maanantai 18. huhtikuuta 2016

Arvostelu: The Huntsman: Winter's War / Metsästäjä ja talvinen taistelu (2016)

THE HUNTSMAN: WINTER'S WAR (2016)

METSÄSTÄJÄ JA TALVINEN TAISTELUOhjaus: Cedric Nicolas-Troyan
Pääosissa: Chris Hemsworth, Jessica Chastain, Emily Blunt, Nick Frost, Sophie Cookson, Rob Brydon, Sam Claflin ja Charlize Theron
Genre: fantasia, seikkailu
Kesto: 1 tunti 54 minuuttia
Ikäraja: 12

Päädyin The Huntsman: Winter's Warin lehdistönäytökseen aika ristiriitaisin tuntein. Elokuva oli käsittääkseni jonkinlainen spin off -osa vuoden 2012 Snow White and the Huntsmanille, jolle annan tässä nopeasti lyhyen arvion: erittäin huono - 2/10. Mainoksista ei ottanut oikein selvää, että onko The Huntsman esiosa vai jatkoa Snow White and the Huntsmanille. Plussaa oli ehdottomasti, ettei Kristen "yhden-ilmeen-ihme" Stewartia nähtäisi tässä uudessa pätkässä. Silti mietitytti, että miten on mahdollista tehdä Lumikki-elokuva ilman Lumikkia? Sehän selvisi vain katsomalla The Huntsmanin.

Aikaa ennen Snow White and the Huntsmania, pahan kuningattaren Ravennan sisko Freya rakastuu. Tapaturman sattuessa Freya menettää rakkautensa lähtee pohjoiseen hallitsemaan omaa maataan. Hänen metsästäjä-joukkonsa varastavat kylistä lapsia ja kouluttavat heistä uusia metsästäjiä. Kaksi lapsista, Eric ja Sara, tapaavat ja heillä on tiedossa paljon suurempi tulevaisuus kuin kumpikaan voi kuvitella.

Pääosassa metsästäjä-Ericinä nähdään Thor. Tai siis Thor-elokuvista (2011-) tuttu Chris Hemsworth. Hemsworth sopisi muuten osaan, jos hänen kirveen tilalle ei koko ajan kuvittelisi Mjölnir-vasaraa. Ja hänen aksenttinsa elokuvassa on aivan naurettavan kauhea. Muuten hän sopisi hahmoksi oikein hyvin.
     Jessica Chastainilla on sama ongelma väkinäisen aksenttinsa kanssa. Interstellarista (2014) minulle tutuksi tullut Chastain osaa kyllä näytellä, mutta tässä tuntuu paikoitellen, että hän ei edes yritä. Chastainin hahmo Sara on todella ennalta-arvattava ja melkein kaikki mitä hänelle tapahtuu ja miten hän toimii osaa jo arvata elokuvan alkuminuuteilla.
     Emily Blunt on ehkä parasta antia näyttelijöiden osalta. Edge of Tomorrowissa (2014) huomioni herättänyt Blunt esittää tässä elokuvan pääpahista Freyaa. Blunt ei sovi Frozenin (2013) Elsaa muistuttavaksi jääkuningatarhahmoksi ollenkaan, mutta se tekeekin roolituksesta jotenkin todella mielenkiintoisen. Blunt vetää useassa kohtaa yli, mikä toimii oudon hyvin. Freyalla on käytössä pöllömaski, jonka kautta hän pystyy vakoilemaan alamaisiaan jääpöllön avulla. Joka kerta, kun jääpöllö näkyy ruudulla, niin hymähtää yleisössä miettien, että kuinka kirjoittajilta loppuivat hyvät ideat niin nopeasti. Varsinkin pöllömaski on todella hölmön näköinen.
     Charlize Theron näytti viime vuonna Mad Max: Fury Roadissa (2015), että hän kykenee vetämään rautaisen mimmin roolin päheässä toimintarymistelyssä. Olin unohtanut kuinka huono hän oli Snow White and the Huntsmanissa ja tuntuu, että hän on tässä vielä huonompi. Pelkistä julisteista saa selville, ettei hahmo kuollut edellisessä osassa kokonaan, joten se ei ole kummoinen spoiler. Theronin Ravenna-pahiskuningatarhahmo on raivostuttava. Parasta hänessä on yhtäkkinen ilkeä nauru, joka toimisi Disney-piirretyssä, mutta tässä se on vain koominen.
     Nick Frost ja Rob Brydon esittävät kääpiöitä Nionia ja Gryffiä, jotka ovat elokuvan vitsihahmot. Hahmot eivät kuitenkaan tunnu hauskoilta ja toivoisi, että heidät olisi jätetty pois. Muuten huvittavassa elokuvassa nämä hahmot tuntuvat väkinäisiltä. Toki kääpiöt silti kuuluvat Lumikin tarinaan, mutta toisaalta Lumikki-pätkässä, josta Lumikki on jätetty pois, niin miksei kääpiöitäkin olisi voitu poistaa?
     Sam Claflinin prinssi William käväisee elokuvassa noin viisi minuuttia ja häipyy sitten. Olin kokonaan unohtanut hahmon mukanaolon, kunnes yhtenä päivänä yritin miettiä, että kuka esittikään The Hunger Games -elokuvissa (2012-2015) Finnickiä ja selasin Internet Movie Databasesta näyttelijän muita elokuvia ja The Huntsman tuli vastaan. Kesti hetken ennen kuin muistin, ketä hän edes esitti tässä elokuvassa.
     Lumikki-elokuva ilman Lumikkia toimii. Kristen Stewartia ei jää kaipaamaan ja intron muutamaa kuvaa Stewartista Lumikkina lukuunottamatta hahmo nähdään vain väläyksessä, missä hän on taikapeilin luona.
     Kertojana läpi elokuvan toimii itse Liam Neeson, joka tuntuu nykyään suostuvan mihin tahansa. Neesonin ääni sopii erittäin hyvin kertojalle.

No onko tämä siis esiosa vai jatko-osa? Elokuva alkaa kauan ennen Snow White and the Huntsmania, mutta ensimmäisen noin puolen tunnin jälkeen hypätään ajassa seitsemän vuotta eteenpäin ja sitten elokuva muuttuu jatko-osaksi. Elokuvan ensimmäinen puolituntinen on siis lähinnä vain tarinan pohjustamista, sillä tämän elokuvan pitäisi jatkaa edellisen osan juonta, mutta siihen on tungettu vähän kaikkea muutakin lisää, jotta tämä olisi oma tarinansa. Onneksi The Huntsman on paljon mukaantempaavampi elokuva kuin edeltäjänsä, vaikka elokuva alkaa todella hitaasti. Sitten kun elokuva lähtee käyntiin, niin jokainen uusi toimintakohtaus yrittää olla jollain lailla hienompi kuin edellinen.

Parasta elokuvassa ovatkin toimintakohtaukset. Suurimmaksi osaksi kun juonta - tai siis juonia - yritetään mussuttaa mukaan, niin kiinnostus alkaa herpaantua, mutta huvittavat ja ihan päheän näköiset toimintakohtaukset nostavat elokuvan tason kehnosta turhuudesta katsottavaksi hömpäksi. Lopputaistelu etenkin on oikein viihdyttävää popcorn-rouskutus-mäiskettä.

Syy Kristen Stewartin lähtöön ja ohjaajan vaihtumiseen on aika varmaan Stewartin ja Snow White and the Huntsmanin ohjaajan Rupert Sandersin salasuhde, mistä kohuttiin paljon vuonna 2012. Voihan olla, että yksi syy Stewartin lähtemiseen on neidin näyttelijäntaidot(tomuus). Tilalle on tullut ohjaamaan herra Cedric Nicolas-Troyan. Jos Nicolas-Troyanin nimi ei sano mitään niin ei ihme, sillä hän on aiemmin tehnyt pääasiassa vain tehosteita ja toiminut apulaisohjaajana. Hän teki kumpaakin Snow White and the Huntsmanissa, joten sitä kautta hän on kai saanut pestin ohjata jatko-osa. Tai sitten hän oli ainoa, jota edes kiinnosti tehdä jatkoa.

The Huntsman on kuvattu ihan hyvin. Toimintakohtauksista ei saa kuitenkaan välillä oikein mitään tolkkua kameran heiluessa. Värimaailmaltaan elokuva on aika ankea. Alun Universal Picturesin logossa oleva maapallo muuttuu kultaiseksi. Tämä taitaa olla myös ensimmäinen kerta, kun näen "Universal"-tekstin jatkavan matkaa takaisin planeetan taakse. Visuaalisesti elokuva on ihan hyvin toteutettu. Peikot (tai jotkut örkkimörököllit), mitä vastaan yhdessä kohtaa taistellaan, ovat aika kehnosti toteutettu ja aiheuttavat katsojalle enemmänkin huvittuneen ilmeen kauhistuneen sijaan. Musiikki elokuvassa on aika mitäänsanomatonta, mutta jumputus toimii sujuvasti elokuvan pyöriessä eteenpäin. Jos kuulisin soundtrackin erikseen, niin en osaisi yhdistää sitä tähän elokuvaan.

Näin elokuvan 3D-versiona. Kuten tavallista, niin kakkuloilla katsominen ei muuttanut kokemusta oikein millään lailla. Pari kertaa jotain tuli hieman "lähemmäs" katsomoa, mutta siihen se jäikin.

Yhteenveto: Vaikka tuntuu, että hirveästi kritisoin elokuvaa, niin pakko sanoa silti, että The Huntsman: Winter's War on ihan kiva seikkailuelokuva. Siinä on kelpo toimintakohtauksia, mutta tarinallisesti se jää todella vaisuksi. Se on ehdottomasti parempi elokuva kuin Snow White and the Huntsman, mutta on silti aika tarpeeton spin-off -elokuva. Elokuva on myös todella ennalta-arvattava. Näyttelijäntyö ei ole kovin kaksista ja huumori on huonoa. Hauskinta elokuvassa ovat tahattoman koomiset asiat, mitkä pitäisi ottaa vakavasti, kuten Freyan pöllönaamio. Muutenkin monet elokuvan asiat ovat joko hölmöjä tai epäloogisia. Kannattaako sitä raahautua elokuviin katsomaan? Ei. Säästäkää rahanne. Jos elokuviin tekee mieli mennä, niin käykää vilkaisemassa uusi The Jungle Book (2016) tai odottakaa Captain America: Civil Waria (2016). Tietty, jos pidit edeltävästä osasta, niin toimii tämäkin luultavasti. Jos tämä tulee televisiosta, eikä parempaa ole tarjolla, niin katsokaa vain tai jos se ilmestyy vaikka Netflixiin. Jotta tälle ei tehdä lisää jatkoa, niin älkää käykö leffassa katsomassa - mutta jos The Huntsman kiinnostaa, niin perjantaina 22.4. se sitten ilmestyy elokuvateattereihin.
Kirjoittanut: Joonatan, 18.4.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.comicbookmovie.com
The Huntsman: Winter's War, 2016, Universal Pictures, Roth Films

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti