perjantai 15. huhtikuuta 2016

Arvostelu: Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi / Tähtien sota: Episodi VI - Jedin paluu (1983)

STAR WARS - EPISODE VI:

RETURN OF THE JEDI (1983)

TÄHTIEN SOTA: EPISODI VI - JEDIN PALUUOhjaus: Richard Marquand
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Anthony Daniels, Kenny Baker, Peter Mayhew, Billy Dee Williams, Alec Guinness, Frank Oz, Ian McDiarmid, Warwick Davis ja James Earl Jones
Genre: scifi, seikkailu
Kesto: 2 tuntia 15 minuuttia
Ikäraja: 7

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...

Kahden jättimäisen hitin jälkeen paineet Star Wars -saagan päätösosalle kasvoivat. Ihmiset olivat häkeltyneitä edellisen elokuvan lopetuksesta. Onko Darth Vader muka oikeasti Luken isä? Koska Star Wars oli muodostunut niin isoksi jutuksi, trilogian päätösosa täytyi kuvata valenimi "Blue Harvestin" alla. Alunperin elokuvan nimeksi piti tulla "Revenge of the Jedi", mutta se muutettiin Return of the Jediksi juuri viime hetkellä, sillä sarjan luojan George Lucasin mukaan kosto ei kuulu jedeille. Joskus vuosia sitten, kun olin paljon nuorempi, niin Return of the Jedi oli suosikkini Star Wars -elokuvien joukosta. Nykypäivänä mielipiteeni on kuitenkin eri...

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia: Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977) ja Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)!

Luke Skywalker ystävineen on palannut aavikkoplaneetalle Tatooinelle, pelastaakseen Han Solon julman Jabba the Huttin kynsistä. Samalla Luke haluaa löytää vastauksen kysymykseensä: onko Darth Vader oikeasti hänen isänsä? Imperiumi valmistelee uutta Kuolemantähteä, joilla heidän on aikomus tuhota kapinalliset lopullisesti.

Mark Hamillin Luke Skywalker on noussut vihdoin täydelliseksi sankariksi. Hän tietää, että hänen täytyy kohdata Vader ja Keisari, eikä enää samalla lailla kamppaile kohtaloaan vastaan. Hamill on vanhentunut hirveästi edellisen osan ja tämän välissä, mikä on hieman hämmentävää, sillä vuosia ei ollut montaa elokuvien teon välissä. Huumeet saattoivat myös vaikuttaa asiaan, eli pysykäähän poissa päihteistä! Perinteisen sinisen valomiekan sijaan Lukella nähdään tässä vihreä valomiekka.
     Harrison Fordin Han Solo-hahmon oli tarkoitus kuolla näyttelijän toiveesta, mutta hänet pidettiin kuitenkin hengissä ja hänkin nousee suuremmaksi sankariksi, eikä ole enää rahan perässä.
     Prinsessa Leiaa näyttelee edelleen Carrie Fisher, joka pääsee vielä enemmän mukaan toimintakohtauksiin. Leia tekee Endorin metsäkuussa uuden tuttavuuden; ewokin nimeltä Wicket, jota esittää Warwick Davis, joka on nykyään tunnettu erityisesti Harry Potter -sarjasta (2001-2011). Fisher vetää uskottavasti sankarittaren roolin, eikä ole enää edes sarjan (melkein) ainoa naishahmo.
     Sankareiden mukana ovat yhä droidit R2-D2 (Kenny Baker) ja C-3PO (Anthony Daniels), sekä wookiee Chewbacca (Peter Mayhew). C-3PO ei ole enää yhtä ärsyttävä hahmo kuin kahdessa edellisessä osassa.
     Billy Dee Williamsin Lando Calrissian -hahmo jatkaa edellisestä osasta ja pääseekin taistoon elokuvan loppupuolella. Billy Dee Williams vetää hyvin roolinsa, eikä ärsytä samalla lailla kuin edellisessä elokuvassa.
     Frank Ozin esittämä Yoda on valitettavasti todella pienessä roolissa tässä elokuvassa. Vihreä nukkeolio on yhä uskottavan oloinen ja toivoisi, että hän pääsisi enemmän esille.
     Esille toivoisi pääsevän myös palkkionmetsästäjä Boba Fettin, joka on erittäin alikäytetty hahmo elokuvassa. Niin alikäytetty, että ärsyttää. Boba Fettiä esittää Jeremy Bulloch.
     David Prowsen esittämä ja James Earl Jonesin ääninäyttelemä Darth Vader on yhä yksi elokuvahistorian parhaimmista pahishahmoista. Darth Vaderin roolissa ovat myös Sebastian Shaw, kun Vaderilla ei ole naamiota ja Bob Anderson esitti hahmoa toimintakohtauksissa. Kun on selvillä, että kyseessä on Luken isä, niin Vader muuttuu inhimmillisemmäksi hahmoksi, mikä tekee hänestä lähestyttävämmän, sillä hän ei olekaan paha vain, koska pahuus nyt sattuu olemaan cool.
     Ian McDiarmid Keisari taas on niitä, jotka ovat pahiksia sen takia, että se on coolia, mikä tekee hahmosta vähemmän mielenkiintoisen ja jopa hieman tylsän. Parasta hahmossa on ääni ja hänen kykynsä ampua sähköä käsistään. Keisarin motivaatio pahikseksi on hieman epäselvä.
     Jabba the Hutt kävi pikavisiitillä A New Hopessa, mutta on tässä elokuvassa enemmän esillä. Isokokoinen gangsteriolento on erittäin hyvin tehty. Vaikka Jabbankin motivaatio pahiksena on epäselvä, niin tässä tapauksessa ratkaisu on jokseenkin toimiva, sillä Jabba on pääasiassa rikollinen, eikä mikään maailmankaikkeuden hallitsija.
     Mukana on tietenkin myös amiraali Ackbar, jonka äänenä toimii Tim Rose. "It's a trap!" -lause on noussut lähes yhtä tunnetuksi kuin "I am your father."

Return of the Jedi tuntuu jatkavan tarinaa lähes suoraan siitä, mihin The Empire Strikes Back päättyi. Elokuva on selkeä trilogian päätösosa, sillä elokuvan juoni on pääosin vain nostattaa tunnelmaa lopputaisteluun asti. Alkutekstien mukaan Imperiumilla olisi uusi ja mahtavampi ase kuin Kuolemantähti, mikä on hieman outoa, sillä tässä oleva Kuolemantähti tuntuu olevan paljon pienempi ja se tuhoaa vain yhden aluksen kokonaisen planeetan sijaan. Ei tunnu siis kovinkaan "mahtavammalta". Vaikka elokuva alkaa Han Solon pelastamisella, niin se ei todellakaan ole koko elokuvan juoni, vaan pikemminkin ensimmäisen neljänneksen osuus, mistä päästään kunnolla jatkamaan tarinaa.

Return of the Jedi on paljon lapsellisempi elokuva kuin kaksi edellistä. Siihen vaikuttavat ehdottomasti ewokit - pienet nallekarhut Endor-metsäkuulla - joiden kanssa trilogian sankarit ystävystyvät. Monet tuomitsevat Star Wars: Episode I - The Phantom Menacen (1999) Jar Jar Binks -hahmon ärsyttävimmäksi hahmoksi Star Warseissa, mutta omasta mielestäni kimeä-ääniset pikku halinallet ovat paljon ärsyttävämpiä. Monet katsovatkin ewokkeja sormien läpi, koska ne kuitenkin kuuluvat alkuperäistrilogiaan, eikä niitä siksi voi haukkua. Edellinen elokuva oli varmaan liian synkkä joidenkin mielestä, minkä takia tästä on tehty hieman pirteämpi pätkä.

Elokuva tietysti laajentaa Star Warsin maailmaa. Endor-kuun lisäksi ollaan jälleen aavikkoplaneetta Tatooinella, missä näytetään vihdoin hieman enemmän Jabba the Huttia. Jabban palatsissa meininki on kuin kunnon mafialuolassa. Jabban possuja muistuttavat gamorrean-vartijat ovat vähän jopa koominen lisäys sarjaan. Tatooinella esitellään myös kaksi uutta hirviötä; rancor ja Sarlacc. Rancor on jättikokoinen petolaji, jonka yhtä edustajista vastaan Luke joutuu taistelemaan Jabban palatsissa. Rancor näyttää paikoitellen köykäiseltä nukelta, mutta suurimmaksi osaksi se näyttää silti ihan hyvältä. Sarlacc-hirviö asustaa Karkoonin kuopassa, jonne Luke ystävineen aiotaan uhrata. Sarlaccia ei kuitenkaan näytetä kummemmin. Legendaarinen Wilhelm-huuto on bongattavissa tässä kohtauksessa, kun yksi Jabban sotilaista putoaa Sarlaccin kitaan. Ewokkeja ehdinkin jo haukkua, vaikka pakko sanoa, ettei ensimmäinen ruudulla näkyvä ewok - eli Warwick Davisin näyttelemä Wicket - ole vielä kovin ärsyttävä. Lopputaistelussa ewokit ovat jo lähes sietämättömiä ja vaikea oikeasti kuvitella, että Imperiumin stormtrooperit todellisuudessa häviäisivät nallukoille, jotka vain heittelevät kiviä.

Ja taas on vaihdettu ohjaajaa. Lucas oli alunperin kaavailemassa ohjaajaksi Steven Spielbergiä, mutta Directors Guild of American kanssa olevien ongelmien takia se ei onnistunut ja ohjaajaksi tuli lopulta Richard Marquand. Elokuva toimisi varmaan paremmin, jos sen olisi ohjannut Spielberg. Lucas ei käsittääkseni tullut toimeen Marquandinkaan kanssa. Ehkä Lucasin olisi itse pitänyt ohjata trilogian päätös.

Elokuva on kuvattu hyvin, mutta kuva on välillä hieman epätarkka. Hölmöjä siirtymäleikkauksia on tietty käytetty, kuten Star Warseissa kuuluukin. Äänimaailma on edelleen todella hyvin mietitty. Endorin bunkkerissa askeleiden äänet kuulostavat kuitenkin niin saman ajan elokuvista repäistyiltä kuin vain voi, mutta muuten äänet kuulostavat hyviltä.

Äänet kuulostavat vielä paremmilta yhdistettynä John Williamsin huikeaan musiikkiin. Vaikka ewokeista en välitäkään, niin paras uutuus musiikillisesti on Endorissa soivat sävellykset. Keisarin tunnusmusiikkimölinäkin on toimivaa.

Return of the Jedin tehosteet ovat alkaneet jo nähdä aikaa. Green screen -efektit Tatooinella ja Endorilla ovat aivan järkyttävät. Lopputaistelu avaruudessa on kuitenkin visuualisesti yhä todella hienon näköinen. Maskeeraus on myös hienoa, varsinkin Keisarilla. Lavasteet ja pienoismallit ovat yhtä taiturimaisesti tehtyjä kuin edellisissä osissa. Edellisen elokuvan tapaan hologrammit ovat köykäisesti tehtyjä ja ottaen huomioon kaikki lisäykset, mitä trilogiaan on tehty, niin luulisi, että niitä olisi voitu parannella.

Star Wars -saagaan on tehty vuosien varrella paljon lisäyksiä, etenkin alkuperäiseen trilogiaan. Blu-ray -julkaisun lisäyksiä ovat muunmuassa: The Phantom Menacen Sebulbaa muistuttava dug-olento käppäilee Jabban palatsissa pikaisesti. Ewokkien silmiin on tehty tietokoneella silmäluomet, jotta ewokit näyttäisivät välillä räpyttelevän silmiään. SPOILER: Kun Keisari kiduttaa Lukea sähköllä, niin Darth Vader sanoo "No." ja huutaa samaa, nostaessaan Keisarin ilmaan. Hirvein lisäys kuitenkin on jo vanhempaan versioon tehty, missä kaksi digialienia laulaa Jabban palatsissa. Ehkä hirveintä ikinä Star Warsissa. Jos ette tienneet, niin heidän laulamansa kappale on nimeltään "Jedi Rocks".

Return of the Jedi on epäloogisin elokuva trilogiasta. Tässä muutamia outouksia - SPOILER-varoituksella:
- Miksei Darth Vader aistinut aiemmin, että hänellä on tytär - tai miksei hän aistinut Leian seurassa tämän olevan hänen tyttärensä?
- Leia sanoo tietäneensä aina, että Luke on hänen veljensä, joten miksi hän pussaili Luken kanssa edellisessä osassa? Muutenkin Leian ja Luken sisaruus on hieman hölmö lisäys sarjaan.
-  Yodan sanojen mukaan Luke ei ollut edellisessä elokuvassa vielä valmis kohtaamaan Vaderia, mutta tässä elokuvassa hän muka olisi. Miten, sillä eihän Luke ole saanut jedikoulutusta The Empire Strikes Backin ja Return of the Jedin välissä. Yodan luona hän ei ainakaan käynyt, sillä Luke lupasi edellisessä osassa, että hän palaa Yodan luokse ja tässä elokuvassa hän sanoo, että hänen täytyy pitää lupauksensa, joten repliikkien perusteella hän kävi Yodan luona vain kahdesti - Episode V:ssä ja Episode VI:ssa.
- Miksi Yoda on yhtäkkiä kuolemassa, kun hän vielä edellisessä osassa tuntui niin reippaalta ja vetreältä?
- Ja kuten aiemmin jo sanoin, niin miten oikeasti Imperiumin joukot häviäisivät joillekin nallekarhuille?

Blu-rayn kuvanlaatu on ihan hyvä, mutta heikoin trilogiasta. Varsinkin Endorin kohtauksissa tuntuu usein, kuin katsoisi DVD:tä. Edellisten osien tapaan 9-levyisellä Blu-ray -julkaisulla Return of the Jedin lisämateriaali sijaitsee levyllä kahdeksan. Itse elokuva on levyllä kuusi. Lisämateriaalina on poistettuja kohtauksia, gallerioita, haastatteluita ja hieman muutakin, jotka on jaettu kolmeen osaan. Osien nimet ovat "Tatooine", "Endor" ja "Death Star II Space Battle". Lisämateriaali ei sisällä suomenkielistä tekstitystä.
 
Star Warsin alkuperäistrilogia on hyvä kokonaisuus, vaikkei aivan täysin pysy kunnolla kasassa. Varsinkin Return of the Jedin ewokit saavat sarjan tunnelman katoamaan hieman ja se tuntuu enemmän Disney-leffalta (mitä se nykyään tavallaan onkin). A New Hope on erinomaisen mestarillinen aloitus sarjalle, joka muutti maailmaa. The Empire Strikes Back taitaa olla trilogian paras osa, A New Hopen tullessa toisena. Harmi vain, että trilogian huipennus on myös sen heikoin osa. Trilogiassa hahmot käyvät läpi suuren kaaren ja he muuttuvat paljon lähtökohdistaan. Trilogian paras valomiekkataistelu on omasta mielestäni The Empire Strikes Backin Luke vastaan Vader, ja paras taisto muuten trilogiasta on Return of the Jedin taistelu avaruudessa. Harmi vain, että itse tähdet eivät missään kohtaa sodi sarjan aikana, niin kuin nimi viittaisi...

Yhteenveto: Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi on erittäin hyvä elokuva, mutta jää selkeästi edellisten osien jalkoihin. Se on toimiva päätös trilogialle, vaikka ewokit voisi heittää pois. Lopputaistelu avaruudessa on jännittävä ja hienosti toteutettu. Luken ja Darth Vaderin valomiekkataistelu on ihan hyvä, mutta liian lyhyt. Lapsellisuus ei oikein sovi elokuvaan, mutta ehkä sen takia se toimi minulle paremmin skidinä. Seikkailuelokuvana Return of the Jedi on oikein mainio. Ensi viikolla palaan Star Warsien pariin Prequel-trilogian (Episode I - The Phantom Menace, Episode II - Attack of the Clones (2002) ja Episode III - Revenge of the Sith - 2005) kanssa. Siihen asti olkoon Voima kanssanne!
Kirjoittanut: Joonatan, 15.4.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.starwars.wikia.com
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi, 1983, Lucasfilm Ltd

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti