TV-sarja: Miracle Workers, kausi 3: Oregon Trail (2021)

MIRACLE WORKERS - KAUSI 3: OREGON TRAILLuoja: Simon Rich
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Steve Buscemi, Geraldine Viswanathan, Jon Bass, Karan Soni, Lamont Thompson, Quinta Brunson, Tim Meadows, Erin Darke, River Drosche ja Shay Mitchell
Genre: komedia, western
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 17 minuuttia - 20 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 10 minuuttia
Ikäraja: 11

Simon Richin kirjaan What in God's Name (2012) perustuva Richin luoma televisiosarja Miracle Workers nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin keväällä 2019. Suosion myötä TBS-kanava tilasi Richiltä toisen tuotantokauden. Sen sijaan, että Rich olisi jatkanut avauskauden tarinaa, hän teki Miracle Workersista antologiasarjan, jossa jokainen tuotantokausi kertoisi oman tarinansa. Keskiaikaan sijoittuva toinen kausi, nimeltään Dark Ages ilmestyi alkuvuodesta 2020 ja sekin oli tarpeeksi suosittu, jotta jatkoa oli jälleen luvassa. Nyt Miracle Workersin kolmas kausi, nimeltään Oregon Trail on julkaistu kokonaan (Suomessa HBO-palvelussa) ja itse olin erittäin innoissani palaamassa takaisin sarjan pariin. Aloitin Miracle Workersin katselun kesällä 2019 Harry Potter -tähti Daniel Radcliffen takia ja pidin sarjaa todella lystikkäänä. Siitä huolimatta, että kakkoskaudella taso tipahti, odotin kolmannen kauden näkemistä kovasti. Odotinkin siihen, että Oregon Trailia oli enää yksi jakso julkaisematta, jotta sain katsottua koko tuotantokauden kahdessa päivässä.

1800-luvulla villissä lännessä pieni kaupunki on tuhon partaalla ja pastori Ezekiel Brown rukoilee Jumalaa lähettämään kaupunkilaisille oppaan, joka johtaisi heidät Oregoniin. Kaupunki saa pian apua mysteeriseltä Teini-Bennyltä, joka ei kuitenkaan ole sitä, mitä hän väittää...
Tutut näyttelijät tekevät paluun Miracle Workers: Oregon Trailissa, mutta Dark Agesin tavoin heidät nähdään eri rooleissa kuin ennen. Daniel Radcliffe näyttelee pastori Ezekiel "Zeke" Brownia, joka kantaa huolta kaupungistaan ja haluaa keksiä keinon asukkaiden pelastamiseksi. Steve Buscemi taas esittää salaperäistä Teini-Bennyä, joka saapuu juuri sopivalla hetkellä kaupunkilaisten avuksi... mutta voiko Bennyyn luottaa? Geraldine Viswanathan nähdään pastorin parhaana ystävänä, valokuvaavana Prudencena, joka on naimisissa Jon Bassin esittämän rikkaan ja ylimielisen Toddin kanssa. Karan Soni näyttelee tällä kertaa palkkionmetsästäjää, jonka hahmot kohtaavat useasti matkallaan Oregoniin. On riemastuttavaa nähdä Radcliffe, Buscemi, Viswanathan, Bass ja Soni jälleen yhdessä, tarjoamassa katsojilleen uuden hilpeän kertomuksen. Kahden kauden jälkeen viisikon kemiat kohtaavat täysillä ja heidän työtään on erittäin lystikästä seurata, varsinkin kun kaudesta välittyy, kuinka hauskaa näyttelijöillä on ollut kuvauksissa. Etenkin Radcliffe pääsee revittelemään kaudella yllättävänkin isosti.
     Lisäksi kaudella nähdään myös mm. Lamont Thompson maanviljelijä Johnina, River Drosche nuorena Levinä, Quinta Brunson lainsuojattomana Triginä, Tim Meadows uskonmiehenä Jedediahina ja Erin Darke tämän mukana kulkevana Phaedrana. Kauden tulokasnäyttelijät sulautuvat hyvin vanhojen Miracle Workers -konkareiden joukkoon ja auttavat pitämään tunnelmaa korkealla.
Miracle Workers lähti liikkeelle raamatullisena satiirina, sitten se muovautui keskiaikakomediaksi ja nyt on luvassa länkkäriparodia. Ja ai että, kuinka ilahduttava parodia onkaan kyseessä! Dark Agesin tuotettua ainakin itselleni pienoisen pettymyksen, Oregon Trail nostaa sarjan tasoa takaisin kohti hulvatonta avauskautta. Tältäkin kaudelta löytyy omat vikansa, eivätkä ihan kaikki vitsit osu maaliinsa, mutta pääasiassa kausi viihdyttää täysillä ja sitä olisi enemmän kuin mielellään katsonut lisää. Kymmenen, vain noin 20-minuuttista jaksoa saavat kerrottua tarinansa onnistuneesti alusta loppuun, mutta itse olisin voinut jäädä seuraamaan näiden hömelöiden hahmojen matkaa vielä toisen kymmenen jakson aikana. Kausi on pullollaan erittäin hauskoja vitsejä ja hetkiä, ja nauroin iloisesti ääneen vähän väliä.

Huumoria kehitellään monella tapaa pitkin kautta. Suuri osa tietty muodostuu klassisten western-kliseiden kustannuksella nauramiselle, mutta samalla kausi tekee selväksi, kuinka se ihailee esikuviaan. Jo pelkät alkutekstit mukailevat täydellisesti vanhoja länkkärisarjoja tekstifonttiensa ja hymyilevistä näyttelijöistä otettujen kuviensa kanssa. Kaudella hyödynnetään hauskasti moderneja juttuja länkkäriteeman keskellä ja monille nykypäivän suosituille jutuille keksitään länkkärivastineet. Tekijät onnistuvat myös ottamaan kantaa mm. korona-aikaan ja Donald Trumpin vaalikampanjaan koleraturvaväleillä ja punaisilla "Make Oregon Bad" -hatuilla. Parissa kohtaa tässä mennään hieman liian saarnaavaksi, mutta pääasiassa homma hoidetaan kieli poskessa ja kausi rohkaistuu myös tekemään pilaa poliittisesta korrektiudesta.
Tuotantokauden ohjaajat saavat rakennettua mahtavan tunnelman, joka pysyy yllä koko kauden ajan ja saa jaksot tuntumaan puolet kestoaan lyhyemmiltä (ja jo nyt ne ovat todella lyhyitä). Käsikirjoittajat tekevät nokkelia ratkaisuja ja keksivät hauskaa kommellusta tuttujen näyttelijöiden päänmenoksi. Tekniseltä puoleltaan Oregon Trail on myös onnistuneesti tehty ja paikoitellen hieman halvat puitteet toimivat vain silmäniskuna niille länkkäriesikuville. Lavastajat ja puvustajat tekevätkin oivaa työtä herättääkseen villin lännen takaisin eloon. Kuvaus on sujuvaa ja äänimaailmakin pätevästi rakennettu musiikkeja myöten.

Yhteenveto: Miracle Workersin kolmas tuotantokausi, Oregon Trail on erittäin mainio ja lystikäs länkkäriparodia, joka ilahduttaa läpi turhankin lyhyen kestonsa. Näyttelijätiimi Radcliffe, Buscemi, Viswanathan, Bass ja Soni muovautuvat onnistuneesti uusiin rooleihinsa ja tarjoavat heidän kautta uuden, hilpeän komediaelämyksen. Nauraa saa vähän väliä, vaikka ihan kaikki vitsit eivät osuisikaan maalitauluunsa. Tiettyjen modernien juttujen hyödyntäminen, sekä genren kliseille naureskelu tarjoaa hyvää huumoria. Noin 20 minuutin jaksot kulkevat vauhdilla ja tätä western-kertomusta voisi mielellään jäädä seuraamaan pidemmäksikin aikaa. Jo nyt tässä tiiviissä kestossaan kausi onnistuu hyvin kertomaan tarinansa. Länkkäripuitteet ovat mainiosti toteutetut ja kaikin puolin Miracle Workers: Oregon Trailia on ilo katsoa. Toivonkin Miracle Workers -tiimin jatkavan työtään vielä pitkään ja että heti ensi vuonna olisi luvassa uusi tuotantokausi. Antologiasarja tarjoaa tekijöille valtavasti mahdollisuuksia ja seuraavaksi voitaisiin nähdä vaikka luolamiehiä, avaruusolentoja, sotatannerta tai vaikka Ranskan vallankumousta. Vain Taivas on oikeastaan rajana - kirjaimellisesti!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 14.9.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.twitter.com
Miracle Workers, Yhdysvallat, 2021-, Broadway Video, Stillking Films, Studio T


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti