torstai 27. elokuuta 2020

Arvostelu: Paavo Pesusieni kuivalla maalla (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water - 2015)

PAAVO PESUSIENI KUIVALLA MAALLA

THE SPONGEBOB MOVIE: SPONGE OUT OF WATEROhjaus: Paul Tibbitt ja Mike Mitchell
Pääosissa: Tom Kenny, Mr. Lawrence, Antonio Banderas, Clancy Brown, Bill Fagerbakke, Carolyn Lawrence, Rodger Bumpass, Matt Berry ja Jill Talley
Genre: animaatio, komedia, seikkailu
Kesto: 1 tunti 32 minuuttia
Ikäraja: 7

"Muutama arvostelu myöhemmin..."

Stephen Hillenburgin luomaan huippusuosittuun Paavo Pesusieni -animaatiosarjaan (SpongeBob SquarePants - 1999-) perustuva filmi Paavo Pesusieni -elokuva (The SpongeBob SquarePants Movie) nautti myös menestyksestä, ilmestyessään vuonna 2004. Elokuvan teko oli kuitenkin jättiprojekti, minkä vuoksi itse sarjan teko piti keskeyttää hetkeksi, joten tekijät eivät heti halunneet tehdä toista leffaa, vaan päättivät keskittyä sarjaan. Vuonna 2010 Nickelodeon-yhtiö alkoi kuitenkin suunnittelemaan uutta Paavo Pesusieni -leffaa, toivoen voivansa tehdä sen yhteistyössä Paramount Picturesin kanssa. Paramount ei kuitenkaan ollut aluksi kiinnostunut, kunnes seuraavana vuonna yhtiö perusti oman animaatiofirmansa Paramount Animationin. Vuonna 2012 ilmoitettiin, että yhtiöt olivat päässeet sopuun ja uusi elokuva oli tulossa. Animointi alkoi ja myös oikeiden näyttelijöiden kanssa käytävät kuvaukset lähtivät käyntiin syksyllä 2013. Lopulta Paavo Pesusieni kuivalla maalla -nimen saanut filmi ilmestyi alkuvuodesta 2015 ja sekin onnistui olemaan iso menestys, mistä kriitikotkin pitivät. Itse en käynyt katsomassa elokuvaa leffateatterissa, vaan katsoin sen vasta myöhemmin samana vuonna vuokralta, enkä erityisemmin pitänyt siitä, enkä ole katsonut sitä uudestaan. Kuitenkin kun leffasarja saamassa jatkoa uudella elokuvalla Paavo Pesusieni vapaalla jalalla (The SpongeBob Movie: Sponge On the Run - 2021), päätin katsoa kaksi aiempaa filmiä uudestaan. Pari viikkoa ensimmäisen Paavo Pesusieni -elokuvan jälkeen katsoin Paavo Pesusieni kuivalla maalla.

Kallisarvoisen rapupiirasen resepti katoaa ja koko Tangala ajautuu kaaokseen, syyttäen Planktonia varkaudesta. Tällä kertaa Plankton taitaa kuitenkin olla syytön ja Paavo Pesusieni päättää auttaa häntä selvittämään, kuka todellisuudessa on ryöstön takana?
Tutut Paavo Pesusieni -sarjan hahmot tekevät tietty paluun, alkaen tottakai itse Paavo Pesusienestä (äänenä Tom Kenny). Yleensä lapsellisena hölmönä tunnettu Paavo on tässä leffassa urhoollisempi sankaritapaus, joka päättää heti tehdä kaikkensa pelastaakseen rapupiirasen reseptin ja samalla koko Tangalan. Parissa kohtaa Paavo hekottelee tyhmille jutuille, mikä saa herkästi nostettua hymyn katsojan huulille. Tai pistää raivon hitaasti kiehumaan, riippuen katsojasta.
     Paavon paras kaveri Patrick Tähti (Bill Fagerbakke) ehtii hölmöilemään Paavonkin puolesta, vaikka hänen ruutuaikansa on lopulta aika vähäinen. Viime filmissä täysin sivuun jäänyt Sanna-orava (Carolyn Lawrence) nousee isommin esille tällä kertaa, mutta kyyninen Jalmari Kalmari (Rodger Bumpass) pysyttelee muiden varjossa. Ravunkuori-ravintolan johtaja Rapukin (Clancy Brown) saa vähän tekemistä - lähinnä hän vain johtaa vihaista apokalyptista väkijoukkoa metsästämään epäilemäänsä syyllistä, Planktonia (Mr. Lawrence). Yllättäen Plankton nousee huomattavasti isompaan rooliin, lähtiessään seikkailuun Paavon kanssa. Kaksikon matkaa onkin mainiota seurata, etenkin kun he alkavat oppia asioita toisiltaan.
     Lisäksi elokuvassa nähdään myös Antonio Banderas ei-animaatiohahmona, merirosvo Purilaispartana, joka kertoo lokkiystävilleen elokuvan tarinaa. Ja koska eihän Paavo Pesusienen tekijöitä kiinnosta selkeä loogisuus, Purilaisparta myös hyppää mukaan tarinaan, jota hän lukee samanaikaisesti muille. Banderas sopii passelisti rooliinsa, kunhan muistaa, että kyseessä on pääasiassa lastenleffa ja hänen hahmonsa on tarkoituskin olla hieman nolo.
Paavo Pesusieni kuivalla maalla ei ole yhtä hyvä leffa kuin ensimmäinen Paavo Pesusieni -elokuva, mutta pidin siitä ilokseni tällä kerralla huomattavasti enemmän kuin viimeksi. Edellisen osan tavoin katsoin tämänkin filmin keskellä yötä, jolloin väsyneet, mutta energiset aivoni todella reagoivat leffaan voimakkaasti. Elokuva on todella hullunkurinen ja hitaasti, mutta varmasti se vääntää nuppeja yhä vain isommin kohti kaakkoa. Leffa ei ala koskaan toistamaan itseään, vaan se tarjoaa kaiken aikaa jotain uutta ja hämmentävää sekoittamaan soppaa. Elokuva ei suostu pysymään paikoillaan, vaan se revittelee kunnolla, vieden Paavon ja kumppanit täysin uusiin sfääreihin. Puolentoista tunnin aikana ehtii tapahtumaan vaikka ja mitä - vaikkakin täytyy harmillisesti todeta, etteivät sarjasta tutut "muutama hetki myöhemmin" -tyyppiset tekstit tee paluuta, eikä leffassa nähdä mahtavia (ja samanaikaisesti häiritseviä) superlähikuvia joistain ällöttävistä asioista.

Filmi tarjoaa suurta riemua lapsille, mutta myös aikuisille. Paikoitellen voi jopa olla, että aikuinen saattaa viihtyä sen parissa enemmän, kun elokuva muuttuu aikamoiseksi psykedeeliseksi "tripiksi". On hämmentävää, että Paavo Pesusienen leffa, mikä yleensä mielletään vain lasten hömpäksi, voikin olla näin hypnotisoiva ja varmasti etenkin pössyttelijöiden makuun. Nauraa saa paljon ja leffasta löytyy useita täysin älyvapaita, mutta juuri siksi niin nerokkaita hetkiä. Suomikin tulee jostain syystä mainittua. Torille! Vauhdikasta toimintaa on luvassa ja sitäkin löytyy monipuolisesti. Ensimmäisellä katselukerralla en pitänyt loppuhuipennuksesta lainkaan, mutta tällä kertaa se toimi kirsikkana kakun päällä. Leffaa katsoessani en voinut olla viihtymättä ja pohtimatta, mitäköhän jännää tekijät seuraavaksi keksivät?
Toisin kuin elokuvan mainokset antoivat ymmärtää, ei Paavo Pesusieni kuivalla maalla ole digianimoitu leffa - ei ainakaan täysin. Suuri osa elokuvasta näyttää perinteiseltä Paavo Pesusieneltä, käsin piirretyn animaationsa kautta, mutta mukana on myös nukkeanimaatiota, sekä loppuhuipennus, missä digiversiot hahmoista seikkailevat oikeiden ihmisten maailmassa. Viime katselulla en tosiaan pitänyt yhtään muutoksesta tietokoneanimaatioon, mutta tällä kertaa tyylin muuttelu piti leffaa raikkaana vieläkin enemmän. Elokuva näyttääkin visuaalisesti pääasiassa hyvältä, vaikka jotkut taustakangasefektit ovat selvästi nähtävissä. Äänipuolikin on kunnossa ja äänitehosteista löytyy omat huumoripuolensa. Ohjaajakaksikko Paul Tibbitt ja loppuhuipennuksesta vastaava Mike Mitchell tekevät hyvää työtä tunnelman kanssa ja pitäessään sekopäistä kokonaisuutta kasassa. Käsikirjoittajat Jonathan Aibel ja Glenn Berger ovat keksineet veikeitä käänteitä ja hassutelleet tosissaan. Kun itse Paavo Pesusieni -sarjaa on tehty jo yli 200 jaksoa, on uudenlaisten tarinoiden keksiminen varmasti vaikea prosessi.

Yhteenveto: Paavo Pesusieni kuivalla maalla on veikeä animaatioseikkailu, mistä löytyy hilpeyttä niin lapsille kuin aikuisillekin. Paikoitellen leffa voi jopa toimia aikuisille paremmin, eivätkä lapset välttämättä saa kaikkea irti tietyistä psykedeelisyyksistä. Nupit väännetään kunnolla kohti kaakkoa, eikä elokuva suostu missään kohtaa hidastamaan tahtiaan. Pähkähulluja juttuja tulee mukaan kaiken aikaa ja tyylikin vaihtelee pitkin leffaa. Meno pysyy kuitenkin tarkkaan hallittuna ja muutokset pitävät homman koko ajan raikkaana. Hauskuutta ja seikkailuhenkeä riittää tosissaan. Animaatiojälki on oivallista ja loppuhuipennuksen digiversiot hahmoista toimivat yllättävänkin hyvin. Edellisen osan tavoin Paavo Pesusieni kuivalla maalla -leffaa voi suositella kaikille Paavon faneille vauvasta mummoon taikka vaariin. Jäänkin nyt mielenkiinnolla odottamaan, pystyvätkö tekijät toistamaan kahden ensimmäisen osan oivallisuuden tulevassa Paavo Pesusieni vapaalla jalalla -elokuvassa. Valitettavasti koronaviruksen takia sitä joudutaan odottamaan vielä ensi vuoteen saakka...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 6.2.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water, 2015, Paramount Animation, Nickelodeon Movies, United Plankton Pictures, Disruption Entertainment, Rough Draft Korea, Six Point Harness, Film Victoria, Viacom International


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti