HELL OR HIGH WATER (2016)
Ohjaus: David Mackenzie
Pääosissa: Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges ja Gil Birmingham
Genre: draama
Kesto: 1 tunti 42 minuuttia
Ikäraja: 16
En ollut kuullutkaan Hell or High Waterista, ennen kuin Oscar-ehdokkaat julkistettiin. Elokuva oli ehdolla leikkauksesta, alkuperäisestä käsikirjoituksesta, miessivuosasta ja jopa parhaan elokuvan tittelistä. Hell or High Water ei saanut Suomessa teatterilevitystä lainkaan, joten sitä ei myöskään mainostettu ollenkaan. Ei siis mikään ihme, etten ollut siitä tietoinen. Kiinnostuin leffan näyttelijöistä ja toivoin, että se saisi ensi-iltansa juuri ennen Oscar-gaalaa, jotta kaikki parhaan elokuvan ehdokkaat näkisi ennen voittajan valintaa. Näin ei kuitenkaan käynyt ja luin, että leffa tulisi vain myyntiin ja vuokralle. Päätinkin heti vuokrata elokuvan, kun oli mahdollista. Kävelin vanhaan kunnon Makuuniin - josta vuokrasin myös Storksin (Haikarat - 2016) - ja katsoin elokuvan, toivoen, että se olisi mainio.
Kaksi veljestä ryöstävät pieniä pankkeja Texasissa. Kaksi poliisia yrittävät selvittää, mistä on kyse ja napata rosvot.
Howardin veljeksiä, eli Tobya ja Tanneria näyttelevät Chris Pine ja Ben Foster. Pine on mielestäni mainio näyttelijä (vaikka hänellä onkin heikompia rooleja ollut) ja näyttää tässä todella osaavansa, jos niin haluaa. Toby on veljeksistä järkevämpi ja rauhallisempi. Hän ei ole erityisen innoissaan ryöstelystä ja meneekin parissa kohtauksessa lukkoon, kun ei oikein tiedä, mitä tehdä. Toby kuitenkin osoittaa olevansa vaarallinen, jos niin haluaa. Tanner taas on rauhattomampi ja täpinöissään varastelusta. Hän on aiemmin ollut vankilassa, eikä mikään ihme, sillä hänen käytöksensä on useasti törkeää. Tanneria ei myöskään pelota tappaa joku, jos sellaiseen tulee pakottava tilanne. En aiemmin ole erityisesti pitänyt Ben Fosterista, vaikka hänellä onkin pari hyvää suoritusta ollutkin, mutta tässä hän oli todella hyvä koko leffan läpi ja sopi loistavasti rooliinsa.
Veljeksiä jahtaavia poliiseja, eli Marcus Hamiltonia ja Alberto Parkeria esittävät Jeff Bridges ja Gil Birmingham. Marcus on jo vanha, joten häntä odottaa eläkkeelle lähtö, mistä hän ei tunnu olevan innoissaan. Marcus haluaisi mieluummin tehdä hommia kuolemaansa asti. Hän toimii rauhallisesti, mutta erittäin tarkasti, jolloin hänen toimintansa on uskottavaa katsojalle. Uskottavuutta lisää myös veteraaninäyttelijä Bridgesin erittäin hyvä roolisuoritus. Hän ottaa roolin haltuunsa aivan täysin ja on vaikea kuvitella ketään muuta osaan, sillä hän myös näyttää siltä, millaiseksi hahmon kuvittelisi kuulemansa perusteella. Marcuksen työpari Alberto ei ole erityisen suuressa roolissa, vaikka pyöriikin mukana kaiken aikaa. Hahmoon ei saa erityisemmin kontaktia katsojana, vaikka onkin hauska seurata, kuinka Alberto ja Marcus naljailevat toisilleen taustoistaan, Marcuksen ollessa kuin mikäkin valkoinen cowboy ja Alberton ollessa osittain meksikolaisena kuin mikäkin intiaani.
Ei ole suuri ihme, että Hell or High Water oli ehdolla parhaan elokuvan Oscar-palkinnosta. Oscar-ehdokkaat/voittajat valitseva Yhdysvaltain elokuva-akatemia koostuu yleisellä tiedolla vanhemmista henkilöistä, jotka varmasti pitävät enemmän 1900-luvulla ilmestyneistä elokuvista kuin suurimmasta osasta nykyteoksista. Heihin on siis varmasti vedonnut Hell or High Waterin kaltainen filmi, joka muistuttaa vahvasti "vanhoista hyvistä ajoista". Elokuva on rauhallisesti eteenpäin kulkeva, hahmovetoinen draamaelokuva, joka sisältää realistista tunnetta ja toimintaa. Se on nykypäivän westernteos, jossa rosvojen naamat peittävät huivit on korvattu kommandopipoilla, hevosvaunut pakoautoilla, sheriffit poliiseilla, majatalot motelleilla, ja pubit... no ne pysyvät pubeina, mutta muuten. Vaikka Marcuksen ja Alberton heitot ovatkin lähinnä vitsejä, katsojana voi helposti nähdä, kuinka sheriffi ja intiaani tekevät yhteistyötä napatakseen rosvot. Ryöstelyssä on myös oikea ajatus takana, jolloin varkaiden motiivit ymmärtää. Ryöstelyn syissä viitataan vahvasti siihen tosiasiaan, ettei yhteiskunta oikeasti tarjoa kaikille tarpeeksi varaa elämiseen. Vaikka tavallaan haluaisi nähdä, kuinka poliisit saavat varkaat kiinni, katsojana kiehtoo nähdä varkaat voittajina, jotka onnistuvat hommassaan. Elokuvassa on vaikea päättää puolta, mikä on hienoa. Monet länkkäreiden ystävät löytävät leffasta varmasti suurta riemua, kuten monet muutkin 1900-luvun toisella puolikkaalla varttuneet henkilöt. Vaikka näenkin Hell or High Waterin hienoudet, ei elokuva kuitenkaan pysty koskettamaan minua tarpeeksi.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etten pitäisi elokuvasta. Hell or High Water on mainio elokuva. Oikeasti. Se on erittäin lähellä ollakseen todella hyvä elokuva. Valitettavasti siitä kuitenkin puuttuu tunnetta, joka saisi sen nostettua korkeammalle tasolle. Vaikka pidinkin veljeksistä hahmoina ja syy ryöstelylle oli selvä, leffan tunteet eivät kyenneet tunkeutumaan ulos television ruudusta, tarttumaan minusta väkevästi kiinni ja imaisemaan minua mukaansa. Elokuvassa kerrotaan, että veljesten äiti on kuollut, mutta tämä ei herätä mitään tunteita. Ei kertaakaan koko leffan aikana. Ja ottaen huomioon, että siitä seurasi tapahtumaketju, joka johti ryöstelyyn, kuuluisi kuoleman saada katsojassa jotain aikaiseksi. Elokuvassa on myös joitain hieman liian hitaita kohtia, joissa tarina ei tunnu etenevän. Onneksi mukana on paljon hyviä asioita. Hell or High Waterista löytyy huumoria - ei sellaista jolle nauraisi niin, että mahaan sattuu, mutta hassuja kohtia kuitenkin - sekä yksinkertaisen näyttävää toimintaa. Kuten jo sanoin, elokuva on niin lähellä ollakseen todella hyvä, että ihan pahaa tekee, kun en voi kutsua sitä todella hyväksi.
Elokuvan on ohjannut minulle tuntematon nimi David Mackenzie, joka tekee mainiota työtä, jolloin herää mielenkiinto tutustua hänen muuhun tuotantoonsa. Mackenzie on selvästi kiinnostunut tekemään elokuvia, kuten niitä tehtiin vuosikymmeniä sitten, mikä on mielestäni hienoa. Sellaisia tekijöitä tarvitaan. Leffan on käsikirjoittanut Taylor Sheridan, joka on tehnyt erittäin hyvää työtä etenkin repliikkien kanssa. Kuvaus on sujuvaa, mutta leikkauksessa olisi voitu tehdä pientä tiivistämistä. Elokuvan maailma on saatu onnistuneesti luotua muistuttamaan westerniä, vaikka koko juttu tapahtuukin nykyaikana. Musiikin ovat säveltäneet Nick Cave ja Warren Ellis. Heidän työnsä toimii hyvin leffan aikana.
Blu-rayn kuvanlaatu on erinomainen. Lisämateriaalina Blu-raylla ovat pätkät "Enemies Forever: The Characters of Hell or High Water", "Damaged Heroes: The Performances of Hell or High Water" ja "Visualizing the Heart of America", jotka kertovat elokuvan hahmoista ja niiden näyttelijöistä, sekä leffan maailman luomisesta. Mukana on myös puolituntinen "Filmmaker Q&A", jossa haastatellaan elokuvan ohjaajaa ja näyttelijöitä. Yhteensä katsottavaa on viideksi vartiksi.
Yhteenveto: Hell or High Water on lähellä ollakseen todella hyvä elokuva, mutta kun se ei erityisemmin pysty koskettamaan katsojaa, jää se vain tasolle hyvä. Leffa on kuin nykyajan western, jossa monet lännenelokuvista tutut asiat on siirretty nykyaikaan, mikä toimii. Elokuvassa on muutenkin vanhan ajan henkeä, mikä varmasti vetoaa moniin aikuiskatsojiin. Vaikka rauhallinen tunnelma onkin hienoa, mukana on joitain liian hitaita kohtia, joissa juttu ei tunnu liikkuvan eteenpäin. Näyttelijätyö on erittäin mainiota läpi elokuvan ja näyttelijöille kirjoitetut repliikit ovat hyviä. Ohjaaja Mackenzie vaikuttaa ohjaajalta, joka tekee samanlaisia elokuvia kuin mitä vuosikymmeniä sitten tehtiin, minkälaisia ohjaajia nykymaailma tarvitseekin. Jos pidät westerneistä, niin kannattaa vilkaista Hell or High Water. Myös hahmovetoisista, raskaista draamateoksista pitävät voivat nauttia tästä. Nuorisolle tätä ei ole tehty, eivätkä monet nuoret välttämättä ymmärrä, mikä siinä on hienoa. On sääli, että leffa ei kykene oikeastaan herättämään tunteita, sillä Hell or High Waterilla on niin suurta potentiaalia olla todella mainio. Joskus muutamien vuosien päästä täytyy katsoa tämä elokuva uudestaan, jos se vihdoin saavuttaisi mielestäni korkeamman tason.
Kirjoittanut: Joonatan, 26.3.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.joblo.com
Hell or High Water, 2016, Film 44, LBI Productions, OddLot Entertainment, Sidney Kimmel Entertainment
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti