tiistai 16. toukokuuta 2017

Arvostelu: Prometheus (2012)

PROMETHEUS (2012)



Ohjaus: Ridley Scott
Pääosissa: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Logan Marshall-Green, Sean Harris, Rafe Spall, Kate Dickie ja Guy Pearce
Genre: scifi, jännitys
Kesto: 2 tuntia 4 minuuttia
Ikäraja: 16

Ridley Scottin ohjaama Alien (Kahdeksas matkustaja - 1979) on erittäin arvostettu scifielokuva, joka on monien mielestä jopa kaikkien aikojen paras leffa. Sille tehtiin tietysti jatkoa, mutta Scott ei enää jatkanut sarjan parissa. Aliens (Aliens: paluu - 1986) oli vielä erittäin arvostettu, mutta jo Alien³ (1992) jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Sarjan neljäs osa Alien: Resurrection (Alien: Ylösnousemus - 1997) on kuitenkin pääasiassa haukuttu tekele, minkä takia viidettä Alien-leffaa ei enää tehty. Hahmo kuitenkin esiintyi parissa elokuvassa toisen avaruushirviön, Predatorin, kanssa. AVP: Alien vs. Predator (2004) ja Aliens vs. Predator: Requiem (2007) ovat enemmän tai vähemmän haukuttuja, joten hahmon tulevaisuus ei näyttänyt valoisalta, vaikka hahmosta tehdyt sarjakuvat ja pelit kiehtoivatkin yhä useita. Sarjaan päätettiinkin luoda uutta suuntaa, kun Ridley Scott palasi takaisin, haluten tehdä esiosan Alienille, joka kertoisi, mistä kaikki on lähtenyt liikkeelle. Idean työstäminen alkoi jo 2000-luvun alussa, mutta jäi kesken Alienin ja Predatorin yhteispätkien takia. Kun ne eivät olleetkaan toivottuja hittejä, sai Scott vihdoin tehdä oman näkemyksensä Alienin alkutarinasta. Muutamien ongelmien kautta kuvaukset vihdoin alkoivat ja lopulta Prometheus sai ensi-iltansa kesällä 2012. Kävin katsomassa elokuvan, kun se ilmestyi ja olin innoissani kahdesta syystä. Ensinnäkin pääsin näkemään Alien-sarjaan liitännäisen elokuvan teattereissa, minkä lisäksi kyseessä oli ensimmäinen K16-elokuva, jonka näin teattereissa! Pidin leffasta ja sainkin sen Blu-rayna seuraavana vuonna. Olen katsonut leffan muutaman kerran uudestaan ja nyt kun se on viimein saamassa jatkoa teoksella Alien: Covenant (2017), oli aika katsoa se uudestaan. Hassua kyllä, katsoin Prometheuksen lähes sattumalta juurikin virallisena Alien-päivänä.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää pieniä SPOILEREITA koskien elokuvia Alien, Aliens, Alien³ ja Alien: Resurrection!

2090-luvulla ryhmä tutkijoita lähtee matkalle kauas avaruuden halki löytääkseen "suunnittelijat", jotka heidän uskomustensa mukaan loivat ihmiskunnan. Määränpäässä ryhmä löytää toivottujen asioiden lisäksi myös paljon epätoivottua ja vaarallista, joka voikin tuhota koko ihmiskunnan...

Stieg Larssonin Millenium-trilogiaan pohjautuvista elokuvista (2009) tuttu Noomi Rapace esittää tohtori Elizabeth Shaw'ta, jonka aloittama tutkimustyö johtaa avaruusmatkaan. Tohtori Shaw'ta kiehtoo tietää, mistä kaikki on lähtenyt liikkeelle ja hänellä on useita kysymyksiä esitettävänään, jos he löytävät suunnittelijat. Innostus alkaa kuitenkin muuttua ahdistuksen kautta kauhuksi, kun tapahtumat alkavat muuttua karmivammiksi ja tunnelman muuttuessa uhkaavammaksi. Tohtori Shaw on erittäin mainio hahmo ja Rapace suoriutuu osastaan todella hyvin. Paikoitellen hahmosta löytyy samanlaisia piirteitä kuin Alien-leffan päähenkilö Ripleystä, mutta ne voi katsoa sormien läpi.
     Oudosti nuorta Tom Hardya muistuttava Logan Marshall-Green esittää Shaw'n miestä, tohtori Charlie Hollowayta, joka ei ole ihan yhtä innoissaan matkasta kuin vaimonsa. Tohtori Holloway vaikuttaa usein tympääntyneeltä, eikä ole samalla lailla valmis tutkimaan lisää. Marshall-Green on ihan toimiva roolissaan, mutta välillä toivoisi, että tilalla olisi oikeasti Tom Hardy, joka näyttää lähestulkoon samalta ja on vieläpä parempi näyttelijä.
     Koska aiemmissa Alien-leffoissa on ollut mukana androidi, eli ihmisen näköinen robotti, niin täytyyhän myös tässäkin olla. Prometheuksen androidi on David, jota näyttelee Michael Fassbender ja kuinka taitavasti hän näytteleekin! David ei androidina ole inhimmillinen, mistä kaikki muut huomauttavat hänelle aika ajoin. Hän ei päällepäin vaikuta tuntevan asioita ihmisen tavoin, mutta läpi elokuvan hänestä huokuu paljon tunteita. David on todella tunnerikas hahmo, mitä hän ei itse täysin ymmärrä ollessaan ihmisen luoma kone, mutta katsojana näkee selvästi, että Davidista tuntuu pahalta aina, kun joku huomauttaa hänelle mikä hän on. Ja Fassbender tuo nämä tunteet esiin upeasti. Hän kykenee samanaikaisesti olemaan robotti sekä suuria tunteita kokeva persoona ja välittää kaiken katsojille hienosti.
     Prometheus-aluksella, jolla ryhmä matkaa, on johdossa Meredith Vickers, jota esittää Charlize Theron. En erityisemmin pidä Theronista näyttelijänä, vaikka hän on osoittanut minulle myös osaavansa, jos niin haluaa. Tässä hän ei ole kovin pidettävä, kuten ei myöskään ole hänen esittämänsä hahmo. Vickers on tympeä johtaja-akka, joka katsoo muita nenänvartta pitkin ja tuntuu pitävän itseään muiden yläpuolella. Hahmosta löytyy kyllä hyviäkin puolia, mutta lähinnä hän ärsyttää ja katsojana toivoisi hänen kuolevan.
     Sen sijaan erittäin pidettävä on Prometheuksen kapteeni Janek, jona nähdään erinomainen Idris Elba. Janek on rento heppu, jota eivät tutkimukset kovin paljoa kiinnosta. Kuitenkin kun pahoja asioita alkaa tapahtua, Janek löytää vakavuutensa, jolloin Elban lahjat pääsevät hyvin esille. Muita miehistön jäseniä ovat mm. geologi Fifield (Sean Harris), joka ei ole reissusta yhtään mielissään, biologi Millburn (Rafe Spall), joka välillä rakastuu löytämiinsä olioihin ja välillä taas pelkää niitä ilman syytä, tohtori Ford (Kate Dickie), joka vain tuntuu olevan mukana, sekä pilotit Ravel (Benedict Wong) ja Chance (Emun Elliott), jotka ovat lyöneet vetoa tutkijoiden löydöstä.

Heti ensimmäisenä sanon, että jos alkaa katsoa Prometheusta odottaen näkevänsä paljon alieneita, eli xenomorpheja, niin tulee luultavasti pettymään; niitä elokuva ei sisällä ollenkaan. Prometheus on täysin erilainen tarina, joka on monin puolin eri juttu kuin Alien, mutta siitä löytyy silti myös paljon samaa, kuten eri paikoista löytyvää limaa, jota hahmojen täytyy tietenkin mennä tökkimään sormillaan. Kun elokuva ilmestyi, monet olivat pettyneitä siihen, että leffa ei vastannutkaan moniin kysymyksiin, joita Alien herätti, vaan herätti paljon uusia kysymyksiä. Joihinkin kysymyksiin kyllä vastataan, mutta hienovaraisemmin ja jotkut asiat katsojien pitää päätellä itse. Onkin hauskaa, miten monet pitävät leffaa huonona, sillä siinä jätetään moni asia auki, mutta he eivät yhtään mieti, että kun Alien ilmestyi, se elokuva herätti useita kysymyksiä. Moniin on toki vastattu jatko-osissa, mutta vuonna 1979 ei ollut muuta tietoa kuin se, minkä alkuperäinen elokuva antoi. Ei Alienissa kerrottu, miksi miehistön löytämä avaruusalus oli täynnä outoja munia, joiden tuloksena oli liskomaisia avaruusolentoja. Monien mielestä Prometheuksen kuului vastata tuohon kysymykseen, mutta se ei ole tämän elokuvan tehtävä. Prometheuksen tehtävänä on aloittaa uusi tarina, joka jossain kohtaa johtaa siihen, mistä Alien alkaa. Elokuvan suurena mietteenä on elämä. Mistä se on saanut alkunsa? Ja elämään tietty kuuluu evoluutio. Prometheus on alieneiden evoluution ensimmäinen vaihe. Elokuva avaa tuttua maailmaa todella paljon laajemmaksi ja jättää katsojan haluamaan lisää. Se on sitten ihan katsojasta kiinni, että onko kaikki pakko saada nyt ja heti, vai malttaako odottaa selkeitä tietoja vielä muutaman leffan ajan?

Alien ja Alien³ ovat kauhuelokuvia, kun taas Aliens ja Alien: Resurrection ovat toimintapätkiä. Prometheus ei ole kumpaakaan. Jännittävyyttä kyllä löytyy, mutta elokuva on lähinnä tutkimusmatka avaruusseikkailun muodossa. Minä pidän tästä elokuvasta. Mielestäni Prometheus on mainio lisäys Alien-maailmaan ja se laajentaa universumia juuri sopivasti, antaen paljon varaa uudelle laajentamiselle. Itse alieneita ei nähdä, mutta mukana on muita uhkia, jotka ovat kekseliäästi erilaisia ja onnistuneita. Monia asioita ei tosiaan selitetä, mutta minä pidän siitä. Miten ihmeessä tutkijat muka pystyisivät selvittämään kaiken kaikesta reissullaan? Tietenkin matkan varrelta löytyy yllätyksiä ja outoja käänteitä. Jännittäviä hetkiä tosiaan löytyy, mikä on tietty oleellista sarjan leffoille ja piinaavuudessa on päästy oikeaan asteeseen, jolloin katsojaa ei ihan pelota, mutta silti mukana on jotain hyvin uhkaavaa, minkä takia on vain ihan pakko saada nähdä Prometheus loppuun. Teos on erittäin mielenkiintoinen ja se vaatii yllättävän paljon omaa päättelykykyä, minkä lisäksi mukana on asioita, joista voi luoda omia teorioitaan. Erilaiset teemat elämästä kulkevat hienosti läpi elokuvan. Yksi parhaista kohtauksista elokuvassa on tohtori Hollowayn ja Davidin välinen keskustelu, jossa he puhuvat syistä luoda elämää. Holloway on epätoivoinen, etteivät he löytäisikään mitään erityistä syytä ihmisten olemassaoloon ja kun David kysyy, miksi ihmiset loivat Davidin, Holloway vastaa: "Koska me pystyimme siihen." Tämä kertoo jo hyvin paljon, kunhan sen ymmärtää.

Valitettavasti Prometheus ei kuitenkaan ole todella hyvä ja siitä löytyy selkeitä virheitä ja outouksia tarinan puolesta. Suurin outous elokuvassa on mielestäni se, että suurimmalle osalle Prometheuksen miehistöstä ja tutkimustiimistä kerrotaan, mitä määränpäästä etsitään vasta, kun määränpäähän on jo päästy. Tässä kohtaa jotkut hahmot kyseenalaistavat koko reissun ja haluavat takaisin kotiin. Kysymys kuuluukin: minkä ihmeen takia he ylipäätään lähtivät monen vuoden avaruusmatkalle, jos he eivät tienneet koko matkan tarkoitusta? Ja miksi heille edes pitää salailla? Miksei heille kerrottu matkan tarkoitusta jo Maassa? Tämän lisäksi jotkut hahmot toimivat erittäin oudosti, kun tutkimukset alkavat. Yksi hahmoista on valmis lähtemään kotiin jo, kun he ovat olleet määränpäässään vasta muutaman tunnin. Geologi Fifield kykenee kartoittamaan laajoja paikkoja huipputeknologisilla laitteillaan, mutta jostain syystä hän silti eksyy. Ja kuten jo sanoin, yhdessä kohtaa biologi Millburn pelästyy oliota, mutta seuraavan kohdatessaan hän onkin onnessaan. Tällaiset outoudet ja tyhmät ratkaisut vievät kokonaisuudelta yhden pisteen pois, sillä ne ovat niin helposti ratkaistavia, mutta ovat silti mukana lopputuloksessa.

Elokuvan ohjaaja Ridley Scott oli mukana tarinan luomisessa, mutta silti mukaan on eksynyt tyhmiä asioita. Muuten käsikirjoitus toimii, vaikka joitain hölmöjä repliikkejä onkin kuultavissa. Prometheus on kuvattu taidokkaasti ja sen leikkaus toimii muutamia kummallisia ratkaisuja lukuunottamatta. Visuaalisesti elokuva on todella näyttävän näköinen. Tietokonetehosteet ovat upeita, minkä lisäksi leffassa on käytetty paljon tyylikkäitä lavasteita. Mukaan on päässyt myös nukkeina toteutettuja olentoja. Maskeeraus on hienosti työstetty, etenkin muutamien hahmojen kohdalla ja puvustus on hyvin suunniteltu. Äänitehosteet tuovat oman lisätunnelmansa leffaan. Todella oivasti tunnelmaa synnyttää myös Marc Streitenfeldin säveltämä musiikki, jossa on jotain mahtipontista ja uhkaavaa, kuten myös rauhallisuutta ja taian- tai unenomaista olemusta.

Blu-rayn kuvanlaatu on erittäin hyvä. Lisämateriaalina yksilevyisellä Blu-ray -julkaisulla on poistettuja ja muuteltuja kohtauksia yli puolen tunnin edestä, sekä kaksikymmentäminuuttinen "The Peter Weyland Files", joka sisältää neljä erilaista pätkää, joissa esitellään hahmoja lisää.

Yhteenveto: Prometheus on mainio scifijännitys, joka avaa Alien-maailmaa hienosti uusiin ulottuvuuksiin. Muutamia hölmöyksiä on päätynyt mukaan tarinaan, mutta ne eivät onneksi hirveästi haittaa. Elokuva on täynnä hienoja erilaisia teemoja ja mietteitä elämästä. Vaikka mukana on jännitystä ja hieman toimintaakin, ei elokuva ole selkeästi kauhu- tai toimintaelokuva, kuten aiemmat Alienit, vaan enemmänkin tieteisseikkailu, jossa etsitään vastauksia suuriin kysymyksiin. Erilainen lähestymistapa on todella mainio ja elokuva itsessään pitää kaiken aikaa katsojan kiinnostuksen yllä. Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan hyvin, vaikka Theron ei olekaan ihmeellinen, eikä Marshall-Green ole kovin kummoinen. Noomi Rapace on todella mainio pääosassa, mutta vielä parempi on Michael Fassbender, joka saa Davidin tuntumaan samaan aikaan sekä ihmiseltä että robotilta. Visuaalisesti elokuva on todella näyttävä ja se saa katsojan haluamaan lisää. On suuri harmi, että mukana on hölmöyksiä, joiden takia Prometheus ei kokonaisuutena pääse tasolle "todella hyvä". Suosittelen kuitenkin katsomaan sen, jos olet pitänyt Alien-elokuvista. Leffan voi katsoa myös ilman, että on nähnyt mitään muuta sarjasta, sillä tämä tosiaan on alkua koko jutulle. Odotan innolla Alien: Covenantia ja toivon, että se olisi todella hyvä!




Kirjoittanut: Joonatan, 27.4.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.filmofilia.com
Prometheus, 2012, Twentieth Century Fox Film Corporation, Dune Entertainment, Scott Free Productions, Brandywine Productions

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti