SOLAR OPPOSITES - KAUSI 2
Luojat: Justin Roiland ja Mike McMahan
Pääosissa: Justin Roiland, Thomas Middleditch, Sean Giambrone, Mary Mack, Sagan McMahan, Christina Hendricks, Alfred Molina, Andy Daly, Sterling K. Brown ja Tiffany Haddish
Genre: animaatio, komedia, scifi
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 2 tuntia 55 minuuttia
Ikäraja: 16
Justin Roilandin ja Mike McMahanin luoma animoitu scifikomediasarja Solar Opposites nousi ensimmäisen kautensa myötä tarpeeksi suosituksi Hululla, että sarjaa päätettiin jatkaa. Ääninäyttelijät nauhoittivat repliikkinsä, animointi alkoi ja Solar Oppositesin toinen tuotantokausi julkaistiin Hulussa kokonaisuudessaan maaliskuun 26. päivä 2021. Harmillisesti sarjaa Suomeen levittävä Disney+ -palvelu ei ollut yhtä antelias ja 26. maaliskuuta julkaistiin ainoastaan kauden avausjakso ja sen jälkeen jaksoja on tiputeltu palveluun joka perjantai. Itse pidin Solar Oppositesin ensimmäisestä kaudesta ja olinkin iloinen, että toinen kausi alkoi lähes heti ensimmäisen saavuttua Suomen Disney+:an. Olin pettynyt, ettei koko kautta julkaistu kerralla, joten odotin siihen, että enää viimeinen jakso oli tulossa, kunnes vihdoin katsoin Solar Oppositesin toisen kauden saman päivän aikana.
Epäonnistuessaan yrityksessä korjata aluksensa ja lähteä pois Maapallolta, avaruusolentoperhe päätyy uusiin seikkailuihin, joihin liittyy mm. kesäleiriä, ihmisiä syöviä muurahaisia ja Sigourney Weaver. Samaan aikaan henkiinjäänyt Cherie yrittää keksiä keinon päästä takaisin Seinälle ja paljastaa pienennettyjä ihmisiä johtavan Timin häikäilemättömyyden.
Tutut hahmot tekevät paluun ensimmäiseltä kaudelta ja pääsevät uusiin seikkailuihin. Korvo-alien (äänenä sarjan luoja Roiland) pysyy kyynisenä, kun taas Terry (Thomas Middleditch) yrittää löytää positiivisuutta kaikesta. Kaksikon replikantit Yumyulack (Sean Giambrone) ja Jesse (Mary Mack) saavat omat veikeät seikkailunsa ja heidän kokeensa ihmisten pienennyksen kanssa jatkuu. Toistamiseen hahmonelikko onnistuu niin hauskuuttamaan kuin myös hieman ärsyttämäänkin. On taas huvittavaa seurata avaruusolentojen ja ihmisten kulttuurieroja, joita Korvo nostaa esille jälleen jokaisessa introssa, kritisoiden ties mitä epäkohtia ihmiskunnasta ja Maan menosta. Tällä kaudella Roiland tuntuu kehittelevän Korvolle oikeasti oman äänensä, enkä tällä kertaa jatkuvasti kuullut vain hänen Rick-hahmoaan huomattavasti laadukkaammasta Rick and Morty -animaatiosarjasta (2013-).
Solar Oppositesin toinen tuotantokausi ei ihan yllä samoihin korkeuksiin kuin sarjan avauskausi, mutta siitä riittää kyllä tarpeeksi hupia, jotta se jaksaa viihdyttää läpi kahdeksan jakson ja vajaan kolmen tunnin yhteiskestonsa. Sarja jatkaa monilla osa-alueillaan samalla rick-and-mortymaisella linjallaan kuin avauskausi, tarjoten lisää absurdeja ja kieroja kertomuksia, kummallista huumoria, outoa seksuaalisuutta, yllättävän veristä väkivaltaa ja hämmentävää synkkyyttä, joka vetää katsojan hiljaiseksi, kun tajuaa, kuinka pelottavia asioita sarja voikaan tuoda näytölle. Mukana on useita hauskoja hetkiä ja osa jaksoista on erittäin lystikkäitä myös juonikuvioidensa puolesta. Finaalijakso on jopa paikoitellen hulvaton. Kokonaisuudesta se kunnon isku jää kuitenkin uupumaan. Koin myös, että osa vitseistä oli todella kehnoa materiaalia. Erityisesti sarjaa ainakin Yhdysvalloissa pyörittävää Hulu-kanavaa kohtaan kohdistuva vitsailu oli kiusallista. Aiemmin esimerkiksi Simpsonit (The Simpsons - 1989-) on tehnyt paljon vitsiä esityskanavastaan Foxista, mutta ne vitsit ovat oikeasti ovelia ja hilpeitä. Solar Oppositesin yritys kokeilla samaa tuntuu lähinnä Hulun mainostamiselta. Yhdessä jaksossa nähdään esimerkiksi suuri kyltti, jonka tehtävänä on vain mainostaa Hulun The Handmaid's Tale - Orjattaresi -sarjan (The Handmaid's Tale - 2017-) uutta tuotantokautta.
Myös tällä toisella kaudella omaksi suosikkijaksokseni nousi kevyesti seitsemäs jakso, joka keskittyy lähes sataprosenttisesti Yumyulackin kutistamiin ihmisiin ja heidän luomaansa miniatyyriyhteiskuntaan. Tälläkin kertaa jakso on todella koukuttava, jopa aika pysäyttäväkin ja todella mielikuvituksellinen. Samalla jakso oli yksi ongelmistani tällä kaudella. Siinä, missä ensimmäisellä kaudella olin positiivisesti todella yllättynyt, että tällainen hupsu sivujuoni nouseekin kauden lopussa erittäin merkittävään osaan, tällä toisella kaudella se sai minut entistä paremmin hoksaamaan, että minua kiinnostaa näiden pienten ihmisten tarina paljon enemmän kuin päähenkilöavaruusolioiden. Kauden aikana jopa odotin, että missä kohtaa pääsemme takaisin sen sivujuonen pariin. Korvon, Terryn ja replikanttien pöljäilyjä Maassa on kyllä huvittavaa seurata, mutta onhan se hieman ongelmallista, jos katsoja on paljon kiinnostuneempi sivujuonesta, jossa he eivät ole lähes lainkaan mukana.
Sarjan animaatiotyyli ja -laatu pysyvät samana ja siitäkin löytyy paljon samaa kuin Rick and Mortysta - niinkin paljon, että olen satavarma näiden sarjojen tapahtuvan samassa maailmassa ja että joskus tulemme ihan varmasti näkemään sarjojen yhdistyvän jollain tavalla toisiinsa ja hahmojen kohtaavan. Visuaalisesti sarjaa on miellyttävä katsoa, vaikka paikoitellen ruudulle ilmestyykin jotain ällöttävää. Äänimaailma on oivallisesti rakennettu. Siitä huolimatta, että pari Korvon ihmiskriittisistä vitseistä sai minut naurahtamaan, koin edelleen selittävän alkutekstipätkän tylsäksi. Nyt kun katsoja on jo perillä, mistä ja miksi nämä hahmot tulevat Maahan, olisi introa voinut mielestäni muuttaa edes jotenkin.
Yhteenveto: Solar Oppositesin toinen tuotantokausi on mainio ja hilpeä jatko erittäin hyvin käynnistyneelle animaatiosarjalle, muttei täysin nouse avauskauden tasolle. Muutamat jaksoista eivät erityisemmin vakuuta, minkä lisäksi osa vitseistä on aikamoista hutiammuntaa - erityisesti Hulu-kanavaa jatkuvasti mainostava läppä. Aidosti hauskoja hetkiä löytyy kyllä sieltä täältä ja erityisesti finaalijakso onnistuu olemaan paikoitellen jopa hulvaton. Tältäkin kaudelta suosikkijaksokseni nousi kuitenkin toiseksi viimeinen jakso, joka keskittyy Yumyulackin pienentämiin ihmisiin. Tämä sivujuoni osoittaa toistamiseen olevansa kiinnostavampaa settiä kuin itse päätarina sekoilevista avaruusolennoista, mikä koitui hieman ongelmalliseksi tällä kaudella. Pääasiassa Solar Opposites pysyy kuitenkin hyvänä ja ihan mielenkiinnolla jään odottamaan jo ilmoitettua tulevaa kolmoskautta. Sitä enemmän tosin odotan sarjan luojan Justin Roilandin paremman animaatiosarjan, Rick and Mortyn paluuta tänä kesänä vitoskauden voimin!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 28.5.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.impawards.com ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Solar Opposites, Yhdysvallat, 2020-, 20th Century Fox Television, Disney Television Studios, Fox Television Animation, Important Science, Justin Roiland's Solo Vanity Card Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti