SNOWPIERCER - KAUSI 3
Luojat: Graeme Manson ja Josh Friedman
Pääosissa: Daveed Diggs, Sean Bean, Alison Wright, Mickey Sumner, Annalise Basso, Iddo Goldberg, Sam Otto, Robert Urbina, Lena Hall, Steven Ogg, Katie McGuinness, Rowan Blanchard, Chelsea Harris, Archie Panjabi, Mike O'Malley ja Jennifer Connelly
Genre: scifi, toiminta, jännitys
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 46 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 38 minuuttia
Ikäraja: 16
Ranskalaiseen sarjakuvaan Le Transperceneige (1982) ja Bong Joon-hon elokuvaan (2013) perustuva televisiosarja Snowpiercer nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin keväällä 2020. Vuotta myöhemmin julkaistu toinen kausi kasvatti suosiota ja kolmannen kauden kuvaukset käynnistyivät jo, kun toinen vielä pyöri televisioissa. Nyt Snowpiercerin kolmas tuotantokausi on julkaistu kokonaan (Suomessa Netflixin kautta) ja itse olin mielenkiinnolla hyppäämässä takaisin jäisen junan kyytiin ja katsomassa, minne se tällä kertaa veisi. Pidin sarjan kahdesta aiemmasta kaudesta, vaikka ne eivät mielestäni yltäneet elokuvan hienouteen. Kun Snowpiercerin kolmannesta kaudesta oli julkaisematta enää viimeinen jakso, ryhdyin katsomaan sitä ja katsoin kauden noin viikossa.
Snowpiercerillä Layton kumppaneineen etsii uutena Eedeninä haaveiltua paikkaa, missä jääkausi olisi hellittänyt. Samaan aikaan Big Alicessa herra Wilford pistää alamaisensa kurjiin oloihin, etsiessään Snowpierceriä. On vääjäämätöntä, että junat kohtaavat jälleen...
Taistelu kahden junan välillä uuden jääkauden keskellä jatkuu. Andre Layton (Daveed Diggs) pitää Snowpierceriä komennossaan, etsien vimmaisesti lupailtua paikkaa, jossa lämpötila olisi noussut ihmiselle siedettäväksi ja matkustajat pääsisivät vihdoin elämään raiteilla kulkevan putkilon ulkopuolella. Diggs jatkaa roolissaan hyvää työtä, mutta hieman latistuva hahmo itsessään ei enää herätä samaa halua tukea kapinointia ja sotaa toista junaa vastaan. Tukenaan Laytonilla ovat mm. Bess (Mickey Sumner), Bennett (Iddo Goldberg), Roche (Mike O'Malley) ja Melanien (Jennifer Connelly) tytär Alex (Rowan Blanchard). Pike (Steven Ogg) ei hyväksy Laytonia johtajana ja Audrey (Lena Hall) on Laytonin vankina. Mukaan Snowpiercerille uutena hyppää Archie Panjabin näyttelemä Asha, jonka hahmot löytävät jään keskeltä.
Vastapuolella Big Alice -junassa taas matkaavat herra Wilford (Sean Bean), joka haluaa saada Snowpiercerin takaisin hallintaansa, Sykes (Chelsea Harris), vastahakoisesti junaa ajava Javi (Roberto Urbina), mukaan hypänneet LJ (Annalise Basso) ja Oz (Sam Otto), sekä junassa piileskelevä Ruth (Alison Wright). Beanista löytyy edelleen karismaa pahaksi Wilfordiksi, joka johtaa Big Alicea nyt kuin mikäkin diktaattori. Wright toimii yhä osassaan Snowpiercerille uskollisena Ruthina ja Basso tekee hyvää työtä viekkaana LJ:nä.
Snowpiercerin moottori alkaa pikkuhiljaa hyytyä kolmannella tuotantokaudellaan. Sarja käynnistyi oivallisesti avauskaudellaan ja lähti kulkemaan vielä parempaan suuntaan toisella kaudella, mutta tämä kolmas kausi tuntuu hieman tylsähköltä väliosalta ennen seuraavaa etappia. Tämä on se kohta junamatkaa, jolloin maisemat muuttuvat yksitoikkoisen mitäänsanomattomiksi, internetyhteys ei pelitä ja kirjakin unohtui kotiin, joten ainoaksi huviksi jää lähinnä edessä olevan penkinpäällyksen kuvioiden tutkiminen. Aina välillä katse kääntyy lähellä oleviin lastenvaunuihin ja sitä pohtii, että muuttuisiko matka jännittävämmäksi vai ärsyttävämmäksi, jos vauva heräisi itkemään kovaan ääneen.
Tätä on Snowpiercerin kolmas kausi. Mitään erityisen mielenkiintoista ei oikeastaan tapahdu ja jaksot alkavat jossain kohtaa muuttua pitkäveteiseksi pakkopullaksi. Odotin vähän väliä, että joku tulisi heittämään kapuloita rattaisiin. Vaikka toisaalta kausi tarjoaa loppupäässään jonkinsorttista käännettä (jonka tosin näkee jo kaukaa yrittävän piilotella horisontissa), ei kausi tunnu tekevän mitään erityistä sillä. Hommat hoidetaan hieman liian turvallisesti ja lopulta mielenkiintoisinta on se, mihin kausi päättyy. Se avaa uusia ja kiinnostavia raiteita Snowpiercerille kuljettavaksi, mutta on sääli, että niihin päästäkseen pitää lusia läpi nämä kolmoskauden tylsät jaksot.
Kauden käsikirjoitustiimille tuottaa vaikeuksia pitää meininkiä kiinnostavana ja niinpä jaksot käytetään lähinnä tylsään haahuiluun ja tulevan pohjustamiseen. Tekstien pohjalta ohjaajien on ollut hankalaa rakentaa koukuttavia ja tiivistunnelmaisia jaksoja ja kokonaisuus vajoaa aikamoiseen keskinkertaisuuteen. Sentään Snowpiercerin kolmas kausi on kelvollisesti kuvattu. Lavasteet ja asut ovat edelleen mainiot ja valaisua hyödynnetään oivallisesti. Erikoistehosteet eivät huimaa päätä, mutta ajavat asiansa. Äänimaailma on hyvin rakennettu Bear McCrearyn ja Bobby Krlicin musiikkeja myöten.
Yhteenveto: Snowpiercerin kolmas tuotantokausi on harmillisen keskinkertaista jatkumoa hyvin käynnistyneelle sarjalle. Kausi tuntuu lähinnä haahuilevalta väliosalta, jonka on vain tarkoitus pohjustaa tulevia, huomattavasti kiinnostavammilta vaikuttavia mahdollisuuksia. Sota junien välillä on tylsästi hoidettu ja monet jaksot ovat lähinnä pitkäveteistä täytettä. Yksittäisiä hyviä hetkiä mahtuu joukkoon, mutta kokonaisuus ei jaksa innostaa. Loppupäässä katsoja yritetään yllättää, mutta itse vain käytin koko kauden sen odotteluun, milloin spekuloimani hetki tapahtuisi, eikä yllätystä näin synny. Näyttelijät suoriutuvat osistaan varsin oivallisesti ja visuaalisesti tämäkin kausi on toimiva, mutta käsikirjoituksiltaan kausi on selvästi edellisiä heikompi. Todella toivon, että finaalijakson avaamat uudet polut johdattavat Snowpiercerin takaisin plussan puolelle jo luvatulla neljännellä kaudella.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 31.3.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Snowpiercer, Yhdysvallat, 2020-, CJ Entertainment, Studio T, Tomorrow Studios
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti