TV-sarja: Game of Thrones, kausi 6 (2016)

GAME OF THRONES - KAUSI 6



Luojat: David Benioff ja D. B. Weiss
Pääosissa: Emilia Clarke, Lena Headey, Sophie Turner, Maisie Williams, Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Liam Cunningham, Carice van Houten, Natalie Dormer, Conleth Hill, Alfie Allen, Gwendoline Christie, Iwan Rheon, Dean-Charles Chapman, Jonathan Pryce, Isaac Hempstead Wright, Iain Glen, Nathalie Emmanuel, Jacob Anderson, John Bradley, Hannah Murray, Michiel Huisman, Kristofer Hivju, Aidan Gillen, Tom Wlaschiha, Jerome Flynn, Daniel Portman, Max von Sydow, Ellie Kendrick, Kristian Nairn, Gemma Whelan, Diana Rigg, Finn Jones, Eugene Simon, Anton Lesser, Roger Ashton-Griffiths, Indira Varma, Julian Glover, Michael McElhatton, Faye Marsay, David Bradley, Rory McCann, Natalia Tena, Art Parkinson, Pilou Asbæk, Owen Teale, James Faulkner, Samantha Spiro ja Patrick Malahide
Genre: fantasia, draama, toiminta
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 56 minuuttia - Yhteiskesto: noin 9 tuntia 22 minuuttia
Ikäraja: 16

George R. R. Martinin "Tulen ja jään laulu" -kirjasarjaan ("A Song of Ice and Fire" - 1996-) perustuva televisiosarja Game of Thrones nousi välittömästi megasuosioon. Katsojalukujen noustessa yhä vain korkeammiksi ja sarjan voittaessa yhä vain enemmän palkintoja, ei sarjan tuotanto näyttänyt päättyvän. Jatkaessaan sarjaa tekijät kuitenkin kohtasivat ikävän ongelman siinä, että Martinin kirjasarja oli yhä kesken ja he kokivat jo siirtäneensä olemassa olevista kirjoista kaiken tarpeellisen televisiosarjaan. Niinpä kuudennen tuotantokauden tarina päätettiin keksiä kokonaan sarjaa varten, vaikka käsikirjoittajat kävivätkin useita keskusteluja Martinin kanssa siitä, mihin tarinaa kannattaa viedä. Kuvaukset alkoivat kesällä 2015 ja lopulta Game of Thronesin kuudes tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa keväällä 2016. Katsojaluvut nousivat jälleen ja kausi sai taas kerran arvostusta kriitikoilta, sekä useita palkintoja, kuten kaksitoista Primetime Emmy -palkintoa 23:sta ehdokkuudestaan. Kuten olen jo aiemmin todennut, eri syiden vuoksi pääsin itse kunnolla mukaan sarjaan vasta tänä vuonna, kun päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja katsoa sarjan läpi ennen pian ilmestyvää viimeistä tuotantokautta. Game of Thronesin viides kausi tuotti selkeän pettymyksen, joten aloin katsomaan kuudetta kautta hieman varautunein mielin.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien Game of Thronesin edellisiä tuotantokausia!

Jon Snow on kuollut. Daenerys Targaryen on joutunut dothrakien vangiksi. Sansa Stark ja Theon Greyjoy pakenevat Ramsay Boltonia. Arya Stark on sokea. Stannis Baratheon on päihitetty. Cersei Lannister on koko Kuninkaansataman pilkkaama. Ja päivä päivältä valkoiset kulkijat lähestyvät Muuria...

Lannisterien valtakausi vaikuttaisi todella vetelevän viimeisiään. Nuoresta ja herkästä kuningas Tommenista (Dean-Charles Chapman) ei ole hallitsijaksi ja Cersei (Lena Headey) selvästi tietää sen. Cersei ei kuitenkaan ehdi auttamaan poikaansa hallitsemaan, sillä hänen täytyy yrittää palauttaa maineensa jouduttuaan koko kansan naurun kohteeksi. Jopa Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) on alkanut menettämään uskoaan sukunsa voimaan ja vaikka hän kuinka rakastaakaan siskoaan, voi hänen silmistään huomata, että hänkin on alkanut pitämään Cerseitä hulluna. Tyrionilla (Peter Dinklage) sujuu tosin paremmin, kun hänet on valittu hallitsemaan Meereeniä kuningatar Daeneryksen (Emilia Clarke) paluuseen asti. Tyrion on jälleen mitä mainioin hahmo, mutta tällä kaudella hän ei täysin pääse oikeuksiinsa. Dinklage on tietty yhä mahtava roolissaan. Tällä kertaa Lannisterien näyttelijöistä parhaiten kuitenkin vakuuttaa Headey, joka on huikea kylmäsydämisenä akkana. Coster-Waldau ja Chapman ovat myös oivalliset rooleissaan, mutta Headey varastaa show'n jatkuvasti.
     Sansa Stark (Sophie Turner) on vihdoin päässyt pakoon kauhean ja vihattavimman paskiaisen, mitä sarjasta löytyy, Ramsay Boltonin (Iwan Rheon) kynsistä, mutta hänellä ja Theon Greyjoylla (Alfie Allen) on vielä pitkä matka kuljettavanaan, jotta he voivat oikeasti ajatella olevansa turvassa. Braavosissa Arya Stark (Maisie Williams) on menettänyt näkönsä ja päätynyt kadulle kerjäläiseksi. Viime kaudella poissaolollaan loistanut Bran Stark (Isaac Hempstead Wright) tekee paluun yhdessä Meeran (Ellie Kendrick) ja Hodorin (Kristian Nairn) kanssa. Tällä kaudella Bran muuttuu mielestäni kiinnostavammaksi ja hänen irralliselta tuntunut juonikuvionsa erilaisten näkyjen kanssa alkaa muodostua osaksi isompaa kokonaisuutta. Kaudella myös selitetään vihdoin, miksei Hodor osaa sanoa muuta kuin oman nimensä... koska senhän kaikki halusivat tietää? Wright tekee oivaa työtä osassaan ja Turner tekee tähän asti parhaan roolisuorituksensa sarjassa. Allen ja Williams ovat myös tuttuun tapaansa mainiot ja Rheon on yhä täydellinen Ramsayn osassa.




Idässä Emilia Clarken esittämä Daenerys Targaryen on pitkästä aikaa joutunut totiseen pulaan, kohdatessaan dothrakit jälleen. Tavallaan on ärsyttävää, että hahmon ollessa niin lähellä saavuttaakseen tavoitteensa, hänen suunnitelmansa menee täysin pilalle, mutta samalla olin jo pidemmän aikaa odotellut, milloin dothrakit ilmestyisivät takaisin kuvioihin ja tämä on hyvä tapa tehdä se. Clarke osoittaa jälleen taitonsa kuningattaren osassa ja hän istuu yhä vain enemmän ihaillun johtajan rooliin.
     Monet muutkin tutut hahmot tekevät paluun. Muurilla Davos (Liam Cunningham), Melisandre (Carice van Houten), Tormund-villi (Kristofer Hivju) ja muut kuolleelle Jon Snow'lle (Kit Harington) uskolliset joutuvat vaikeaan paikkaan, kun Alliser Thorne (Owen Teale) on ottanut vallan Yövartiossa. Lisäksi pohjoisessa Brienne (Gwendoline Christie) yrittää löytää Starkin tytöt uskollisen aseenkantajansa Podrickin (Daniel Portman) kanssa. Idässä Daario Naharis (Michiel Huisman) ja Jorah Mormont (Iain Glen) yrittävät keksiä suunnitelmaa vapauttaakseen Daeneryksen dothrakeilta, samalla kun Tyrion, lordi Varys (Conleth Hill), Missandei (Nathalie Emmanuel) ja Harmaa Mato (Jacob Anderson) yrittävät pitää Meereeniä pystyssä. Samwell Tarly (John Bradley) on päätynyt omalle seikkailulleen Neilikan (Hannah Murray) ja pikku Sam-vauvan kanssa. Kuninkaansatamassa uskovaisten asema vain vahvistuu Ylivarpusen (Jonathan Pryce) johdolla, eikä Margaeryn (Natalie Dormer) ja Lorasin (Finn Jones) elämä tyrmässä näytä helpottuvan. Muutkin tutut hahmot, kuten Olenna Tyrell (Diana Rigg), lordi Baelish (Aidan Gillen), Bronn (Jerome Flynn), Jagen H'ghar (Tom Wlaschiha), Ellaria Sand (Indira Varma), suurmestari Pycelle (Julian Glover), Yara Greyjoy (Gemma Whelan) ja hänen isänsä Balon (Patrick Malahide), sekä Walder Frey (David Bradley) tekevät paluun. Näyttelijät tekevät kaikki hyvää työtä ja yllättäen aiemmin tylsänä pitämästäni Melisandresta löydetään uusia puolia, mitkä tekevät hänestä heti paljon kiehtovamman tapauksen.
     Uusina hahmoina tuotantokaudella esitellään mm. Samwellin vanhemmat Randyll (James Faulkner) ja Melessa Tarly (Samantha Spiro), sekä Theonin ja Yaran setä Euron Greyjoy (Pilou Asbæk). Tarlyjen osuus on aika pieni, mutta jo siitä voi päätellä, miksi Samwell-poloisesta on tullut sellainen kuin hän on. Euronin lisääminen tuntuu tässä kohtaa hieman kummalliselta, mutta on silti ihan kiinnostavaa nähdä, miten hänen saapumisensa vaikuttaa Greyjoyn sukuun. Kolmisilmäisen korpin näyttelijä on vaihtunut ja tällä kertaa häntä esittää Max von Sydow, joka sopii vanhan ja viisaan tietäjän osaan täydellisesti.




Game of Thronesin viides tuotantokausi tuotti itselleni harmillisen pettymyksen, vaikka siitä löytyikin paljon hyvää. Jostain syystä kaudesta puuttui välillä tietty innokkuus ja loisto, mitä sarja piti sisällään edellisillä tuotantokausilla. Tämän kuudennen tuotantokauden alkupää vaikuttaa siltä, että sama meno viidennestä kaudesta jatkuisi ja parin ensimmäisen jakson aikana ehdin pariin otteeseen voivottelemaan, että tähänkö sarjan fantastisuus on haihtunut? Ei, ei todellakaan ole. Vaikka kauden alkupäästä löytyy tiettyä tyhjäkäyntiä ja joitakin asioita venytetään hieman liikaa, on tuotantokauden loppupää sellaista menoa ja meininkiä, että alkupään ongelmat voi antaa anteeksi. Kaudella kestää käynnistyä, mutta kun se vihdoin pääsee vauhtiin, ei sitä pysäytä mikään. Ja mikä hienointa, tuotantokauden kaksi viimeistä jaksoa kuuluvat ehdottomasti koko sarjan parhaimmistoon! Kauden aikana tietyt juonikuviot tuntuivat hieman kummallisilta ja niistä tuntui uupuvan jotain, mutta kun ne viedään päätökseensä kauden lopussa, ei voi muuta kuin todeta, että odotus todella palkitaan.

Tuotantokauden loppuun mahtuu tietty iso taistelu, kuten edellisilläkin kausilla ja täytyy sanoa, että tämän kauden taisto saattaa olla koko sarjan paras! Taistelu ei ole vain brutaali, verinen ja täynnä irtoraajoja, vaan se on todella jännittävä ja koukuttava. Sitä pohjustetaan koko kauden ajan, jolloin katsoja on jo täysillä mukana, kun se vihdoin alkaa. Taistelu on niinkin mukaansatempaava, että huomasin parissa kohtaa eläytyväni ihan kunnolla ja kun sankareille kävi huonosti, huudahdin "Ei!" ja kun he tekivät jotain voitokasta, en voinut olla hurraamatta. Lisäksi taistelun koreografiat ja tekninen toteutus ovat aivan omaa luokkaansa. Aiempia taisteluita on hieman vaivannut se, että ne tapahtuvat pimeässä tai ne on kuvattu ja leikattu hieman sekavasti. Tämä taistelu käydään päiväsaikaan, ja se on kuvattu ja leikattu kasaan mestarillisesti. Taisto on täynnä häikäisevän upeita kuvia ja mukaan on mahdutettu pari pitkää ottoa, joissa taistelua näytetään yhdessä pitkässä kuvassa oikein kunnolla. Jos olet lukenut arvostelujani enemmänkin, tiedät, että rakastan, kun taistelut kuvataan pitkillä otoilla.




Kuten olen aiemminkin sanonut, Game of Thronesilla on ollut ongelmia tuotantokausien päätösjaksojen kanssa. Viimeisen jakson olisi tarkoitus toimia hienona huipennuksena kaudelle, samalla pohjustaen tulevia tapahtumia, eikä tämä ole täysin luonnistunut sarjalta. Tämä kuudes tuotantokausi sisältää kuitenkin koko sarjan parhaimman kauden päätösjakson. Heti jakson ensiminuuteista lähtien oli selvää, että nyt olisi jotain erityistä tarjolla ja niin totta vie onkin. Suuni loksahti useaan otteeseen auki, hurrasin, kauhistelin ja voivottelin, seuratessani tapahtumia. Sarja on tunnettu shokeeraamisesta ja se onnistuu tekemään saman myös tällä kaudella pariinkin otteeseen. Kausi viedään mitä mahtavimmalla tavalla päätökseensä, enkä malta millään odottaa seitsemännen kauden näkemistä! Vaikka kaudelta löytyivätkin heikommat hetkensä, kaksi viimeistä jaksoa korvasivat ne ja todella palkitsivat pitkän odotuksen. Vaikka rakastankin Game of Thronesin toista ja neljättä kautta, tämä kuudes tuotantokausi saattoi jopa nousta niiden yli koko sarjan toiseksi parhaimmaksi kaudeksi!

Ohjaajat ja käsikirjoittajat ovat jälleen kerran tehneet hienoa työtä tunnelman luomisessa ja pitäessään isoa pakettia kasassa. Parissa kohtaa jotkut tapahtumat hyppivät hieman liikaa tai junnaavat paikoillaan, mutta pääasiassa tekijät osoittavat kuudennen kerran taituruutensa. Visuaalisesti tämäkin kausi on näyttävää katseltavaa, oli kyse sitten upeasta kuvauksesta, mahtavista lavasteista, tyylikkäästä puvustuksesta, karuista maskeerauksista tai hienoista efekteistä. Pientä miinusta visuaalinen puoli saa kauden alkupään liiallisesta pimeydestä. Useat kohtaukset tapahtuvat joko yöllä tai pimeässä huoneessa, jolloin on todella vaikea saada selvää, mitä kohtauksissa tapahtuu. Äänimaailma on jälleen erinomaisesti rakennettu ja musiikit ovat yhä mitä loistokkaimmat. Sarjan tunnusmusiikki on ehdottomasti yksi televisiosarjojen historian parhaimmista, ellei jopa paras.




Yhteenveto: Game of Thronesin kuudennella tuotantokaudella kestää hetki lähteä käyntiin, mutta kun niin vihdoin tapahtuu, muuttuu kausi turbovaihteella kulkevaksi, pysäyttämättömäksi mahtavuudeksi. Kauden kaksi viimeistä jaksoa ovat yhdet koko sarjan parhaimmista ja ne iskivät itseeni paremmin kuin olisin koskaan kuvitellut. Monet erilaiset tunteet ehtivät nousta tuotantokauden aikana pintaan ja kausi imaisee täysillä mukaansa. Erilaiset juonikuviot ovat huomattavasti kiehtovammat kuin viidennellä kaudella ja loppupään suuri ja eeppinen taistelu on ehdottomasti koko sarjan paras. Tämäkin kausi jaksaa yllättää ja shokeerata, eikä sarjan hohto ole katoamassa, vaikka edellinen kausi sitä pelottavasti viestitti. Näyttelijät ovat jälleen erinomaisia rooleissaan ja etenkin Lena Headey varastaa show'n läpi kauden. Visuaalisesti tuotantokausi on huikeasti toteutettu lavastuksista ja puvustuksista efekteihin. Game of Thronesin kuudes kausi nousee omalla listallani sarjan toiseksi parhaaksi kaudeksi heti mestarillisen avauskauden jälkeen, enkä malta odottaa näkeväni, mitä seuraavalla tuotantokaudella tapahtuu!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 29.3.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.gameofthrones.fandom.com
Game of Thrones, 2011-2019, Yhdysvallat, Home Box Office (HBO), Television 360, Grok! Studio, Generator Entertainment, Bighead Littlehead


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti