin Lin tuntuu tietävän, minne sarjaa kuuluisi jatkaa ja hän onkin tehnyt kelpo työtä leffan parissa. Jos aiemmat osat ovat toimineet, niin kannattaa katsoa myös Fast & Furious. Hauskaahan on, ettei sinänsä edes tarvitse katsoa 2 Fast 2 Furiousia ja The Fast and the Furious: Tokyo Driftia ennen tätä, sillä niitä ei oteta tarinassa huomioon, vaikka onkin hienoa, että Tokyo Drift saadaan paremmin yhdistettyä sarjaan Hanin mukanaololla.




Kirjoittanut: Joonatan, 16.3.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.filmofilia.com
Fast & Furious, 2009, Universal Pictures, Relativity Media, Original Film, One Race Productions, Dentsu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti