TV-sarja: Paradise PD, kausi 1 (2018)

PARADISE PD - KAUSI 1



Luojat: Wago O'Guin ja Roger Black
Pääosissa: David Herman, Tom Kenny, Sarah Chalke, Cedric Yarbrough, Dana Snyder, Kyle Kinane, Grey Griffin, Waco O'Guin ja Roger Black
Genre: animaatio, komedia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 28 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 35 minuuttia
Ikäraja: 16

Paradise PD on Wago O'Guinin ja Roger Blackin luoma animaatiokomediasarja aikuisille. Kaksikko sai suoratoistopalvelu Netflixin innostumaan ideastaan ja sarjan teko alkoi. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin kokonaisuudessaan Netflixissä elokuussa 2018. Se sai ristiriitaiset arviot, mutta oli tarpeeksi suosittu, jotta Netflix päätti jatkaa sarjaa. Itse aloitin Paradise PD:n ensimmäisen kauden pari kuukautta sen jälkeen, kun se oli julkaistu, mutta katsoin vain muutaman jakson. Nyt kun sarjan toinen tuotantokausi on vihdoin tulossa, päätin aloittaa sarjan alusta. Katsoinkin Paradise PD:n ensimmäisen kauden läpi parissa päivässä.

Innokas poliisipäällikön poika Kevin liittyy Paradisen kaupungin poliisivoimiin, täynnä outoja ja häröjä konstaapeleja. Kevin päätyy heti ison tutkimuksen äärelle, kun kaupungissa leviää uusi, kuviometaksi nimetty huume.

Sarjan päähahmo Kevin (äänenä David Herman) on lapsesta asti haaveillut poliisin hommista ja onkin innoissaan, kun tilaisuus vihdoin koittaa. Pelkkä into ei kuitenkaan riitä, vaan Paradisessa tarvitaan enemmänkin, jotta tätä työtä kestää henkisesti. Kauden aikana Kevin kokeekin sujuvaa kasvutarinaa mieleltään kovemmaksi poliisiksi. Hahmona hän jää kuitenkin hieman tylsäksi kollegoihinsa verrattuna.





Paradisen poliisivoimiin kuuluu nimittäin aikamoinen joukko, joista yksikään ei tosielämässä soveltuisi poliisiksi. Kevinin isä Randall (Paavo Pesusienen äänenä tunnettu Tom Kenny) on kaupungin poliisipäällikkö, jolla on paljon ongelmia päänsä sisällä. Kiveksetön Randall yrittää tehdä itsestään kovemman äijän testosteronilaastareiden avulla, mikä johtaa huvittaviin tilanteisiin. Fitz (Cedric Yarbrough) on paniikkihäiriöinen, eikä pärjää paineen alla. Dusty (Dana Snyder) on lapsenmielinen heppu, jonka vakavasta ylipainoisuudesta tehdään jatkuvasti pilkkaa. Poliisivoimien ainoa nainen Gina (Sarah Chalke) on vaarallisin koko porukasta ja ahdistelee jatkuvasti Dustya. Ikälopun Stanleyn (myös Dana Snyder) pitäisi olla jo eläkkeellä, mutta yhä hän vain jatkaa poliisina. Bullet (Kyle Kinane) on Paradisen huumekoira, joka puhuu englantia ja käyttäytyy välillä kuin ihminen ja välillä kuin koira, ilman mitään selitystä - aivan kuten Family Guy -sarjan (1999-) Brian. Hahmot toimivat osittain kelvollisesti ja jokaisella on hauskat hetkensä, mutta yksikään ei tee erityisen suurta vaikutusta. Bullet-koira ei myöskään jää ainoaksi hahmoista, joka tuntuu siltä kuin se olisi varastettu jostain muualta. Esimerkiksi Ginasta tulee mieleen Brooklyn 99:n (Brooklyn Nine-Nine - 2013-) Rosa Diaz.
     Muita hahmoja sarjassa ovat pormestari Karen (Grey Griffin), joka on Kevinin äiti ja poliisipäällikön ex-vaimo, sekä huumehörhöt Robbie ja Delbert (sarjan luojat O'Guin ja Black). Robbie ja Delbert ovat vielä ensimmäisessä jaksossa koomisia, mutta sarjan kuluessa eteenpäin he muuttuvat lähinnä ärsyttäviksi. Karenin kohdalla taas tehdään hyvin pilkkaa johtajista, jotka tekevät kaikkensa voittaakseen kansan puolelleen.




Paradise PD ei todellakaan ole mikään lastensarja, vaikka kyseessä onkin animaatio. Sarja on enemmänkin lähempänä Family Guyn, sekä South Parkin (1997-) kaltaisia hittikomedioita, mutta se yrittää olla vielä törkeämpi mustassa huumorissaan. Jos Family Guyn oksentelukohtaukset ovat sinulle liikaa, Paradise PD tunkee näytölle sen lisäksi niin paljon muutakin, että koomisuuden sijaan homma muuttuu oikeasti vain ällöttäväksi. Sarjan ongelmaksi muodostuu se, kuinka kovasti se yrittää olla ronskimpi kuin esikuvansa, jolloin se ei tajua, mikä niistä muista sarjoista tekee niin onnistuneet. Family Guyn roisi huumori on onnistunutta, sillä sarjan luoja Seth MacFarlane tietää, missä menee mustan huumorin häilyvä raja hulvattomuuden ja huonouden välillä. Paradise PD on komedian tasollaan kuin pikkuveli, joka seuraa isoveljensä puuhia ja yrittää tehdä samoin, kuvitellen olevansa cool. Myös väkivaltansa rankkuudessa sarja yrittää päihittää Family Guyn. Jotenkin homma ei vain toimi enää, kun hahmoja ei piestä vain sairaalakuntoon, vaan heidän luurankonsakin alkavat näkyä verimässäilyn aikana. Eräs toinen poliiseja seuraava animaatiokomediasarja on tuskin toiminut Paradise PD:n esikuvana, mutta täytyy sanoa, että pidän kotimaisesta Pasilastakin (2007-2013) enemmän.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Paradise PD sisältäisi hauskojakin hetkiä. Hillitymmät törkeydet ovat hupaisia ja kauden alkupää saa naurattamaan usein julmilla jutuillaan. Yhteiskuntakritiikkiä on mukana toimivalla tavalla, mutta lopulta aika vähän. Aluksi on hassu idea, että Bulletin kohdalla huumekoira tarkoittaa sitä, että koira käyttää niitä huumeita, mutta se on vain yksi esimerkki vitseistä, mitkä vanhenevat nopeasti. Sarja nimittäin kierrättää todella paljon vitsejään, mikä on outoa, kun ensimmäisellä kaudella on vain kymmenen jaksoa. Etenkin todella lapselliset läpät lopettavat naurattamisen parin jakson jälkeen. Hihii, pissaa ja kakkaa! Hahaa, poliisivoimien logo näyttää ihan pyllyreiältä! Hehee, hahmot paneskelevat ties minkä kanssa! Seksi dinosaurusrobotin ja poliisiauton välillä on varmaan tosi hassua! Ei. Eipä oikeastaan. Niin outoa kuin se on. Scifipainotteinen aikuisten animaatiokomediasarja Rick and Mortykin (2013-) sisältää paljon alapäähuumoria, mutta sekin taitaa tietyn tyylitajun, mikä puuttuu Paradise PD:n tekijöiltä lähes täysin. Se, mistä sarja erottuu edukseen on, että erillisten jaksojen sijaan mukana on jatkuva tarina ja kuviometan tutkimus on tärkeä osanen viimeiseen jaksoon asti.




Animaatiotyyliltään Paradise PD on kuitenkin veikeä ja visuaaliseen puoleen tekijät ovat saaneet hauskoja lisävitsejä. Hahmot ovat oivallisen karikatyyrimäiset ja taustat erittäin pelkistetyt. Paikoitellen mukaan on kuitenkin mahdutettu tarpeeksi onnistuneita yksityiskohtia. Äänimaailma on passelisti rakennettu ja musiikkeihin on tuotu mukaan perinteistä poliisimaisuutta muista sarjoista. Alkuintro on tyylikäs ja hauska lisäys introon on, kuinka hahmojen yhteiskuvaa muokataan hieman joka jaksossa. Siihen ei välttämättä kiinnitä huomiota, kunnes kyseessä on jokin todella selvä muutos, kuten jouluteema tai se autoa tuuppiva robosaurus.

Yhteenveto: Paradise PD:n ensimmäinen tuotantokausi tarjoaa tarpeeksi passelia viihdykettä ja hauskoja hetkiä, mutta liiankin usein sen törkeys rikkoo tarvittavaa tyylitajua. Vain kymmenen jakson kestossaan se ennättää kierrättää useita vitsejä ja tekee joistain hauskoista jutuista kehnoja lopulta. Musta huumori on taitolaji, eikä sarja täysin onnistu siinä, vaan luulee usein olevansa coolimpi kuin todellisuudessa onkaan. Väkivaltakohtauksetkin liioittelevat aivan liikaa, jolloin niistä katoaa se hauskuus, mikä esimerkiksi Family Guyn yliampuvissa tappeluissa on. Se, mikä kuitenkin erottaa sarjan omalla tavallaan edukseen on, että vaikka joka jaksossa onkin omat seikkailunsa, tutkimus kuviometan levittäjästä jatkuu kaiken aikaa ja kaudella on selkeä tarina, eikä vain yksittäisiä kertomuksia. Animaatiojälki on oikein sujuvaa, eikä sen tätä ihmeellisempää tarvitse ollakaan. Paradise PD:n ensimmäisen kauden katsoo kevyesti läpi, kun ei ole parempaakaan tekemistä ja muut vastaavat sarjat on jo katsottu moneen otteeseen. Lopputulos on silti aika keskinkertainen ja unohdettava, ja jääkin nähtäväksi, ovatko tekijät oppineet mitään kahden vuoden jälkeen ja onko toinen tuotantokausi tätä laadukkaampi?




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 2.3.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Paradise PD, Yhdysvallat, 2018-, Netflix, Bento Box Animation, Odenkirk Provissiero Entertainment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti