TV-sarja: Tokyo Vice, kausi 1 (2022)

TOKYO VICE - KAUSI 1



Luoja: J. T. Rogers
Pääosissa: Ansel Elgort, Ken Watanabe, Rachel Keller, Rinko Kikuchi, Hideaki Itō, Shō Kasamatsu, Ella Rumpf, Tomohisa Yamashita, Kōsuke Toyohara, Takaki Uda, Kosuke Tanaka, Masato Hagiwara, Shun Sugata, Eugene Nomura, Masayoshi Haneda, Sarah Sawyer ja Jessica Hecht
Genre: trilleri, rikos
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 53 minuuttia - 1 tunti 4 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 43 minuuttia
Ikäraja: 16

Tokyo Vice perustuu löyhästi Jake Edelsteinin kirjaan Tokyo Vice: An American Reporter on the Police Beat in Japan (2009), joka kertoo Edelsteinin kokemuksista journalistina Japanissa. Alun perin kirjan pohjalta ryhdyttiin tekemään elokuvasovitusta, jonka ohjaajaksi valittiin Anthony Madler ja päärooliin Daniel Radcliffe. Projekti jäi kuitenkin jumiin ja vuonna 2019 se muovautui televisiosarjaksi HBO Max -palveluun. Radcliffe korvattiin Ansel Elgortilla ja kuvaukset käynnistyivät maaliskuussa 2020. Jo vähän yli viikkoa myöhemmin kuvaukset jouduttiin kuitenkin keskeyttämään alkaneen koronaviruspandemian takia. Kuvauksia jatkettiin taas saman vuoden marraskuussa ja nyt Tokyo Vicen ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu kokonaisuudessaan HBO Maxissa. Itse kiinnostuin sarjasta heti, kun HBO ryhtyi mainostamaan sitä sosiaalisessa mediassa. Odotin kuitenkin siihen asti, että avauskaudesta oli julkaisematta enää viimeinen jakso, kunnes ryhdyin katsomaan sitä.

Vuonna 1999 amerikkalainen journalisti Jake Edelstein saa työpaikan Japanin paikallisesta sanomalehdestä. Muiden toimittajien kirjoittaessa juttunsa täysin sääntöjä noudattaen, Jake päättää kaivaa syvemmältä. Yhdessä iäkkään etsivän kanssa hän ryhtyy tutkimaan Japanin alamaailmaa, sotkeutuen yakuzan kuvioihin.




Tähtiin kirjoitetusta virheestä (The Fault in Our Stars - 2014), Baby Driverista (2017) ja viimeisimpänä uudesta West Side Storysta (2021) tuttu Ansel Elgort nähdään pääroolissa Jake Edelsteininä, joka saa ensimmäisenä länsimaalaisena työpaikan Yomiuri Shimbun -sanomalehdeltä Japanissa. Elgort tekee hyvää työtä nuorena ja innokkaana Jakena, joka kohtaa monenlaisia ja yhä vain isompia haasteita uudella urallaan. Ihailtavinta Elgortin työssä on hänen vimmansa oppia japaninkieltä rooliaan varten. Elgort opiskeli kieltä kuukausien ajan monta tuntia päivässä ja omien sanojensa mukaan pystyy nyt puhumaan ja lukemaan japania sujuvasti. Hahmoa ryhtyy seuraamaan kiinnostuneena, kun tämä päättää rikkoa paikallisia tapoja tehdä uutisia.
     Lisäksi sarjassa nähdään myös mm. Kōsuke Toyohara sanomalehden johtajana Bakuna, Rinko Kikuchi Jaken pomona Maruyamana, Takaki Uda ja Kosuke Tanaka Jaken työkavereina Trendynä ja Tin Tininä, Ken Watanabe ja Hideaki Itō poliiseina Katagirinä ja Miyamotona, joiden kanssa Jake alkaa tehdä yhteistyötä, Shō Kasamatsu yakuzaan kuuluvana Satona, Shun Sugata hänen pomonaan Ishidana, sekä Rachel Keller ja Ella Rumpf Onyx-klubilla työskentelevinä Samanthana ja Polinana. Sivunäyttelijätkin suoriutuvat mallikkaasti osistaan. Kikuchi on erityisen mainio Jaken pomona, mutta sarjan parhaan roolin tekee aina karismaattinen Watanabe, joka istuu täydellisesti konkarietsiväksi.




Tokyo Vice nappaa iskevästi heti avausjaksossaan mukaansa. Aluksi Jakea vain kannustaa saamaan haluamansa työpaikan, sitten todistamaan kykynsä epäilevien kollegoidensa silmissä ja sitten pysyttelemään hengissä, kun hän sotkeutuu Japanin alamaailmaan vähän liiankin syvälle tehdessään juttua kummallisista rikoksista. Jaken kautta länsimaiselle katsojalle onkin helppo hypätä tutkimaan japanilaista kulttuuria ja jäädä sitten koukkuun kaupungin rikollisiin puoliin. Moni asia toimii eri lailla kuin Yhdysvalloissa ja pakka meneekin ihan sekaisin, kun normeja rikkova Jake pyyhältää paikalle selvittämään asioita, joihin hänen työkaverinsa eivät halua tai uskalla sekaantua.

Avauskausi pitää hyvin mukanaan läpi kahdeksan jakson kestonsa, jättäen katsojan toivomaan jatkoa. Menetin mielenkiintoani vain, kun sarja ryhtyy enemmän keskittymään Onyx-klubin naishahmoihin, mutta sitten taas Jaken ja etsivä Katagirin yhteiset kohtaukset suorastaan naulaavat katsojan penkkiinsä. Kaikki juonikuviot eivät iske yhtä lujaa, mutta jokainen on kuitenkin tarpeellinen kokonaisuuden kannalta, missä moni toisistaan irralliselta vaikuttava juttu linkittyykin toisiinsa. Parhaimmillaan Tokyo Vice on varsin jännittävää rikosdraamaa ja heikoimmillaankin ihan menevää jännäriä.




Sarjan ohjaajat tekevät hyvää työtä tunnelman kanssa. Avausjaksosta vastaa itse Michael Mann, mm. elokuvien Viimeisen mohikaani (The Last of the Mohicans - 1992), Heat - ajojahti (Heat - 1995) ja Collateral - väärä aika väärä paikka (Collateral - 2004) ohjaaja, jonka vaikutus näkyy myös muiden työssä. Käsikirjoittajat ovat rustanneet toimivaa tekstiä niin kerrontaa kuin dialogia myöten. Tokyo Vice on myös tyylikkäästi kuvattu ja Tokiota valaisevat neon-valot tekevät yökohtauksista upeaa katsottavaa. Lavasteet ja asut ovat oivalliset ja äänimaailmakin on pätevästi rakennettu. Danny Bensi ja Saunder Jurriaans tuovat toimivan lisän tunnelmaan säveltämiensä musiikkien kanssa.

Yhteenveto: Tokyo Vice on erittäin mainio rikosdraamasarja, jolle näkisi mielellään jatkoa. Ansel Elgort suoriutuu oivallisesti pääroolista ja hänen hahmonsa Jaken matkaan hyppää kiinnostuneena Japanin kulttuurin ja alamaailman tutkimisesta. Jakso jaksolta tunnelma tiivistyy, kun Jake alkaa uida syvemmissä vesissä ja tilanne muovautuu tukalammaksi. Jaken ja etsivä Katagirin yhteiskohtaukset ovat sarjan parasta antia, lähinnä Ken Watanaben karismaattisen roolityön ansiosta. Sarjan tietyt sivujuonet eivät iske yhtä hyvin, mutta niiden mukana olo vaaditaan, jotta kokonaisuus toimii ja kaikki nivoutuu yhteen. Teknisiltä ansioiltaankin sarja on pätevästi tehty ja Michael Mannin johdolla ohjaus on taidokasta. Jos trillerikertomukset kiinnostavat ja yakuza kiehtoo, suosittelen lämpimästi katsomaan Tokyo Vicen. HBO Max ei ole vielä ilmoittanut sarjan jatkosta, mutta viimeisen jakson auki jäävän lopetuksen, kriitikoiden kehujen ja suurten katselumäärien vuoksi voisi olettaa, että ainakin yksi kausi olisi tulossa lisää.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 20.5.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Tokyo Vice, Yhdysvallat, 2022-, Boku Films, Endeavor Content, WOWOW


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti