GAME OF THRONES - KAUSI 7
Luojat: David Benioff ja D. B. Weiss
Pääosissa: Kit Harington, Emilia Clarke, Peter Dinklage, Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau, Sophie Turner, Maisie Williams, Liam Cunningham, John Bradley, Kristofer Hivju, Rory McCann, Iain Glen, Aidan Gillen, Alfie Allen, Gwendoline Christie, Conleth Hill, Isaac Hempstead Wright, Richard Dormer, Paul Kaye, Nathalie Emmanuel, Jerome Flynn, Hannah Murray, Carice van Houten, Pilou Asbæk, Jim Broadbent, Indira Varma, Jacob Anderson, Diana Rigg, Gemma Whelan, Ellie Kendrick, Daniel Portman, Bella Ramsey, Joe Dempsie, Joseph Mawle, Ben Hawkey, Anton Lesser, David Bradley ja Vladimir Furdik
Genre: fantasia, toiminta, draama
Jaksomäärä: 7
Jakson kesto: noin 1 tunti 3 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 20 minuuttia
Ikäraja: 16
"Talvi on saapunut..."
Ja ihan pian saapuu myös George R. R. Martinin "Tulen ja jään laulu" -kirjasarjaan ("A Song of Ice and Fire" - 1996-) perustuvan Game of Thronesin viimeinen tuotantokausi! Sitä ennen on kuitenkin vielä yksi kausi käsiteltävänä. HBO tilasi tekijöiltä seitsemännen kauden jo ennen kuudennen julkaisua. Käsikirjoittajat kokivat jälleen ongelmia, sillä Martinin kirjasarjaa ei oltu vielä viety päätökseen ja siksi kirjoittajien pitikin itse keksiä jatkoa Martinin opastuksella. Kuvaukset alkoivat elokuussa 2016 ja lopulta Game of Thronesin seitsemäs tuotantokausi saapui televisioihin kesällä 2017. Katsojaluvut nousivat jälleen ja kausi keräsi kehuja kriitikoilta, vaikka monet myös kritisoivat suuntaa, minne kirjoittajat veivät tarinaa, kun kausi ei enää perustunut Martinin kirjoihin. Kuten olen jo aiemmin kertonut, pääsin itse kunnolla mukaan Game of Thronesiin vasta tänä vuonna, kun aloin katsomaan sarjaa tyttöystäväni kanssa. Kun vihdoin pääsimme seitsemänteen kauteen, olimme jääneet niin tosissaan koukkuun sarjaan, että katsoimme tuotantokauden läpi kahdessa illassa.
HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien Game of Thronesin edellisiä tuotantokausia!
Jon Snow yrittää yhdistää pohjoisen suvut taistelemaan valkoisia kulkijoita vastaan. Samaan aikaan kuningatar Cersei Lannister kohtaa pahimman uhkansa, Daenerys Targaryen on saapunut Westerosiin.
Jon Snow (Kit Harington) on valittu pohjoisen kuninkaaksi ja yhdessä Sansa Starkin (Sophie Turner) kanssa he vihdoin hallitsevat Talvivaaraa. Myös Arya (Maisie Williams) ja Bran (Isaac Hempstead Wright) ovat palaamassa omilta seikkailuiltaan kotiinsa ja on aivan mahtava tunne nähdä nämä hahmot yhdessä, kun he ovat nähneet toisensa viimeksi ensimmäisellä tuotantokaudella. Bran valitettavasti muuttuu taas tylsempään suuntaan, kun hän yrittää laiskasti selittää muille, mitä hänen kolmisilmäinen korppiutensa tarkoittaa ja Aryan kanssa tehdään joitain kummallisia ratkaisuja. Jon Snow kuitenkin istuu täydellisesti johtajan asemaan ja Sansa pääsee nauttimaan lady Starkin tittelistä. Harington ja Williams ovat tuttuun tapaansa erinomaiset rooleissaan ja myös Turner osoittaa lahjakkuutensa. Wrightin roolityö on harmillisen mitäänsanomaton, mutta eipä käsikirjoitus edes anna hänelle paljoa tehtävää.
Emilia Clarken näyttelemä Daenerys Targaryen on vihdoin ja viimein saapunut Westerosiin! Kuuden kauden ajan hän on ollut omilla seikkailuillaan, kun Westerosin suvut ovat kamppailleet rautavaltaistuimen herruudesta ja nyt hän on valmis ottamaan osaa valtaistuinpeliin. Clarken mukana tietty kulkevat Tyrion Lannister (tällä kaudella harmillisen alikäytetty Peter Dinklage), Missandei (Nathalie Emmanuel), lordi Varys (Conleth Hill), Harmaa Mato (Jacob Anderson), sekä muut tahrattomat ja dothrakit. Clarke on tosissaan omaksunut kuningattaren roolin vaativan arvokkuuden ja onnistuu luomaan hienon tunteen joka kerta ollessaan ruudulla. Paikoitellen herää kuitenkin tunne, onko Daenerys sittenkään niin paljon parempi kuin Westerosin tämän hetkinen kuningatar...
Edellisen kauden lopussa Cersei Lannister (Lena Headey) julisti itsensä kuningattareksi ja yrittää nyt hallita Westerosia. Homma ei kuitenkaan ole millään lailla helppo, ottaen huomioon, että lähes koko valtakunta inhoaa häntä, pohjoiset juhlistavat nyt Jonia ja yhä useampi kääntyy Daeneryksen puolelle. Ja siitähän Cersei ei tietenkään tykkää, vaan muuttuu entistäkin inhottavammaksi, jolloin Headey pääsee oikein kunnolla herkuttelemaan iljettävällä roolillaan. Jamie-veli (Nikolaj Coster-Waldau) joutuu lähinnä seuraamaan vierestä, mitä hulluutta hänen siskonsa aikoo päästää valloilleen.
Muutkin tutut hahmot tekevät paluun... paitsi tietysti ne, jotka ovat kuolleet aiemmilla kausilla... Daario Naharistakaan (Michiel Huisman) ei itse asiassa nähdä tällä kaudella, mutta muuten tutut hahmot ovat mukana jälleen kerran. Samwell Tarly (John Bradley) opiskelee mestariksi Kastellissa, samalla kun Sam-vauvaa hoitava Neilikka (Hannah Murray) hämmästyttää taas kerran sillä, kuinka tyhmältä ja itsekkäältä hän vaikuttaa. Lordi Baelish (Aidan Gillen) punoo jälleen jonkinlaisia juonia, kun taas Davos (Liam Cunningham) on päättänyt seurata Jon Snow'ta uutena johtajanaan. Myös Tormund (Kristofer Hivju) on päättänyt seurata Jonia, vaikka kokeekin, ettei halua kuunnella käskyjä keneltäkään. Melisandre (Carice van Houten) jää aika lailla taustalle, mutta hän saa onneksi kuulla kunniansa virheistään Davosilta. Theon (Alfie Allen) ja Yara Greyjoy (Gemma Whelan), sekä Ellaria Sand (Indira Varma) ja Olenna Tyrell (Diana Rigg) ovat liittoutuneet Daeneryksen puolelle voittaakseen Lannisterit ja inhottavan Euron Greyjoyn (Pilou Asbæk). Qyburn (Anton Lesser) kehittelee Cerseille keinoja päihittää vastustajat ja Gregor "Vuori" Clegane" (Hafþór Júlíus Björnsson) on sama karmiva köriläs kuin ennenkin. Vuoren veli Hurtta (Rory McCann) on päätynyt auttamaan Bericiä (Richard Dormer) ja Thorosta (Paul Kaye). Brienne (Gwendoline Christie) ja uskollinen Podrick (Daniel Portman) ovat myös mukana, mutta he tuntuvat lähinnä teleporttaavan paikasta toiseen. Pari muutakin vanhaa tuttua tekevät yllättäen paluun. Näyttelijät hoitavat hommansa yhä kunniakkaasti. Etenkin Asbæk heittäytyy oikein kunnolla inhottavan ja iljettävän Euronin rooliin.
Uutena tärkeänä hahmona kaudella esitellään lähinnä Kastellin arkkimestari, jota esittää Jim Broadbent. Broadbentiltä löytyy oikeaa henkeä ja arvokkuutta esittääkseen viisasta tietäjää. Huippusuosittu laulaja Ed Sheeran nähdään kauden ensimmäisessä jaksossa nopeasti sotilaan roolissa. Sheeranin fanien ei tarvitse edes erityisemmin yrittää etsiä häntä mistään joukosta, vaan laulaja on nostettu oikein kunnolla esiin yhden kohtauksen aikana ja hän pääsee jopa esittelemään laulutaitoaan.
Game of Thronesin seitsemännen tuotantokauden aloittaminen tuntui hieman pelottavalta, sillä olin alkanut huomata, että ensimmäisen kauden jälkeen sarjan joka toinen kausi on ollut loistava ja joka toinen heikompi. Game of Thronesin toinen tuotantokausi oli loistava, kolmas oli todella mainio, mutta pettymys. Neljäs kausi oli erinomainen ja viides kausi olikin koko sarjan heikoin ja pitkäveteisin. Kuudes kausi oli taas huikea, joten pelkäsin, että seitsemäs kausi tuottaisi pettymyksen, etenkin kun olin lukenut, että kyseessä olisi koko sarjan huonoin kausi. Nyt kun olen nähnyt seitsemännen tuotantokauden, voin sanoa, että olen täysin eri mieltä. Tämä kausi on aivan fantastinen alusta loppuun! Ai että, minä rakastin jokaista jaksoa tältä kaudelta! Tämä on selvästi koko sarjan tiivistunnelmaisin paketti, eikä mikään ihme, että katsoimme sen kahdessa illassa (jos minä olisin saanut päättää, olisimme katsoneet sen kerralla). Kausi on täynnä jännitystä, toimintaa ja mitä mahtavimpia hetkiä, mitkä todella herättivät minussa voimakkaita tunteita. On aivan loistavaa nähdä Daenerys vihdoin Westerosissa! Lisäksi kausi on selvä aloitus suurelle finaalille. Ei vain siksi, että sota valkoisia kulkijoita vastaan on lähempänä kuin koskaan, vaan myös siksi että hahmot, jotka eivät ole tavanneet toisiaan sitten ensimmäisen kauden, kohtaavat jälleen toisensa, mikä johtaa moniin tunteikkaisiin hetkiin. Loppupäässä kautta nähdään myös aivan mieletön joukkokohtaus, missä omilla seikkailuillaan olleet hahmot vihdoin tapaavat ja kohtauksen jännite on mestarillisesti rakennettu.
Kun pohdin, mikä tässä kaudessa on tuottanut monille pettymyksen, mieleeni tuli heti se, että kaudella on vain seitsemän jaksoa tavallisen kymmenen sijaan. Itsekin hieman harmittelin sitä, mutta syy siihen on päivänselvä. Game of Thronesin tuotanto ei vastaa enää televisiosarjan tasoa, vaan se on samalla tasolla isojen Hollywood-elokuvien kanssa. Isot Hollywood-leffat tehdään yleensä kahdessa kolmessa vuodessa, joten Game of Thronesin tekijöille koituisi liian hurja urakka tehdä samaa tasoa ainoastaan yhdessä vuodessa. Lohdutukseksi voi kuitenkin sanoa, että vaikka jaksoja on vähemmän, ne ovat pidempiä kuin yleensä. Kauden huipennusjakso kestää jopa lähes puolitoista tuntia! Itse näen pienemmän jaksomäärän tavallaan positiivisena asiana, sillä tämän kauden täytyy olla tiivis kokonaisuus, jotta rakentuva jännite ei pääsisi rikkoutumaan, jolloin kaikki turha on pitänyt karsia pois. Ja turhalla tarkoitan lähinnä hahmojen matkaamista paikasta toiseen. Siinä missä aiemmilla kausilla on seurattu usean jakson ajan, kuinka hahmot kulkevat paikasta A paikkaan B, tällä kaudella he lähtevät matkaan ja seuraavan kerran, kun heidät nähdään, ovat he jo perillä. Itseäni tämä huvitti aluksi, mutta lopulta pidin ratkaisusta todella paljon, eikä kaudella nähdä ainuttakaan tylsää hetkeä.
Lisäksi joitakin katsojia voi ärsyttää se, ettei tämä kausi ole ihan samalla lailla sitä kieroa valtaistuinpeliä, mihin on totuttu. Hahmot kyllä yrittävät kehitellä erilaisia keinoja vallatakseen tai pitääkseen rautavaltaistuinta hallussaan - Cersei on selvästi valmis tekemään kaikkensa pitääkseen vastustajat loitolla - mutta sitä ei ole samoissa määrin kuin aiemmin. Tämä kausi keskittyy enemmän tulevaan sotaan valkoisia kulkijoita vastaan ja siihen, mitä vaaditaan niiden päihittämiseksi. Sarjasta tuttu mahtava ihmisdraama on edelleen mukana ja tällä kertaa se syntyy siitä, kuinka jotkut hahmoista tajuavat, että koko Westerosin on tehtävä yhteistyötä, sillä kyse on koko ihmiskunnan selviytymisestä ja yrittävät saada vihamiehet liittoutumaan yhteistä vihollista vastaan. Ja kun koko ihmiskuntaa uhkaa sukupuutto, on täysin ymmärrettävää, ettei kausi keskity samalla lailla eri sukujen taistoon vallasta. Jotkut voivat myös turhautua siitä, että kausi on lähinnä jännityksen rakentamista seuraavaa kautta varten. Nappulat asetellaan paikoilleen, jotta niillä voi pelata viimeisellä kaudella. Seitsemäs tuotantokausi on kyllä suurimmaksi osaksi tulevan pohjustamista, mutta se tekee sen paremmin kuin mikään muu kausi koko Game of Thronesissa. Tämä kausi on huikea, enkä todellakaan malta odottaa, että pääsen näkemään, kuinka tarina viedään päätökseen viimeisellä kaudella!
Sarjan eri ohjaajat ovat seitsemättä kertaa tehneet hienoa työtä tunnelman kanssa ja etenkin tällä kaudella on varmistettu, että jännittynyt lataus on läsnä koko ajan. Käsikirjoittajat pääsevät vihdoin laittamaan tiettyjä hahmoja samaan kohtaukseen ja oikein kunnolla herkuttelevat sillä. Twistejäkin on jälleen luvassa ja etenkin kauden viimeinen kohtaus loksauttaa katsojan suun auki. Kuvaukseltaan seitsemäs kausi on upeaa jälkeä. Mukana on useita todella näyttäviä kuvia, etenkin taisteluiden aikana. Lavasteetkin ovat näyttävät, ja puvustukset ja maskeeraukset tyylikkäitä. Visuaaliset tehosteet ovat parempia kuin aiemmilla kausilla ja budjetin jatkuvan kasvamisen kyllä huomaa. Äänimaailma on erinomaisesti rakennettu ja musiikit ovat taas kerran mahtipontiset. Sarjan tunnusmusiikki on tietty yhä mieletön.
Yhteenveto: Game of Thronesin seitsemäs tuotantokausi ei keskity samalla lailla kieroon valtaistuinpeliin kuin aiemmat kaudet, mutta sen sarja korvaa huikealla jännityksen kasvattamisella, kun koko Westerosin tuho on lähempänä kuin koskaan. Kauden tehtäväksi jää lähinnä nostattaa panokset korkeiksi viimeistä tuotantokautta varten ja siinä hommassa se suoriutuu täydellisesti. Lisäksi kaudella nähdään mitä mahtavimpia kohtauksia, tiettyjen hahmojen kohdatessa vihdoin toisensa joko pitkästä aikaa tai ensimmäistä kertaa. Loppupäässä nähtävä joukkokohtaus tarjoaa kylmiä väreitä, kun pääsee viimeinkin näkemään niin monet hahmoista yhdessä. Näyttelijät ovat edelleen aivan fantastisia rooleissaan. Tältä kaudelta on karsittu kaikki tarpeeton pois ja se on pelkkää tiukkaa asiaa, mikä tekee siitä ainakin itselleni koko sarjan mukaansatempaavimman tuotantokauden. Nyt on ihan oikeasti tosi kyseessä, enkä malta odottaa näkeväni, kuinka sarja viedään päätökseensä seuraavalla kaudella. Paineet ovat tietysti kovat ja on jo nyt selvää, että nousee kuka tahansa lopuksi valtaistuimelle, monet tulevat varmasti pettymään.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.4.2019
Lähteet: sarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.gameofthrones.fandom.com
Game of Thrones, 2011-2019, Yhdysvallat, Home Box Office (HBO), Television 360, Grok! Studio, Generator Entertainment, Bighead Littlehead
Ehkä joitakin haittaa muutamat juoneen syntyneet loogiset aukot, kun tarinaa viedään niin vauhdilla eteenpäin (esimerkiksi episodi muurin takana ja miten Daenerys pääsi sinne niin nopeasti jne.).
VastaaPoistaItse odottelen innolla ja kauhulla sarjan loppua. 4. kaudesta asti on tullut seurattua ja tuntuu ihan hirveältä että se kohta loppuu :(. Saa nähdä millainen lopetus tulee olemaan, näyttelijöiden puheista päätelleen ei ainakaan mikään maailman onnellisin.. Hyvin suurella innolla odotan myös tätä luvattua historian pisintä taistelukohtausta.
Ps. Suosittelen, että tekisit tälle kaudelle erillisiä jaksoarvioita. Toki arvio kauden lopuksi käy myös aivan mainiosti :)
Valitettavasti teen kahdeksannesta kaudesta arvostelun vasta, kun viimeinenkin jakso on ilmestynyt. Ehdotuksesi kuulostaa hyvältä, mutta kauden avausjakson nähneenä täytyy todeta, etten usko, että siitä löytyisi paljoa sanottavaa - paitsi tietty jos menisi spoilereiden puolelle. Mutta mahdollisimman pian päätösjakson jälkeen tulee arvio koko kaudesta!
PoistaItse en voi sietää seiskakautta: kaikki aikaisempi hienovarainen juonittelu ja hahmorakennus on jätetty pois ja tilalle on otettu lähinnä turbovauhdilla etenevä juoni, jossa asioita tapahtuu vain asioiden tapahtumisen takia. Osasyy on tietenkin Martinin, joka on levittänyt tarinan liian suureksi, jolloin käsikirjoittajilla ei ole ollut aikaa ja mahdolisuuksia järkevään tarinankuljetuksen. Silti esim. Pikkusormen kohtelu tällä kaudella on aivan anteeksiantamatonta. Ja hyi, tuo kamala zombin hakureissu.
VastaaPoistaMitä Joonatan pidit tuosta kutosjaksosta Beyond the Wall? Oman kiinnostukseni sarjaan se lähes tappoi. Aivan karmea jakso käsikirjoituksen puolesta.
Juonittelu on ihan ymmärrettävästi saanut kyytiä, kun alkaa olla isommat panokset pelissä kuin yhden miekoista tehdyn, epämukavan näköisen tuolin saanti. Eli niin sanotusti "shit gets real". Vaarana ei ole jonkun suvun kunnia tai kuolema, vaan koko ihmiskunnan tuho. Tätähän sarja on pohjustanut ensimmäisen jakson ensimmäisestä kohtauksesta lähtien. Nappuloita on hiljalleen aseteltu paikoilleen ja nyt se iso peli oikeasti alkaa.
PoistaJa tästähän todellakin löytyy hahmorakennusta! Jon Snow löytää vihdoin paikkansa tapahtumaketjussa, vaikkei tiedäkään totuutta henkilöllisyydestään. Jaime Lannister tajuaa vihdoin ja viimein, että hänen siskonsa teot ovat hirviömäisiä ja päättää lähteä. Theon ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa päästä eroon Ramsayn kidutuksen aiheuttamasta psykoosista. Tormund ymmärtää vihdoin, ettei kyse ole vain sukujen ja heimojen sodista, vaan pelissä on paljon isompaa, vaikkei ole uskonut johtajien seuraamiseen. Kyllä tuota löytyy, eikä tarvitse edes erityisen tarkkaan etsiä.
Nopeampi vauhti selittyy helposti sillä, että tekijöiden on pitänyt tehdä Hollywoodin megatuotantoja vastaavaa materiaalia 7 tunnin verran yhden vuoden sisään, joten esim. turhat reissaamisien näyttämiset ovat ymmärrettävästi saaneet kenkää. Lisäksi tunnelma pidetään näin jatkuvasti korkealla, kun hahmoilla ei ole aikaa hengähtää, mikä on jälleen yksi viesti siitä, että shit gets real. Ja asioita tapahtuu, jotta asiat etenevät kohti suurta finaalia. Tapahtumilla on suurimmaksi osaksi selkeä tarkoituksensa, jos jaksaa kiinnittää niihin huomiota.
Martinia voi mielestäni syyttää lähinnä siitä, että hän on liian laiska viemään kirjojaan päätökseensä. Ihan oikeasti, tämä sarja alkoi, kun hänen viimeisin kirjansa oli ilmestynyt, eikä hän ole vieläkään saanut näiden 8 vuoden aikana uutta teosta ulos. Itse en usko, että Tulen ja jään laulu -kirjasarja tulee koskaan päättymään ainakaan hänen kirjoittamana.
Jos Pikkusormi on oikeasti kasvoton ja saa kaiken lopuksi rautavaltaistuimen ja hallitsee kuolleiden armeijaa, kuten jotkut heittävät teoriaksi, lässähtää sarja totaalisesti naamalleen. Hyvä vain, että kuoli! Hahmo on muuttunut ärsyttävämmäksi kausi kaudelta ja vihdoin karma iski.
Valkoisen kulkijan haku on toki ideana naurettava, sillä operaatiossa on lähes 100% mahdollisuus, että homma kusee ja pahasti. Tämäkin lopulta ajoi asiansa, kun näki, mihin tapahtumat johtivat - eli kauden päätösjaksoon, mikä on mielestäni yksi sarjan parhaimmista. Näiden hahmojen kokoontuminen ensimmäistä kertaa samaan paikkaan, samaan aikaan, oli todella yli kuuden kauden odotuksen arvoista ja mielestäni on mahtavaa, että kyse ei ollut mistään isosta taistelusta, vaan Jon, Daenerys ja kumppanit yrittivät puhumalla ja pistämällä faktoja pöytään (tai zombin esille) takoa Cerseihin järkeä.
Tuohon kysymykseen siis, lähtökohdiltaan kutosjakson idea vaikutti hölmöltä, mutta loppujen lopuksi se oli todella koukuttava ja jännittävä jakso, mikä johti upeaan päätösjaksoon, mikä taas jättää himoamaan sarjan päätöskauden perään. Kuten arviossani sanoin, paineet ovat kovat ja istui kuka tahansa lopuksi valtaistuimella, pettymys on taattu monille. Itse uskon sen olevan joko Daenerys tai oikeutettu hallitsija eli Jon. Monet eivät usko sarjan saavan onnellista loppua, mutta itse uskon, että lopulta asiat kääntyvät parempaan suuntaan. Noh, senhän näkee sitten 6 viikon päästä, kun viimeinen jakso ilmestyy...