perjantai 28. elokuuta 2020

Arvostelu: Billin ja Tedin uskomaton seikkailu (Bill & Ted's Excellent Adventure - 1989)

BILLIN JA TEDIN USKOMATON SEIKKAILU

BILL & TED'S EXCELLENT ADVENTURE



Ohjaus: Stephen Herek
Pääosissa: Alex Winter, Keanu Reeves, George Carlin, Terry Camilleri, Dan Shor, Tony Steedman, Rod Loomis, Al Leong, Jane Wiedlin, Robert V. Barron, Clifford David, Hal Landon Jr., Amy Stock-Poynton, Bernie Casey, Diane Franklin, Kimberley LaBelle, Clarence Clemons, Martha Davis ja Fee Waybill
Genre: komedia, scifi
Kesto: 1 tunti 30 minuuttia
Ikäraja: 12

Bill & Ted's Excellent Adventure, eli suomalaisittain Billin ja Tedin uskomaton seikkailu on Keanu Reevesin ja Alex Winterin tähdittämä komediaelokuva. Leffa lähti liikkeelle Ed Solomonin ja Chris Mathesonin ideasta hyödyntää collegeaikaisiaan hahmojaan kunnon elokuvassa. He työstivät käsikirjoituksen, mikä kulki siihen aikaan nimellä "Bill & Ted's Time Van" ja saivat ohjaaja Stephen Herekin innostumaan. Moni yhtiö ei kuitenkaan ollut valmiita rahoittamaan sitä, mutta lopulta he saivat tuottaja Dino de Laurentiisin puolelleen. Keanu Reeves valittiin nopeasti Tediksi, mutta Billin rooliin oli ehdolla mm. River Phoenix, Brendan Fraser ja jopa Sean Penn, kunnes tekijät päätyivät Alex Winteriin. Kuvaukset alkoivat kesällä 1988 ja lopulta Billin ja Tedin uskomaton seikkailu sai ensi-iltansa helmikuussa 1989. Elokuva oli hitti ja vaikka se sai ilmestyessään hieman ristiriitaisia arvioita kriitikoilta, on se vuosien varrella noussut komedian kulttiklassikoksi. Itse olin tiennyt leffasta jo pitkään ja nähnyt meemejä Reevesin esittämästä Tedistä, mutten ollut aiemmin nähnyt elokuvaa. Kuitenkin nyt, kun Reeves ja Winter palaavat vihdoin rooleihinsa vuosien tauon jälkeen elokuvassa Bill & Ted Face the Music (2020), päätin viimein katsoa Billin ja Tedin uskomattoman seikkailun.

Enemmän bändistään Wyld Stallynsista kuin koulusta välittävät Bill ja Ted ovat repuuttamassa historian. Apu ilmestyy kuitenkin yllättävässä muodossa, kun tulevaisuudesta saapuu mies nimeltä Rufus, joka antaa kaverusten käyttöön aikakoneen, jolla he voivat matkustaa tutustumaan historiaan paikan päällä.




Ennen kuin Keanu "John Wick" Reevesistä tuli toimintastara elokuvien Myrskyn ratsastajat (Point Break - 1991), Speed - Kuoleman kyydissä (Speed - 1994) ja The Matrix (1999) kautta, hän oli Ted "Theodore" Logan, aikamoinen urpo, joka hengailee parhaan kaverinsa Bill S. Preston, Esquiren (Alex Winter, jonka ura ei lähtenyt samanlaiseen nousuun kuin Reevesin) kanssa, joka on ihan yhtä tyhmä tapaus. Yhdessä he ovat erottamattomat ystävät Bill ja Ted, jotka sanovat monet asiat samaan aikaan, huudahtavat ylistyksiä kuten "excellent" ja soittavat Wyld Stallyns -yhtyeessä, mikä koostuu vain heistä, eli kahdesta kitaristista. Lisäksi he toimivat hyvin samanlaisten idioottihahmojen, kuten Wayne's Worldin (1992) Waynen ja Garthin esikuvina. Aluksi hahmojen tyhmyys saa katsojan pohtimaan, että mitäköhän aloin juuri katsomaan, mutta kun saa heitettyä aivot narikkaan ja pääsee edes jollain tavalla kaksikon tasolle, alkavat Bill ja Ted muuttua yhä vain huvittavammaksi kaksikoksi. Winter sopii erittäin hyvin osaansa, mutta kun olen tottunut näkemään Reevesin kovan luokan toimintasankarina, minulta kesti todella kauan, ennen kuin totuin häneen pöhkönä Tedinä.
     Elokuvassa nähdään myös J. Patrick McNamara ja Amy Stock-Poynton Billin vanhempina, Hal Landon Jr. Tedin tiukkana isänä, George Carlin aikakoneen pojille antavana Rufuksena, sekä mm. George Carlin, Tony Steedman, Al Leong ja Clifford David historiallisina henkilöinä, kuten Napoleonina, Sokrateksena, Tšingis-kaanina ja Ludwig van Beethovenina.




Sen lisäksi, että minulta kesti kauan tottua Keanu Reevesiin idiootin osassa, minulta kesti kauan myös tottua itse elokuvaan. Alkupää aiheutti lähinnä kiusallista myötähäpeää, eikä siis hyvällä tavalla. Lähinnä minua nolotti ja pelkäsin, että koko elokuva olisi sellaista. Aloin kuitenkin vähitellen pääsemään mukaan pöhköilyyn ja vaikkei elokuva erityisemmin naurattanut, oli se tarpeeksi viihdyttävää seurattavaa. Onneksi itse aikamatkustusseikkailun alkaessa leffa onnistui nappaamaan minut paremmin mukaansa. Aikamatkalla ainoa ongelmani oli lähinnä, kuinka pikaisesti kaikkialla käydään. Kun vihdoin olin mielelläni mukana Billin ja Tedin toilailussa, olisin halunnut nähdä sitä enemmän eri aikakausilla. Villissä lännessä on huvittava saluunatappelu ja keskiajalla kaksikon ritariurpoilu saa hymähtelemään positiivisesti.

Loppuhuipennuksessaan Billin ja Tedin uskomaton seikkailu onnistui vihdoin voittamaan minut puolelleen. Yllättäen Billin ja Tedin aikamatkustussekoilua hauskempaa onkin seurata historian henkilöiden ihmettelyä kasarilla. Lopulta suosikikseni hahmogalleriasta nousikin vesiliukumäistä innostuva Napoleon. Pääkaksikon historianesitelmä on lopulta odotuksen arvoinen päätös ja nostaa leffan tasoa lisää. Vaikka elokuvalla kestikin kauan vakuuttaa minut ja kuulun selvästi väärään sukupolveen sitä katsoessani, Billin ja Tedin uskomaton seikkailu osoittautui lopulta oikein mainioksi hyvän mielen hömpäksi. Se on sympaattinen, tyhmä, huvittava ja täysin harmiton teos, eikä mikään ihme, että sen leikkisä luonne innosti monia lapsia ja nuoria ilmestyessään. Kun hymy vihdoin leviää kasvoille, ei se suostu lähtemään loppuelokuvan aikana.




Elokuvan ohjannut Stephen Herek oli juuri julkaissut esikoiselokuvansa Critters - keskiyön nakertajat (Critters - 1986) ennen kuin hän päätti tehdä Billin ja Tedin uskomattoman seikkailun. Hauskaa, että kaksi hänen ensimmäistä ohjaustaan ovat myös jääneet hänen tunnetuimmiksi teoksikseen. Herek pitää kevyttä tunnelmaa hyvin yllä, mutta häneltä löytyy sama ongelma kuin käsikirjoittajaduo Chris Mathesonista ja Ed Solomonista, etteivät he hulluttele ihan täysillä idean toteutuksessa. Matheson ja Solomon ovat keksineet mainion tarinan, mutta aikamatkaosio kuljetaan pikakelauksella. Mitään komedianeroja he eivät myöskään ole, eikä leffa onnistu kunnolla naurattamaan. Ajan hammas on nakerrellut elokuvaa sieltä täältä, mutta kun kyseessä on tällainen komedia, eivät kököt efektit oikeastaan edes haittaa. Kuvaus on menevää, asut oivalliset ja lavasteet tyylikkäät. On muuten hauskaa, että Billin ja Tedin aikakone muutettiin autosta puhelinkopiksi, sillä tekijät kokivat auton muistuttavan liikaa megahitistä Paluu tulevaisuuteen (Back to the Future - 1985), mutta he eivät kai älynneet, että puhelinkoppi taas on varastettu Doctor Whon (1963-) Tardiksesta. Äänimaailmasta löytyy paljon nopeasti rämpytettyjä kitaranuotteja. David Newmanin musiikit säestävät tapahtumia veikeästi.

Yhteenveto: Billin ja Tedin uskomaton seikkailu on mainio hömppäkomedia, mikä jättää hyvän mielen vielä pitkäksi aikaa. Aluksi Billin ja Tedin pöhköilyyn voi olla vaikeaa päästä mukaan, mutta kun saa vihdoin jätettyä aivot narikkaan, katsoja imeytyy täysillä seikkailuun leveä hymy kasvoillaan. Vaikka aikamatkustustarina onkin oivallinen, historian eri aikakausilla vietetään jopa harmillisen vähän aikaa. Olisin mielelläni nähnyt enemmänkin seikkailuja, hassuttelua ja vaaratilanteita eri vuosisadoilla. Parempaa tarjontaa onkin, kun historian hahmot päätyvät 1980-luvulle ja varsinkin Napoleon jaksaa naurattaa. Muuten filmi ei ole erityisen hulvaton, mutta kyllä siitä hyvät hekottelut löytyy. Alex Winter ja Keanu Reeves ovat mainiot pääkaksikkona, vaikka itseltäni kestikin kauan tottua nykyään toimintatähtenä tunnettuun Reevesiin idioottina. Ajan hammas on nakertanut leffan tehosteita, mutta toisaalta tällaisessa pöhköilyssä se tuo vain oman veikeän lisänsä elokuvaan. Billin ja Tedin uskomaton seikkailu ei varmasti ole jokaisen kuppi teetä, mutta suosittelen sitä silti lämpimästi, jos kaipaatte kevyttä hömppää leffailtaanne, ettekä ole vielä kokeneet Bill S. Preston, Esquiren ja Ted "Theodore" Loganin hullunkurista aikamatkaa. Jos taas ette ole nähneet elokuvaa aikoihin, on se hyvä katsoa nyt uudestaan ennen Bill & Ted Face the Musicin ilmestymistä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.6.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Bill & Ted's Excellent Adventure, 1989, De Laurentiis Entertainment Group, De Laurentiis Film Partners, Interscope Communications, Nelson Entertainment, Soisson/Murphey Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti