TV-sarja: The Walking Dead, kausi 1 (2010)

THE WALKING DEAD - KAUSI 1



Luoja: Frank Darabont
Pääosissa: Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies, Steven Yeun, Laurie Holden, Jeffrey DeMunn, Chandler Riggs, Emma Bell, Norman Reedus, IronE Singleton, Melissa McBride, Andrew Rothenberg, Jeryl Prescott Sales, Juan Pareja, Adam Minarovich, Madison Lintz, Lennie James, Michael Rooker, Adrian Kali Turner ja Noah Emmerich
Genre: kauhu, toiminta, draama
Jaksomäärä: 6
Jakson kesto: noin 43 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 40 minuuttia
Ikäraja: 18

The Walking Dead perustuu Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin samannimiseen sarjakuvaan, jonka ensimmäinen numero ilmestyi lokakuussa 2003. Kirkman oli jo itse pohtinut tarinan toteuttamista televisiosarjan muodossa, mutta oli lopulta päättänyt, ettei lähtisi toteuttamaan ideaa sillä tavalla. Elokuvien Rita Hayworth - avain pakoon (The Shawshank Redemption - 1994) ja Vihreä maili (The Green Mile - 1999) ohjaaja Frank Darabont oli ollut kiehtoutunut zombeista lapsesta lähtien, nähtyään George A. Romeron alkuperäisen Night of the Living Deadin (1968). Darabont innostuikin kolmikon The Walking Dead -sarjakuvasta ja alkoi heti pohtia, kuinka siitä tekisi filmatisoinnin. Hän tuli kuitenkin nopeasti siihen tulokseen, ettei elokuva olisi tarpeeksi ja ottikin kolmikkoon yhteyttä, ehdotuksenaan tehdä televisiosarja sarjakuvan pohjalta. Kolmikko innostui ja Darabont alkoi kirjoittamaan käsikirjoitusta sarjan ensimmäiselle tuotantokaudelle. Aluksi sarjaa ehdotettiin HBO:lle, mutta yhtiö ei kiinnostunut, joten Darabont kääntyi AMC:n puoleen, joka taas innostui sarjan potentiaalista. Kuvaukset alkoivat keväällä 2010 ja lopulta The Walking Deadin ensimmäinen jakso julkaistiin halloweenina, 31. lokakuuta 2010 - tasan kymmenen vuotta sitten! Sarja nousi heti suosituksi, keräten ensimmäisten jaksojensa aikana vannoutuneen fanikunnan, ilahduttaen myös sarjakuvien faneja. Kriitikotkin kehuivat tuotantokautta ja se sai parhaan draamasarjan Golden Globe -ehdokkuuden, sekä parhaiden erikoistehosteiden, äänitehosteiden ja maskeerauksen Emmy-ehdokkuudet, joista se voitti jälkimmäisen. Itse tutustuin The Walking Deadiin pari vuotta myöhemmin, kun luokkatoverini lainasi minulle ensimmäisen kauden Blu-raylla. Innostuin sarjasta, mutta katsoin sitä aikoinaan vain neloskauteen asti. Kuitenkin nyt, kun sarja juhlii kymmenvuotissyntymäpäiväänsä, päätin aloittaa koko sarjan alusta ja katsoa ja arvostella sen kaikki tuotantokaudet, sekä lisäosasarjojen Fear the Walking Deadin (2015-) ja The Walking Dead: World Beyondin (2020-) kaudet läpi juhlan kunniaksi... sekä päästäkseni taas kärryille, mitä sarjassa nykyään tapahtuu.

Apulaisseriffi Rick Grimes herää sairaalasta, mutta ketään ei näy missään - ei hoitajia, eikä muita potilaita. Päästyään ulos Rickille valkenee karmaiseva totuus: hänen koomansa aikana jokin on muuttanut lähes koko maailman väestön ihmislihaa syöviksi eläviksi kuolleiksi. Rickin täytyy uhmata vaaroja, löytääkseen vaimonsa ja poikansa maailmanlopun keskeltä.




Päärooliin Rick Grimesiksi kaavailtiin alunperin Thomas Janea, mutta lopulta roolin nappasi Andrew Lincoln, joka oli tätä ennen monille tuttu lähinnä sivuroolista Rakkautta vain -leffassa (Love Actually - 2003). Lincoln istuu erinomaisesti päättäväisen, päätään kallistelevan ja perhettään rakastavan poliisin rooliin, joka tekee mitä vain päästäkseen takaisin vaimonsa Lorin (Sarah Wayne Callies) ja poikansa Carlin (Chandler Riggs) luokse. Lincoln välittää taidokkaasti hahmon tunnemyllerryksen, kun Rick tajuaa, millaiseksi kaikki on muuttunut ja ettei paluuta entiseen enää ole. Katsoja onkin heti valmis lataamaan revolverinsa, pistämään rakkaimman hattunsa päähänsä ja ratsastamaan Rickin kanssa etsimään tämän perhettä.
     Matkansa varrella Rick tapaa monia erilaisia ihmisiä, jotka yrittävät selvitä tilanteesta eri tavoin. Vaimonsa menettänyt ja poikaansa (Adrian Kali Turner) suojeleva Morgan (Lennie James) kertoo Rickille maailman nykyisen laidan ja antaa neuvoja "kävelijöiden" listimiseen. Entinen pizzakuski Glenn (Steven Yeun) on taitava liikkumaan hiljaa zombeja vilisevässä kaupungissa. Tympivä Merle (Michael Rooker) on paikoitellen jopa pelottavampi kuin zombit, kun taas hänen veljensä Daryl (Norman Reedus) on taitava varsijousen kanssa. Iäkäs Dale (Darabontin luottonäyttelijä Jeffrey DeMunn) pitää leirintäaluetta, missä majailevat mm. siskokset Andrea (Laurie Holden) ja Amy (Emma Bell), lempeä T-Dog (IronE Singleton) ja Carol (Melissa McBride). Näyttelijät ovat pääasiassa mainioita rooleissaan. Rooker on täydellinen inhottavana Merlenä, kun taas DeMunn on niin mukava, että hänen kanssa voisi helposti jutella leirinuotiolla kaikenlaista. Kenties suosikikseni kaudella nousee kuitenkin nuori ja hieman vitsaileva Glenn, joka sanoo usein sen, mitä katsoja ajattelee.




Rickin kautta katsoja viedään taidokkaasti zombien maailmaan. Se, että hahmo herää koomasta sairaalassa ja maailma on jo muuttunut radikaalisti on hyvä päätös tekijöiden vinkkelistä, sillä sarja voi mennä suoraan asiaan, eikä ensimmäistä tuotantokautta tarvitse kuluttaa siihen, kun zombimaailmanloppu lähtee hitaasti leviämään. Kausi ei myöskään sen kummemmin käytä aikaa selittämään, mistä tämä kaikki johtuu ja parempi niin. Alusta alkaen The Walking Deadin ensimmäinen tuotantokausi rakentaa hyvin jännitettä. Vaikka katsoja tietää ensiminuuteista lähtien, mitä on tapahtunut, sitä silti jännittää Rickin kanssa, minne kaikki ovat kadonneet ja mitä karmivuuksia matkan varrella tuleekaan vastaan? Kohtaamiset "kävelijöiden" kanssa ovat erinomaisen tiivistunnelmaisia - etenkin suurkaupungissa, mikä on tietysti aivan täynnä eläviä kuolleita. Zombigoreilua kaipaavat todella saavat, mitä tilaavat ja kun nämä oliot pääsevät käsiksi uhreihinsa, ei sarja leikkaa pois tai muuten kaunistele lopputulemaa. Zombien ryhtyessä aterioimaan, näyn pitääkin olla kuvottava.

Mahtavat zombikohtaukset ovat tietysti pelkkää plussaa zombisarjassa, mutta ne eivät vielä riitä, jotta tuotantokausi olisi kokonaisuutena mahtava. Kaudelta löytyykin vahva tarina ja todella hyvä päähenkilö, jonka tarinaa oikeasti haluaa seurata. Rickillä on selvä tavoite, mutta matkan varrella on tietty paljon töyssyjä, mitkä monimutkistavat pakettia. Vain kuuden jakson mitassa, joista viisi jaksoa ovat vajaan kolmen vartin mittaisia, on kausi kokonaisuudessaan erittäin tiivis paketti. Katsoinkin koko ensimmäisen tuotantokauden helposti saman päivän aikana. Sarja nappaa jännityksellään heti mukaansa, joten ei ole ihme, että se onnistui koukuttamaan heti miljoonia ihmisiä ja rakentamaan vahvaa fanikuntaa. Kauden hienoutta lisäävät tietyt hyvin simppelit hetket, joilla kaikesta tehdään paljon rikkaampaa, kuten se, kun hahmot pääsevät ties kuinka pitkän ajan jälkeen suihkuun. Kun se on itselle arkipäivää, ei sitä välttämättä edes tajua, kuinka hieno hetki peseytyminen voikaan olla.




Tuotantokauden ohjaajat (Darabont ohjasi itse koko sarjan vangitsevan avausjakson) tekevät hyvää työtä esitellessään zombien valtaavaa maailmaa, mutta pitäen kauden vielä tavallaan pintaraapaisuna, jotta katsojan on pakko nähdä jatkoa. Tunnelmaa kehitellään taidokkaasti, eikä kausi onneksi luota äkkisäikäytyksiin kauhuosastollaan. Kaikkein pelottavin tunne on aina, kun hahmot joutuvat zombien ympäröimäksi tai ajetuiksi nurkkaan, jolloin pelastumiseen tarvitaan kaikki neuvokkuus ja vimma. Yhtä kehnoa räjähdystä lukuunottamatta tuotantokausi on myös visuaalisesti hieno. Kausi on taidokkaasti kuvattu. Maailmanlopun kadut täynnä roskia ja autoja ikkunat hajalla ovat vaikuttavasti toteutetut. Lavasteet ovat kaikin puolin upeat ja zombimaskeeraukset huikeat kaikessa ällöttävyydessään. Äänimaailmakin on hyvin rakennettu zombien mörinästä kutkuttavaan hiljaisuuteen, sekä Bear McCrearyn säveltämiin ahdistaviin musiikkeihin. Sarjan intro on täydellisen piinaava nopeatempoisesti tykitetyn ahdistavan kuvastonsa ja McCrearyn intensiivisen musiikin kera. Introssa pidän etenkin siitä, että kun sarjan nimi ilmestyy ruutuun, sana "Walking" ilmestyy pienellä viiveellä, korostaen kuolleiden uudelleenheräämisen kauheutta.

Yhteenveto: The Walking Deadin ensimmäinen tuotantokausi on mahtava aloitus nyt jo aikamoisiin sfääreihin paisuneelle zombisaagalle. Sarja nappaa välittömästi mukaansa ja on iskevää aloittaa homma heti siitä, kun maailmanloppu on jo koittanut. Syytä ei selitellä, vaan niin Rick Grimes kuin katsojakin heitetään suoraan elävien kuolleiden keskelle, yrittämään epätoivoisesti selviytyä. Andrew Lincoln on nappivalinta päärooliin Rickiksi ja hahmon kanssa etsintäretkelle lähtee mielellään. Matkan varrella tavataan toinen toistaan mielenkiintoisempia tyyppejä, joita esittää toinen toistaan paremmat näyttelijät. Yksi sarjan vahvuuksista onkin oikeasti kiinnostavat ja pidettävät hahmot, joiden koettelemuksista välittää ja joiden puolesta jännittää. Jo sen vuoksi kauhukohtaukset toimivat hyvin ja katsojan on pakko saada tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Jännitettä rakennetaan muutenkin oivallisesti, zombien tarjotessa useita tiivistunnelmaisia kohtauksia. Zombien ruokailuhetkissä tekijät eivät yritä mielistellä nuorempien katsojien suuntaan, vaan sisälmykset pursuavat ulos ja veri roiskuu oikein antaumuksella. Vain kuuden jakson mitassa kausi on myös todella tiivis paketti ja sen katsookin helposti kerralla läpi. The Walking Deadin avauskausi osoittautui yhtä mahtavaksi, ellei jopa paremmaksi kuin muistin ja se toimii erinomaisesti yhä kymmenen vuotta myöhemminkin.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 30.4.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.walkingdead.fandom.com
The Walking Dead, Yhdysvallat, 2010-, American Movie Classics, AMC Studios, Circle of Confusion, Valhalla Entertainment, Darkwoods Productions, Idiot Box Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti