DEVS
Luoja: Alex Garland
Pääosissa: Sonoya Mizuno, Nick Offerman, Jin Ha, Zach Grenier, Alison Pill, Stephen McKinley Henderson, Cailee Spaeny, Karl Glusman, Jefferson Hall, Linnea Berthelsen, Janet Mock ja Brian d'Arcy James
Genre: scifi, trilleri
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: noin 47 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 17 minuuttia
Ikäraja: 15
Devs on Ex Machinan (2014) ja Hävityksen (Annihilation - 2018) ohjaajan Alex Garlandin luoma scifisarja. Garland sai FX-televisiokanavan kiinnostumaan projektistaan - jopa niinkin paljon, että hän sai suoraan tehdä koko sarjan, eikä hänen tarvinnut ensiksi tehdä pilottijaksoa vakuuttamaan kanavaa sarjan potentiaalista. Kuvaukset alkoivat elokuussa 2018 ja Devs alkoi pyöriä televisioissa maaliskuussa 2020. Sarjaa kehuttiin paljon ja se oli ehdolla Emmy-gaalassa parhaasta kuvauksesta, äänityksestä, äänitehosteista ja erikoistehosteista, voittamatta niistä kuitenkaan yhtäkään. Itse pohdin sarjan katselua, kun se alunperin julkaistiin viime keväänä, mutta muiden katselussa olevien sarjojen vuoksi Devs jäi näkemättä. Kun aloin vuoden lopussa työstämään 2020 parhaiden televisiosarjojan listaa, sarja palasi mieleeni ja pohdin, että kenties minun kannattaa katsoa Devs ennen listan laatimista. Katsoinkin koko sarjan parissa vuorokaudessa ja hyvä niin, sillä jo ensimmäisen jaksonsa aikana sarja voitti paikkansa vuoden 2020 parhaista sarjoista.
Pariskunta Lily ja Sergei työskentelevät yhdessä teknologialaitos Amayassa. Tekoälyn parissa töitä tekevä Sergei saa siirron huippusalattuun Devs-yksikköön. Kun Sergei mystisesti katoaa, Lily päättää selvittää, mikä Devs oikeasti on ja mitä siellä tehdään?
Sonoya Mizuno oli esiintynyt pienissä rooleissa Alex Garlandin aiemmissa teoksissa, Ex Machinassa ja Hävityksessä. Nyt hän nousee Devsin päärooliin Lily Chanina, ohjelmistoinsinöörinä, joka ryhtyy selvittämään mysteerisen Devsin saloja, kun sinne päässyt poikaystävä Sergei (Karl Glusman) katoaa täysin yllättäen. Mizuno on pätevä isommassa roolissa, vaikka paikoitellen hän voisi hieman rohkeammin tulkita hahmonsa monimutkikkaita tunteita. Hänessä on tiettyä pidätteleväisyyttä, mutta kyllä hän uskaltaa myös päästää itsensä valloilleen sarjan niin todella vaatiessa. Välittömästi katsoja hyppää Lilyn kanssa kiehtovaan mysteeriin mukaan.
Sonoya Mizuno oli esiintynyt pienissä rooleissa Alex Garlandin aiemmissa teoksissa, Ex Machinassa ja Hävityksessä. Nyt hän nousee Devsin päärooliin Lily Chanina, ohjelmistoinsinöörinä, joka ryhtyy selvittämään mysteerisen Devsin saloja, kun sinne päässyt poikaystävä Sergei (Karl Glusman) katoaa täysin yllättäen. Mizuno on pätevä isommassa roolissa, vaikka paikoitellen hän voisi hieman rohkeammin tulkita hahmonsa monimutkikkaita tunteita. Hänessä on tiettyä pidätteleväisyyttä, mutta kyllä hän uskaltaa myös päästää itsensä valloilleen sarjan niin todella vaatiessa. Välittömästi katsoja hyppää Lilyn kanssa kiehtovaan mysteeriin mukaan.
Vaikuttavinta työtä näyttelijöistä tekee kuitenkin lähinnä komedioista tunnettu Nick Offerman, joka näyttelee Forestia, Amayan ja samalla Devs-yksikön salaperäistä johtajaa. Offermania ei tällä kertaa nähdä vitsailemassa - hyvä, jos hän edes hymyilee kertaakaan sarjan aikana. Hän on erinomainen valinta filosofiseksi tekniikkafirman pomoksi ja tekee yhä vain isomman vaikutuksen, mitä enemmän hänen hahmostaan paljastuu sarjan aikana. Forest on moniulotteinen ja hienosti rakennettu henkilö, jota kohtaan katsoja ehtii muodostaa monenlaisia mielipiteitä Devsin kahdeksan jakson aikana.
Sarjassa nähdään myös Jin Ha Lilyä auttavana ex-poikaystävä Jamiena, Zach Grenier Amayan turvallisuuspäällikkönä Kentonina, sekä Alison Pill, Stephen McKinley Henderson ja Cailee Spaeny Devsissä työskentelevinä Katiena, Stewartina ja Lyndonina, joista etenkin kaksi jälkimmäistä muodostuvat yllättävänkin mielenkiintoisiksi hahmoiksi. Ha on mainio Lilyä tukevana Jamiena, mutta Pill ei täysin saa luotua kiinnostavaa hahmoa kylmän Katien ympärille. Grenier sen sijaan on loistava ja aidosti hyytävä Kentonin roolissa.
Sen lisäksi, että Mizuno hillitsi itseään hieman liikaa tietyissä kohtauksissa ja että Pillin roolihahmo jäi aika etäiseksi ja kylmäksi, koin Devsissä pieneksi viaksi sen, kuinka turhan selittelevää dialogi välillä on. Enkä nyt itse asiassa tarkoita sitä, kun hahmot vähitellen selittävät Devsin saloja, ne ovat aidosti kiehtovia, vaan sitä, kuinka hahmojen täytyy välillä täysin turhaan todeta toisilleen päivänselviä asioita. Muuten sarja luottaa paljon katsojan kärsivällisyyteen ja älykkyyteen, joten jotkut tällaiset repliikit vain tuntuvat turhilta. Kenties kömpelöin dialogi käydään, kun Lily ja Jamie tapaavat parin vuoden jälkeen ja Jamie käy läpi entisen parin yhteiset vaiheet. Tämän on selvästi tarkoitus avata katsojalle hahmojen yhteinen menneisyys, mutta dialogi on oudosti kirjoitettu ja kömpelösti asetettu mukaan. Hahmojen välisen suhteen olisi varmasti voinut tuoda esille huomattavasti kekseliäämmin kuin keskustelulla, jota yksikään ihminen ei oikeasti kävisi.
Nämä ongelmat voi kuitenkin melkeinpä katsoa sormien läpi, koska muuten Devs on niin vaikuttava paketti. Alex Garland on aiemminkin osoittanut lahjansa pohdiskelevien tieteistarinoiden kanssa ja tekee sen taas. Hänen kehittelemänsä konsepti on jakso jaksolta kiehtovampi ja suuren mysteerin äärelle uppoutuu täysin. Garlandin luoma unenomainen henki lumoaa katsojan. En ole vähään aikaan kokenut mitään tällaista, mikä saisi minut oikeasti unohtamaan kaiken ympäriltäni ja imaisisi minut mukaansa näin voimakkaasti. Garlandin ja sarjan esittämät filosofiset pohdinnat ihmisyydestä, syyn ja seurauksen suhteesta ja vapaasta tahdosta jättävät pureskeltavaa vielä pitkäksi aikaa sarjan päättymisen jälkeen. Nukkumaan mentäessä voi tehdä tiukkaa saada unen päästä kiinni, kun ajatukset harhailevat jatkuvasti Devsin pariin ja aamulla suihkussa voi huomata jämähtäneensä tuijottamaan lattiakaivoa syvissä ajatuksissa.
Vaikkei pohdiskeleva tieteistarina itsessään kiehtoisi, Devs voi silti toimia todella hyvin. Sarja rakentuu eteenpäin trillerin tavoin ja se pysyykin enemmän tai vähemmän tiivistunnelmaisena läpi kestonsa. Sen lisäksi, että poikaystävän katoaminen ja epäilyttävä Devs luovat painostavuutta, Garlandilla on vaikuttava lahja tehdä erittäin kauniista kuvastosta pelottavaa. Hän teki samaa Ex Machinassa ja Hävityksessä: näytti lumoavia ja värikkäitä, maalauksellisen kauniita otoksia, jotka kuitenkin tunkeutuivat katsojan ihon alle epämiellyttävästi. Samaa on luvassa myös tässä. Katselua ei silti voi lopettaa.
Sen lisäksi, että sarjan scifipuoli kiehtoo mielenkiintoisin ajatuksinsa ja trilleripuoli pitää jännityksessä, Devsistä löytyy muutakin pinnan alta. Sen uskonnolliset viittaukset ja kuvaus ihmisen halusta leikkiä jumalaa ovat taidokkaasti upotettu mukaan. Devsin lähistöltä löytyvän metsän puut on tarkoituksella koristeltu sädekehämäisillä lampuilla. Sarja myös toimii oivana vertauksena todellisten tekniikkajättien valtaan maailmassa. Kuinka paljon esimerkiksi Google ja Facebook meistä tietävätkään. Enemmän kuin me? Bittiavaruuteen jää tämä kaikki tieto meistä tulevien sukupolvien tutkittavaksi. Vain kahdeksan jakson mittaiseen minisarjaan mahtuu paljon isoja aiheita, mutta Garland tekee niillä osaavaa työtä, rakentaen loistokkaan paketin.
Myös teknisesti Devs on vaikuttava. Sarja on todella upeasti kuvattu. Kaikki kuvasommittelusta valaisuun ja värimaailmaan tekevät sarjasta visuaalisesti erittäin tyylikkään. Visuaalisuutta vain vahvistavat näyttävät lavastukset ja yllättävänkin erinomaiset erikoistehosteet. Itse Devs on kaikin puolin upea ilmestys. Myös äänimaailma on tarkkaan rakennettu äänitehosteista musiikkeihin. Garlandin luottosäveltäjät Ben Salisbury ja Geoff Barrow yhdistävät taas voimansa, luoden kauniita, aavemaisia, herkkiä ja voimakkaita sävelmiä.
Yhteenveto: Devs on hieno, jännittävä ja pohdiskeleva tieteistrilleri, jossa syvennytään ihmisyyteen, syyn ja seurauksen suhteeseen, vapaaseen tahtoon, ihmisen haluun leikkiä jumalaa ja isojen mediajättien pelottavaan valtaan. Alex Garland onnistuu pyörittelemään näitä pohdintoja vaikuttavasti kahdeksan jakson mitassa, ilman, että yksikään pohdinnoista kärsii. Samalla hän saa myös aikaiseksi vangitsevan ja tiivistunnelmaisen mysteerin, johon uppoutuu alusta alkaen. Tarina rakentuu iskevästi ja pitää mukanaan loppuun saakka. Aiempien töidensä tavoin Garland täyttää sarjan kauniin lumoavalla kuvastolla, jossa on silti jotain todella ahdistavaa. Tekniseltä puoleltaan Devs onkin erinomainen. Nick Offerman on yllättävänkin loistava valinta Devsin johtajaksi. Sonoya Mizuno pärjää pääroolissa, vaikka voisikin tietyissä kohdissa heittäytyä rohkeammin. Käsikirjoitus kompastuu pienesti pariin kömpelösti selittelevään keskusteluun, mutta muuten Devs on upea scifisarja, mikä tarjoaa riemua rauhallisempien ja syvällisempien tieteistarinoiden, sekä mysteeristen trillereiden ystäville.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 13.12.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Devs, Yhdysvallat, 2020, DNA Films, FX Productions, Scott Rudin Productions
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Devs, Yhdysvallat, 2020, DNA Films, FX Productions, Scott Rudin Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti