TV-sarja: Miracle Workers, kausi 4: End Times (2023)

MIRACLE WORKERS - KAUSI 4: END TIMESLuoja: Simon Rich
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Geraldine Viswanathan, Steve Buscemi, Jon Bass, Karan Soni, Kyle Mooney, Lolly Adefope, David Dastmalchian, Quinta Brunson, Jon Daly, Garcelle Beauvais ja Tim Heidecker
Genre: komedia, toiminta
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 19 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 11 minuuttia
Ikäraja: 13

Simon Richin luoma ja hänen omiin kirjoituksiinsa perustuva komedia-antologiasarja Miracle Workers nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa alkuvuodesta 2019. Toinen kausi Dark Ages ja kolmas kausi Oregon Trail pitivät suosiota yllä, joten neljännen kauden teko käynnistyi syksyllä 2021. Kuvaukset alkoivat alkuvuodesta 2022 ja nyt Miracle Workersin neljäs tuotantokausi, lisänimeltään End Times, on pyörinyt loppuun (Suomessa HBO Max -palvelun kautta). Itse pidin valtavasti sarjan avauskaudesta ja tykkäsin myös jatkokausista, jääden innolla odottamaan uusia tarinoita tältä poppoolta. Kun Miracle Workers: End Timesista oli enää pari viimeistä jaksoa julkaisematta, ryhdyin vihdoin katsomaan sitä.

Postapokalyptisessä tulevaisuudessa asfalttisoturi Sid ja sotapäällikkö Freya Exaltada rakastuvat ja päättävät jättää karun Joutomaan taakseen, asettuakseen aloilleen pienessä Boomtown-kaupungissa.
Miracle Workersin tutut näyttelijät tekevät jälleen paluun, mutta sarjan antologiatyylille ominaisesti uusiin rooleihin. Daniel Radcliffe nähdään tällä kertaa Sidinä, ydintuhon synnyttämää Joutomaata kierrelleenä asfalttisoturina, kun taas Geraldine Viswanathan esiintyy Freya Exaltadana, hurjana sotapäällikkönä, johon Sid rakastuu. Joutomaa ja barbaarimainen elämäntyyli jäävät taakse ja Sid ja Freya aloittavat uuden elämän rauhallisen Boomtownin asukkaina. Radcliffe ja Viswanathan istuvat erittäin passelisti rooleihinsa hieman pehmommaksi Sidiksi ja väkivaltaisuuteen taipuvaksi Freyaksi. Muutaman kauden jälkeen näyttelijöiden väliltä löytyy vahvaa kemiaa ja tämän vekkulin parin edesottamuksia maailmanlopun jälkeisessä maailmassa ryhtyy seuraamaan positiivisin mielin.
     Jon Bass näyttelee tällä kaudella Sidin ja Freyan "koiraa", Scrapsia, Karan Soni esittää tuhoajarobotti TI-90:ä, eli kavereille ihan vain Taita ja Steve Buscemi nähdään romukauppias Morris Rubinsteinina, jonka firmaan Sid päätyy töihin. Koko joukko hoitaa hommansa kotiin kunnialla jälleen kerran ja tämän näyttelijäryhmän yhteistyötä on aina suuri ilo katsella. Buscemi on jälleen kerran loistovedossa hölmönä hahmona ja Bass ja Sonikin pärjäävät hyvin sivurooleissa.
Miracle Workersin jokainen tuotantokausi on kuljettanut katsojat erilaisiin tapahtumapaikkoihin ja -aikoihin. Avauskausi kertoi maailmaa kyllästyneeltä Jumalalta pelastavista enkeleistä, toinen kausi sijoittui synkälle keskiajalle, kolmas kausi kuljetti villiin länteen ja nyt neljäs kausi tapahtuu dystooppisessa tulevaisuudessa, jossa ydinsota on muuttanut maailman karuksi aavikoksi. Kuten jo varmaan moni hoksasi, End Times parodioi Mad Max -toimintaelokuvia (1979-2024), mutta myös muut synkkiin tulevaisuuksiin sijoittuvat elokuvat, kuten Terminator - tuhoaja (The Terminator - 1984), The Matrix (1999), Snowpiercer (2013), Pako New Yorkista (Escape from New York - 1981), Outolintu (Divergent - 2014) ja Dyyni (Dune - 2021) saavat osansa vitseistä. Outolintua lukuun ottamatta tällaisista elokuvista ja tarinoista pitävänä innostuin End Timesista välittömästi.

End Timesin kymmenen jaksoa ottavat joka jaksossa eri elokuvan parodiansa kohteeksi. Kausi repii aika lailla kaiken irti aiheestaan ja hersyvä huumori naurattaa kaiken aikaa. Muutama heikompikin vitsi mahtuu sekaan, enkä itse kokenut esimerkiksi robottien Huippumalli haussa -pätkää kovinkaan hauskaksi. Noin 20 minuutin mittaiset jaksot kulkevat vauhdilla, kun ne vievät niin hyvin mukanaan, eikä ihme, jos koko vähän päälle kolme tuntia kestävän tuotantokauden päätyy tuijottamaan yhden päivän aikana. Kaikki huipentuu tietty suureen sotaan, jossa taistellaan Boomtownin ja samalla koko ihmiskunnan kohtalosta. Sarjalle ominaiseen tyyliin mitään erityisen eeppistä ei ole luvassa ja kieli pidetään visusti poskessa ihan loppuun asti.
Kauden ohjaajat pitävät lystikästä ilmapiiriä yllä kaiken aikaa, voittaen katsojan heti puolelleen. Käsikirjoittajat keksivät joka jaksoon jotain vekkulia menoa ja meininkiä, soveltaen tutuista maailmanlopputarinoista juttuja mukaan. He ovat myös laatineet hupaisaa dialogia, jota täysillä irrottelevat näyttelijät rupattelevat mainiosti. Lavasteet ja asut ovat oivalliset, joskin niistä näkyy ajoittain pieni budjetti. Esimerkiksi selvästi jostain paperimassasta tai vastaavasta tehdyt kivenlohkareet kuitenkin vain lisäävät kauden hupsuutta ja viehätystä. Erikoistehosteet eivät todellakaan huimaa päätä, mutta sopivat menoon täydellisesti tietyssä käppäisyydessään. Äänimaailma on hyvin rakennettu ja musiikit säestävät tapahtumia menevästi.

Yhteenveto: Miracle Workers: End Times on erittäin lystikäs lisäys ilahduttavaan komedia-antologiasarjaan, jonka pariin palaa joka kerta yhä vain riemukkaammin mukaan. Tässä kohtaa tuntuu ihan siltä kuin jotkut henkilökohtaiset tutut olisivat valmistelleet jälleen uuden esityksen yhdessä, jota pääset elämään mukana. Erilaiset dystooppiset ja postapokalyptiset leffat päätyvät hauskasti tämänkertaisen parodian kohteeksi ja Mad Maxeista sun muista irtoaa paljon hilpeitä tempauksia. Joitain vaisumpia ja heikompia vitsejä ja hetkiä mahtuu mukaan, mutta pääasiassa meno viihdyttää mainiosti. Näyttelijät hyppäävät tutulla innolla meiningin sekaan ja puitteiltaan tarkoituksellisen halpa tuotanto vain lisää hyvää henkeä. Parinkymmenen minuutin mittaiset jaksot vievät jälleen täysin mukanaan ja Miracle Workersin poppoolta jää kaipaamaan lisää uusia tarinoita. Jos siis pidit sarjan edelliskausista, kannattaa End Timeskin katsoa. Todella toivon, että sarja saisi vielä lisää jatkoa. Sitä odotellessa voin vain pohtia, mitäköhän vekkulia tämä tiimi keksii seuraavaksi. Ehkä Radcliffe, Buscemi ja kumppanit nähdään seuraavaksi avaruusseikkailulla tai kenties etsimässä myyttistä aarretta...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 13.9.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Miracle Workers, Yhdysvallat, 2019-, Broadway Video, Stillking Films, Studio T


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti