THE WALKING DEAD - KAUSI 2
Luoja: Frank Darabont
Pääosissa: Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies, Steven Yeun, Laurie Holden, Jeffrey DeMunn, Norman Reedus, Chandler Riggs, Melissa McBride, IronE Singleton, Lauren Cohan, Scott Wilson, Emily Kinney, Jane McNeill, James Allen McCune, Michael Zegen, Madison Lintz ja Pruitt Taylor Vince
Genre: kauhu, toiminta, draama
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: noin 41 minuuttia - Yhteiskesto: noin 9 tuntia 14 minuuttia
Ikäraja: 16
Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin kauhusarjakuva The Walking Deadiin (2003-) perustuva Frank Darabontin luoma samanniminen televisiosarja nousi nopeasti suureen suosioon ensimmäisen tuotantokautensa myötä. AMC tilasikin Darabontilta toisen kauden, mihin hän sai yli tuplasti enemmän jaksoja kuin ensimmäisellä kaudella. Toisen kauden teko lähti kuitenkin liikkeelle vaikeasti, sillä monet ensimmäisen kauden käsikirjoittajat saivat kyytiä ja uusia otettiin tilalle, mikä aiheutti riitoja tuotannossa. Kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2011, mutta heinäkuussa alkoi uusia ongelmia, kun Darabont poistui sarjaa johtavan showrunnerin paikalta. Aluksi tämän sanottiin olevan hänen oma päätöksensä, mutta vähitellen alkoi paljastua, että AMC olikin erottanut hänet erimielisyyksien vuoksi. Tuotanto onnistuttiin silti pitämään yllä ja The Walking Deadin toisen kauden jaksot alkoivat pyörimään televisioissa lokakuussa 2011. Katsojaluvut vain nousivat ja kausi sai paljon kehuja. Kausi myös voitti parhaan maskeerauksen Emmy-palkinnon, sekä parhaan televisiosarjan Saturn-palkinnon. Itse aloitin The Walking Deadin katsomisen pari vuotta sen jälkeen, kun se oli alkanut, mutta pääsin vain neljännen tuotantokauden loppuun asti. Kun huomasin sarjan täyttävän nyt kymmenen vuotta, päätin sen kunniaksi aloittaa koko sarjan alusta. Katsoinkin The Walking Deadin toisen kauden noin kuukausi ensimmäisen kauden jälkeen.
Rick Grimes, hänen vaimonsa ja lapsensa, sekä muut matkaavat kohti Fort Benningtonia, kun yksi heistä katoaa zombihyökkäyksen vuoksi ja he päätyvätkin Greenen maatilalle.
Andrew Lincoln osoittaa vielä paremmin ytimekkyyttä ja karismaa Rick Grimesin roolissa kuin ensimmäisellä kaudella. Ensimmäinen kausi käytettiin siihen, että Rick yritti totutella uuteen tilanteeseen maailmalla ja perheensä etsimiseen, mutta nyt kun hän on tottunut zombeihin ja löytänyt vaimonsa Lorin (Sarah Wayne Callies) ja poikansa Carlin (Chandler Riggs), hän voi paremmin ottaa paikkansa selviytyneen ryhmän johtajana. Rickille on kirjoitettu erittäin mielenkiintoinen kehityskaari tällä kaudella. Ex-poliisin moraalit pistetään kaiken aikaa koetukselle ja onkin kiinnostavaa seurata, mitä siitä seuraa ja millaiseksi Rick alkaa muuttumaan. Wayne Callies on ihan hyvä Lori-vaimona, joka ei paljoa pääse tekemään. Myös Riggs hoitaa osuutensa kelvollisesti, mutta Carl muuttuu yhä vain ärsyttävämmäksi, mitä pidemmälle kausi etenee.
Muutkin tutut ensimmäiseltä kaudelta selvinneet tekevät paluun. Jon Bernthal on erittäin hyvä auktoriteettiongelmaisena Shanena, jonka välit Rickiin vain huononevat jakso jaksolta. Jeffrey DeMunn on suorastaan erinomainen vanhana Dalena, joka toimii usein järjen äänenä. Steven Yeun on yhtä sympaattinen kenties suosikkihahmonani Glenninä. Laurie Holden tulkitsee taitavasti Andrean kokemaa surua ja ahdistusta, mikä purkautuu monin tavoin. Norman Reedus on todella päheä varsijousella ampuvana Darylina. Melissa McBride tuo hienosti herkkyyttä Carolina, joka on päässyt eroon kamalasta miehestään ja yrittää nyt tarjota parempaa elämää tyttärelleen Sophialle (Madison Lintz). IronE Singletonin esittämä T-Dog unohdetaan jatkuvasti, mutta pääsee hän pari kertaa tositoimiin.
Uusina hahmoina kaudella esitellään Greenen maatilalla asuvat iäkäs Hershel (Scott Wilson), tämän tyttäret Maggie (Lauren Cohan) ja Beth (Emily Kinney), Bethin poikaystävä Jimmy (James Allen McCune), sekä pariskunta Patricia (Jane McNeill) ja Otis (Pruitt Taylor Vince). Wilsonista löytyy tiettyä arvokkuutta maatilan omistajana ja Cohen ja Kinney ovat mainiot valinnat tämän tyttäriksi. Muut uudet hahmot jäävät kuitenkin aika etäisiksi ja unohdettaviksi.
The Walking Deadin toinen tuotantokausi jatkaa sarjan mahtavaa putkea ja omilla tavoillaan jopa nousee ensimmäisen kauden yläpuolelle. Nyt kun tämä zombien valtaama maailma on esitelty ja siinä liikkuvat hahmot tuttuja, kausi pystyy keskittymään kaiken syventämiseen. Lisäksi tällä kaudella tosiaan on yli tuplasti jaksoja ensimmäiseen kauteen verrattuna, joten tekijöillä on myös enemmän aikaa panostaa kaikkeen uudella tavalla. Muutamissa jaksoissa on venyttämisen makua, mutta pääasiassa minulla ei ollut lainkaan ongelmia lisättyjen jaksojen kanssa, sillä meininki pysyy edelleen niin hyvänä. Vaikka pidin tiiviistä ensimmäisestä kaudesta todella paljon, pidän myös siitä, että toisella kaudella on enemmän rauhaa. Jos minulla oli jotain moitittavaa ensimmäisestä kaudesta, niin maailmanlopun keskellä Rick löysi perheensä hieman liian nopeasti. Hahmoja käsitellään moniulotteisemmin ja ihmisdraama on yllättävänkin onnistunutta pitkin kautta. Kiehtovia konflikteja luodaan lisää ja mukana on todella iskeviä pohdiskeluja moraalista kaiken tämän keskellä. Läpi kauden mietitään, mikä on oikein ja mikä väärin, kun lakia ei enää ole ja maailma on elävien kuolleiden vallassa?
Ihmisdraama ja moraaliset pohdiskelut eivät kuitenkaan tarkoita, että mukana ei olisi niitä ihmisiä napostelevia zombeja. Kaudelta löytyy monia erittäin tiivistunnelmaisia kohtauksia. Heti ensimmäisessä jaksossa moottoritiellä nähdään zombikohtaus, mikä saa niin hahmojen kuin katsojan sydämen hakkaamaan. Zombien hyökkäykset esitetään kaikessa raa'assa loistossaan ja herkemmille katsojille monet kohtaukset voivat tuottaa pahaa oloa. Samalla zombeista löytyy myös jotain oudon koomista. Tällä kaudella nähdään omasta mielestäni yksi hauskimmista zombeista ikinä; zombi, joka lilluu kaivon pohjalla. Siinä vasta on kierolla tavalla hulvaton kohtaus. Jännitystä rakennellaan pitkin kautta ja loppuhuipennuksessa nupit väännetään kaakkoon.
Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa oivallisesti ja pitävät katsojaa tiukasti mukanaan niin zombien näyttäytyessä kuin hahmojen keskustellessa arvoistaan ja aatteistaan. Onkin hienoa, että käsikirjoittajat ovat malttaneet tuoda tätä syvyyttä ja tekevät sen vielä keskittyneesti. Tämä syvyys saa kauden pysymään korkealla. Teknisestikin The Walking Deadin toinen kausi on mainio. Kuvaus on tasaisesti oivallista, mutta paikoitellen mukaan mahtuu oikeasti todella näyttäviä otoksia - enkä tarkoita vain laajoja kuvia zombilaumasta, vaan esimerkiksi, kun ase liu'utetaan lattiaa pitkin toiselle hahmolle ja kamera syöksyy aseen perässä tyylikkäästi. Maatilan lavasteet ovat mainiot, mutta upeinta työtä on tehty tuhoutuneilla autoilla täytetyn moottoritien kanssa. Zombien maskeeraukset ovat mahtavan ällöttävät, eikä tekoverta säästellä. Pari selvää digiefektiä pistää pahasti silmään, mutta muuten kausi näyttää hyvältä. Äänimaailma on myös oivallinen (vaikka paikoitellen zombit päästävät niin paljon korinaa ja muuta älämölöä, että on vaikea uskoa, etteivät hahmot huomaa niiden lähestymistä) ja Bear McCrearyn säveltämät musiikit tuovat lisätunnelmaa. Intro on sama kuin ensimmäisellä kaudella ja vaikka se on yhä tehokas, olisi ollut parempi, jos kaupunkikuvasto olisi vaihdettu farmimaisemiksi.
Yhteenveto: The Walking Deadin toinen tuotantokausi jatkaa mahtavalla linjalla ja onnistuu osittain jopa nousemaan vahvan aloituskaudenkin yläpuolelle. Nyt kun zombien täyttämä maailma ja hahmot on esitelty, toinen kausi voi syventää kaikkea entisestään. Tekijöiden apuna on yli tuplamäärä jaksoja, mikä tarjoaa rauhaa keskittymiseen, eikä juonta tarvitse kiirehtiä eteenpäin. Sekaan mahtuu paljon erittäin tiivistunnelmaisia zombikohtauksia, joissa ei verta ja suolenpätkiä säästellä. Vaikka zombikohtaukset ovatkin onnistuneita, itselleni mielenkiintoisinta tällä kaudella ovat ihmisten väliset konfliktit ja moraalin horjuminen. Hahmojen totuttelua uudenlaiseen maailmaan esitellään kiehtovasti ja jännitettä selviytyjien ryhmän välillä rakennetaan taidokkaasti. Näyttelijät ovat edelleen mainioita - etenkin toistamiseen karismaa huokuva Andrew Lincoln. Teknisestikin tuotantokausi on taidokkaasti tehty. Tuotannon sotkuista huolimatta lopputuloksena on toinen loistava kausi The Walking Deadia. Jos siis pidit ensimmäisestä kaudesta, on turha lopettaa katselua siihen.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.6.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.walkingdead.fandom.com
The Walking Dead, Yhdysvallat, 2010-, American Movie Classics, AMC Studios, Circle of Confusion, Valhalla Entertainment, Darkwoods Productions, Idiot Box Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti