tiistai 7. toukokuuta 2024

Arvostelu: Following (1998)

FOLLOWING



Ohjaus: Christopher Nolan
Pääosissa: Jeremy Theobald, Alex Haw, Lucy Russell ja John Nolan
Genre: trilleri
Kesto: 1 tunti 9 minuuttia
Ikäraja: 12

Following on ohjaaja Christopher Nolanin esikoiselokuva. Valmistuttuaan yliopistosta, Nolan sai paikkoja elokuva-alalta käsikirjoitusten lukijana ja kameraoperaattorina, samalla kun hän työsti omia lyhytelokuviaan, kuten Larceny (1996) ja Doodlebug (1997). Hän ja hänen tuottajatyttöystävänsä Emma Thomas suunnittelivat useita täyspitkiä elokuvia, mutta ne eivät saaneet rahoitusta. Nolan työsti käsikirjoituksen ihmisiä seuraavasta miehestä ja päätti, että idea vietäisiin tuotantoon asti. Hän sai kerättyä kasaan vaatimattoman kolmen tuhannen punnan budjetin ja pienen työryhmän, joiden kanssa elokuvaa kuvattiin vain viikonloppuisin. Valoihin ei ollut varaa, joten leffa täytyi kuvata pitkälti luonnonvalossa, minkä lisäksi filmiä oli käytettävissä niin rajallisesti, että jokainen otos täytyi harjoitella täydelliseksi, ennen kuin kamera pistettiin pyörimään. Lopulta elokuva saatiin valmiiksi ja Following sai maailmanensi-iltansa San Franciscon elokuvajuhlilla huhtikuussa 1998. Leffa keräsi paljon kehuja kiertäessään festivaaleja ja joissain maissa se sai pienen teatterikierroksenkin, mutta ei Suomessa... ennen kuin nyt. Christopher Nolanin uusimman elokuvan, Oppenheimerin (2024) oltua kriitikoiden kehuma taloudellinen jättihitti, joka kahmi palkintoja, Elävän kuvan keskus ELKE ry -levitysyhtiö on päättänyt tehdä kulttuuriteon ja vihdoin tuoda miehen esikoisohjauksen Followingin Suomen teattereihin. Nolan on ehdottomia suosikkiohjaajiani, joten melkein hypin riemusta, kun kuulin tästä. Kyseessä on ainoa elokuva, jota en ole Nolanilta nähnyt ja kävinkin erittäin innokkain mielin katsomassa Followingin sen lehdistönäytöksessä viikkoa ennen ensi-iltaa.

Kirjailijan urasta haaveileva mies seuraa ja tarkkailee muita ihmisiä. Aluksi aika harmittomalta vaikuttava puuha saa synkeän käänteen, kun mies päätyy seuraamaan vääriä tyyppejä.




Followingin pääroolissa nähdään Nolanin ystävä Jeremy Theobald, joka oli esiintynyt aiemmin mainitsemissani Nolanin lyhytelokuvissa, mutta jonka näyttelijäura elokuvien puolella ei valitettavasti ottanut tuulta purjeisiinsa. Tämän elokuvan jälkeen Theobald on oikeastaan nähty vain ihan pikkurooleissa Nolanin leffoissa Batman Begins (2005) ja Tenet (2020). Theobald näyttelee Billiksi itseään kutsuvaa miestä, jolla on hieman vinksahtaneempi harrastus. Hän tykkää seurata muita ihmisiä, perustellen sitä harmittomaksi puuhaksi, sillä hän ei tee näille ihmisille pahaa tai varasta heidän tavaroitaan, vaan hakee heistä inspiraatiota kirjaansa, jota hän ei kuitenkaan näytä saavan aikaiseksi. "Billin" ei-niin-viaton ajanviete saa kuitenkin vähemmän yllättäen synkempiä käänteitä, kun hän ryhtyy seuraamaan vääriä ihmisiä. Theobald on roolissaan oivallinen, etenkin elokuvan edetessä ja hänen hahmonsa kuljettua täysin väärille vesille.
     Nähtävästi vain Followingissa näytellyt Alex Haw esittää Cobbia, joka tykkää myös tunkeutua ihmisten yksityiselämiin, mutta huomattavasti suorasukaisemmin kuin "Bill", murtautumalla näiden asuntoihin. Haw on vielä Theobaldia parempi roolissaan, omaten kelpo karismaa sulavana Cobbina. Hyvä on myös kaiken keskelle jäävää naista näyttelevä Lucy Russell ja nähdäänpä elokuvassa lisäksi Christopher Nolanin setä John Nolan tapausta tutkivana poliisina.




Olipa kiva vihdoin päästä katsomaan Nolanin esikoiselokuva ja vieläpä isolta kankaalta! Following ei nouse ohjaajan huipputöiden joukkoon, mutta Nolan onkin niin lahjakas tekijä, että jopa hänen filmografiansa häntäpää tarjoaa parempia elokuvia kuin monen elokuvantekijän parhaat työt. Ohjaajan fanina on hauska huomata, kuinka alusta alkaen Nolan on ollut tiettyjen niksiensä ja jippojensa orja ja Followingissa nähdään paljon samoja juttuja kuin yhä tänäkin päivänä miehen uusissa elokuvissa. Leffa kertoo tarinaansa epälineaarisesti, hyppien ajassa eteen ja taakse, jolloin todelliset paljastukset saattavat aikajanalla kronologisesti tapahtua hyvin varhaisessa vaiheessa, mutta elokuvassa ne selviävät niin katsojalle kuin hahmoillekin vasta myöhemmin.

Following ei ole yhtä nerokas rikosjännäri kuin Nolanin heti seuraava elokuva, huomattavasti isommalla rahalla tehty Memento (2000), mutta se on silti varsin näppärä mysteeri, jota jämähtää seuraamaan kiinnostuneena. Leffa perustuu Nolanin omaan kokemukseen, kun hänen asuntoonsa murtauduttiin ja Nolan ryhtyi pohtimaan, mitä jotkut ihmiset saavat irti siitä, kun he tunkeutuvat toisten yksityiselämään. Elokuvan kautta katsoja kuljetetaankin näiden hahmojen kieroihin mieltymyksiin. Katsomossa voi tuntea olonsa vääräksi ja ehkä jopa perverssiksi, mutta ei voi kieltää, etteikö katsojanakin haluaisi "Billin" ja Cobbin kanssa selvittää näistä heillekin tuntemattomista ihmisistä asioita. Meno saa uusia koukkuja edetessään, ihan viime minuuteille asti. Vaikka yhdessä kohtauksessa Nolanin tekstissä hahmot avaavat hieman liian kömpelösti totuutta, on käsikirjoitus muuten onnistuneen ovela, enkä ihmettele, että jo tämä minibudjetin indietrilleri avasi Nolanille ovet Hollywoodiin.




Nolan on rakentanut kertomuksen napakasti ja hyödyntää joka minuutin elokuvan eduksi. Followingilla ei ole kestoa kuin yksi tunti ja yhdeksän minuuttia, mutta leffa ei tunnu koskaan kiirehdityltä tai oikovan mutkia liian suoriksi. Vaikka pidänkin paljon Nolanin uudemmista, usein kolmea tuntia lähentelevistä mammuttiteoksista, ei Followingia katsoessa voi kuin haaveilla, että mies tekisi vielä joskus tällaisen pienimuotoisen ja tiiviin trillerin. Nolan rakentaa tunnelmaa hyvin, minkä lisäksi hän vakuuttaa myös teknisillä puolilla. Hän on nimittäin myös kuvannut elokuvan ja jopa leikannut sen yhdessä Gareth Healin kanssa. Leffa on visuaalisesti yllättävänkin tyylikäs, ottaen huomioon työryhmän heikot resurssit. Halpuus käy selväksi enemmän äänipuolella. Repliikkien taustalta kuuluu kohinaa ja muuta meteliä kuvauspaikoilta. David Julyanin säveltämät musiikit tuovat kuitenkin kivan ja menevän lisänsä tunnelmaan. 




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 3.5.2024
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Following, 1998, Next Wave Films, Syncopy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti