ELOKUVAVUOSI 2018
Vuosi 2017 on nyt päättynyt ja 2018 voi alkaa. Elokuvavuosi 2017 ei ole kuitenkaan ihan täysin ohi, sillä tänä vuonna Suomeen ilmestyy myöhässä viime vuoden filmejä kuten musiikkikomedia Pitch Perfect 3 (2017), historiallinen draama Darkest Hour (Synkin hetki - 2017), animaatioseikkailu Coco (2017), The Roomin (2003) teosta kertova The Disaster Artist (2017), sekä Oscar-ennakkosuosikit Call Me by Your Name (2017), The Post (2017) ja Lady Bird (2017). Nyt ei ole kuitenkaan aika käsitellä niitä. Nyt on aika käydä läpi vuoden 2018 isoimpia ensi-iltoja ja mitä niistä odotan. Koska olen ainakin ensimmäisen puoliskon vuodesta 2018 armeijassa, en pääse käymään lehdistönäytöksissä samalla tavalla kuin tänä vuonna. Jotkut leffat käyn kyllä vilkaisemassa, kun ne ilmestyvät ja sanon niiden kohdalla, jos näin tapahtuu.
TAMMIKUU
Tammikuu on tunnetusti hiljainen meillä Suomessa, jos miettii oikeasti uusien leffojen ilmestymistä silloin kun pitääkin. Tammikuussa ilmestyy kyllä leffoja, kuten Wonder (2017), Downsizing (2017) ja The Greatest Showman (2017), mutta ne ovat niitä mattimyöhäisiä viime vuodelta. Todellisena uutuutena ilmestyy The Maze Runner -trilogian (2014-2018) päätösosa Maze Runner: The Death Cure (Labyrintti: Tappava lääke - 2018). Elokuvan oli alunperin tarkoitus ilmestyä jo helmikuussa 2017, mutta päänäyttelijä Dylan O'Brienin vahingoittuessa kuvauksissa, tuotanto viivästyi ja leffa nähdään vasta nyt. Itselleni The Maze Runner -filmit eivät ole tehneet kummoista vaikutusta. En edes muista toisesta osasta, Maze Runner: The Scorch Trialsista (Labyrintti: Aavikkokokeet - 2015) melkein mitään, mikä kertoo jo paljon. Aion katsoa trilogian päätösosan joskus vuokralta, sillä se ei kiinnosta minua todellakaan niin paljon, että maksaisin leffalipun hinnan siitä.
Vuoden alussa nähdään myös Liam Neesonin toimintapätkä The Commuter (2018). Neeson on nähty useissa erilaisissa toimintatilanteissa; milloin hänen on pitänyt tapella susia vastaan, pelastaa tyttärensä rikollisten kynsistä tai etsiä tappaja lentokoneessa. Tällä kertaa hän joutuu selviytymään junan kyydissä. Vaikka pari Neesonin toimintaleffaa ovatkin olleet viihdyttäviä, ovat ne niin unohdettavaa kertakäyttökamaa, etten varmasti mene teatteriin asti katsomaan tätä. Katson The Commuterin ihan sujuvasti vuokralta tai Netflixistä, kun se on niissä saatavilla.
HELMIKUU
Helmikuussakin nähdään trilogian päätösosa. E. L. Jamesin kirjoihin perustuva Fifty Shades -sarja (2015-2018) päättyy viimein ja mielestäni hyvä niin. Sarjan aloitusosa Fifty Shades of Grey (2015) on niin kamalaa roskaa ja Fifty Shades Darker (2017) niin huono, ettei ole epäilystäkään siitä, etteikö Fifty Shades Freed (2018) pääsisi heti tämän vuoden huonoimpien elokuvien joukkoon. Sen leffan saatan kuitenkin mennä katsomaan teattereihin, sillä tyttöystäväni haluaa nähdä sen ja on vielä valmis tarjoamaan lipun minulle. Jos arvostelua Fifty Shades Freedistä ei siis kuulu helmi- tai maaliskuussa, niin hän ei vienyt minua katsomaan elokuvaa...
Helmikuussa onneksi ilmestyy vuoden ensimmäinen filmi, jonka näkemistä odotan: Marvel Cinematic Universen (2008-) kahdeksastoista elokuva, Black Panther (2018). Odotukseni eivät ole kuitenkaan suuret. Itse Black Panther ei vaikuttanut mielestäni kovin kiinnostavalta hahmolta, vaan lähinnä tylsältä Batman-kopiolta. Häntä esittävän Chadwick Bosemanin roolisuoritus oli myös hieman laimea Captain America: Civil Warissa (2016), joten lähinnä toivon vain viihtyväni parin tunnin ajan.
MAALISKUU
Maaliskuussa Guillermo del Toron scifiteos Pacific Rim (Hyökkäys maahan - 2013) saa jatkoa leffalla Pacific Rim: Uprising (Kapina - 2018), jonka trailerit eivät ole näyttäneet kovin kummoisilta. Odotan leffaa lähinnä uusista Star Wars -elokuvista (2015-) tutun John Boyegan takia ja koska haluan nähdä, kun isot robotit vetävät isoja hirviöitä turpaan. Jo robojen ja monstereiden takia olen valmis maksamaan leffalipun hinnan.
"Wallace & Gromitin" (1989-) tekijöiltä ilmestyy uusi animaatioelokuva Early Man (Luolamies - 2018), mikä kertoo kivikautisista ihmisistä, jotka joutuvat taistoon pronssikauden sotilaiden kanssa. Leffan idea ja trailerit ovat hauskoja, minkä lisäksi animaatiotyyli on tuttua Aardman Animationsia, joten Early Man kyllä kiinnostaa. En silti usko, että menisin katsomaan sitä teatteriin...
Maaliskuussa ilmestyy yksi mielenkiintoisimmista teinidraamoista vähään aikaan, nimittäin Love, Simon. Siinä Nick Robinson esittää Simon-nimistä homoa, joka ei ole uskaltanut tulla kaapista ulos, mutta miettii silti, kuinka voisi valloittaa ihastuksensa. Itse en ole tällaisia teinirakkaustarinoita vielä nähnyt, joten elokuva kiinnostaa, vaikkei Robinson kovin hyvä näyttelijä olekaan.
Pelien pohjalta tehdyt elokuvat eivät yleensä onnistu. Pääasiassa ne ovat aika kehnoja sähellyksiä, mutta silti niitä yritetään tehdä monta kertaa vuodessa. Tällä kertaa tiedossa on Tomb Raider (2018), joka perustuu jo yli kaksikymmentä vuotta vanhaan, samannimiseen pelisarjaan (1996-). Pelien pohjalta on aiemmin tehty jo kaksi haukuttua leffaa, Lara Croft: Tomb Raider (2001) ja Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (Elämän lähde - 2003), mutta silti riittää yritystä aloittaa uusi elokuvasarja. Itse olen nähnyt vain ensimmäisen alkuperäisistä leffoista ja se on mielestäni yksi surkeimmista filmeistä koskaan, joten en ole kovin innostunut uudesta versiosta. Uskon kuitenkin tämän olevan parempi, sillä uusi päätähti Alicia Vikander on paljon parempi näyttelijä kuin teennäinen Angeline Jolie.
Pelimaailmaan liittyy myös Steven Spielbergin uusi elokuva Ready Player One (2018). Vaikka Spielberg on tehnyt aivan mahtavia filmejä uransa aikana, ei tämä uusi leffa kiinnosta minua lähes yhtään. Ohjaajan taso on nimittäin heikentynyt huomattavasti, minkä osoitti täydellisesti vuoden 2016 The BFG (IKJ: Iso kiltti jätti). Katson elokuvan kyllä joskus, mutta lähinnä sen takia, koska haluan tietää, miksi siinä on mukana Rautajätti animaatiosta The Iron Giant (1999) ja DeLorean-auto Back to the Future -trilogiasta (1985-1990)?
Lapsille ilmestyy maaliskuussa kaksi filmiä; Beatrix Potterin satuihin perustuva Peter Rabbit (Petteri Kaniini - 2018) ja Gnomeo & Julietin (2013) jatko-osa Sherlock Gnomes (2018). Peter Rabbit voi olla ihan menevä koko perheen seikkailu, mutta Sherlock Gnomes ei saanut trailerillaan minua kiinnostuneeksi, vaikka mukana onkin Johnny Depp.
HUHTIKUU
Huhtikuussa ilmestyy Disneyn uusi seikkailuleffa A Wrinkle in Time (Hyppy ajassa - 2018), joka perustuu Madeleine L'Englen samannimiseen kirjaan vuodelta 1962. Elokuvan traileri näyttää ihan hyvältä, mutten usko senkään olevan leffalipun arvoinen pätkä. Katson kyllä sen mielelläni heti vuokralta syksyllä. Kirjalle on tehty neljä jatko-osaa, joten saa nähdä, onko filmatisointi tarpeeksi suosittu, jotta siitäkin tulisi kunnon sarja.
John Krasinskin ja Emily Blantin tähdittämä A Quiet Place (Hiljainen paikka - 2018) on kenties ensi vuoden kiinnostavin kauhuelokuva. Leffassa farmilla elävä pariskunta piileskelee pahoilta olennoilta ja heidän täytyy olla täysin hiljaa, jottei olentojen huomio herää. Idea on erinomainen, mutta veikkaan, että jätän senkin vuokrattavaksi. Toivon itse elokuvan vastaavan idean tasoa.
Huhtikuussa ilmestyy myös kaksi Marvelin sarjakuviin perustuvaa elokuvaa. Ensin nähdään ensimmäinen supersankarien ja kauhun yhdistelmä The New Mutants (2018), joka kuuluu X-Men -elokuvien (2000-) maailmaan. Sen karmiva traileri tuli todella isona yllätyksenä ja odotan kovasti filmin näkemistä. Sen kyllä käyn katsomassa, kuten käyn vilkaisemassa myös Marvel Cinematic Universen 19. osan, Avengers: Infinity Warin (2018). En odota tältä vuodelta mitään muuta elokuvaa yhtä paljon kuin sitä! MCU alkoi vuonna 2008 leffalla Iron Man ja vihdoin kymmenen vuotta myöhemmin pääsemme näkemään sen, mitä koko elokuvauniversumi on pohjustanut. Filmillä on massiiviset paineet onnistua, joten jännitän suuresti, pystyykö se täyttämään fanien odotukset?Yhdysvalloissa Infinity War ilmestyy vasta toukokuussa, mutta me saamme sen jo huhtikuun lopussa!
TOUKOKUU
Toukokuussa nähdään toinen peliin perustuva leffa, nimittäin Dwayne Johnsonin tähdittämä Rampage (2018). Vaikka pidänkin isoista tehoste-elokuvista, tämä leffa näyttää niin naurettavan typerältä, etten todellakaan halua mennä katsomaan sitä teatteriin. Kun näin yllä olevan julisteen, luulin sitä oranssin logon ja jättimäisen gorillan takia jonkun fanin tekemäksi King Kong -aiheiseksi julisteeksi. Kun minulle selvisi, että kyseessä on oikea elokuva, en tiennyt mitä ajatella...
Yleensä Star Wars -elokuvat (1977-) ilmestyvät juuri ennen joulua, mutta tämä vuosi on poikkeus. Fanien suosikkihahmo Han Solosta tehty elokuva Solo: A Star Wars Story (2018) ilmestyy jo toukokuussa. Vaikka Star Wars on yksi suosikkisarjoistani, en odota tätä leffaa lähes yhtään. Elokuva on ollut kauheissa tuotanto-ongelmissa, sillä sen ohjaajat erotettiin yli puolessa välissä kuvauksia, minkä lisäksi tekijät eivät ole olleet tyytyväisiä päänäyttelijän roolityöhön. Pahoin pelkään, että kyseessä on yksi saagan huonoimmista osista, mutta minussa elää silti pieni toivo, että lopputulos onnistuisi yllättämään. Ja ai niin, Solo: A Star Wars Story on ihan kauhea nimi leffalle. Kun mukana on Chewbaccakin, niin miksei se voinut olla "Duo". Ja kun Lando tulee mukaan niin sen pitäisi olla "Trio". Kuitenkin kun kyseessä on Star Wars, niin pakkohan se on käydä katsomassa.
KESÄKUU
Heti kesäkuun alussa ilmestyy Deadpool 2 (2018), joka on tietty jatkoa vuoden 2016 törkeän hauskalle Deadpoolille. Odotan elokuvaa todella paljon, sillä sen trailerit ovat olleet äärimmäisen kekseliäitä ja koska edellinen osa oli aivan mahtava. Toisaalta pelkään kuitenkin hieman, että leffalle käy kuten Kingsman: The Golden Circlelle (2017), eli huikean ensimmäisen osan jälkeen jatko-osa ei onnistu keksimään mitään uutta ja jää täysin edeltäjänsä jalkoihin. Älkää pettäkö minun luottamustani Ryan Reynolds ja kumppanit! Tottakai käyn katsomassa tämän!
Kesäkuussa ilmestyy myös Jurassic World: Fallen Kingdom (2018), joka on Jurassic Park -sarjan (1993-) viides osa. Vaikka odotan leffaa paljon - sillä mielestäni edellinen osa Jurassic World (2015) oli loistava - sen traileri tuotti suuren pettymyksen ja minua hieman pelottaa, ettei kyseessä olekaan erityisen ihmeellinen teos. Toivon silti näkeväni oivallisen dinosaurusseikkailun, joka viihdyttää täysillä alusta loppuun.
Denis Villeneuven jännitysnäytelmä Sicario (2015) saa yllättäen jatkoa leffalla Sicario 2: Soldado (2018). Monet odottavat filmiä todella paljon, mutta minä en erityisemmin pitänyt Sicariosta. Siitä löytyi erittäin hyviä kohtauksia, mutta pääasiassa se oli mielestäni hieman pitkäveteinen. En siis odota jatkoa kovin paljoa, etenkään kun Villeneuve ei toimi ohjaajana, eikä mukana ole enää Emily Bluntia pääroolissa.
Toisin kuin monet muut, minä en oikein välittänyt Ocean's Elevenistä (2001), joten minua ei kiinnostanut katsoa sen kahta jatko-osaa. Ei ole siis yllätys, ettei minua kiinnosta trilogian pohjalta tehty lisäosa Ocean's Eight (2018). Mielestäni uusi Ghostbusters (2016) oli osoitus siitä, ettei se toimi, jos vain kierrättää vanhan jutun ja vaihtaa hahmojen sukupuolta. Voi olla, että katson leffan joskus, mutten tiedä, tapahtuuko se edes tämän vuoden puolella...
HEINÄKUU
Heinäkuussa on jälleen luvassa Marvel Cinematic Universea, kun Ant-Manin (2015) jatko-osa Ant-Man and the Wasp (2018) saa ensi-iltansa. Ensimmäinen leffa oli mielestäni erittäin mainio ja oli todella kiinnostavaa, miten siinä yhdistettiin ryöstöteemaa supersankarimaailmaan. On todella mielenkiintoista nähdä, minne tarina kulkee siitä, etenkin kun Ant-Man saa parikseen naissankari Waspin. Eniten toivon, että komediapuoli pysyy yhä mukana ja tietysti menen katsomaan tämänkin Marvel-filmin.
Hotel Transylvania -animaatiot (2012-) saavat jatkoa elokuvalla Hotel Transylvania 3: A Monster Vacation (Monsterit matkalla - 2018). Vaikka ensimmäinen Hotel Transylvania (2012) oli mielestäni ihan hauska ja siinä esiteltiin toimivasti Universalin klassisia hirviöitä lapsille, oli Hotel Transylvania 2 (2015) niin laimea, ettei kolmas osa kiinnosta minua. Jos olen päässyt puolessa vuodessa pois armeijasta, voi olla, että käyn lehdistönäytöksessä katsomassa kolmannen osan, mutta muuten katson sen vasta myöhemmin vuokralta.
The Conjuring (Kirottu - 2013) aloitti kokonaan uuden kauhuelokuvien sarjan, joka ei jäänyt pelkästään siihen ja The Conjuring 2:een (Kirottu 2 - 2016). Vuonna 2014 ensi-iltansa sai lisäosa Annabelle (2014), joka sai viime vuonna esiosan Annabelle: Creation (2017). Tänä vuonna on tiedossa The Conjuring 2:ssa esitellystä nunnahahmosta tehty The Nun (2018). Valitettavasti itse olen nähnyt sarjasta vain ensimmäisen The Conjuringin, joten en kovin paljoa tiedä näistä muista osista. Olen kuitenkin katsonut sen jatko-osan trailerin ja sen perusteella nunnafilmi voisi olla todella karmiva. Aion jossain kohtaa tänä vuonna käydä läpi kaikki nämä kauhuelokuvat, mutten ole täysin varma, milloin arvioni The Nunista ilmestyy.
ABBA-yhtyeen musiikkien pohjalta tehty elokuva Mamma Mia! (2008) saa todella yllättäen jatkoa elokuvalla Mamma Mia: Here We Go Again! (2018). Useat näyttelijät aikovat uusia roolinsa, mutten silti voi muuta kuin ihmetellä, onko tätä enää tarpeellista tehdä. Mielestäni Mamma Mia! on viihdyttävä hyvän mielen paukku, mutta se taisi jo sisältää kaikki ABBAn isoimmat hitit, joten onko mitään enää jäljellä jatkoa varten? Mielenkiinnolla kuitenkin katson elokuvan jossain kohtaa ja toivon senkin yllättävän minut positiivisesti.
Heinäkuussa myös Tom Cruisen tähdittämä Mission: Impossible -sarja (1996-) jatkuu ja nyt ilmestyy jo sarjan kuudes teos. Mielestäni sarjan kaksi ensimmäistä osaa eivät olleet vielä kovin kummoisia, mutta sarja parani niin huomattavasti kolmannessa osassa, että odotan kuudetta leffaa todella innokkaasti, vaikkei edellinen filmi Mission: Impossible - Rogue Nation (2015) mikään ihmeellinen ollutkaan. Kuten monet muutkin, en malta odottaa, mitä uusia stuntteja Cruisella on tarjottavanaan...
ELOKUU
Elokuussa ilmestyy scifitoimintakauhusarja Predatorin (1987-) neljäs osa The Predator (2018), joka kuitenkin sijoittuu aikaan ennen Predator 2:a (1990) ja Predatorsia (2010). Minulle Predator-hahmo tuli tutuksi jo ala-asteen alussa AVP: Alien vs Predator -leffan (2004) kautta, jolloin kyseessä oli yksi siisteimmistä olennoista ikinä. Olen edelleen sitä mieltä, että Predatorit ovat hirviöhahmoina aivan mahtavia, joten odotan The Predatoria todella paljon. Hieman minua kuitenkin huolestuttaa, että siinä otetaan kai humoristisempi linja, mutta luotan silti ohjaaja Shane Blackiin, joka varmasti kunnioittaa sarjaa ja faneja tehdäkseen parhaan mahdollisen leffan.
Yllättäen Denzel Washingtonin tähdittämä toimintaelokuva The Equalizer (2014) saa jatkoa filmillä The Equalizer 2 (2018). Ensimmäinen osa oli mielestäni ihan hyvä, muttei se mielestäni ollut millään lailla niin erikoinen, että sille pitäisi tehdä jatkoa. Katson ja arvostelen molemmat leffat jossain kohtaa, mutten tiedä vielä milloin.
Pixarin The Incredibles (Ihmeperhe - 2004) saa vihdoin jatkoa! Yli kymmenen vuoden odotuksen jälkeen vanha tiimi kokoontuu tekemään jatko-osan, jonka on parasta olla sitten tosi mahtava! Valitettavasti Incredibles 2 (Ihmeperhe 2 - 2018) ilmestyy Suomessa vasta elokuussa, kun taas Yhdysvalloissa se ilmestyy jo kesän alussa. Ei siinä voi sitten muuta kuin yrittää vältellä juonipaljastuksia, joita internetin kommenttikentät ovat täynnä. Siinäpä vasta supertehtävä.
SYYSKUU
Syyskuussa ei valitettavasti ole näillä näkymin ilmestymässä mitään erityistä. Silloin nähdään kuitenkin Warner Brosin animaatioleffa Smallfoot (Pikkujalka - 2018), joka kääntää hauskasti tutun isojalkatarinan päälaelleen. Lumimiehet kertovat lapsilleen kauhutarinoita vuorikiipeilijöistä ja siitäpä vasta riemu alkaa, kun eräs ihminen eksyy heidän kyläänsä. Traileri vaikutti hauskalta, joten katson leffan oikein mielelläni.
Syyskuussa ensi-iltansa saa myös (taas) uusi versio Robin Hoodista. Tällä kertaa muutoksena on kuitenkin se, ettei kyseessä olekaan perinteinen "varastaa rikkailta ja antaa köyhille" -sankaritarina, vaan jotain muuta. Mielestäni hahmosta on tehty jo niin paljon elokuvia, että hänet voisi jättää rauhaan pariksi vuosikymmeneksi. Ainoa asia, mikä uudessa Robin Hoodissa (2018) minua kiinnostaa, on se että nimikkohahmoa näyttelee Kingsman-leffoista (2014-2017) tuttu Taron Egerton, joka on osoittanut olevansa yksi 2010-luvun parhaimmista löydöistä.
LOKAKUU
Lokakuussa ensi-iltansa saa Spider-Man -sankarin vihollisesta kertova elokuva Venom (2018), jota kohtaan minulla on jokseenkin ristiriitaiset ajatukset. En nimittäin ihan ymmärrä, miksi täytyy tehdä pahiksesta leffa, sillä olisi paljon kiinnostavampaa nähdä Spider-Man ja Venom taistelemassa toisiaan vastaan. Samalla kuitenkin olen todella iloinen, että kyseessä on lapsilta kielletty filmi, joten hahmo pääsee luultavasti oikeuksiinsa. Vaikka pidänkin siitä, että pääroolissa nähdään Tom Hardy, mietin samalla myös, että haluaisin nähdä hänet mieluummin uutena Wolverinena nyt, kun X-Men kuuluu Marvel Studiosin omistukseen. Pitäähän elokuva silti katsoa.
Mielestäni on hienoa, että Klonkun roolista tunnettu Andy Serkis on alkanut kokeilemaan ohjaajan hommia. Valitettavasti en ole kovin innoissani siitä, että hänen seuraava elokuvansa on Rudyard Kiplingin "The Jungle Book" -kirjaan (1894) perustuva Mowgli. Disney teki juuri vähän aikaa sitten oman näytellyn version tarinasta (The Jungle Book / Viidakkokirja - 2016), joten en näe syytä sille, miksi tarina pitäisi kertoa taas uudestaan. Vaikka Serkis on lupaillut jotain uutta, ilmoitettu juonikuvio ei tunnu poikkeavan siitä, mikä on jo nähty... Ei mikään ihme, että elokuvan nimi on vaihtunut "The Jungle Bookista" "The Jungle Book: Originsin" kautta Mowgliksi.
Kuun lopussa ilmestyy jälleen uusi Halloween-elokuva. Uudesta leffasta erityisen tekee kuitenkin se, että mukana on alkuperäisen Halloweenin (Naamioiden yö - 1978) tekijä John Carpenter, sekä sen päänäyttelijä Jamie Lee Curtis. Uusi osa onkin itse asiassa suoraa jatkoa alkuperäiselle teokselle, eikä siinä huomioida lainkaan tässä välissä ilmestyneitä osia, eli seitsemää jatko-osaa, sekä uudelleenfilmatisointia ja sen jatko-osaa. Mielenkiinnolla haluan nähdä uuden leffan, mutta samalla pidän hieman hölmönä, että mennään tuolla lailla sekoittamaan noin neljäkymmentä vuotta vanha elokuvasarja.
MARRASKUU
Marraskuussa ilmestyy jälleen yksi Marvelin sarjakuviin perustuva elokuva: X-Men: Dark Phoenix (2018), joka jatkaa X-Men: Apocalypsen (2016) tarinaa. Vaikka Apocalypsen jälkeen mietinkin, että haluan nähdä lisää seikkailuja näiden näyttelijöiden kanssa, on Disneyn Fox-kauppa hieman muuttanut mieltäni. Tavallaan haluan nähdä lisää, mutta minusta tuntuu siltä, että haluaisin mieluummin nähdä X-Menin liittyvän Marvel Cinematic Universeen, kun se on vihdoin mahdollista. Toivonkin Dark Phoenixin olevan viimeinen leffa näiden näyttelijöiden kanssa.
A Wrinkle in Timen lisäksi Disneyltä ilmestyy myös toinen erilaisissa maailmoissa tapahtuva elokuva, The Nutcracker and the Four Realms (Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa - 2018). Nimensä mukaisesti leffa perustuu E. T. A. Hoffmanin "The Nutcracker and the Mouse King" -tarinaan (1816) ja ainakin trailerin perusteella mukana on selkeää Disneyn taikaa. Toivottavasti myös itse elokuvan musiikit koostuvat Pjotr Tšaikovskin huikean upeista sävellyksistä!
Dr. Seussin lastenkirja "How the Grinch Stole Christmasin" (1957) pohjalta on tiedossa uusi elokuvaversio. Kun aluksi kuulin asiasta, mietin, ettei Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas -leffaa (The Grinch - 2000) voisi päihittää, mutta kun ajattelin asiaa tarkemmin, tuumin olevan paras ratkaisu, että uusi filmi tulee olemaan animaatio. Olen kuitenkin täysin varma, ettei Benedict Cumberbatch pysty yhtä upeaan roolisuoritukseen Grinchinä kuin Jim Carrey, mutta odotan kyllä leffan näkemistä.
Arthur Conan Doylen luomasta salapoliisi Sherlock Holmesista on vuosikymmenien varrella tehty useita filmatisointeja, joissa monet eri näyttelijät ovat esittäneet hahmoa. Tällä kertaa puikkoihin tarttuu Will Ferrell, joten on turvallista olettaa tulevan Holmes and Watsonin (2018) olevan komedia. Ferrellin kanssa elokuvaa tähdittää John C. Reilly, jotka ovatkin jo vanhoja tuttuja Step Brothers -leffasta (2008). Robin Hoodin tavoin Sherlock Holmeskin alkaa olla jo nähty juttu, joten uusi leffa kiinnostaa minua lähinnä sen komediapuolen takia ja koska pääroisto Moriartya esittää Ralph "lordi Voldemort" Fiennes.
Sylvester Stallonen tähdittämä nyrkkeilyleffasarja Rocky (1976-2006) sai jatkoa vuonna 2015 leffalla Creed, jolle on tänä vuonna tulossa jatko-osa Creed II (2018). Itse olen valitettavasti nähnyt vain ensimmäisen Rockyn (1976), sillä koko nyrkkeilyaihe ei ole koskaan kiinnostanut minua. Aion kuitenkin joskus katsoa sen uudestaan, sekä sen jatko-osat, jolloin aika varmasti arvostelen koko sarjan.
Jättimäisenä Harry Potter -fanina olen tietysti äärimmäisen innoissani tulevasta Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald -elokuvasta (Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset - 2018), joka jatkaa Fantastic Beasts and Where to Find Themin (Ihmeotukset ja niiden olinpaikat - 2016) tarinaa. Avengers: Infinity Warin jälkeen en odota mitään muuta leffaa tältä vuodelta yhtä paljon ja toivon todella kyseessä olevan jälleen yksi erinomainen seikkailu J. K. Rowlingin luomassa velhomaailmassa! Useat Potter-fanit ovat olleet vihaisia siitä, että filmin pääpahis Gellert Grindelwaldia esittää Johnny Depp, sillä pari vuotta sitten Deppin ex-vaimo Amber Heard syytti Deppiä väkivaltaiseksi. Kuitenkin viime syksyn ajan sekä Heard, Rowling, että ohjaaja David Yates ovat puolustelleet Deppiä, joten toivon fanien vihdoin rauhoittuvan. Itse pidän Deppin roolituksesta, vaikkakin hän näyttää maskeerauksissaan hieman urpolta.
Kuten on jo tullut huomattua useiden vuosien ajan, Disney-animaatiot eivät jostain syystä saavu Suomeen oikeaan aikaan. Niinpä Wreck-It Ralphin (Räyhä-Ralf - 2012) jatko-osa Ralph Breaks the Internet: Wreck-It Ralph 2 (Räyhä-Ralf 2: Verkkomurto - 2018) ilmestyy vasta helmikuussa 2019. Päätin kuitenkin lisätä leffan tälle listalle muistutukseksi siitä, että Disney on jälleen tehnyt näin. Mielestäni on suuri vääryys, että joudumme odottamaan kahdesta kolmeen kuukauteen, että näemme Disneyn animaatiot. Siihen täytyy tulla muutos. Tämä elokuva itsessään ei minua erityisesti kiinnosta, sillä ensimmäinen osa ei ole kovin ihmeellinen, mutta Disney tekee näin jatkuvasti, kuten myöhässä ilmestyvät Incredibles 2 ja Coco osoittavat.
JOULUKUU
Joulukuussa Transformers-sarjan (2007-) lisäosalle Bumblebee (2018) käy samalla lailla kuin Wreck-It Ralph 2:lle. Sitä ei onneksi tarvitse odottaa kovin kauan, sillä leffa ilmestyy jo tammikuun ensimmäisellä viikolla 2019. On se silti outoa, että tuollainen ison luokan scifitoiminta saapuu myöhässä, kun pääsarjan viisi osaa ovat tulleet täysin ajallaan myös Suomeen. Itseäni ei Bumblebee kovin paljoa kiinnosta, vaikka kyseessä onkin ehkä suosikkihahmoni Transformers-leffoissa. Transformers: The Last Knight (Viimeinen ritari - 2017) oli ihan kamalaa sontaa, mikä tietty laski kiinnostustani, mutten yleisestikään ole kiinnostunut lisäosista. Vaikka hahmo on loistava, ei Bumblebee puhu yleensä mitään, jolloin voi olla hyvin vaikeaa tehdä hänestä oikeasti toimiva päähenkilö.
Vuoden lopussa on tiedossa jopa kaksi supersankarielokuvaa, joista ensimmäinen on Sonyn animaatio Spider-Man: Into the Spider-Verse (Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia - 2018), joka esittelee valkokankaille uuden Hämähäkkimiehen, Miles Moralesin. Kun filmistä ilmoitettiin, en ollut kovin innoissani ja valitettavasti vähäinenkin mielenkiinto leffaa kohtaan katosi, kun näin sen trailerin. Mielestäni elokuva on animoitu aika kamalan näköiseksi. Toivon, ettei itse filmi näytä yhtä tökeröltä, sillä sitä olisi aika vaikea katsoa.
Joulukuussa odotan paljon enemmän näkeväni DC Comicsin sarjakuviin perustuvan Aquamanin (2018). Vaikkei DC:n elokuvauniversumi ole lähtenyt kovin onnistuneesti liikkeelle, odotan silti tätä filmiä, sillä hahmona Aquaman vaikutti todella kiinnostavalta Justice Leaguessa (2017). Siinä hahmon taustoja ei avattu lähes ollenkaan, joten mielenkiinnolla odotan, mitä hahmon sooloseikkailulla on tarjottavanaan. Jason Momoa vakuutti minut roolissa ja toivon, että hän jatkaa samalla tyylillä.
Vuoden huipentaa P. L. Traversin kirjoihin perustuvan Mary Poppinsin (Maija Poppanen - 1964) jatko-osa Mary Poppins Returns (Maija Poppasen paluu - 2018). Sitä filmiä en kuitenkaan kovin paljoa odota, sillä mielestäni alkuperäinen elokuva ei ole kovin ihmeellinen. Siitä löytyy kyllä paljon hyvää, mutta siitä löytyy myös paljon tiivistämisen varaa. En odota jatkoa myöskään sen takia, että itse kirjailija Travers yritti koko elämänsä ajan varmistaa, ettei Disney saisi tehtyä jatko-osaa, sillä hän ei pitänyt alkuperäisestä leffasta yhtään. Nyt kun hän on kuollut, Disney on päättänyt heti tehdä uuden leffan, mikä tuntuu mielestäni vain väärältä. Toivon, ettei Mary Poppins Returnsia ole omistettu Traversin muistolle, sillä se tuntuisi aika julmalta. Kannattaa mieluummin katsoa Mary Poppins -leffan teosta kertova elokuva Saving Mr. Banks (2013), jossa näytetään, kuinka Traversia kohdeltiin. Erikoista kyllä, sen filmin on tehnyt Disney-yhtiö, vaikka siinä esitetäänkin itse herra Walt Disney hieman heikommassa valossa.
Tänä vuonna on tietty tulossa muitakin kuin nuo äsken mainitsemani elokuvat. Muita ovat mm. Bruce Willisin toimintaleffa Death Wish (2018), suomalainen avaruusfilmi Iron Sky: The Coming Race (2018), scifiseikkailu Alita: Battle Angel (2018), kolmas Scarface-versio (2018), sekä Philip Reeven scifikirjasarjaan (2001-2006) perustuva Mortal Engines (2018). Niistä menen katsomaan teattereihin ne, jotka voin katsoa lehdistönäytöksissä. Ne filmit eivät minua erityisemmin kiinnosta, mutta niistä on tiedossa arviot joko tämän tai ensi vuoden puolella.
Kuten jo aiemmin mainitsin ja olen viime vuoden puolella pariin kertaan sanonut, menen armeijaan tässä kuussa, joten en pääse käymään lehdistönäytöksissä. Sen takia uutuusfilmien arvosteluja tulee vähemmän kuin yleensä Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei arvioita tulisi lainkaan. Olen nimittäin koko vuoden 2017 käyttänyt siihen, että olen kirjoittanut arvosteluja vanhoista elokuvista. Minulla on nyt noin sata arviota valmiina julkaistavaksi. Joitakin vanhoja leffoja olen jo paljastanut, kuten 29 ensimmäistä Walt Disneyn animaatioklassikkoa, Ben-Hurin (1959), The Shawshank Redemptionin (Rita Haywort: Avain pakoon - 1994), alkuperäisen Jurassic Park -trilogian (1993-2001), Back to the Future -trilogian (1985-1990) ja edelliset Mission: Impossible -leffat (1996-2015). Nyt voisin paljastaa muutaman filmin lisää ja ne ovat... scifiseikkailu E.T. the Extra-Terrestrial (1982), musikaalikomedia Singin' in the Rain (Laulavat sadepisarat - 1952) ja kauhuleffa The Shining (Hohto - 1980)!
Tulevien ja vanhempien elokuvien arvosteluja odotellessa toivotan kaikille hyvää alkanutta vuotta 2018 ja toivon, että pysytte kanssani myös tämänkin elokuvavuoden!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 1.1.2018
Lähteet: elokuvien julisteet:
Maze Runner: The Death Cure: www.traileraddict.com
The Commuter: www.joblo.com
Fifty Shades Freed: www.movies.universalpictures.com
Black Panther: www.joblo.com
Pacific Rim: Uprising: www.scified.com
Tomb Raider: www.collider.com
Ready Player One: www.digitalspyuk.net
A Wrinkle in Time: www.collider.com
The New Mutants: www.collider.com
Avengers: Infinity War: www.media.comicbook.com
Rampage: www.media.comicbook.com
Solo: A Star Wars Story: www.theblotsays.com
Deadpool 2: www.syfy.com
Jurassic World: Fallen Kingdom: www.movies.universalpictures.com
Sicario 2: Soldado: www.traileraddict.com
Hotel Transylvania 3: A Monster Vacation: www.impawards.com
Ant-Man and the Wasp: www.traileraddict.com
Mamma Mia: Here We Go Again!: www.traileraddict.com
The Predator: www.ew.com
Incredibles 2: www.comingsoon.net
Smallfoot: www.traileraddict.com
Ralph Breaks the Internet: Wreck-It Ralph 2: www.imdb.com
Dr. Seuss' The Grinch: www.comicbook.com
The Nutcracker and the Four Realms: www.traileraddict.com
Spider-Man: Into the Spider-Verse: www.youtube.com
Death Wish: www.impawards.com
Iron Sky: The Coming Race: www.teaser-trailer.com
Alita: Battle Angel: artofvfx.com
E.T. the Extra-Terrestrial: www.joblo.com
Singin' in the Rain: www.impawards.com
The Shining: www.impawards.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti