TV-sarja: Snowpiercer, kausi 2 (2021)

SNOWPIERCER - KAUSI 2



Luojat: Graeme Manson ja Josh Friedman
Pääosissa: Daveed Diggs, Sean Bean, Alison Wright, Jennifer Connelly, Rowan Blanchard, Mickey Sumner, Lena Hall, Katie McGuinness, Roberto Urbina, Iddo Goldberg, Annalise Basso, Sam Otto ja Steven Ogg
Genre: scifi, toiminta, jännitys
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 47 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 49 minuuttia
Ikäraja: 16

Ranskalaiseen Le Transperceneige -sarjakuvaan (1982) ja Bong Joon-hon Snowpiercer-elokuvaan (2013) perustuva televisiosarja Snowpiercer nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen kausi julkaistiin ensin TNT-kanavalla ja sitten Netflixissä keväällä 2020. Alun tuotantovaikeuksista huolimatta TNT:llä oltiin luotettu täysillä sarjan potentiaaliin ja sen toisen kauden kuvaukset olivat jo pitkällä, ennen kuin ensimmäistäkään jaksoa oli esitetty yleisölle. Snowpiercerin toinen kausi alkoikin pyöriä tammikuussa 2021 ja nyt sen kaikki jaksot on julkaistu. Itselleni Snowpiercer-elokuva oli upea yllätys, kun kävin katsomassa sen kesällä 2014 ja olinkin kiinnostunut, kun kuulin, että sen pohjalta oli tulossa televisiosarja. Sarjan ensimmäinen kausi oli heikkouksistaan huolimatta kelpo paketti, mikä jäi jännittävään paikkaan, joten aloitin positiivisin mielin toisen kauden katsomisen, kun sen viimeiset jaksot olivat tulossa.

Herra Wilfordin Big Alice -juna on kiinnittynyt Snowpiercerin peräpäähän ja Wilfordin aikomuksena on ottaa junan takaisin haltuunsa. Samalla kun junien välillä syntyy kiista vallasta, Melanie uskoo, että ulkona ilma on alkanut taas lämmetä.




Daveed Diggs ja Jennifer Connelly palaavat rooleihinsa Snowpiercerin peräpäästä johtajaksi nousseena Andre Laytonina ja junaa vuosia johtaneena Melanie Cavillina. Valitettavasti kumpikin hahmo kääntyy tylsempään suuntaan tällä kaudella. Ensimmäisen kohdalla tämä johtuu siitä, että Andre alkaa olla hieman mitäänsanomattomasti rustattu sankaritapaus, josta ei löydy samanlaista särmää kuin monista muista junan matkustajista. Toisen kohdalla taas asiaan vaikuttaa paljon se, kuinka vähän ruutuaikaa Connelly saa ja samalla kuinka vähän tekemistä Melanielle on kirjoitettu. Siinä, missä avauskaudella näiden hahmojen vastakkainasettelu toimi hyvin, nyt he jäävät usein sivuhahmojen varjoon.
     Sivuhahmoihin kuuluu mm. edelliseltä kaudelta tutut Melanieta aiemmin auttanut Ruth (Alison Wright), jarrumies Bess (Mickey Sumner), Andren raskaana oleva ex-vaimo Zarah (Sheila Vand), yökerhovaunun stara Audrey (Lena Hall), insinöörit Javi (Roberto Urbina) ja Knox (Iddo Goldberg), järjestyksenvalvoja Oz (Sam Otto), perävaunulainen Pike (Steven Ogg), varakkaan perheen lapsi LJ (Annalise Basso), sekä pahasti jäätynyt Josie (Katie McGuinness). Sivuhahmoista saadaan enemmän irti, heidän jakautuessa uusiin leireihin ja pohtiessaan paikkaansa junassa uudella tavalla. Näyttelijätkin suoriutuvat oivallisesti osistaan.




Uusina merkittävinä hahmoina kausi esittelee viime kaudella vain lyhyesti lopussa piipahtaneet herra Wilfordin (Sean Bean), joka alunperin rakennutti Snowpiercerin, sekä Melanien tyttären Alexin (Rowan Blanchard), jolla alkaa myös sisäinen kamppailu lojaalisuudestaan. Bean ottaa kaiken irti kavalan herra Wilfordin esittämisestä ja onkin oiva antagonisti Snowpiercerin väelle. Blanchard tekee myös hyvää työtä Alexina, välittäen hyvin vaikeat tunteet hahmonsa äitiä kohtaan.

Snowpiercerin toinen tuotantokausi on mainiota jatkoa hyvin alkaneelle scifisarjalle - sanoisinpa jopa, että kausi ylittää ensimmäisen kauden tason. Kun ensimmäisellä kaudella keskityttiin liikaa tylsähköön murhatutkimukseen muuten kiehtovassa konseptissa, toinen kausi perehtyy täysillä Snowpiercer-junan valta-asetelmaan ja kuinka koko homma on vaarassa suistua raiteiltaan, kun kuolleeksi luultu herra Wilford saapuu sekoittamaan pakkaa. Toki jo viime kaudella nähtiin loppupäässä perävaunulaisten kapinaa hallitsevien etuvaunujen väestöä vastaan, mutta tällä kaudella tästä saadaan enemmän irti. Lisäksi on kiinnostavaa seurata, kuinka aiemmin riidoissa olleiden täytyy ryhtyä tekemään yhteistyötä, kun asetelmaan saapuu yhteinen vihollinen. Sarjan viestimä yhteiskuntakritiikki luokkaerottelusta ei ole ihan yhtä vahvaa kuin avauskaudella, mutta silti yhä mukana. 




Lukuunottamatta aika tylsiksi muuttuvia päähenkilöitään, meno on muuten mielenkiintoista ja paikoitellen aika koukuttavaakin. Hahmojen juonittelu toistensa pään menoksi tarjoaa sopivasti jännitettä, kun taas Melanien ja Alexin välinen vaikea äiti-tytär-suhde tuo mukaan oivaa draamaa. Yksi mielenkiintoisimmista jaksoista syventyy pääasiassa aikaan ennen junan lähtöä liikkeelle, kun sää oli vasta kylmenemässä. Jaksossa esitetään vihdoin kunnolla, mikä johti siihen, että Melanie kaappasi junan ja vallan herra Wilfordilta. Seasta löytyy myös hieman latteampiakin juonikuvioita, eivätkä jotkut jaksot ole yhtä hyviä kuin toiset, mutta silti juna tuntuu kulkevan oikeaan suuntaan. Tarina jätetään jälleen auki kiinnostavaan paikkaan ja TNT onkin jo ilmoittanut, että Snowpiercerin kolmas kausi on parhaillaan tekeillä.

Sarjan tekijät löytävät vahvemman suunnan, minne kuljettaa tarinaa. Ohjaajat rakentavat tunnelmaa iskevämmin ja käsikirjoittajat tuovat kertomukseen lisäpotkua. Erityisen onnistunutta tekstissä on, kuinka kirjoittajat saavat ujutettua osan loppuhuipennuksesta keskelle kautta, leikkien toimivasti ajalla tapahtumissa. Teknisesti kausi on hyvin tehty, vaikka välillä ulkokuvista huokuukin digitaalisesti tehdyt ympäristöt, joissa Snowpiercer-juna kulkee. Kuvaus on oivallista ja niin siinä kuin valaisussa ja lavastuksessa otetaan viime kautta paremmin huomioon, että lokaationa toimii kaiken aikaa liikkuva metallipötkö. Välillä kamera huojuu hieman viestittäen tunnetta vauhdikkaasti kulkevasta junasta ja jos kiinnittää tarkkaan huomiota taustoihin, voi huomata esineidenkin liikkuvan vähän. Lavasteet ovat muutenkin mainiot ja niin ovat myös maskeeraukset ja asut. Äänimaailma on hyvin rakennettu ja Bear McCrearyn ja Bobby Krlicin säveltämät musiikit tuovat kelvollisesti oman lisänsä taustalla. Tunnusmusiikki on sama, mutta visuaalisesti introa on muutettu näyttämään kuvia uudesta Big Alice -junasta.




Yhteenveto: Snowpiercerin toinen tuotantokausi on hyvää jatkumoa kelvollisesti alkaneelle tieteissarjalle, kuljettaen tarinaa parempaan ja mielenkiintoisempaan suuntaan. Kun viime kaudella näimme Snowpiercerin matkustajien välistä taistelua vallasta, nyt on kiinnostavaa nähdä, kuinka eri luokkiin kuuluvien täytyy tehdä yhteistyötä, mikäli he haluavat pitää junan itsellään herra Wilfordilta. Herra Wilford onkin hyvä vihollinen kaudelle ja Sean Bean esittää rooliaan suurella antaumuksella. Harmillisesti sarjan päähenkilöt Andre Layton ja Melanie Cavill eivät vakuuta samalla tavalla, osittain johtuen Daveed Diggsille ja Jennifer Connellylle kirjoitetusta vähäisestä tai tylsähköstä tekemisestä. Kiinnostavimmat hahmot tuntuvatkin olevan junan muut matkustajat. Valta-asetelman muovautumista ja hahmojen juonittelua uppoaa mukavasti seuraamaan ja on kiinnostavaa päästä näkemään takaumia maailmanlopun alkuvaiheista. Tietyistä vioistaan huolimatta Snowpiercerin toinen kausi on askel parempaan suuntaan (tai kääntyminen oikeille raiteille) ja jään hyvillä mielin odottamaan, mitä jo ilmoitettu kolmas tuotantokausi tuo tullessaan.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 30.3.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Snowpiercer, Yhdysvallat, 2020-, CJ Entertainment, Studio T, Tomorrow Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti