TV-sarja: Gotham, kausi 1 (2014-2015)

GOTHAM - KAUSI 1



Luoja: Bruno Heller
Pääosissa: Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Robin Lord Taylor, Jada Pinkett Smith, Sean Pertwee, Erin Richards, Camren Bicondova, Cory Michael Smith, Zabryna Guevara, David Zayas, John Doman, Morena Baccarin, Drew Powell, Victoria Cartagena, Andrew Stewart-Jones, Chelsea Spack, Carol Kane, Richard Kind, Clare Foley, Anthony Carrigan, Peter Scolari, Nicholas D'Agosto, Makenzie Leigh, Colm Feore, Milo Ventimiglia, Christopher Heyerdahl, Cameron Monaghan, Julian Sands, Charlie Tahan ja Chris Chalk
Genre: rikos, toiminta, draama, jännitys
Jaksomäärä: 22
Jakson kesto: noin 43 minuuttia - Yhteiskesto: noin 15 tuntia 45 minuuttia
Ikäraja: 16

Gotham perustuu DC Comicsin sarjakuviin ja se on yhtiön kenties suosituimman sankarihahmon, Batmanin kotikaupunki. Bruno Heller oli fanittanut Batmania jo vuosia ja hän alkoikin suunnitella televisiosarjaa hahmon maailmasta. Hän ei kuitenkaan halunnut keskittyä itse Batmaniin, vaan kertoa tarinoita Gothamista, jotka johtaisivat lopulta tapahtumiin, mitkä fanit tuntisivat. Hellerin poika ehdottikin, että tämä tekisi sarjan Batmania auttavasta poliisista, James Gordonista, mistä Heller innostui toden teolla. Fox kiinnostui Hellerin ideasta ja sarjan teko alkoi. Kuvaukset alkoivat maaliskuussa 2014 ja lopulta Gotham alkoi pyöriä televisioissa syyskuussa. Sarja keräsi nopeasti oman fanikuntansa, minkä lisäksi se sai paljon kehuja kriitikoilta. Itse törmäsin sarjaan vuotta myöhemmin, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä. Katsoin ensimmäiset kuusi jaksoa ja vaikka pidin näkemästäni, sarja jäi lopulta kesken. Päätin kuitenkin katsoa sen joskus loppuun. Nyt kun Gothamin viimeinen tuotantokausi on saapumassa Blu-raylle ja DVD:lle, päätin aloittaa sarjan alusta. Katsoinkin ensimmäisen tuotantokauden noin viikossa läpi.

Miljardööripariskunta Thomas ja Martha Wayne murhataan, ja Gothamin poliisivoimien uusi etsivä James Gordon lupaa nuorelle Bruce Waynelle selvittävänsä, kuka on hänen vanhempiensa murhaaja. Samaan aikaan Gothamin rikosperheet lähestyvät sotaa kaupungin herruudesta.

Nuorta, vasta aloittelevaa poliisi James Gordonia näyttelee Ben McKenzie. Tämä ei muuten ole McKenzien ensimmäinen käynti Gotham Cityssä, sillä ennen tätä hän ääninäytteli itse Batmania animaatioelokuvassa Batman: Year One (2011)! McKenzie on erinomainen valinta päättäväisen Gordonin rooliin, joka on vannoutunut palauttamaan järjestyksen Gothamiin. Korruptoituneessa kaupungissa työskentely on kuitenkin erittäin vaikeaa ja onkin todella kiinnostavaa seurata, kuinka Gordon yrittää saavuttaa pyrkimyksensä, kun jopa osa poliisivoimista on häntä vastassa. Gordon saa parikseen kokeneen etsivän, Harvey Bullockin (Donal Logue), joka on monin tavoin erilainen tyyppi ja juuri siksi täydellinen pari Gordonille. Logue on mahtava väsähtäneen ja hieman sarkastisen poliisin roolissa.




Gotham sijoittuu tosiaan aikaan ennen lepakkoasuisen viittasankarin seikkailuja ja tässä Batman eli miljonääri Bruce Wayne on vasta lapsi, joka on juuri todistanut vanhempiensa murhan. Nuorena Brucena nähdään David Mazouz, joka on yllättävänkin pätevä roolissaan. Vaikka Mazouzilla on hetkensä, kun hän selvästi vain näyttelee, on hän usein uskottava ja sopiva Bruceksi. Brucen isähahmona toimivana hovimestari Alfred Pennyworthina taas nähdään Sean Pertwee, joka on myös nappivalinta. Alfredin näyttelijät tuntuvat kautta linjan olevan loistokkaita, eikä Pertwee ole poikkeus. Hän tuo oman lisänsä arvokkaan hovimestarin rooliin ja onkin hienoa nähdä, kuinka paljon hän on mukana kaudella.
     Gothamin alamaailmaan taas kuuluu monenlaista sakkia. Lähes joka jaksossa tuodaan mukaan uusi roisto, joista moni on kovimmille faneille tuttu jonkun yksittäisen sarjakuvan sivuilta. Tärkeimpiä rikollisia ovat kuitenkin suuri ja pelätty don Carmine Falcone (John Doman), joka pitää mm. pormestaria (Richard Kind), lakimiehiä ja poliisivoimia rautaisessa otteessaan. Don Salvatore Maroni (David Zayas) on Falconen isoin kilpailija, kun taas omaa klubiaan pyörittävä, sarjaa varten luotu hahmo Fish Mooney (Jada Pinkett Smith) on Falconen häijy oikea käsi. Lisäksi mukana on oma suosikkini sarjan hahmoista, Robin Lord Taylorin esittämä juonitteleva Oswald Cobblepot, eli Pingviini. Tavallisesti Pingviini tunnetaan lyhyenä ja pyöreänä vanhempana miehenä, joka pukeutuu hienoihin vaatteisiin ja käyttää usein sateenvarjoa, sekä monokkelia. Hienot vaatteet ja sateenvarjo ovat kyllä mukana, mutta tämä Pingviini on vielä nuori, hoikka ja pitkä. Juonitteleva luonne ja nokkeluus ovat kuitenkin jo tässä vaiheessa vahvasti läsnä. Pingviini on jatkuvasti tökkimässä kapuloita kaikkiin rattaisiin ja kaatamassa bensaa jokaisiin liekkeihin, mikä tekee hänestä erittäin kiehtovan tapauksen. Lisäksi kun Taylor on jälleen yksi nappivalinta lisää - etenkin lintumaisen koukkunenänsä ja kummallisten hiuksiensa kera - tarjoaa Pingviini paljon riemua läpi kauden. Pinkett Smithistä löytyy myös mahtavaa juonittelijan henkeä. Doman ja Zayas ovat molemmat omilla tavoillaan täydelliset arvokkaina ja uhkaavina rikollispomoina.
     Sarjassa nähdään myös mm. Zabryna Guevara poliisikapteeni Esseninä, Erin Richards Gordonin tyttöystävänä Barbarana, Camren Bicondova näppäränä taskuvaras Selina "Kissa" Kylenä, Cory Michael Smith arvoituksista pitävänä Edward Nygmana, sekä Nicholas D'Agosto asianajaja Harvey Dentinä. Mukana on paljon muitakin faneille tuttuja hahmoja ja kauden aikana katsoja innostuukin useaan otteeseen tajutessaan, mikä tunnettu hahmo tuodaan mukaan tarinaan.




Gothamin idea on huikea. Poliisisarja, missä tutkitaan rikoksia, mutta se tapahtuu Gotham Cityssä ja sen hahmot ovat tuttuja Batman-sarjakuvista. Kaltaiselleni Batman-fanille tämä on aivan mielettömän hyvä idea ja mikä parasta, itse toteutus toimii todella hyvin. Tekijät ovat onnistuneet yhdistämään Batmanin maailman poliisitutkimussarjoihin iskevästi. On nerokasta aloittaa tarina siitä, mistä Batmanin tarina aina alkaa, eli Bruce Waynen vanhempien murhasta, mutta tällä kertaa poikkeuksena on, ettei hypätäkään ajassa vuosia eteenpäin siihen, kun miljonääri hyppii yöllä katoilta toiselle ja vetää pahiksia turpaan lepakkoasussa, vaan sarja keskittyy kaikkeen, mitä siinä välissä on mahdollisesti tapahtunut. Tässä kerrotaan monien tunnettujen hahmojen, kuten James Gordonin, Pingviinin, Kissanaisen, Arvuuttajan, Kaksinaaman ja Myrkkymuratin syntytarinat, eikä pelkästään Batmanin alkua - onhan sitä käsitelty jo useaan otteeseen.

Toki tässä sarjassakin aletaan jo näyttämään vihjeitä siitä, että nuori Bruce haluaisi tehdä jotain merkittävää kaupungin hyväksi ja kokee, etteivät poliisit siihen riitä. Myös Gordon huomaa saman. Kauden aikana hän esimerkiksi toteaa, ettei hän pysty pelkkänä poliisina tuhoamaan Gothamin rikollisuutta ja että tällainen maailma yleensä johtaa siihen, että joku ottaa lain omiin käsiinsä. Sarjassa siis useasti pohjustetaan sitä, että naamiopelastaja on kyllä tulossa, mutta vielä ei ole sen aika. Gothamissa todella uppoudutaan, kuinka mätä kaupunki oli ennen Batmania ja kuinka vaikeaa hyväsydämisen poliisin on siellä työskennellä. Keneenkään ei lopulta voi luottaa, eikä koskaan voi tietää, kuka on kenenkin puolella. Gordonin toimiessa yhä päättäväisemmin, hän kohtaa yhä suuremman uhan ja jännitystasoa nostetaankin oivallisesti läpi tuotantokauden.




Sarjan tarinankerronta on mielenkiintoista, sillä joka jaksossa on oma kertomuksensa, mutta jokaisessa myös jatketaan isompaa kokonaisuutta, mikä lopulta viedään jonkinlaiseen huippuunsa kauden finaalissa. Jokaisessa jaksossa Gordon ja Bullock saavat rikostapauksen selvitettäväkseen, johon liittyvät juurikin Batmanin sekundääriroistot. Osa tapauksista on mielikuvituksellisempia kuin toiset ja parissa jaksossa toivoisi, ettei koko tapausta ole, sillä se tuntuu lähinnä venyttämiseltä. Silti näiden "heikompienkin" jaksojen aikana viedään todella kiinnostavaa isoa tarinaa eteenpäin. Isossa tarinassa todella syvennytään Gothamin rikollisuuteen ja on veikeää, kuinka tarinaa monimutkistetaan ja käännellään ja väännellään läpi kauden. Aina, kun ehtii hetken luulla, että jokin asia vihdoin järjestyy tai että tilanne ratkeaa, Gotham näyttää katsojalleen keskisormea ja vääntää tilanteeseen lisää vaikeusasteita. Näin jännitettä kasvatellaan ja katsoja pidetään vangittuna tapahtumiin. Vaikka mukana onkin jopa yli kaksikymmentä noin 45-minuuttista jaksoa, sarja on todella mukaansatempaavaa seurattavaa. Itselleni ainakin Gotham osoittautui sellaiseksi sarjaksi, josta saattaa huomaamattakin ahmia useamman jakson kerralla, vaikka oli tarkoitus mennä nukkumaan jo pari tuntia sitten.

Tuotantokauden eri ohjaajat rakentavat hyvin tunnelmaa ja pitävät 22-jaksoista isoa pakettia taidokkaasti kasassa. Vaikka käsikirjoittajat eivät aina keksikään joka jaksoon erityisen hulppeaa poliisitutkimusta, taustalla kulkeva iso tarina korvaa tämän heikkouden. Gotham on taidokkaasti kuvattu, vaikkakin paikoitellen koin huvittavaksi, että kausi kierrättää samoja ilmakuvia Gothamin kaupungista. Jos siis jokin maisemakuva näyttää hämmentävän tutulta, olet jo nähnyt sen aiemmin kauden aikana... kenties useampaankin otteeseen. Leikkaus on myös taidokasta ja vain muutamassa jaksossa tuntuu siltä kuin kohtauksia venytettäisiin väkisin, jotta tietty minuuttimäärä saataisiin täyteen. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat tyylikkäästi toteutetut, mutta visuaaliset tehosteet ovat paikoitellen liiankin digitaalisen näköisiä. Mukana on esimerkiksi pari todella epäaidon näköistä räjähdystä. Ääniefektit ovat sen sijaan oivallisia, mutta äänityksestä voi huomata, että työ on tehty nopeasti. Joissakin ulkokohtauksissa hahmojen puheen aikana voi kuulla, kuinka mukaan nousee taustakohinaa, mikä päättyy aina, kun hahmo sulkee suunsa. Musiikit ovat toimivat, mutta sarjan introssa ei ole mitään kehumista. Pilvissä leijaileva Gothamin logo tuo vahvasti mieleen Harry Potter -leffojen (2001-2011) tyylin. Toisaalta se on oivallisen simppeli. Välillä on tosin huvittavaa, että joskus logo tulee jo ensimmäisen kohtauksen jälkeen ja joskus vasta, kun jaksoa on mennyt jo kymmenen minuuttia, aivan kuin se olisi unohtunut tekijöiltä.




Yhteenveto: Gotham pitää sisällään mitä mahtavimman idean, mitä se hyödyntää pääasiassa erinomaisesti läpi ensimmäisen tuotantokautensa. Poliisisarja, mikä tapahtuukin Batmanin maailmassa, on todella kiehtova ajatus. On myös kiehtovaa, ettei sarja sisällä itse Batmania, vaan se kertoo sekä viittasankarin, että tämän vihollisten syntytarinat. Robin Lord Taylor suorastaan loistaa häijyn ja ovelan Pingviinin roolissa. Pääasiassa sarja kuitenkin keskittyy vasta aloittelevaan poliisi James Gordoniin, jonka roolin Ben McKenzie omaksuu hyvin. Erilaisten poliisitutkimusten laatutaso heittelee pitkin kautta, mutta taustalla kulkeva isompi tarina on todella koukuttava. Tapahtumat käyvät yhä vain haasteellisemmiksi päähenkilöille, jolloin jännitystasokin kasvaa. Katsoja saattaakin helposti ahmia useamman jakson kerralla. Pari täytejaksoa mahtuu mukaan, mutta muuten 22 kolmen vartin mittaista jaksoa menevät nopeasti ja jättävät katsojan haluamaan lisää. Jos siis fanitatte Batmania ja tämän maailmaa ja sivuhahmoja, suosittelen erittäin lämpimästi katsomaan Gothamia. Vaikkei Batman kiinnostaisi, mutta pidät poliisitutkimustarinoista, kannattaa tähän tutustua, sillä itse Batman ei tosiaan ole mukana ja ainakin tämä ensimmäinen kausi yrittää pysyä vielä jokseenkin maanläheisenä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 9.11.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.gotham.fandom.com
Gotham, Yhdysvallat, 2014-2019, DC Comics, Warner Bros. Television, Primrose Hill Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti