TV-sarja: Miracle Workers, kausi 2: Dark Ages (2020)

MIRACLE WORKERS - KAUSI 2: DARK AGES



Luoja: Simon Rich
Pääosissa: Geraldine Viswanathan, Daniel Radcliffe, Steve Buscemi, Karan Soni, Jon Bass, Peter Serafinowicz, Lolly Adefope, Jessica Lowe, Tony Cavalero, Jamie Demetriou, Kevin Dunn, Jack Mosedale ja Fred Armisen
Genre: komedia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 20 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 15 minuuttia
Ikäraja: 12

Simon Richin luoma ja hänen omaan kirjaansa What In God's Name (2012) perustuva televisiosarja Miracle Workers oli tarpeeksi suosittu, jotta sille päätettiin tehdä jatkoa. Rich päätti kirjoittaa jatkokauden Revolution-nimisen novellinsa pohjalta, sen sijaan, että olisi jatkanut ensimmäisen kauden tarinaa. Kuvaukset alkoivat kesällä 2019 ja lopulta Miracle Workersin toisen kauden - mikä sai lisänimen Dark Ages - jaksot alkoivat pyöriä tammikuussa 2020. Itse pidin valtavan paljon sarjan ensimmäisestä tuotantokaudesta ja aloin innolla odottamaan jatkoa. Minua harmitti, kun toinen kausi alkoi pyöriä Yhdysvalloissa, mutta Suomessa ei ollut mitään tietoa toisen kauden katsomisesta. Nyt kuitenkin Miracle Workers: Dark Agesin kaikki jaksot on julkaistu kerralla HBO:n suoratoistopalvelussa ja katsoinkin koko tuotantokauden samana päivänä.

Keskiaikaisessa Lower Murkfordin kaupungissa kaikkia älykkäämpi Alexandra Lannanluoja haluaa tehdä muuta elämällään kuin liittyä isänsä lannanluontibisnekseen. Samaan aikaan nuori prinssi Chauncley unelmoi myös toisenlaisesta elämästä kuin hirmuhallitsijaisänsä, kuningas Cragnoor Sydämettömän jalanjälkien seuraamisesta.

Monet Miracle Workersin ensimmäisen tuotantokauden näyttelijät tekevät paluun, mutta uusiin rooleihin, sillä tarina ei liity mitenkään ensimmäiseen kauteen. Harry Potter -fantasiasarjan (2001-2011) tähti Daniel Radcliffe näyttelee tällä kaudella prinssi Chauncleyta, joka ei pidä tappamisesta ja kiduttamisesta, kuten hänen kuningasisänsä Cragnoor Sydämetön (Peter Serafinowicz). Pelkurimainen luonne tekee prinssistä hieman samanlaisen kuin Radcliffen Craig-hahmo ensimmäisellä kaudella ja hänen tarinakaarestaankin löytyy samaa, mutta prinssissä on tarpeeksi eroavaisuuksia, jottei homma käy täysin vanhan toistamiseksi. Vaikka minulle tuottaa yhä lähes kymmenen vuotta myöhemmin vaikeuksia nähdä Radcliffe missään muussa roolissa kuin Harry Potterina, on mielestäni erittäin lystikästä seurata häntä tässä sarjassa, kun hän pitää oikeasti hauskaa ja revittelee usein täysillä. Serafinowicz on lystikäs lisäys julmana kuninkaana.




Todellista tarinan päähenkilöä näyttelee silti tälläkin kaudella tuntemattomampi Geraldine Viswanathan, joka nähdään Alexandra "Al" Lannanluojana (englanniksi huomattavasti hauskempi Shitshoveler). Ymmärrettävästi Alia ei kiinnosta lantahommat ja kokee fiksuutensa valuvan siinä työssä hukkaan, vaikka hän kuinka keksisi uusia tapoja helpottaa isänsä Eddien (edellisellä kaudella Jumalaa näytellyt Steve Buscemi) työtä. Viswanathan on mainio Alina, joka turhautuu päivä päivältä enemmän tyhmien kyläläisten keskellä. Buscemi on erinomainen Eddie-isänä, joka edustaa juurikin niitä maalaistolloja, joita Al häpeää.
     Eddiellä on toinenkin lapsi, Jon Bassin esittämä Mikey, joka on myös aikamoinen idiootti. Usein urpoja tai muuten kiusallisia tapauksia esittävä Bass onkin siis kuin kotonaan roolissa. Paluun tekee myös Karan Soni, joka esittää ryysyistä rikkauksiin noussutta lordi Vexleriä.

Täytyy kyllä myöntää, että aluksi minua harmitti, ettei Miracle Workersin toinen kausi, Dark Ages jatkakaan ensimmäisen tuotantokauden tarinaa. Ensimmäinen kausi oli niin hauska ja piikitteli mielestäni juuri oikein, saaden tietty monet uskovaiset suuttumaan sarjalle ja pitämään sitä kauheana jumalanpilkkana. Kausi oli usein todella nokkela ideoissaan ja näpäytyksissään. Dark Ages ei valitettavasti yllä samaan. Totuin kyllä aika nopeasti keskiaikamaisemaan ja uusiin hahmoihin, mutta ensimmäisen kauden hienous jäi tällä kertaa uupumaan. Oivaa piikittelyä löytyy edelleen ja on hupaisaa, kuinka tiettyihin keskiajan juttuihin tuodaan modernisointia, silti pitäen aikakaudelle ominaisia asioita. Kylän koulu on kuin high school, mutta siellä opetetaan, että Maa on litteä kuin pannukakku. Kylän kuuluttaja (Jamie Demetriou) pitää uutislähetysten kaltaisia esiintymisiä torille rakennetulla lavalla.




Huumoripuoli ei ole silti läheskään yhtä vahvaa ja etenkin ensimmäisen jakson aikana ehdin ajatella, että ovatpa käsikirjoittajat vajonneet alas. Koska Lannanluojan suvun ammatti on sukunimen mukainen lannanluonti, on etenkin parissa ensimmäisessä jaksossa hämmentävä määrä kakkavitsejä. Siis todella, todella paljon. Muutama ensimmäinen vitsi vielä tarjoaa pienet hekottelut, mutta mitä enemmän niitä on, sitä paskemmiksi ne muuttuvat. Kausi kuitenkin parantaa huomattavasti, kun se pääsee kakkahuumoristaan hieman eroon ja loppupää on oikein mukavaa hömppää. Dark Ages ei sinänsä säväytä millään tapaa, eikä sen tarina ole läheskään yhtä iskevä kuin edellisellä kaudella, mutta sarja tarjoaa edelleen kelpo viihdettä. Paikoitellen tuntuu siltä kuin katsoisi tietyn teatteriryhmän uutta esitystä. Tämänkertainen show jättää toivomisen varaa, mutta näitä tyyppejä on niin miellyttävä seurata, että jään hyvillä mielin odottamaan ensi vuoden esitystä... jos siis Miracle Workersille päätetään tehdä kolmaskin tuotantokausi.

Kauden eri ohjaajat (mm. Eddietä näyttelevä Steve Buscemi) onnistuvat oivallisesti pitämään hymyn katsojan kasvoilla läpi tuotantokauden, mutta jokin jää uupumaan, jotta kausi tarjoaisi kunnon naurut. Myös käsikirjoittajat olisivat voineet päästää luovuutensa vielä asteen verran isommin valloilleen. Siinä, missä viime kaudella oli selvä kertomuksensa siitä, että Jumala aikoi räjäyttää Maan ja jokainen jakso vei lähemmäs sen toteutumista, tällä kaudella jaksot tuntuvat usein yksittäisiltä pientarinoilta. Dark Ages on hyvin kuvattu ja leikkauskin on sujuvaa. Vaikka lavasteet ja puvut ovat kaikin puolin taidolla tehtyjä ja upeita, jokin sarjan visuaalisessa puolessa saa kaiken näyttämään juurikin teatterilta tai keskiaikafestivaalilta larppaajien kera. Musiikeista löytyy aikakaudelle sopivaa sointua, mutta myös modernimpia melodioita. Kauden alkutekstipätkä kylällä juoksevan kanan kanssa on hilpeä.




Yhteenveto: Miracle Workersin toinen tuotantokausi Dark Ages ei yllä ensimmäisen kauden riemastuttavalle tasolle, mutta tarjoaa tarpeeksi iloa, jottei sarja vajoa pohjamutiin. Alkupäässä kakkavitsit käyvät nopeasti tylsiksi ja kun kausi alkaa päästä niistä eroon, se muuttuu heti huomattavasti paremmaksi. Hilpeitä hetkiä on paljon, mutta kunnon naurut ovat vähissä. Hymy pysyy silti kasvoilla ja kausi viihdyttää mukavasti alusta loppuun. Keskiaika-asetelmalla leikitellään usein lystikkäästi, mutta jokin saa kaiken tuntumaan joltain teatteriesitykseltä. Puitteet ovat kyllä hienot. Näyttelijät pitävät hauskaa rooleissaan - etenkin Daniel Radcliffe irrottelee riemukkaasti. Miracle Workers: Dark Ages on kymmenen, noin 20 minuuttia kestävän jakson verran oivallista hyvän mielen hömppää, minkä katsoo helposti kerralla läpi. Vaikkei kausi vakuuttanut minua läheskään yhtä vahvasti kuin ensimmäinen tuotantokausi, jään silti toiveikkaana odottamaan, että sama porukka voisi tehdä tätä sarjaa vielä lisää.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 14.5.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.yahoo.com
Miracle Workers, Yhdysvallat, 2019-, Broadway Video, Studio T


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti