TV-sarja: Jack Ryan, kausi 3 (2022)

JACK RYAN - KAUSI 3Luojat: Carlton Cuse ja Graham Roland
Pääosissa: John Krasinski, Wendell Pierce, Michael Kelly, Elizabeth Wright, James Cosmo, Peter Guinness, Alexej Manvelov, Nina Hoss, Mikhail Safronov ja Adam Vacula
Genre: trilleri, draama, toiminta
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 49 minuuttia - 1 tunti 6 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 57 minuuttia
Ikäraja: 16

Tom Clancyn kirjoihin perustuva televisiosarja Jack Ryan nousi suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Amazon Prime Video -suoratoistopalvelussa elokuussa 2018. Vuotta myöhemmin ilmestynyt toinen kausi piti suosiota yllä ja sarjaa päätettiin tehdä lisää. Alkuvuodesta 2020 käynnistynyt koronaviruspandemia esti kuitenkin kuvausten alkamisen ja kolmoskauden teko viivästyi yli vuodella. Kuvaukset käynnistyivät lopulta toukokuussa 2021 ja Jack Ryanin kolmas tuotantokausi julkaistiin Prime Videossa joulukuussa 2022. Tämäkin kausi piti suosiota yllä ja sai jopa paremmat arviot kriitikoilta kuin kaksi aiempaa kautta. Itse pohdin kolmoskauden ilmestymisen aikaan sarjan katselua, mutta tuolloin suunnitelma jäi pelkän idean tasolle. Kuitenkin nyt kun Jack Ryan on saanut jo neljännen ja samalla viimeisen tuotantokautensa, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Pidin paljon sarjan ykköskaudesta, mutta kakkoskausi jätti minut pienesti kylmäksi. Ryhdyinkin katsomaan kolmatta tuotantokautta hieman varautuneena.

Jack Ryan saa selville, että 1960-luvulla Neuvostoliiton lakkauttama ydinaseprojekti Sokol on käynnistetty uudelleen. Kun CIA ei usko Ryanin puheita, hän päättää pysäyttää mahdollisen ydinsodan yksin.
John Krasinski nähdään jo kolmatta kertaa CIA-agentti Jack Ryanina ja Krasinski tuntuu vain parantavan otettaan roolissa. Hän hyppää entistä karismaattisemmin Ryanin seikkailujen vietäväksi, tehden hahmostaan yhä vain tykättävämmän. Ryan pidetään onnistuneen maanläheisenä, vaikka tällä kaudella hän kulkee entistä enemmän monien muiden tunnettujen vakoojien jalanjäljissä, ryhtyessään sooloilemaan pelastaakseen maailman, kun CIA ei usko hänen löytöjään.
     Myös Wendell Pierce palaa rooliinsa James Greerinä. Greerin ja Ryanin kemiat pelaavat entistä vahvemmin ja hahmojen välille on parin kauden jälkeen muovautunut veljellinen side. Kun muut CIA:ssa kohauttavat olkiaan Ryanin teorioille, Greer uskoo miehen sanaa heti. Piercekin on mainio osassaan. Michael Kelly taas nähdään toistamiseen Mike Novemberina, joka suostuu nyt huomattavasti helpommin auttamaan Ryania kuin viime kaudella.
     Uusina hahmoina tuotantokaudella esitellään Rooman CIA-osaston johtaja Elizabeth Wright (Betty Gabriel), Sokol-projektia aikoinaan johtanut Luka Goncharov (James Cosmo), Venäjän puolustusministeri Alexei Petrov (Alexej Manvelov), Tšekin presidentti Alena Kovac (Nina Hoss), hänen isänsä Petr (Peter Guinness), sekä Venäjän presidentti Surikov (Mikhail Safronov). Sivunäyttelijätkin suoriutuvat hyvin rooleistaan. Etenkin Gabriel loikkaa onnistuneesti mukaan Ryania epäilevänä Wrightina, kun taas Cosmo ja Guinness istuvat väkevästi osiinsa Sokoliin aikoinaan liittyneinä miehinä.
Erittäin toimivan ykköskauden jälkeen Jack Ryanin toinen kausi oli mielestäni pienoinen pettymys. Niinpä onkin ilo huomata, että kolmas tuotantokausi nostaa jälleen tasoa, enkä osaa edes sanoa, pidinkö enemmän ensimmäisestä vai tästä kolmannesta kaudesta. Tekijät ovat onnistuneesti kehitelleet jälleen uudenlaisen vakoojatarinan Ryanin pään menoksi. Siinä, missä avauskaudella jahdattiin jemeniläisterroristeja ja kakkoskaudella tuhottiin Venezuelan korruptoituneen presidentin hämäräbisnekset, kolmoskaudella yritetään estää kolmannen maailmansodan syttymistä. Panokset ovat entistä kovemmat ja jopa näin suomalaisen katsojan vinkkelistä kauden maalailemat uhkakuvat Yhdysvaltojen ja Venäjän mahdollisesta sodasta tuntuvat pelottavilta. Ukrainan sodan riehuessa jo toista vuotta, kauden aihe tuntuu myös karmivan ajankohtaiselta.

Oman vahvan lisänsä kauteen tuo se, että jo avausjaksossa Jack Ryanin täytyy irtautua CIA:sta ja saa entiset liittolaisensa peräänsä. Vaikka agenttitarinoissa on jo vuosikausia nähty sankarivakoojia, jotka joutuvat toimimaan itsekseen ja vielä pakoilemaan omaa organisaatiotaan, homma yksinkertaisesti toimii ja Ryanin operaatio pitää tehokkaasti mukanaan. Jännitettä kasvatellaan mainiosti läpi kauden. Tarinankerronta on soljuvaa, eikä kahdeksan jakson varrelle mahdu erityistä tyhjäkäyntiä. Loppuhuipennus on pienoinen antikliimaksi kaiken kasvattelun jälkeen, mutta kausi toimii silti viime minuuteille asti ja jättää positiivisin mielin odottamaan neljännen ja samalla viimeisen kauden näkemistä.
Tuotantokauden ohjaajat pitävät tiivistä tunnelmaa tehokkaasti yllä ja saavat näyttelijät heittäytymään onnistuneesti. Käsikirjoittajat ovat laatineet vahvemman tarinan kuin viimeksi ja vaikka sarja ei vieläkään suoraan adaptoi Tom Clancyn kirjoja sarjamuotoon, kolmoskaudesta voi ajoittain huomata vaikutteita kenties tunnetuimmasta Jack Ryan -kirjasta, Punaisen lokakuun metsästyksestä (The Hunt for Red October - 1984). Kausi on myös oivallisesti kuvattu, valaistu ja leikattu. Lavasteet ja asut ovat mainiot ja erikoistehosteetkin pääasiassa toimivat. Äänimaailma on hyvin rakennettu Ramin Djawadin musiikkeja myöten.

Yhteenveto: Jack Ryanin kolmas tuotantokausi on oiva tasonnosto hieman heikomman kakkoskauden jälkeen. Panokset ovat entistä korkeammat, kun ydinsodan mahdollisuus kasvaa ja vain Jack Ryan yksinään voi pysäyttää tämän. On hieman kliseistä, mutta silti erittäin toimivaa, että Ryan joutuu tällä kertaa toimimaan ilman CIA:n tukea ja vieläpä CIA:n jahtaamana. Jännitettä rakennellaan monin tavoin ja kauden kahdeksan jaksoa pitävät tehokkaasti otteessaan. Loppuhuipennus on pienoinen pettymys kaiken kasvattelun jälkeen, mutta silti kokonaisuus toimii mainiosti. John Krasinski pistää yhä parastaan nimikkoroolissa ja muukin näyttelijäkaarti hoitaa tonttinsa pätevästi. Jos siis pidit Jack Ryanin edellisistä tuotantokausista, kannattaa kolmaskin katsoa, sillä kyseessä saattaa jopa olla tähän mennessä sarjan paras kausi.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 13.10.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Tom Clancy's Jack Ryan, 2018-2023, Yhdysvallat, Amazon Studios, Paramount Television, Skydance Television, Genre Arts, Push, Boot., Platinum Dunes, Carlton Cuse Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti