TV-sarja: Langalla, kausi 4 (The Wire - 2006)

LANGALLA - KAUSI 4

THE WIRE



Luoja: David Simon
Pääosissa: Lance Reddick, Wendell Pierce, Domenick Lombardozzi, Aidan Gillen, Seth Gilliam, Jim True-Frost, John Doman, Frankie Faison, Dominic West, Andre Royo, Sonja Sohn, Jamie Hector, Deirdre Lovejoy, Michael K. Williams, Robert Wisdom, Corey Parker Robinson, Reg E. Cathey, Chad L. Coleman, Jermaine Crawford, Maestro Harrell, Julito McCullum, Tristan Wilds, Michael Hyatt, Amy Ryan ja Paul Ben-Victor
Genre: rikos, draama
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: 55 minuuttia - 1 tunti 15 minuuttia - Yhteiskesto: noin 12 tuntia 26 minuuttia
Ikäraja: 16

David Simonin luoma televisiosarja The Wire, eli suomalaisittain Langalla nousi kohtalaiseen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi ilmestyi kesällä 2002, joten jatkoa oli tietty luvassa. Toinen ja kolmas kausi vain kasvattivat suosiota ja keräsivät kehuja, joten sarjaa päätettiin jatkaa vielä lisää. Kuvaukset käynnistyivät alkuvuodesta 2006 ja Langalla-sarjan neljäs kausi alkoi pyöriä televisioissa saman vuoden syyskuussa. Katsojaluvut nousivat jälleen ja kriitikot kehuivat tuotantokautta. Itse olin jo jonkin aikaa pohtinut sarjan katselua, sillä olin kuullut ja lukenut siitä paljon kehuja. Kun huomasin sarjan täyttäneen kesällä 20 vuotta, päätin juhlan kunniaksi vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen ja aloittaa sarjan. Kuukausi kolmannen kauden jälkeen aloitin neljännen kauden katsomisen.

Napattuaan Barksdalen jengin kiinni, Baltimoren poliisit saavat uudeksi ongelmakseen Marlo Stanfieldin johtaman rikollisjoukon. Samaan aikaan Tommy Carcetti pyrkii kaupungin uudeksi pormestariksi ja poliisivoimista eronnut Roland Pryzbylewski löytää uuden tarkoituksen opettajana.




Lukuun ottamatta Barksdale-jengin jäseniä, vankilassa lusivaa Avonia (Wood Harris) ja kolmoskauden lopussa tapettua Stringeriä (Idris Elba), Langalla-sarjan tutut hahmot tekevät paluun - joskin Jimmy McNultyn (Dominic West) ruutuaikaa on harmillisesti vähennetty huomattavan paljon. Englantilainen West poti suurta koti-ikävää sarjan aiempia kausia kuvatessaan ja pyysikin David Simonia typistämään hänen osuuttaan, voidakseen viettää enemmän aikaa perheensä kanssa. McNulty on eronnut salakuunteluyksiköstä ja saanut siirron tavalliseksi konstaapeliksi, uskoen voivansa tehdä enemmän kentällä. Hänen ollessaan poissa, Baltimoren poliisivoimien muut hahmot nousevat entistä paremmin esille. Daniels (Lance Reddick) yrittää pitää salakuunteluyksikköä yllä, Lesterin (Clarke Peters) ja Bunkin (Wendell Pierce) ryhtyessä tekemään yhteistyötä. Aiemmin tiiviinä kaksikkona nähdyt Carver (Seth Gilliam) ja Herc (Domenick Lombardozzi) kulkevat nyt omia teitään, yrittäessään eri tavoin edetä urillaan. Kima (Sonja Sohn) on mukana myös, mutta hänelle ei samalla lailla keksitä mielenkiintoista tekemistä. Ylemmällä tasolla taas Rawlsilla (John Doman) ja Burrellilla (Frankie Faison) on kiistaa poliisivoimien johtamisesta.
     Barksdale-jengin jäätyä nalkkiin, Baltimoren alamaailmassa johtoon on noussut viime kaudella esitelty Marlo Stanfield (Jamie Hector) oman jenginsä kanssa. Stanfield-joukolla on hyvin erilainen tapa hoitaa hommat kuin Barksdaleilla, mikä aiheuttaa erilaisia ongelmia poliiseille. Harmillisesti hyvää työtä tekevä Hector ei pysty tylsähköllä Marlo-hahmollaan korvaamaan mielenkiintoisia Avonia ja Stringeriä. Kiinnostavampia ovatkin kaduilla rikoksia tekevät nuoret, joita käy jatkuvasti sääliksi, kun sarja painottaa, ettei yhteiskunta tunnu tekevän oikein mitään parantaakseen heidän tilannettaan. Katutasolla menossa ovat yhä toki mukana huumeongelmainen Bubbles (Andre Royo), joka saa oman kiinnostavan kuvionsa, sekä Omar (Michael K. Williams), joka taas ei saa paljoa mielenkiintoista tekemistä nyt, kun hänen vihaamansa Barksdalet ovat poissa.




Kolmannella tuotantokaudella aloitettu poliittinen puoli nostetaan enemmän esille, Tommy Carcettin (Aidan Gillen) astuessa ehdolle pormestarinvaaleissa. Tommy on viime kautta kiinnostavampi ja katsojana seuraa mielellään hänen pyrkimyksiään tehdä muutoksia Baltimoressa. Yllättäen kauden huippuhahmoksi nousee kuitenkin aiemmin aika vähälle huomiolle jäänyt Roland Pryzbylewski (Jim True-Frost). Mokailtuaan poliisina ja jopa ammuttuaan kollegaansa, Roland on jättänyt poliisihommat ja kokeilee uraa koulun opettajana. Jälleen kerran näyttelijäkaarti hoitaa hommansa hyvin, osa jopa paremmin kuin aiemmin sarjassa.

Langalla-sarjan neljäs tuotantokausi kärsii selvästi McNultyn vähennetystä ruutuajasta, Avonin passittamisesta vankilaan ja Stringerin kuolemasta. Vaikka kausi korvaakin menetyksiä paikoitellen erittäin menevästi, tuotantokauden aikana herää silti useasti tunne siitä, että jotain merkittävää uupuu. Siinä, missä kolmas kausi oli mielestäni tähän asti sarjan paras, neljäs kausi on mielestäni tähän asti sarjan heikoin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tuotantokausi olisi heikko. Se ei vain yllä aiempien kausien mahtavuuteen. Siitä löytyy paljon hyviä puolia. Vaikka onkin harmi, että tutut poliisihahmot eivät toimi enää yhdessä, ovat heidän omat juonikuvionsa pääasiassa oivallisia. Pidin erityisesti siitä, kuinka Carver ja Herc pääsevät kasvamaan ryhmän vitsiniekkaduosta ja tekemään jotain omillaan. Rawlsin ja Burrellsin byrokratiapuoli osoittautui kiinnostavammaksi kuin aiemmin sarjassa. Tavallaan sarjan piti siis poistaa kiinnostavimmat puolet tehdäkseen vähemmän kiinnostavista jutuista kiinnostavampia.




Olin todella yllättynyt, kuinka paljon pidin tuotantokauden kouluosuudesta. Jokainen Langalla-kausi on tuonut sarjaan jonkin uuden puolen, mistä seurata kaupungin menoa ja meininkiä. Ensimmäinen kausi rakentui poliisien ja katujengien välisen konfliktin varaan. Toinen kausi toi mukaan tavan työläiset ja kolmas kausi poliittisen puolen. Jokaisella ryhmällä on oma merkittävä roolinsa Baltimoressa ja kouluosio on erinomainen lisäys. Näistä lapsista voi tulla niitä poliiseja, katujengiläisiä, työläisiä tai poliitikkoja, eli tuotantokausi painottaa, mikä merkitys opinahjoilla voi todella olla. Samalla kausi myös näyttää, kuinka koulujärjestelmä toimii petollisesti välillä oppilaitaan vastaan. Luokka, jonka Roland saa vastuulleen, koostuu oppilaista, jotka kaikki muut tuomitsevat menetetyiksi tapauksiksi. Roland haluaa kuitenkin vihdoin onnistua jossain ja on jopa sympaattista seurata, kuinka hän yrittää löytää yhteyden näiden nuorten kanssa.

Ohjaajat rakentavat tunnelmaa jälleen kerran taidokkaasti. Käsikirjoittajat kuitenkin ontuvat hieman tekstiensä kanssa. Kun he onnistuvat, he myös onnistuvat, mutta kokonaisuus vaatisi hiomista - sekä typistämistä. Kaudella on täysin turhaan yksi jakso enemmän kuin kahdella aiemmalla ja finaalijakso vieläpä kestää tunnin ja vartin. Dialogi on jälleen vakuuttavaa ja hahmojen keskusteluja jää seuraamaan erittäin mielellään. Teknisiltä ansioiltaan Langalla pysyy yhä laadukkaana. Neloskausi on hyvin kuvattu ja valaistu. Lavasteet ovat mainiot ja asut oivalliset. Äänimaailma on toimivasti kasattu ja tällä kertaa tunnuslaulun Way Down in the Hole esittää DoMaJe.




Yhteenveto: Langalla-sarjan neljäs tuotantokausi on erittäin mainio, mutta jää sarjan tähän asti heikoimmaksi anniksi. Barksdalejen poistaminen kuviosta tekee hieman hallaa, sillä rikollispuolta tällä kertaa johtava Marlo Stanfield ei pahemmin vakuuta. On myös harmi, kuinka vähän Jimmy McNulty on tällä kaudella mukana. Menetettyään kiinnostavimmat juttunsa, tämä kausi pyrkii kuitenkin syventämään aiemmin vähemmälle huomiolle jääneitä osapuolia ja tekee sen onnistuneesti. Yllättäen koin kiinnostavimmaksi puoleksi uutena esitellyn koulujärjestelmän, joka rikastuttaa sarjaa hienosti. Kokonaisuus ei solju ihan niin hyvin kuin aiemmat kaudet ja ylimääräinen jakso tuntuu liialliselta. Näyttelijät suoriutuvat toki jälleen lahjakkaasti osistaan ja tekninen puoli on taidokkaasti toteutettua. Nyt onkin sitten jäljellä enää sarjan huipentava viides kausi. Mielenkiinnolla ja jännityksellä odotan, kuinka Langalla tullaan viemään päätökseensä...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 24.6.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
The Wire, Yhdysvallat, 2002-2008, Home Box Office, Blown Deadline Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti