tiistai 28. maaliskuuta 2017

Arvostelu: Brokeback Mountain (2005)

BROKEBACK MOUNTAIN (2005)



Ohjaus: Ang Lee
Pääosissa: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Anne Hathaway, Randy Quaid ja Anna Faris
Genre: romantiikka, draama
Kesto: 2 tuntia 14 minuuttia
Ikäraja: 12

Muistan hämärästi, kun Annie Proulxin samannimiseen novelliin (1997) perustuva Brokeback Mountain ilmestyi elokuvateattereihin. Sitä kehuttiin paljon ja useat kertoivat sen olevan yksi parhaista rakkaustarinoista. Itse en kuitenkaan ollut erityisen innostunut aiheesta, enkä katsonut elokuvaa vuosiin. Viime vuosina kiinnostukseni kuitenkin heräsi. Jotkut sanoivat, että Brokeback Mountain on todella ihana, kun taas jotkut sanoivat sen olevan yliarvostettu. Lopulta tyttöystäväni houkutteli minut katsomaan sen ja päätin sitten samalla kirjoittaakin siitä.

Vuonna 1963 kaksi miestä, Ennis Del Mar ja Jack Twist päätyvät töihin lammaspaimeniksi Brokeback-vuorelle, jossa heille syntyy romanssi. Maailmassa ei kuitenkaan hyväksytä homoutta, jonka takia he joutuvat salailemaan rakkauttaan. Vaikka kumpikin menee naimisiin, Ennis ja Jack tapaavat toisiaan, jotta voivat viettää aikaa yhdessä.

Ennis Del Maria näyttelee edesmennyt Heath Ledger, joka on tuttuun tapaansa hyvä roolissaan. Ennis on hiljainen tapaus, eikä alkupuolella puhu kovin usein. Jackin kanssa oleminen kuitenkin saa Enniksen hieman rentoutumaan ja kertomaan itsestään. Elokuvan aikana Ennis muuttuu mieleltään synkemmäksi ja hänessä on arvaamattomuuden tuntua.
     Jack Twistia esittää Jake Gyllenhaal, joka on ihan hyvä osassaan. Jack pitää rodeosta ja hahmo on parhaimmillaan innostuessaan jostain. Muutamaan otteeseen Jack jopa huudahtaa "jiihaa!" kovaan ääneen. Muuten hahmo ei ole kovin erikoinen ja tuntuu olevan jokseenkin surullinen useasti. Gyllenhaal puhuu usein hyvin monotonisesti, jolloin hahmon puhetta on tylsä kuunnella.
     Enniksen naisystävä Almaa esittää Michelle Williams ja Jackin tapaamaa Lureen-naikkosta näyttelee Anne Hathaway. Alma ja Ennis vaikuttavat aluksi rakastuneilta, mutta mitä enemmän Ennis haaveilee Jackin perään, sitä enemmän pariskunta etääntyy toisistaan. Alma alkaakin pikkuhiljaa ymmärtämään, mistä on kyse. Lureen on ratsastaja, mikä kiinnittää Jackin huomion. Hahmo ei kovin paljoa esiinny elokuvassa, mikä on harmi, sillä Hathaway on hyvä näyttelijä.
     Elokuvassa nähdään myös National Lampoon's Vacationista (1983) tuttu Randy "Eddie" Quaid Aguirrena, joka palkkaa Enniksen ja Jackin, sekä Scary Moviesta (2000) tuttu Anna "Cindy" Faris ja uudesta Stranger Things -sarjasta (2016-) tuttu David "Jim Hopper" Harbour pariskuntana. Oli erikoista nähdä hömelön roolista tunnettu Quaid vakavasti otettavana.

Elokuvan alkupuoli on mielenkiintoinen. Jos tietää, että päähahmot rakastuvat, sitä lähinnä odottaa, mutta jos ei tiedä, niin se voi tulla yllätyksenä. Brokeback-vuoren osio, jossa Ennis ja Jack tutustuvat, on leffan parasta antia. Hahmojen tutustumista on kiinnostavaa seurata ja katsojana haluaa tietää, mikä johtaa kaksikon rakkauteen. Vastaus on seksi. Alkupuoli tapahtuu 1960-luvulla, eikä silloin homous ollut erityisen hyväksyttävää, joten ei ihme, etteivät miehet täysin ymmärrä ja hyväksy, mitä heidän välillään tapahtuu. Mutta kun he ovat kerran sen kokeneet, niin heistä tulee riippuvaisia toistensa läheisyydestä. Niinpä kun heidän työaikansa vuorella päättyy, heidän täytyy aina välillä käydä "kalastusretkillä" yhdessä, jolloin he voivat rakastaa ja rakastella rauhassa.

Brokeback Mountain kertoo tarinan pitkältä ajanjaksolta ja välillä sen myös huomaa. Aluksi vuosien varrella ei tunnu tapahtuvan mitään ulkoista muutosta hahmoissa, mutta onneksi Jackin naamakarvoitus viestii hieman ajan kulumisesta. Vaikka vuodet vierivätkin nopeasti, elokuva tuntuu useasti laahaavan. Tarinassa kyllä tapahtuu asioita, mutta itse päähenkilöiden rakkaustarina ei tunnu oikein löytävän ratkaisua. Kovin siirappista romanssia ei ole nähtävissä ja rakkaus onkin piilotettua, jotta muut eivät sitä huomaisi. Aluksi Ennis ja Jack pelkäävät kiinnijäämistä, mutta jossain kohtaa he kaipaavat toisiaan niin paljon, ettei heitä välttämättä edes kiinnosta, jos totuus paljastuisi.

Kokonaisuutena kyseessä on ihan kiva leffa, joka ei kuitenkaan täysin vakuuta. Tietysti kun kuulee kymmenisen vuotta kehuja jostain teoksesta ja vihdoin katsoo sen, on suuri riski, ettei tajuakaan sen hienoutta. Voi olla, että jos en tietäisi elokuvan mainetta, olisin katsonut sen täysin eri tavalla. Voi myös olla, että se ei olisi siltikään erityisesti iskenyt minuun. Hyviä hetkiä on yhtä lailla kuin tylsiäkin. Rakkaustarina itsessään ei täysin toimi, vaikka siitä löytyy vakuuttavatkin puolensa. Monet ovat sanoneet itkeneensä Brokeback Mountainin aikana, mutta minuun siitä ei tarttunut sellaista tunnelatausta, että olisin ollut kertaakaan surullinen leffaa katsoessani. Joillekin se tietty iskee, mutta minä en ole yksi heistä. Ei leffa huono ole, mutta ei se erityisen hyväkään ole.

Ohjauksesta vastaa Ang Lee, joka oli tätä ennen tehnyt mm. elokuvat Wo hu cang long (Crouching Tiger, Hidden Dragon - 2000), jota en ole vielä nähnyt ja Hulk (2003), joka on hirveää kuraa. Tästä elokuvasta Lee voitti parhaan ohjauksen Oscar-palkinnon. Kyllähän häneltä löytyy jollain lailla silmää elokuvien tekoon, mutten silti ymmärrä, miksi hän sai pystin. Elokuva on kuvattu hyvin ja leikkaus on ihan sujuvaa. Elokuva voitti palkinnon myös musiikistaan, jonka on säveltänyt Gustavo Santaolalla. Musiikki toimii leffan aikana, muttei jää jälkikäteen mieleen.

Yhteenveto: Brokeback Mountain ei ole kovin erikoinen rakkaustarina. Elokuva kertoo tapahtumat usealta eri vuodelta ja tuntuu menevän välillä liian nopeasti eteenpäin, vaikka oikeasti laahustaakin hitaasti. Alkuosuus Brokeback-vuorella on mielenkiintoisinta ja parasta. Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal ovat hyviä rooleissaan, mutteivät pelasta kokonaisuutta. Huonosta leffasta ei ole kyse ja Brokeback Mountain onkin ihan kiva. Tylsä se on joka tapauksessa. "Traagisia" rakkaustarinoita on tehty paremminkin, eikä tässä ole oikeastaan muuta "uutta" kuin että rakastuvat ovat miehiä. Jos romanttisia leffoja kaipaa, niin tämän voi katsoa muiden joukossa.




Kirjoittanut: Joonatan, 8.2.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.joblo.com
Brokeback Mountain, 2005, Focus Features, River Road Entertainment, Alberta Film Entertainment, Good Machine

2 kommenttia:

  1. Kyllä huomaa, ettet todella ole katsonut elokuvaa sen itsensä vuoksi. Ymmärryksen puute on luonnollista, koska elämänkokemuksesi saati tietosi 60-luvun maailmasta eivät vielä riitä. Sitä todistaa maininta, ettei Ennisin Jackin rakkaus ole kovin kummoinen juttu. Kyllä se oli hyvin merkillinen omana aikanaan. Se oli rikos, josta oli ankarat seuraukset. Juuri siitä elokuvassa on kysymys, luvatto an rakkauden ristiriidoista yksilön ja yhteiskunnan eri tasoilla. Seksi ei todellakaan ole tämän elokuvan päämotiivi. Luulen, että kymmenen vuoden kuluttua näet tämän elokuvan toisin silmin. Hienoa kuitenkin, että katsoit välillä laatuleffaakin.

    VastaaPoista
  2. Niin, elokuva tosiaan kertoo luvattomasta rakkaudesta ja sen ristiriidoista yksilön ja yhteiskunnan eri tasoilla. 60-luvulla homous tosiaan oli laitonta (myös täällä meillä Suomessa). Ottaen vielä huomioon kirkon ja uskonnon melko vahvan roolin, sekä homouden luokittelun sairauksena, ei voi vähätellä Ennisin ja Jackin rakkautta. Mielestäni elokuva on kuvaus ihmisen toiminnasta ja valinnoista, kun vastakkain ovat omat tunteet ja yhteiskunnan normit. Elokuva on aito kuvaus 60- luvun homojen asemasta, eikä suinkaan vain romantiikannälkäisille tehty elokuva, jossa pääosassa ovat seksi ja rakkaus.

    VastaaPoista