TV-sarja: Masters of the Air (2024)

MASTERS OF THE AIRLuojat: John Shiban ja John Orloff
Pääosissa: Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle, Barry Keoghan, Nate Mann, Nikolai Kinski, Stephen Campbell Moore, Sawyer Spielberg, Isabel May, James Murray, Kai Alexander, Laurie Davidson, Joanna Kulig, Branden Cook, Louis Hofmann, Jamie Parker, Bel Powley, Sam Hazeldine, Ncuti Gatwa, Josiah Cross, Jerry MacKinnon, Josh Dylan ja Rafferty Law
Genre: sota, draama
Jaksomäärä: 9
Jakson kesto: 48 minuuttia - 1 tunti 17 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 28 minuuttia
Ikäraja: 16

Masters of the Air perustuu Donald L. Millerin tositapahtumiin pohjautuvaan kirjaan Masters of the Air: America's Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany vuodelta 2007. Sarjan suunnittelu käynnistyi jo yli kymmenen vuotta sitten, kun sotasarjat Taistelutoverit (Band of Brothers - 2001) ja The Pacific: Tyynenmeren taistelutoverit (The Pacific - 2010) tuottanut kolmikko Steven Spielberg, Tom Hanks ja Gary Goetzman ryhtyi työstämään televisiosarjaa Millerin kirjan pohjalta. Alun perin sarja oli tarkoitus tehdä HBO:lle kahden aiemman sarjan tapaan, mutta kun sen budjetti paisui valtavan suureksi, ei HBO voinut jatkaa sen parissa. Apple-yhtiö tarttui projektiin ja kuvaukset käynnistyivät helmikuussa 2021. Nyt Masters of the Air on julkaistu Apple TV+ -palvelussa ja itse odotin sarjan näkemistä innolla. Taistelutoverit on mielestäni kaikkien aikojen paras minisarja ja myös The Pacific on todella laadukas sotasarja. Ryhdyinkin katsomaan Masters of the Airia lähes heti, kun sen ensimmäiset jaksot olivat ilmestyneet Apple TV+:n valikoimaan.

Keväällä 1943 Yhdysvaltojen ilmavoimien majurit Gale Cleven ja John Egan lähtevät Eurooppaan, lentääkseen pommikoneita sodassa natsi-Saksaa vastaan.
Austin Butler ja Callum Turner nähdään sarjan päärooleissa majuri Gale Cleveninä ja majuri John Eganina, tai tuttavallisesti Buckina ja Buckynä, Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjinä, jotka liittyvät toiseen maailmansotaan, taistellakseen liittoutuneiden puolella natsi-Saksaa vastaan. Pitkäaikaiset ystävykset lähtevät varsin rehvastellen sotatantereelle, näyttäen taitojaan ohjaamossa. Sotakertomuksille tuttuun tapaan kummatkin joutuvat pian kohtaamaan sodan hirvittävät realiteetit ja itseluottamusta huokuvat hymyt hyytyvät. Butler osoittaa jälleen, miksi hän on tällä hetkellä yksi Hollywoodin kuumimmista nimistä ja myös Turner hoitaa tonttinsa kunnialla kotiin.
     Erityisen merkittävä henkilö sarjassa on myös navigaattori Harry Crosby (Anthony Boyle), joka toimii sarjassa kertojaäänenä, minkä lisäksi muita hahmoja ovat muun muassa luutnantti Curtis Biddick (Barry Keoghan), majuri Robert Rosenthal (Nate Mann), eversti Harold Huglin (Nikolai Kinski), majuri Marvin Bowman (Stephen Campbell Moore), eversti Chick Harding (James Murray), kersantti William Quinn (Kai Alexander), vänrikki Alexander Jefferson (Branden Cook) ja Marge Spencer (Isabel May). Nähdäänpä sarjassa myös Doctor Who -scifisarjan (1963-) tuorein päätähti Ncuti Gatwa, tuottaja Steven Spielbergin poika Sawyer ja näyttelijä Jude Law'n poika Rafferty. Hahmogalleria on vielä tätäkin laajempi ja suuri osa sotilaista jää lähinnä taka-alalle. Näyttelijäkaarti suoriutuu kuitenkin läpikotaisin hyvin osistaan, tulkiten monin tavoin sodan kauheuksien iskua, mutta silti ehtaa sisua ja päämääräisyyttä todennäköisen kuolemankin edessä.
Steven Spielberg, Tom Hanks ja Gary Goetzman eivät vieläkään petä. Masters of the Air on kolmikon kolmas aivan mahtava sotaminisarja, joka yhdessä Taistelutovereiden ja The Pacificin kanssa muodostaa erinomaisen kuvauksen amerikkalaisten osallistumisesta toiseen maailmansotaan niin maalla, merellä kuin nyt myös ilmassa. Ei Masters of the Air tietenkään ole samanlainen mestariteos kuin Taistelutoverit, mutta itse sanoisin pitäneeni tästä hitusen jopa enemmän kuin The Pacificista. Tässä kohtaa pitäisi siis varmaan olla sanomattakin selvää, että jos pidit trion aiemmista sotasarjoista, kannattaa ehdottomasti katsoa myös tämä uusi tapaus.

Masters of the Air tuntuu täysin luontevalta sisarsarjalta edeltäjilleen ja kaikista kolmesta sarjasta löytyy samoja juttuja, lähtien heti sotilashahmoista ja heidän synkentyvistä fiiliksistään sodan todellisuuden edessä. Edellissarjojen tapaan fokus siirtyilee hieman hahmosta toiseen, nostaen pitkin sarjaa eri sotilaita valokeilaan edes hetkellisesti. Näiden miesten väliset keskustelut, oli kyse sitten vitsailusta tai dramaattisemmista puheista, ovat väkeviä ja saa katsojan tykästymään heihin. Kun miehet sitten nousevat lentokoneisiin ja suuntaavat kohti vihollisalueita, on meno joka kerta jännittävämpää. Lentotaistelut ovat toinen toistaan tiivistunnelmaisempia ja vangitsevampia. Menoa ei ole kaunisteltu, vaan koneiden voimakkaan tykkitulen vaikutukset vastustajan koneissa ja niissä lentävissä ihmisissä on inhan rujoa. Sarjan puolivälin paikkeilla katsojalle meinaa hetkellisesti syntyä tunne, että sarja alkaa toistaa itseään liikaa eri lentotehtävillään, mutta viimeisten jaksojen vankileiriosiot luovat kaikessa rankkuudessaan uuden koukun, jota seurata jännittyneenä. Taistelutovereiden ja The Pacificin tapaan Masters of the Airin päätyttyä tuntuu siltä kuin olisi käynyt läpi ehdan kokemuksen, tavanomaisen televisiosarjakatselun sijaan.
Sarja on erittäin taidokkaasti ohjattu, eikä ihme, kun suunnannäyttäjänä on toiminut True Detectiven (2014-) mestarillisen avauskauden ohjannut Cary Joji Fukunaga, joka vastaa sarjan ensimmäisestä puoliskosta. Ohjaajat rakentavat tunnelmaa hienosti, tehden joistain kohtauksista erityisen kouraisevia. Masters of the Air on teknisiltä ansioiltaan suorastaan fantastinen. Muutamia digitaalisuuksia efektissä on nähtävissä, mutta muuten sarjasta kyllä huomaa, että siihen on pistetty kiinni valtava läjä dollareita. 250 miljoonan dollarin budjetillaan sarja on vielä kalliimpi kuin The Pacific, joka oli ilmestyessään kaikkien aikojen kallein sarja. Masters of the Air on erinomaisesti kuvattu ja varsinkin lentotaistelut ovat niin komeaa katseltavaa, että välillä tuntuu, ettei suuri 4K-televisiokaan tee niille oikeutta ja useasti toivoin, että pääsisin näkemään taistelut elokuvateatterissa isolta kankaalta. Lavastus- ja puvustustiimit tekevät palkintojen arvoista työtä, herättäessään 1940-luvun sota-aikaa eloon. Maskeeraajat taas ovat työstäneet yllättävänkin inhottavia vammoja, sekä saavat vankileirin sotilaat ikävän riutuneen näköisiksi. Äänimaailma jylisee ja rymistelee vaikuttavasti ja Blake Neelyn säveltämät musiikit tunnelmoivat hienosti taustalla.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 8.4.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja televisiosarjan juliste www.impawards.com
Masters of the Air, Yhdysvallat, 2024, Apple Studios, Amblin Television, Parliament of Owls, Playtone


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti