lauantai 30. huhtikuuta 2022

Arvostelu: 365 päivää: Tämä päivä (365 dni: Ten dzień - 2022)

365 PÄIVÄÄ: TÄMÄ PÄIVÄ

365 DNI: TEN DZIEŃ



Ohjaus: Barbara Białowąs ja Tomasz Mandes
Pääosissa: Anna-María Sieklucka, Michele Morrone, Magdalena Lamparska, Otar Saralidze ja Simone Susinna
Genre: erotiikka, draama
Kesto: 1 tunti 51 minuuttia
Ikäraja: 16

Blanka Lipińskan kirjaan perustuva elokuva 365 päivää (365 dni - 2020) nousi suureen suosioon, kun se ilmestyi Netflixissä kesällä 2020. Jatko-osan teko lähti heti liikkeelle, mutta kuvauksia jouduttiin siirtämään koronaviruspandemian takia. Kuvaukset käynnistyivät lopulta toukokuussa 2021 ja nyt 365 päivää: Tämä päivä on saapunut Netflixin valikoimaan. Itse inhosin syvästi ensimmäistä elokuvaa, mutta ehdin onneksi hetkellisesti unohtaa koko homman, kunnes Netflix ryhtyi mainostamaan jatko-osaa. Tuskaillen pistin 365 päivää: Tämän päivän pyörimään heti julkaisupäivänä.

Laura ja Massimo menevät naimisiin ja viettävät kuherruskuukauttaan. Kuitenkin kun Massimosta paljastuu ikäviä puolia, Laura hyppää puutarhuri Nachon matkaan.




Anna-María Sieklucka ja Michele Morrone palaavat rooleihinsa Laurana ja rikollispomo Massimona, jotka jatkavat epätervettä parisuhdettaan. Laura-poloinen on jopa suostunut Massimon vaimoksi, mutta ryppyjä rakkauteen muodostuu, kun Massimon likaisia salaisuuksia nousee esille. Varoitusmerkithän olivat toki olemassa, lähtien ihan jo siitä, että Massimo alun perin kidnappasi Lauran, mutta silti tällainen petollinen käytös tulee yllätyksenä. Morrone ampuu välillä yli esittäessään mafiapomoa, mutta tekee silti ihan kelvollista työtä Siekluckaan verrattuna, joka sopisi näyttelijälahjoillaan lähinnä pornoon kuin ihka oikeaan elokuvaan. Tai siis epätoivoiseen yritykseen ihka oikeasta elokuvasta.
     Magdalena Lamparska ja Otar Saralidze tekevät myös paluun rooleihinsa Lauran parhaaksi kaveriksi Olgaksi ja Massimon kätyriksi Domenicoksi. Uutena hahmona elokuva esittelee puutarhuri Nachon (Simone Susinna), johon Laura tietty iskee silmänsä Massimon metkujen jälkeen. Sivunäyttelijät eivät vähemmän yllättäen vakuuta. Lamparska on hieman ärsyttävä bestiksenä ja Saralidze ja erityisesti Susinna jäävät aikamoisiksi puupökkelöiksi.




Ensimmäinen 365 päivää -elokuva päättyi siihen, kun raskaana olevaksi paljastunut Laura oli automatkalla, kun hänen kimppuunsa käytiin tunnelissa, minkä Massimo sai tietää puhelimen välityksellä. Jos olit jo ehtinyt unohtaa tämän, ei hätää, sillä niin taisivat unohtaa myös käsikirjoittajat. Jatko-osan alussa Laura on kunnossa ja menossa naimisiin Massimon kanssa, eikä vauvasta ole puhettakaan. Tärkeintä oli muistaa, että kyseessä oli kaamea Fifty Shades -trilogian (2015-2018) kopio, jossa pääpari paneskelee menemään siellä sun täällä, lukuisten pop-kappaleiden jumputtaessa taustalla. Ensimmäisen elokuvan tavoin suuri osa jatko-osastakin tuntuu siltä kuin katsoisi useamman musiikkivideon putkeen, joiden sisältö on pelkkää samojen näyttelijöiden feikkiseksiä.

Kaipa ihan vain se kelpaa joillekin, mutta itse kaipasin ensimmäisen tunnin ajan jotain sellaista, mitä juoneksikin kutsutaan. Kun puolessa välissä elokuvaa syntyy vihdoin sitä konfliktia pääparin välille, elokuva saa aikaiseksi edes jonkinlaisen tarinantapaisen, mutta eipä sekään vähä lopulta vakuuta. Fifty Shades -leffojen tavoin 365 päivää -sarjakin vaikuttaisi yrittävän kääntyä trillerimäiseen suuntaan - tosin epäonnistuen. Yritykset esittää mafiajännäriä näyttäytyvät lähinnä tahattomana komediana. Myös jotkut elokuvan pyrkimyksistä näyttäytyä seksikkäänä tarjoavat vain suuret hörönaurut. Alkupään golf-kohtaus sai minut nauramaan vedet silmissä. Elokuvan lopetus taas sai minut kiljahtamaan ilosta... kunnes muistin, että kolmas osa on jo varmistettu ja jos sama touhu jatkuu, kirjoittajat varmaan unohtavat tämänkin elokuvan finaalin.




Ensimmäisen elokuvan tavoin myös jatko-osan ohjauksesta vastaavat Barbara Białowąs ja Tomasz Mandes, jotka tekevät kenties vielä surkeampaa työtä kuin viimeksi. Kohtaukset ovat kömpelösti ohjattuja ja näyttelijöistä on saatu irti lähinnä tönkköjä suorituksia. Kaksikon, Tomasz Klimalan ja itse kirjailija Blanka Lipińskan työstämä käsikirjoitus vasta surkea onkin. Nussimista lukuun ottamatta ensimmäisen tunnin aikana ei oikeastaan muuta tapahdu, joten katsoja voisi vaikka käydä lenkillä, jättäen elokuvan pyörimään, eikä missaisi mitään tarinallisesti tärkeää. Itseäni alkoi houkuttamaan tiskivuoren peseminen ja minähän siis inhoan tiskaamista. Sekin tuntui kuitenkin pienemmältä pahalta näihin häkellyttävän kökösti kirjoitettuihin dialogeihin verrattuna. Sentään 365 päivää: Tämä päivä on ihan kelvollisesti kuvattu. Siitä löytyy hyviä lavasteita ja valaisua. Leikkaus ja äänipuoli luottavat vain jo olemassa oleviin biiseihin. Elokuvan säveltäjiksi on nimetty Sarapatan veljekset, mutta eipä heidän työnsä koskaan nouse esille.

Yhteenveto: 365 päivää: Tämä päivä on samanlainen kammotus kuin ensimmäinenkin elokuva. Lähes koko ensimmäisen tunnin ajalta puuttuu tarina kokonaan ja kohtauksentapaiset ovat pelkkiä putkeen esitettyjä tuhmia musiikkivideoita. Niiden välissä kuullaan silloin tällöin muutamat kaameasti kirjoitetut ja vielä kaameammin esitetyt repliikit, kunnes taas pannaan menemään. Toisen puoliskon tarina lähinnä nolottaa surkuhupaisuudellaan, leffan ryhtyessä leikkimään trilleriä. Elokuvasta löytyy muutenkin monta hauskaa juttua, jotka eivät ole tarkoituksellisesti koomisia. Sen sijaan hauskoiksi tarkoitetut vitsit saavat lähinnä vain pyörittelemään silmiä. Näyttelijät ovat kehnoja rooleissaan, ohjaus on tökeröä ja käsikirjoitus liki olematon. Ja filmihän kehtaa kestää lähes kaksi tuntia. Meno käy todella nopeasti tylsäksi. 365 päivää: Tämä päivä toimii luultavasti kaikille, jotka pitivät ykkösleffasta, mutta muita suosittelen pysymään kaukana tästä hirvityksestä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.4.2022
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
365 dni: Ten dzień, 2022, Netflix, Ekipa, Future Space, Next Film, TVN


1 kommentti:

  1. Ekan osan nähneenä voin vain kuvitella, että tää on varmasti samaa roskaa. En tajua, kuinka tälle tuli jatko-osa, koska eikös se Laura kuollut ekan osan lopussa? En kyllä todellakaan aio katsoa näitä jatko-osia, kun ekakin leffa oli niin tuskallista katsottavaa, ja inhoan millaisen naiskuvan se antoi. Ei voi kuin ihmetellä, että silti juuri nimenomaan tästä leffasta tykkääviä ovat naisia.

    VastaaPoista