TV-sarja: Snowpiercer, kausi 1 (2020)

SNOWPIERCER - KAUSI 1



Luojat: Graeme Manson ja Josh Friedman
Pääosissa: Daveed Diggs, Jennifer Connelly, Alison Wright, Katie McGuinness, Mickey Sumner, Sam Otto, Iddo Goldberg, Sheila Vand, Mike O'Malley, Susan Park, Annalise Basso, Kerry O'Malley, Vincent Gale, Roberto Urbina, Steven Ogg, Timothy V. Murphy, Lena Hall, Shaun Toub, Jaylin Fletcher, Happy Anderson, Jonathan Lloyd Walker, Madeleine Arthur ja Mark Margolis
Genre: scifi, toiminta, jännitys
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 46 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 48 minuuttia
Ikäraja: 16

Snowpiercer perustuu Jacques Lobin, Benjamin Legrandin ja Jean-Marc Rochetten ranskalaiseen sarjakuvaan Le Transperceneige vuodelta 1982. Sarjakuva kääntyi elokuvamuotoon vuonna 2013, kun korealainen Bong Joon-ho teki elokuvan Snowpiercer. Tuottaja Marty Adelstein innostui leffasta ja hankki sen elokuvaoikeudet loppuvuodesta 2015 tehdäkseen televisiosarjan sarjakuvan pohjalta. Adelstein sai myös elokuvan ohjanneen Bongin tuottajan hommiin ja Graeme Mansonin ja Josh Friedmanin kautta he saivat TNT-kanavan kiinnostumaan sarjasta. Kuitenkin alkuvuodesta 2018 Friedman sai potkut sarjasta taiteellisten erimielisyyksien vuoksi, minkä takia myös ohjaajaksi pestattu Scott Derrickson jätti sarjan. Tämän vuoksi sarjan julkaisu venyi jopa vuodella, kun koko jo kerran kuvattu, Derricksonin ohjaama ja Friedmanin käsikirjoittama avausjakso tehtiin uudestaan. Uudet kuvaukset saatiin käynnistettyä vasta elokuussa 2018 ja Snowpiercer alkoi pyöriä vihdoin tämän vuoden toukokuussa. Itse kiinnostuin, kun kuulin sarjan olevan tulossa, sillä mielestäni Bong Joon-hon Snowpiercer-elokuva on upea teos. Juuri ennen kuin sarjan päätösjaksot julkaistiin Netflixissä, aloitin sarjan katsomisen ja katsoinkin koko ensimmäisen tuotantokauden kahdessa päivässä.

Ihmiskunnan yritys pysäyttää ilmastonmuutos on johtanut uuteen jääkauteen. Kylmyydeltä eloonjääneet ihmiskunnan rippeet matkustavat Snowpiercerissä, rikkaan herra Wilfordin rakentamassa junassa, joka kulkee ympäri Maapalloa.

Mahtipontinen, kilometrejä pitkä ja jopa 1001 vaunusta koostuva Snowpiercer-juna on jaettu viiteen osaan: junan johtajiin, ökyrikkaaseen ensimmäiseen luokkaan, lipuistaan myös muhkean summan maksaneeseen toiseen luokkaan, työllään paikkansa ansaitsevaan kolmanteen luokkaan, sekä liputtomiin, jotka on sullottu kurjiin oloihin perävaunuun. Sarja lähtee käyntiin noin seitsemän vuotta siitä, kun Snowpiercer aloitti matkansa uudella jääkaudella ja seitsemän vuoden kurjuuden jälkeen perävaunulaiset ovat valmistautumassa kapinaan. Näitä perävaunulaisia ovat mm. entinen poliisi Andre Layton (Daveed Diggs), lempeä Josie (Katie McGuinness), joka huolehtii orvosta Miles-pojasta (Jaylin Fletcher), äkkipikainen Pike (Steven Ogg), lapsiensa vuoksi taisteleva Suzanne (Sarah Strange) ja vanha Ivan (Mark Margolis). Diggs istuu mainiosti sarjan päärooliin Laytoniksi, jonka on otettava paikkansa kapinaliikkeen johtajana. Hahmo joutuu kuitenkin kohtaamaan junassa monia asioita, mitkä voivat horjuuttaa hänen aatettaan.





Snowpiercerissä lipun kanssa matkustavia hahmoja taas ovat esimerkiksi rikkaat ensimmäisessä luokassa matkustavat herra ja rouva Folger (Kerry O'Malley ja Vincent Gale), sekä heidän tyttärensä LJ (Annalise Basso), toisessa luokassa matkustava kokki Jinju (Susan Park), kolmannen luokan yöklubia johtava neiti Audrey (Lena Hall) ja yöklubilla työskentelevä Zarah (Sheila Vand). Mickey Sumner, Mike O'Malley ja Sam Otto taas näyttelevät järjestystä ylläpitäviä "jarrumiehiä" Bessiä, Rochea ja Ozia, joista jokainen hoitaa hommansa eri tavalla ja asenteella. Timothy V. Murphyn esittämä tyly Nolan Grey johtaa junan erikoisjoukkoja, joiden tehtävänä on lähinnä torjua perävaunulaisten kapinayrityksiä.
     Junan etuosasta taas löytyvät Snowpierceriä johtavat ja kuljettavat henkilöt. Jennifer Connellyn näyttelemä Melanie Cavill toimii salaperäisen herra Wilfordin oikeana kätenä ja häntä avustaa Wilfordia suuresti ihaileva Ruth (Alison Wright). Junan ohjaajina toimivat Iddo Goldbergin näyttelemä Bennett Knox ja Robert Urvinan esittämä Javi. Connelly vakuuttaa hyvin arvokkaana Melaniena, joka esittää mukavaa ensimmäiselle ja toiselle luokalle, kohtelee hyvin kolmatta luokkaa, kun nämä hoitavat hommansa eivätkä aiheuta ongelmia ja rankaisee perävaunulaisia kauheinkin tavoin. Muutkin näyttelijät suoriutuvat osistaan vähintään kelvollisesti, mutta Connelly ja Diggs tekevät parasta työtä junan kahden ääripään edustajina.




Snowpiercer-sarja lähtee lähes täysin samalla tavalla käyntiin kuin Bong Joon-hon elokuva, mutta jo ensimmäisessä jaksossa se onnistuu viemään tarinaa täysin omaan suuntaansa, eikä lähde kopioimaan jo elokuvassa nähtyä. Samoja juttuja löytyy molemmista ja sekä elokuva että sarja käsittelevät junan kautta mm. luokkaeroja ja ihmismoraalia selviytymisen keskellä (elokuva tosin huomattavasti paremmin). Molemmissa on kyse perävaunulaisten kapinasta, mutta siinä, missä elokuva hoitaa tämän suoraviivaisemmin sillä, että seuraamme kapinoitsijoiden matkaa junan perästä aina ihan eteen asti, sarjassa kapina hoituu monimutkikkaammin soluttautumisien ja juonittelujen kautta. Vaikka sarja näyttää oman suuntansa heti avausjaksossa, sillä kestää kuitenkin lähteä käyntiin. Ensimmäiset jaksot käytetään aika mitäänsanomattomaan murhatutkimukseen, millä on kyllä osuutensa kapinassa, mutta mikä tuntuu hieman kömpelöltä aloitukselta, kun itse pohjaidea sarjassa on niin valtavan herkullinen.

Tuotantokauden aikana on muutenkin pientä tarinankerronnallista kömpelyyttä. Välillä kausi junnaa paikoillaan, kun se voisi kiihdyttää eteenpäin ja paikoitellen se kiitää, kun sen pitäisi hieman hidastella. Etenkin alkupää voisi käyttää paremmin aikaa junan esittelyyn. Vaikka sarja esittää itsensä täysin omana juttunaan, se tuntuu välillä kuitenkin luottavan liikaa siihen, että katsoja on jo nähnyt Bong Joon-hon leffan, sillä tietyt asiat jäävät avaamatta sarjassa. Lopulta jopa tuntuu siltä, että elokuva ehti kahdessa tunnissa syventymään junan saloihin paremmin kuin sarjan avauskausi kymmenessä vajaan tunnin mittaisessa jaksossa. Pitkin sarjaa oikein kehuskellaan sillä, kuinka tässä Snowpiercerissä on tuhat ja yksi vaunua (mikä ilmoitetaan kornisti joka jakson alussa, aivan kuin seuraisimme futuristista ja jäistä versiota Tuhannen ja yhden yön tarinoista), mutta vaunuista varmaan 980 jää näkemättä.




Koska olen nähnyt Snowpiercer-elokuvan useita kertoja, on minun vaikea olla vertaamatta sarjaa siihen. Jos kuitenkin tosissani yritän nähdä sarjan täysin itsenäisenä teoksena, on se silti "vain kelvollinen" scifiseikkailu. Vaikka onkin hyvä ratkaisu näyttää kertomusta useasta eri vinkkelistä eri osastojen kautta, on suuri osa hahmoista kuitenkin niin mitäänsanomattomia, että jotkut juonikuvioista jarruttelevat sarjaa. Erityistä jännitettäkään ei pääse muodostumaan. Vähäinen huumori ei sen kummemmin naurata ja lopulta itseäni huvitti eniten, kuinka vauhdikkaasti hahmot pystyvät kulkemaan junan päästä päähän. Oikeassa junassa jo muutaman vaunuosaston läpi kulkeminen on yllättävänkin turhauttavaa puuhaa - kuvitelkaapa se homma, mutta vaunuja on 1001 ja pituutta koko junalla on useampi kilometri. Toki sarja esittelee jo varhaisessa vaiheessa tavan kulkea junassa vauhdikkaammin, mutta eivät kaikki hahmot sitä hyödynnä.

Hieman takkuilevan murhamysteerialkunsa jälkeen (ja kun koko tämä juonikuvio noin vain unohdetaan) Snowpiercer alkaa kuitenkin pääsemään paremmin raiteilleen. Loppua kohti meno paranee ja pitkään odotettu kapinakin pistetään vihdoin käyntiin. Toimintakohtaukset eivät turhia pidättele lapsiystävällisyyden vuoksi, vaan taistelut ovat brutaaleja. Viimeisessä jaksossa sarja onnistuu tuomaan mukaan koukun, mikä saa katsojan yllättävänkin innokkaasti odottamaan jatkoa. Toivon mukaan jatkokausi (mikä kuvattiin jo lähes kokonaan ennen ensimmäisen kauden julkaisua) on eheämpi paketti. Jo lopun twistejä ennen mukaan on tuotu oivallisia käänteitä, mitkä auttavat sarjaa eroamaan elokuvasta.




Sarjan eri ohjaajat tuntuvat kiinnittävän eri tavoin huomiota siihen, että lokaationa on kaiken aikaa liikkeessä oleva juna. Joissain jaksoissa ei panosteta lainkaan siihen, että katsojasta tuntuisi siltä, että hahmot ovat junavaunuissa rakennusten sijaan. Toisissa jaksoissa kuitenkin löytyy pientä vaunujen huojumista, minkä lisäksi niin kuvat ikkunasta ulos kuin valoilla ja varjoilla leikittely vaunujen seinillä viestivät vauhdista. Ohjaajien rakentama tunnelma ei tee erityistä vaikutusta, mutta he pitävät pakettia tarpeeksi mainiosti kasassa. Käsikirjoittajat pyörittelevät ja sekoittavat pakkaa välillä niin, että osa korteista putoaa lattialle, mutta tarina pysyy ihan sujuvana ja kiinnostavana siitä huolimatta. Snowpiercer on kelvollisesti kuvattu, minkä lisäksi lavasteet, puvut ja äänimaailma ovat onnistuneet. Visuaalisista tehosteista taas paistaa digitaalisuus, kun näytetään ulkoa käsin kiitävää junaa. Säveltäjänä toimiva Bear McCreary tekee tuttuun tapaansa hyvää työtä ja tehostaa joitakin kohtauksia silloin, kun ohjaajat eivät siihen kykene.

Yhteenveto: Snowpiercerin ensimmäinen tuotantokausi on kelvollista scifiseikkailua, mutta jättää silti toivomisen varaa. Idea on upea ja jos on nähnyt elokuvan, tietää, että potentiaalia on paljon enempäänkin. Vaikkei sarja missään yllä filmin tasolle, on hienoa, ettei sarja lähde täysin kopioimaan elokuvaa, vaan pyrkii kertomaan oman tarinansa samanlaisissa kehyksissä. Alkupää kulutetaan kuitenkin aika tyhjänpäiväiseen murhatutkimukseen, jolloin sarjalla kestää lähteä kunnolla käyntiin. Lisäksi kausi ei tee tarpeeksi hyvää työtä hahmojen kanssa, jolloin monet sivujuonet saavat sarjan junnaamaan paikoillaan. Jennifer Connelly ja Daveed Diggs toimivat päärooleissa ja heidän hahmonsa ovat mainiot, mutta pääasiassa muut sarjan lukuisista hahmoista jäävät pintaraapaisuiksi vielä tällä kaudella. Pintaraapaisuksi jää myös itse Snowpiercer-juna. Vaikka joka jaksossa kuinka painotetaan, että junasta löytyy jopa 1001 vaunua, ei niistä nähdä lopulta kuin parikymmentä. Myöskään teemat luokkaeroista ja moraaleista eivät uppoa niin syvälle kuin olisi mahdollista. Loppua kohti kausi kuitenkin nostaa tasoaan ja iskevä lopetus jättää odottamaan kakkoskautta. Snowpiercerin toinen kausi on jo lähes kuvattu kokonaan, joten on varmaa, että pääsemme näkemään ainakin yhden kauden verran lisää tätä junamatkaa. Toivonkin sen olevan varmemmalla otteella tehty, vaikka heikkouksineenkin sarjan ensimmäinen kausi on oiva paketti.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 13.7.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Snowpiercer, Yhdysvallat, 2020-, CJ Entertainment, Studio T, Tomorrow Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti