TV-sarja: Outer Banks, kausi 3 (2023)

OUTER BANKS - KAUSI 3Luojat: Josh Pate, Jonas Pate ja Shannon Burke
Pääosissa: Chase Stokes, Madelyn Cline, Madison Bailey, Jonathan Daviss, Rudy Pankow, Charles Esten, Drew Starkey, Carlacia Grant, Austin North, Caroline Arapoglou, Cullen Moss, Charles Halford, Elizabeth Mitchell, Andy McQueen, Julia Antonelli ja Fiona Palomo
Genre: seikkailu, jännitys, draama, romantiikka
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 45 minuuttia - 1 tunti 19 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 49 minuuttia
Ikäraja: 16

Josh Paten, Jonas Paten ja Shannon Burken luoma seikkailusarja Outer Banks nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä huhtikuussa 2020. Vuotta myöhemmin ilmestynyt toinen kausi piti suosiota yllä, joten sarjan teko jatkui. Kuvaukset käynnistyivät helmikuussa 2022 ja lopulta Outer Banksin kolmas tuotantokausi ilmestyi Netflixin valikoimaan vuotta myöhemmin, helmikuussa 2023. Kausi piti korkeita katsojalukuja yllä, mutta se sai huomattavasti negatiivisempaa palautetta niin kriitikoilta kuin katsojilta kuin aiemmat kaudet. Itse pohdin Outer Banksin katselua erityisesti silloin, kun tämä kolmoskausi julkaistiin, mutta tuolloin homma jäi pelkän ajatuksen tasolle. Kuitenkin nyt kun sarja on saamassa jo neljännen kauden, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Yllätyin, kuinka paljon pidinkään kahdesta ensimmäisestä kaudesta ja vaikka kakkoskauden toinen puolikas lähtikin mielestäni hieman heikompaan suuntaan, aloitin kolmoskauden katselun positiivisin mielin.

John B., Sarah, Kie, Pope, JJ ja Cleo elelevät Sinttiläksi nimeämällään autiosaarella, kun heidät vedetään mukaan jälleen uuteen aarrejahtiin.
Outer Banksin tutut hahmot tekevät paluun ja päätyvät jälleen uuteen seikkailuun. Kuukausi kakkoskauden tapahtumien jälkeen John B. (Chase Stokes) ja hänen tyttöystävänsä Sarah (Madelyn Cline), Kie (Madison Bailey), Pope (Jonathan Daviss), JJ (Rudy Pankow) ja joukkoon liittynyt Cleo (Carlacia Grant) asustelevat nyt autiosaarella, jonka he ovat nimenneet tietty Sinttiläksi. Siellä koetaan niin ryppyjä rakkaudessa kuin löydetään uusia mielitiettyjä, kun yhtäkkiä Kien ja JJ:n väliltä löytyy säpinää, vaikkei Baileyn ja Pankow'n välillä ole juuri ollenkaan kemiaa ja Pope taas on kääntänyt katseensa Kiestä Cleoon. Hahmot toimivat mielestäni hyvin edellisillä kausilla, mutta tällä kertaa lähes kaikki heistä ärsyttävät jossain kohtaa. Sarahin teot käyvät hermoille pitkin kautta. Näyttelijäsuorituksetkin ailahtelevat ja erityisesti Pankow'n tulkitsema heittäytyvä, mutta silti angstinen teini JJ aiheuttaa paikoitellen myötähäpeää.
     Paluun tekevät myös Sarahin ilkikurinen perhe, isä Ward (Charles Esten), äitipuoli Rose (Caroline Arapoglou) ja veli Rafe (Drew Starkey), Sarahin ex-poikaystävä Topper (Austin North), jota Sarah pitää aina varavaihtoehtona, jos hänellä menee sukset vähänkään ristiin John B:n kanssa ja Santo Domingon ristin perässä ollut Limbrey (Elizabeth Mitchell), minkä lisäksi kakkoskauden lopuksi paljastui, että John B:n kuolleeksi luultu isä Big John (Charles Halford) onkin yhä elossa. Uutena hahmona taas esitellään Carlos Singh (Andy McQueen), joka käyttää kaikkia hyväkseen löytääkseen aarteista suurimman. Esten vetelee kolmoskaudella viimeisillä voimillaan, kun taas Starkey on vieläkin kehnompi tympeän Rafen osassa. Halfordin oivallisesti esittämä Big John tuo omat kapulansa rattaisiin, eikä isukin paluu välttämättä olekaan se riemukas jälleennäkeminen, jollaisena sitä voisi odottaa. McQueenin esittämä Carlos on sen sijaan aika tylsä uusi pahis.
Olin tosiaan yllättynyt siitä, kuinka paljon pidinkään Outer Banksista. Ensimmäinen kausi voitti minut hiljalleen puolelleen ja kakkoskauden ensimmäinen puolikas oli mielestäni erittäin koukuttavaa ja jännittävää seurattavaa. Kakkoskauden toisella puoliskolla taso tipahti hieman, kun keskittyminen siirtyi alkuperäisestä kullasta Santa Domingon ristiin, mutta kausi pysyi silti hyvänä loppuun saakka. En kuitenkaan yhtään ihmettele, miksi kolmas tuotantokausi sai heikomman vastaanoton jopa sarjan faneilta. Tässä kohtaa Outer Banks muuttuu sellaiseksi teinikoheltamiseksi, millaiseksi sitä etukäteen pelkäsin. Pääpaino tuntuu olevan enemmän hormonien hyrräämisessä ja useiden suhteiden vatvomisessa, kuka nyt onkin kenenkin kanssa yhdessä. Varsinkin kolmiodraama John B:n, Sarahin ja Topperin välillä oli ärsyttävää seurattavaa. Jopa Rafelle on kirjoitettu omat suhdekoukeronsa.

Kauden isoin ongelma on kuitenkin se, että siinä on aivan liian paljon kaikenlaista meneillään. Useiden suhteiden setvimisen lisäksi sintit ovat jälleen aarrejahdissa ja niitä aarteita on nyt jo kolme löydettävänä. Alkuperäinen kulta ei tunnu kiinnostavan enää ketään, mutta risti pitäisi yhä löytää ja sen lisäksi John B:n isä esittelee mukaan jälleen yhden aarteen, jonka perässä pian kaikki ovat. Lopputuloksena on keskittymiskyvytön sillisalaatti, jossa juoksennellaan kuin päättömät kanat sinne sun tänne. Uusi aarre on todella kömpelösti tuotu mukaan, eikä sen löytäminen juuri jaksanut kiinnostaa. Pitkässä finaalijaksossaan kausi sentään vie monet juonikuviot päätökseen ja se voisi toisaalta toimia koko sarjan päätöksenä, mutta ei. Totta kai ihan viime minuuteille on ujutettu vihiä taas seuraavasta aarrejahdista.
Tuotantokauden ohjaajat pitävät reipasta tunnelmaa yllä, mutta eivät saa käsikirjoittajien kompuroivaa työtä pysymään kasassa. Sentään teknisiltä ansioiltaan sarja säilyttää tasonsa. Se on hyvin kuvattu ja valaistu. Lavasteet ovat pääasiassa mainiot, vaikkakin loppuhuipennuksen aarreluola on aikamoinen antikliimaksi. Puvut ja maskeeraukset näyttävät hyviltä ja äänimaailma on toimivasti rakennettu Fil Eislerin musiikkien kera. Tietokonetehosteista näkyy kuitenkin selvä digitaalisuus.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.4.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Outer Banks, Yhdysvallat, 2020-, Netflix, Red Canoe Productions, Rock Fish Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti