RESIDENT EVIL - KAUSI 1
Luoja: Andrew Dabb
Pääosissa: Ella Balinska, Tamara Smart, Siena Agudong, Lance Reddick, Paola Núñez, Adeline Rudolph, Turlough Convery, Connor Gosatti, Ahad Raza Mir, Pedro de Tavira Egurrola ja Lea Vivier
Genre: kauhu, draama, toiminta
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 44 minuuttia - 1 tunti 1 minuutti - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 51 minuuttia
Ikäraja: 18
Resident Evil perustuu Capcomin samannimiseen japanilaiseen videopelisarjaan, jonka ensimmäinen peli ilmestyi vuonna 1996. Videopelien pohjalta oli jo aiemmin tehty Milla Jovovichin tähdittämiä elokuvia, animeleffoja ja -sarja, sekä viimeisimpänä vuonna 2021 julkaistu filmi Resident Evil: Welcome to Raccoon City. Vuonna 2019 Netflix ilmoitti työstävänsä televisiosarjaa videopelien pohjalta suoratoistopalveluunsa. Kuvausten oli tarkoitus alkaa kesällä 2020, mutta koronaviruspandemian takia ne jouduttiin siirtämään keväälle 2021. Nyt Resident Evilin ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu Netflixissä ja itse odotin sarjaa positiivisin mielin. En ole koskaan pelannut alkuperäisiä videopelejä, mutta olen nähnyt aiemmat näytellyt elokuvasovitukset, jotka ovat olleet toinen toistaan heikompia. Sarjan trailerit vaikuttivat kuitenkin hyviltä, joten ryhdyin toiveikkaana katsomaan Resident Eviliä heti sen julkaisupäivänä.
Vuonna 2022 tutkija Albert Wesker muuttaa kahden tyttärensä kanssa uuteen Raccoon Cityyn. Tytöt Jade ja Billie ryhtyvät tutkimaan kaupunkia johtavan Umbrella-yhtiön toimia ja löytävät jotain kammottavaa.
Monien ihmetykseksi videopeleistä tutun Albert Weskerin rooliin valittiin Langalla-sarjasta (The Wire - 2002-2008) parhaiten tunnettu Lance Reddick. Reddick on hyvä näyttelijä ja sopii passelisti tutkijaksi, mutta hänen hahmostaan on riisuttu aivan kaikki, mikä teki Weskeristä Weskerin, häijystä luonteesta taakse kammattuun blondiin tukkaan, sekä aurinkolaseista pitkään nahkatakkiin. Tämä Wesker - tai siis kuten häntä kutsutaan nimellä Al - on mukava mies ja huolehtiva isä kahdelle tyttärelleen, Jadelle (nuorena Tamara Smart, aikuisena Ella Balinska) ja Billielle (nuorena Siena Agudong, aikuisena Adeline Rudolph). Tyttärienkin näyttelijät hoitavat hommansa vähintään passelisti, mutta heidän hahmonsa muodostuvat jälleen ongelmaksi. Jade on teininä ärsyttävä ja sitten taas Billie on aikuisena rasittava. Hahmoista ei jaksa välittää oikeastaan tippaakaan.
Muina hahmoina tällä avauskaudella esitellään mm. Weskerin tai siis Alin kanssa työskentelevä Evelyn (Paola Núñez), Jadea auttava hakkeripoika Simon (Connor Gosatti), aikuis-Jaden mies Arjun (Ahad Razi Mar) ja heidän tyttärensä Bea (Ella Zieglmeier) ja Umbrellan kätyri Baxter (Turlough Convery). Sivuhahmot tai heidän näyttelijänsä eivät pahemmin vakuuta. Erityisesti Núñez epäonnistuu yrityksissään tulkita kieron firman ahnetta johtohahmoa. Converyn astellessa ruutuun ehdin hetken hämmästellä, että onko sarjaan otettu mukaan Jack Black. Pian aloin jopa toivoa, että mukana olisi Black, sillä täysin vääränä valintanakin hän voisi tuoda jotain pelastusta tähän mätäpaiseeseen.
Resident Evil -pelejä on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan pidetty kauhupelien parhaimmiston edustajina, eikä siis ihme, että niistä on vuosien varrella tehty elokuva- ja sarjasovitus jos toinenkin. Ihan hyvin vastaanotettuja animeteoksia lukuun ottamatta fanit ovat kuitenkin esittäneet turhautumistaan kerta toisensa perään siitä, kuinka pelit on yritetty siirtää amerikkalaisleffoihin. Jovovichin tähdittämä ensimmäinen Resident Evil -elokuva (2002) on vielä ihan menevä raina, mutta taso on vain laskenut ja leffasarjan kuudes osa Resident Evil: The Final Chapter (2016) oli kuraa. Viime vuonna elokuvasarja päätettiin aloittaa alusta Resident Evil: Welcome to Raccoon Cityllä, joka oli myös aikamoista roskaa. Kököistä edeltäjistään huolimatta minulla oli ihan positiivinen tunne Netflixin sarja-adaptaatiosta, toivoen sormet ristissä, että nämä tekijät tarjoaisivat faneille kunnon peleistä tuttua menoa ja meininkiä.
Turha toivo. Netflixin Resident Evil -sarja on suoraan sanottuna ihan paska. On käsittämätöntä, että seitsemän enemmän tai vähemmän kehnosti arvioidun elokuvan jälkeen Netflix on päättänyt jatkaa samalla linjalla ja tehdä videopeliadaptaation, jonka yhteinen tekijä lähdemateriaalinsa kanssa on oikeastaan pelkkä nimi. Sarjasta löytyy muutamia tuttuja juttuja Resident Evil -peleistä zombikoirista "nuolijoihin", mutta nämä möröt saavat ehkä minuutin tai kaksi ruutuaikaa koko avauskauden aikana. Jopa Umbrella-yhtiön tyylikäs logo on menty muuttamaan. Miksi? Eikö kukaan sarjan tekijöistä pohtinut, että nyt on lähdetty täysin hakoteille? Vai ryhtyivätkö tekijät työstämään täysin omaa zombitarinaansa ja se päätettiin nimetä Resident Eviliksi vain, jotta mahdollisimman moni hyväuskoinen fani menisi katsomaan jotain, minkä muuten potentiaalisesti jättäisi katsomatta?
Resident Evil -sarjan ongelmaksi ei koidu vain se, että se poikkeaa aivan liikaa lähdemateriaalistaan. Sen kahdella aikajanalla tapahtuva tarina on erittäin kömpelösti rakennettu. Sarja näyttää päällekkäin tapahtumia vuodelta 2022, Jaden ja Billien ollessa teinejä ja heidän muuttaessa Al-isänsä kanssa uuteen Raccoon Cityyn ja vuodelta 2036, kun aikuiset Jade ja Billie yrittävät eri tavoin selvitä zombimaailmanlopun keskellä. Hyppely näiden neljäntoista vuoden välillä tapahtuu takkuilevasti. Usein tuntuu siltä kuin katsoisi päällekkäin televisiosarjan ensimmäistä ja viidettä tuotantokautta. Ongelmana on myös, että hahmojen näyttäminen elossa tulevaisuudessa poistaa takaumista kaiken jännityksen. Jännitettä ei sarjasta oikeastaan muutenkaan löydy, joskin kolmosjakson jättihämähäkkikohtaus on ihan karmiva. Zombeista ei saada mitään irti ja sarja menettää kiinnostuksensa niitä kohtaan jo muutaman jakson jälkeen. The Walking Dead -sarjalla (2010-2022) kesti sentään muutama tuotantokausi, ennen kuin kauhusarja muuttui ihmisdraamaksi.
Jos jo nämä eivät tee sarjan katsomisesta turhauttavaa, niin tähän päälle sarja vihjailee koko ajan paljon mielenkiintoisemmista jutuista kuin mitä se pistää katsojansa seuraamaan. Tutkiessaan Umbrellan salaisuuksia, Jade ja Billie löytävät juttuja alkuperäisestä Raccoon Citystä, jossa tapahtui jotain, mitä yhtiö yrittää peitellä. Olisi ollut mielenkiintoisempaa katsoa sarja siitä. Lisäksi sarja myös näyttää, mitä tapahtui ennen maailmanloppua ja mitä tapahtuu, kun maailmanloppua on eletty jo vuosikymmen, mutta koskaan ei näytetä, kuinka maailma loppuu. Sekin olisi ollut paljon mielenkiintoisempaa seurattavaa kuin tämä Wesker-perheen melodramaattinen itkuruikutus, mitä avauskausi loppupeleissä tarjoaa.
Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa kehnosti, eivätkä millään saa pidettyä pakettia kasassa. Koko käsikirjoitustiimi epäonnistuu aivan totaalisesti, niin yrityksessään tehdä adaptaatiota videopelistä, kertoa koherenttia tarinaa kuin kirjoittaa sulavaa dialogia. Hahmot pistetään kiroilemaan jatkuvasti, jotta he kuulostaisivat cooleilta. Edes tekninen toteutus ei vakuuta. Sarja on keskinkertaisesti kuvattu ja tönkösti leikattu. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ajavat asiansa, mutta erikoistehosteet ovat myötähäpeällisen huonot. Netflix korottaa vähän väliä hintojaan, mutta se ei näy ainakaan tämän sarjan budjetissa. Zombikoira, nuolijat ja muut digimörököllit ovat toinen toistaan surkeampia ja viimeistelemättömämpiä hirvityksiä, jotka saavat aikaan nauruja eivätkä kauhun kiljahduksia. Äänimaailma luottaa välillä liikaa typeriin äkkisäikäytyksiin ja Grégory Reveretin säveltämät musiikit ovat täysin yhdentekevää jumputusta taustalla.
Yhteenveto: Resident Evilin ensimmäinen tuotantokausi on turhauttavan surkea avaus potentiaaliselle kauhusarjalle. Tekijöitä ei ole tuntunut lainkaan kiinnostavan lähdemateriaalin seuraaminen, vaan sarjan sooloilu ärsyttää varmasti pelisarjan faneja. Ainoa peleistä tuttu hahmokin on pilattu, riisumalla hahmosta kaikki hänelle ominaiset piirteet. Päähenkilöinä toimivat tytöt Jade ja Billie ovat eri aikakausilla vuoronperään ärsyttäviä, eikä hahmoista jaksa välittää. Kerronta kahdella eri aikajanalla on todella kömpelöä ja tieto hahmojen elossa olemisesta tulevaisuudessa vie kaiken jännitteen takaumista. Yhtä hämähäkkikohtausta lukuun ottamatta sarjaa on muutenkin vaikea luonnehtia jännittäväksi. Ensijaksojen jälkeen zombitkin unohtuvat ja meno muuttuu lähinnä tylsän puiseksi ihmisdraamaksi. Turhauttavaa on myös, kuinka sarja vihjailee paljon kiinnostavammista tapahtumista kuin mitä se suostuu näyttämään. Sarja ei ole edes tekniseltä osastoltaan pätevä, vaan varsinkin digitehosteet ovat kiusallisen kehnot. Kuinka Netflix kehtaa korottaa hintojaan, jos yhtiö sitten tuottaa projektinsa entistä halvemmin? Firman Resident Evil -sarjaa ei kehtaa suositella kenellekään, ei etenkään pelien faneille. Minua ei haittaisi yhtään, jos Netflix lisää tämän roskan loputtomalta tuntuvalle listalleen sarjoista, jotka on lopetettu heti ykköskautensa jälkeen.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 15.7.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.en.wikipedia.org, www.imdb.com ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Resident Evil, Yhdysvallat, 2022-, Constantin Film
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti