maanantai 5. heinäkuuta 2021

Arvostelu: Spirit - villi ja vapaa (Spirit: Stallion of the Cimarron - 2002)

SPIRIT - VILLI JA VAPAA

SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON



Ohjaus: Kelly Asbury ja Lorna Cook
Pääosissa: Matt Damon, James Cromwell, Daniel Studi, Chopper Bernet, Richard McGonagle, Matt Levin, Robert Cait ja Charles Napier
Genre: animaatio
Kesto: 1 tunti 23 minuuttia
Ikäraja: 7

Spirit: Stallion of the Cimarron, eli suomalaisittain Spirit - villi ja vapaa on DreamWorksin animaatioelokuva. Jeffrey Katzenberg keksi idean hevoselokuvasta, johon DreamWorks tarttui ja palkkasi John Fuscon käsikirjoittajaksi. Animointi kesti jopa neljä vuotta, tekijöiden yhdistellessä perinteistä käsin piirrettyä animaatiota tietokoneanimaatioon. Lopulta elokuva saatiin kuitenkin valmiiksi ja Spirit - villi ja vapaa sai ensi-iltansa toukokuussa 2002. Elokuva oli pienimuotoinen menestys isoon budjettiinsa verrattuna ja kriitikotkin pitivät siitä. Leffa myös sai parhaan animaatioelokuvan Oscar-ehdokkuuden, sekä parhaan laulun Golden Globe -ehdokkuuden. Itselläni on jokseenkin jopa hieman hassu suhde tähän elokuvaan, sillä olen tavallaan nähnyt kaiken (ainakin lähestulkoon kaiken) mitä leffassa tapahtuu, mutten ole mielestäni koskaan katsonut elokuvaa kerralla kokonaan alusta loppuun. Lapsena hevoset eivät kiinnostaneet minua lainkaan, joten filmi hevosista oli jo ajatuksena luotaantyöntävä. Jäin kuitenkin useasti tuijottamaan sitä, jos se esitettiin televisiossa ja olenkin monta kertaa jämähtänyt katsomaan sitä noin vartista puoleen tuntiin, varmaan aina eri kohdasta leffaa, kunnes olen menettänyt mielenkiintoni ja ruvennut tekemään jotain muuta. Olen siis tavallaan nähnyt elokuvasta kaiken, vaikken ole oikeasti katsonut elokuvaa. Olen kuitenkin jo pidemmän aikaa pohtinut Spiritin katsomista vihdoin ja viimein kunnolla. Alunperin minun oli tarkoitus katsoa ja arvostella se ensi vuodelle, kun leffa täyttää 20 vuotta, mutta kun huomasin sen saavan nyt yllättäen jatkoa elokuvalla Spirit - Kesyttämätön (Spirit: Untamed - 2021), päätin aikaistaa elokuvan katsomista. 

1800-luvulla villissä lännessä Spirit-niminen hevonen nauttii vapaudestaan, kunnes eräänä yönä löytää ryhmän armeijan sotilaita, jotka ottavat Spiritin kiinni ja vievät tukikohtaansa. Spiritin täytyy päättää, alistuuko ihmisten tahtoon, vai yrittääkö paeta takaisin luontoon.




Elokuvan päähenkilö - tai siis päähevonen - on sen nimikkoheppa Spirit (äänenä Matt Damon). Spirit on mustangi, joka nauttii elämästään luonnossa villinä ja vapaana. Spiritin hengellinen matka alkaakin, kun hänet napataan armeijan käyttöön, mutta tätä hevosta ei noin vain kesytetäkään. Heppa on toimiva päähahmo, jonka haluaa nähdä pääsevän takaisin vapauteen Cimarron-laumansa luokse. Damonin ääni sopii hyvin hahmolle, joskin Damonin repliikit toimivat vain Spiritin kertojaäänenä. Toisin kuin voisi kuvitella, kun kyseessä on animaatio, hevoset (tai muutkaan eläimet) eivät varsinaisesti puhu tässä elokuvassa. Damonin puhe auttaa lähinnä ymmärtämään Spiritin mielenmaisemaa. Muuten hevoset kommunikoivat hirnahtelemalla kuin oikeat hevoset.
     Mukana on myös muutamia ihmishahmoja, kuten armeijan eversti (James Cromwell), sekä lakota-alkuperäiskansan heimoon kuuluva Pikku Puro (Daniel Studi). Ihmishahmot ovat aika tylsiä tapauksia henkilöhahmoina, mutta ajavat asiansa tarinan kannalta. Amerikan alkuperäiskansalaisille hyvin ominaisesti Pikku Puro on isosti yhtä luonnon kanssa, vähän niin kuin Spirit-hevonen, kun taas eversti edustaa pahaa kolonialistista voimaa, joka muovasi Amerikan tyystin.




Kuten alussa kerroin, en ollut muistaakseni koskaan katsonut Spirit - villiä ja vapaata kunnolla alusta loppuun, vaan useita pitkiä palasia elokuvasta, jotka ovat ajan myötä muodostaneet leffan kokonaiskeston. Olen siis nähnyt suunnilleen kaiken filmistä, mutten tietenkään sillä tavalla kuin tekijät ovat tarkoittaneet elokuvan nähtäväksi. Nyt kun olen vihdoin nähnyt elokuvan ihan kunnolla alkuteksteistä lopputeksteihin, voin huomattavasti paremmin sanoa, mitä mieltä olen siitä. Lapsena en tosiaan pitänyt näkemästäni, sillä minua eivät kiinnostaneet hevoset tippaakaan. Nyt katsoin filmiä hyvin erilaisin silmin ja löysin elokuvasta asioita, joista pitää ja asioita, jotka eivät iskeneet. Luultavasti parasta elokuvassa on juurikin se, että eläimet eivät puhu. Minulla ei tosin ole mitään sitä vastaan, että eläimet eivät puhu animaatioissa - onhan suosikkianimaationi Leijonakuningas (The Lion King - 1994) täynnä puhuvia eläimiä. Mielestäni tässä tekijöiden päätös pistää hevoset ihan vain hirnumaan on oiva ratkaisu. Se on kypsä veto ja pistää animaattorit todella panostamaan hevosten ilmeisiin ja eleisiin, jotta katsoja ymmärtää, mitä ne viestivät ja tuntevat.

Sen lisäksi, että ratkaisu hevosten replikoinnissa auttaa Spirit - villiä ja vapaata erottumaan edukseen, se erottuu erityisesti DreamWorksin tuotannosta sillä, kuinka paljon rauhallisempi, seesteisempi ja hiljaisempi se on yhtiön muihin animaatioihin verrattuna. Kyllä leffasta vauhdikkuuttakin löytyy, mutta yleisesti elokuvaa ei ole tehty samanlaiseksi tykittelyviihteeksi kuin monet muut DreamWorks-leffat. Samalla leffasta on myös riisuttu lähes kokonaan huumori pois ja se on yllättävänkin vakavamielinen teos. Tavallaan pidin tätäkin ratkaisua kypsänä, mutta samalla komediaa myös jää kaipaamaan. Yhdessä kohtaa hörähdin ihan ääneen, mutta muuten elokuva ei naurattanut lainkaan. Sekin vitsi oli lähinnä aikuiseen makuun, joten ei ihme, että lapsena mielsin filmin tylsäksi. Harmillista lähinnä on, ettei Spiritin sieppaava armeija lopulta tarjoa tarpeeksi jännitettä ja uhkaa, jotta loppuhuipennus tekisi minkäänlaista vaikutusta. Vuosien jälkeen vihdoin kokonaan katsottuna Spirit - villi ja vapaa osoittautui kelvolliseksi animaatioteokseksi, joka kaipaisi kuitenkin hieman lisää potkua muutamilla osa-alueilla.




Elokuvan animoinnissa yhdistellään käsin piirrettyä työtä ja tietokonetekniikkaa. Käsin piirretty animaatio näyttää hyvältä, mutta etenkin aluksi tietokoneanimaatio iskee pahasti silmään. On täysin selvää, mitkä taustat on toteutettu tietokoneella, eikä kahden tekniikan yhdistäminen oikein toimi. Jossain kohtaa huomasin silmäni tottuneen toteutukseen, mutta silti leffa näyttää parhaat päivänsä eläneeltä, mikä on hassua, sillä DreamWorksin vuotta aiemmin ilmestynyt, täysin tietokoneanimoitu Shrek (2001) toimii yhä hienosti. Hans Zimmerin säveltämät musiikit säestävät elokuvaa hienosti ja ovatkin varmaan parasta koko elokuvassa. Leffassa käytetyt jatkuvat laulut eivät kuitenkaan vakuuttaneet. Elokuvassa ei ole musikaalinumeroita, vaan siinä muuten vain kuullaan vähän väliä joku laulu, jonka on tarkoitus kuljettaa leffaa nopeammin eteenpäin tai kertoa, mitä Spiritin päässä liikkuu.

Yhteenveto: Spirit - villi ja vapaa on kelpo animaatioelokuva, joka erottuu DreamWorksin animaatioista edukseen rauhallisemman ja henkevämmän tyylinsä ansiosta, mutta jää silti aika vaisuksi eläinseikkailuksi. On kiinnostava ratkaisu, että eläimet eivät varsinaisesti puhu ja Spiritin ääninäyttelijä Matt Damon toimii enemmänkin hevosen ajatusten tulkitsijana kuin repliikkien lausujana. Elokuva käyttää oivallisesti aikaa villin lännen maisemien esittelyyn, luonnon kanssa olemiseen ja vapauden tunteen etsimiseen, tuntuen siten kypsemmältä kuin studion monet muut, huomattavasti vauhdikkaammat animaatiot. Silti jokin tökkii. Spiritin tarina ei täysin nappaa mukaansa, ihmishahmot eivät tarjoa toivottua uhkaavuutta, eikä leffa saa ihmettelemään esittelemäänsä maailmaa toivotulla tavalla. Paikoitellen elokuva käy jopa hieman pitkäveteiseksi. Animaatiojäljen taso on ailahtelevaa ja käsin piirretyn kuvaston seasta löytyvä tietokoneanimointi pistää silmään voimakkaasti. Silti Spirit - villi ja vapaa on oiva elokuva ja olen ihan iloinen, että vihdoin ja viimein sain katsottua sen kokonaan. Seuraavaksi sitten nähdään, kuinka elokuvan ja Netflixistä löytyvän Spirit - Vapauden kutsu -sarjan (Spirit Riding Free - 2017-) jatko-osa Spirit - Kesyttämätön vie hevostarinaa eteenpäin...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 13.5.2021
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Spirit: Stallion of the Cimarron, 2002, DreamWorks, DreamWorks Animation


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti