TV-sarja: Simpsonit, kausi 34 (The Simpsons - 2022-2023)

SIMPSONIT - KAUSI 34

THE SIMPSONSLuoja: Matt Groening
Pääosissa: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria, Harry Shearer ja Pamela Hayden
Genre: animaatio, komedia
Jaksomäärä: 22
Jakson kesto: noin 23 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 26 minuuttia
Ikäraja: 7

Matt Groeningin luoma animaatiokomediasarja Simpsonit nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa joulukuussa 1989. Seuraavat kaudet vain kasvattivat suosiota ja vuonna 2021 Fox-kanava tilasi tekijöiltä lisää kausia. Kauden 34 teko oli jo käynnissä, kun 33. kautta alettiin vasta esittämään televisioissa. Ääninäyttelijät nauhoittivat repliikkinsä ja animointiprosessi käynnistyi. Simpsonien 34. tuotantokauden esitys käynnistyi Yhdysvalloissa syyskuussa 2022 ja nyt kausi on julkaistu Suomessa Disney+ -palvelussa. Itse olen pitänyt sarjasta lapsesta asti ja nähnyt aika lailla kaikki Suomessa julkaistut jaksot. Vuonna 2019 ryhdyin arvostelemaan Simpsoneita läpi ja kun 34. kaudesta oli enää muutamat viimeiset jaksot julkaisematta, ryhdyin vihdoin katsomaan sitä.

Homer ryhtyy selvittämään kadonneen kilpikonnan mysteeriä, samalla kun Marge innostuu kuntopyöräilystä. Bart keksii keinon tienata rahaa videopelissä ilmaantuneen vian kautta ja Lisa liittyy partioon. Springfieldissä käynnistyy karanteeni, joka koettelee Simpsonin perheen yhteishenkeä.
Simpsonin perhe palaa hauskuuttamaan taas kerran ja tällä kaudella nähdään jo sarjan 750. jakso. Perheenjäsenet Homer-isä (äänenä Dan Castellaneta), Marge-äiti (Julie Kavner), Bart-poika (Nancy Cartwright), Lisa-tytär (Yeardley Smith) ja Maggie-vauva päätyvät jälleen monenlaisiin kommelluksiin, joihin kuuluu muun muassa hyväntekeväisyysjärjestön perustamista, keilahallin pelastusoperaatiota ja keskusteluohjelman pyörittämistä. Hahmot ovat edelleen mainiot ja ilahduttavat, joskin tällä kaudella on harmillista, kuinka sivuun Bart on puskettu. Marge ja Lisa saavat kosolti ruutuaikaa, mutta tohelo Homer pidetään toki yhä sarjan keulakuvana.
     Muutkin Springfieldin tutut hahmot tekevät paluun. Kaudella merkittävimpiä kaupungin asukkaista ovat Homerin isä Abe (Castellaneta), naapuri Ned Flanders (Harry Shearer), baarimikko Moe (Hank Azaria), rehtori Skinner (Shearer), kiusaaja Nelson (Cartwright), Bartin kaveri Milhouse (Pamela Hayden) ja tämän isä Kirk (Azaria), Homerin työkaveri Carl (Alex Désert), Hassu-klovni (Castellaneta), mafioso Läski-Tony (Joe Mantegna) ja Duff-mies (Azaria), mutta myös muun muassa uutisankkuri Kent Brockman (Shearer), poliisipäällikkö Wiggum (Azaria), ydinvoimalan johtaja Burns (Shearer), juoppo Barney (Castellaneta), pastori Lovejoy (Shearer) ja pöljä Ralph (Cartwright) ovat menossa mukana. Vierailevina tähtinä kauden varrella kuullaan Drew Barrymore, Simu Liu, Anna Faris, Aubrey Plaza, Melissa McCarthy, Natasha Lyonne, entinen James Bond -tähti Daniel Craig, laulaja Lizzo ja muusikko "Weird Al" Yankovic.
Simpsonit jatkaa samalla kelpo linjalla kuin useampi edellinen kausi. Parhaat ajat ovat selvästi kaukana takanapäin, mutta jaksaa 34. tuotantokausi silti viihdyttää mukavasti. Joitain heikompia jaksoja mahtuu mukaan, kuten kahdestoista jakso, jossa YouTube-videoiden kautta esitetään Simpson-perheen nousua vlogi-julkimoiksi. Hieman samanlainen jakso nähtiin yhdennellätoista kaudella, eikä sekään ollut mielestäni kovin kummoinen tapaus. Heikommistakin jaksoista löytyy yleensä hauskat juttunsa ja hetkensä, ja suurimmaksi osaksi kausi on lähinnä tasapaksua hömppää. Muutamia erittäin hyviäkin yksilöitä mahtuu sekaan, kuten kolmastoista jakso, jossa Ned Flanders ajautuu Läski-Tonyn leipiin, hieman Sopranos-leffa The Many Saints of Newarkia (2021) parodioiden.

Kauden varrelta löytyy muutenkin runsaasti parodioita ja kohteeksi päätyvät esimerkiksi romanttinen komedia Kun Harry tapasi Sallyn (When Harry Met Sally - 1989), toimintaleffa Top Gun - lentäjistä parhaat (Top Gun - 1986) ja Tähtien sota: Episodi III - Sithin kosto (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - 2005). Perinteisessä Kauhujen talo -jaksossa parodioidaan kauhuleffa The Babadookia (2014), animesarja Death Notea (2006-2007) ja scifisarja Westworldia (2016-2022). Alun perin Kauhujen talo -jakson oli tarkoitus olla parodia Stephen Kingin kirjaan perustuvista Se-elokuvista (It - 2017-2019), mutta projekti paisui niin laajaksi, että siitä muodostui kokonaan oma jaksonsa Not It, joka nouseekin koko kauden huipuksi. Yleensä nämä kauhujaksot ovat mielestäni kausien heikointa antia, mutta tällä kertaa tekijät ovat onnistuneet hyvin.
Komediaa revitään irti muistakin jutuista ja Homerin fyysisten toilailujen lisäksi kaudella otetaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, kuten kömpelöön oikeusjärjestelmään, cancel-kulttuuriin, salaliittoteorioihin, sisällöntuottamiseen, sekä hämäriin hyväntekeväisyysjärjestöihin. Poliittisesti latautunein on kuudestoista jakso, jossa Milhousen isä vaatii, ettei kouluissa opetettaisi enää yhtä Springfieldin historian isoimmista kömmähdyksistä, mikä liittyy Van Houtenin sukuun. Jaksossa puhutaan modernista sensuurista ja siitä, kuinka historiaa väritellään uuteen uskoon, jotta menneisyys saataisiin näyttämään paremmalta, sen sijaan että hyödynnettäisiin menneisyyden virheitä tulevaisuuden parantamiseksi. Koronaviruspandemia otetaan totta kai huomioon, kun Springfieldin vallanneet toukat pakottavat kaupungin asukkaat lukittumaan koteihinsa. On hupaisaa seurata, kuinka karanteeni koettelee Simpsonin perhettä eri tavoilla. Kaudella vallitsee myös varsin itseironinen vivahde. Tekijät selvästi tietävät, että monet alkuperäiset fanit toivoisivat sarjan jo päättyvän ja sarjan pitkän keston kustannuksella vitsaillaankin avoimesti. Meemit on kanssa tuotantotiimillä nähty aina puskaan piiloutuvaa Homeria myöten.

Visuaalisesti kausi on taattua Simpsonit-laatua. Hahmot näyttävät hyviltä ja liikkuvat sulavasti. Taustat ovat oivallisen yksityiskohtaiset ja tarkat. Yleisesti kausi on miellyttävän värikäs. Animena toteutettu Death Note -parodia on visuaalisesta kauden kiinnostavinta antia. Äänimaailma on myös pätevästi rakennettu ja Danny Elfmanin säveltämä tunnusmusiikki on aina yhtä mainio. Siksi onkin harmi, että vain yhdessä jaksossa nähdään koko intropätkä. Sentään kaudella nähdään monia veikeitä, ajoittain jopa varsin mielikuvituksellisia ja eri animaatiotekniikoilla toteutettuja sohvasketsejä.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 17.1.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
The Simpsons, Yhdysvallat, 1989-, Gracie Films, Twentieth Century Fox, 20th Century Fox Television, Fox Television Animation, Twentieth Century Fox Animation


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti