torstai 31. tammikuuta 2019

Arvostelu: Räyhä-Ralf valloittaa internetin (Ralph Breaks the Internet - 2018)

RÄYHÄ-RALF VALLOITTAA INTERNETIN

RALPH BREAKS THE INTERNET



Ohjaus: Phil Johnston ja Rich Moore
Pääosissa: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot, Taraji P. Henson, Bill Hader, Alan Tudyk, Jack McBrayer, Jane Lynch, Alfred Molina, Flula Borg, Ed O'Neill, Ali Wong, Timothy Simons, GloZell Green, Hamish Blake, Idina Menzel, Kristen Bell, Irene Bedard, Jodi Benson, Auli'i Cravalho, Linda Larkin, Mandy Moore, Paige O'Hara, Anika Noni Rose, Ming-Na Wen, Pamela Ribon, Jennifer Hale, Kate Higgins, Brad Garrett, Vin Diesel, Tim Allen ja Anthony Daniels
Genre: animaatio, seikkailu, komedia
Kesto: 1 tunti 52 minuuttia
Ikäraja: 7

Ralph Breaks the Internet, eli suomalaisittain Räyhä-Ralf valloittaa internetin on Walt Disneyn animaatioelokuvien klassikkosarjan 56. osa. Disneyn pelimaailmoihin sijoittuva koko perheen seikkailu Räyhä-Ralf (Wreck-It Ralph - 2012) oli iso menestys, joten jatkoa oli tietty luvassa. Jo ensimmäisen osan ilmestyessä tekijät paljastivat, että heillä on idea jatko-osaa varten ja työstäminen lähti heti liikkeelle. Käsikirjoitusvaihe kesti kuitenkin kauan, sillä idea lähti jatkuvasti uuteen suuntaan, mutta tekijät eivät olleet tyytyväisiä lopputuloksesta. Lopulta oikea tarina löytyi ja animointi alkoi. Räyhä-Ralf valloittaa internetin sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa marraskuussa 2018, mutta tavalliseen Disneyn tapaan, saamme tämänkin animaation muutaman kuukauden myöhässä Suomeen. Itse hämmästyin suuresti, kun kuulin, että Räyhä-Ralf saa jatkoa. Disney-klassikoille harvemmin enää tehdään jatko-osia, joten kummastelin, että miksi juuri Räyhä-Ralfin tarinaa täytyi jatkaa? Mielenkiintoni laski entisestään, kun näin jatko-osan trailerin, mikä näytti enemmänkin Emoji-elokuvan (The Emoji Movie - 2017) kaltaiselta tuotesijoittelulta kuin elokuvalta. Kiinnostus taas nousi, kun leffa alkoi saamaan yllättävänkin positiivisia arvosteluja ja menin hieman ristiriitaisin mielin katsomaan Räyhä-Ralf valloittaa internetin -elokuvan Finnkinon järjestämään ennakkonäytökseen.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellistä osaa Räyhä-Ralf!

Teknisen vian vuoksi Sokerihuuma-peli otetaan pois käytöstä ja Nelli Karamelli -parka jää kodittomaksi. Räyhä-Ralf keksii kuitenkin tavan ratkaista ongelma: kaksikon täytyy matkata internetiin, löytääkseen tarvittavat varaosat korjatakseen pelin.

Edellisessä elokuvassa John C. Reillyn ääninäyttelemä Räyhä-Ralf vaikutti hieman itsekkäältä, mutta se johtui siitä, kun hän halusi todistaa kykynsä muille millä keinolla hyvänsä. Tässäkin leffassa Räyhä-Ralfista on tehty aika itsekäs, mikä on hieman harmillista, sillä se piirre tekee hänestä paikoitellen ärsyttävän. Ralf on erittäin omistushaluinen ystävästään Nellistä, eikä halua tämän elävän omaa elämäänsä, vaan Ralfin mielestä heidän pitäisi elää pelimaailmassa samoin rutiinein joka päivä. Tähänkin löydetään ihan toimiva syy epävarmuuden kautta, mutta silti katsojana huomaa paikoitellen ajattelevansa, että Räyhä-Ralf voisi häipyä, jotta voisi keskittyä Nellin seikkailuihin.
     Nelli Karamelli (Sarah Silverman) tuntuu nimittäin olevan tarinan oikea päähenkilö. Hänen pelinsä jää tuhoutumisen uhan alle ja hänen pelinsä täytyy pelastaa tai muuten hänellä ei ole enää mitään paikkaa asua. Nelli on sama pieni ja innokas kilpa-ajotyttö edellisestä elokuvasta, mutta tässä filmissä hahmoon syvennytään entistäkin paremmin. Hahmolle on luotu erinomainen kaari läpi leffan, joka muuttuu paikoitellen jopa koskettavaksi.




Muutkin tutut hahmot edellisestä osasta tekevät paluun. Fixari-Felix Jr. (Jack McBrayer) ja kersantti Calhoun (Jane Lynch) ovat naimisissa ja heille on luotu oma sivujuonensa... mikä jää kuitenkin harmillisen pieneksi. Hapankarkki-Bill (Rich Moore), pelihallin omistaja herra Litwak (Ed O'Neill), ärsyttävä kilpa-ajaja Toffiina (Mindy Kaling), sekä eri peleistä tutut klassiset hahmot, kuten Sonic the Hedgehog, Q*bert ja Pac-Man nähdään elokuvassa, mutta heidänkin ruutuaikansa jää todella vähäiseksi.
     Elokuva keskittyykin paljon enemmän esittelemään uusia hahmoja internetin villistä maailmasta. Matkallaan Räyhä-Ralf ja Nelli tapaavat mm. ennakoivia vastauksia ärsyttävästi tarjoavan Hakusen (äänenä edellisessä leffassa Karkkikunkkua esittänyt Alan Tudyk), epäilyttäviä linkkejä tyrkyttävän J. P. Spämmin (Bill Hader), videosivusto BuzzzTuben pääalgoritmi Yesssin (Taraji P. Henson) ja tämän assistentti Ehkän (Flula Borg), viruksia myyvän Tupla-Danin (Alfred Molina), sekä Teuraantie-kaahailupelin kova mimmi Shankin (Gal "Wonder Woman" Gadot) ja tämän kätyrit (Ali Wong, Timothy Simons, GloZell Green ja Hamish Blake). Uudet hahmot ovat erittäin mainioita lisäyksiä sarjaan ja etenkin Hakunen ja Spämmi ovat hauskan ärsyttävät tapaukset aikuiskatsojille, jotka tietävät liiankin hyvin, mihin hahmot perustuvat. Shank taas on todella siisti tapaus kapinahenkisen luonteensa ja näyttävän autonsa kanssa.
     Disney-elokuvissa on ollut jo vuosia tapana sisältää erilaisia viittauksia yhtiön muihin elokuviin, sarjakuviin, peleihin jne. Näitä viittauksia kutsutaan "easter eggeiksi" ja ne voivat usein olla vaikeasti bongattavia, sillä ne on yritetty piilottaa hyvin. Tämän leffan viittauksia on aika vaikea kutsua "easter eggeiksi", sillä yhdessä pitkässä kohtauksessa nähdään jättimäinen määrä hahmoja Disneyn vanhoista animaatioista, kuten myös Disneyn omistuksessa olevien yhtiöiden elokuvista. Trailerit ovatkin jo näyttäneet, että leffassa esiintyy kaikki ikoniset Disney-prinsessat ja mikä parasta, suurinta osaa heistä ääninäyttelee alkuperäiset näyttelijät! Lumikkina kuullaan leffan käsikirjoittaja Pamela Ribon, sillä hahmon alkuperäinen esittäjä Adriana Caselotti menehtyi jo vuonna 1997. Tuhkimon ja Prinsessa Ruususenkaan alkuperäiset ääninäyttelijät eivät tee paluuta, mutta heitä esittävät Jennifer Hale ja Kate Higgins ovat esittäneet hahmoja vuosien varrella jo aiemmin. Muuten leffassa kuullaan Jodi Benson Pienen merenneidon (The Little Mermaid - 1989) Arielina, Paige O'Hara Kaunotar ja hirviön (Beauty and the Beast - 1991) Bellenä, Linda Larkin Aladdinin (1992) prinsessa Jasminena, Irene Bedard Pocahontasina, Ming-Na Wen Mulanina, Anika Noni Rose Prinsessa ja sammakon (Princess and the Frog - 2009) Tianana, Mandy Moore Kaksin karkuteillä -leffan (Tangled - 2010) Tähkäpäänä, Idina Menzel ja Kristen Bell Frozen - huurteisen seikkailun (Frozen - 2013) Elsana ja Annana, sekä uusimpana Auli'i Cravalho Vaianana.




Kuten jo alussa sanoin, Räyhä-Ralf valloittaa internetin -leffan traileri sai elokuvan näyttämään enemmän mainokselta kuin kunnon leffalta. Seikkaileminen tunnetuissa sovelluksissa, kuten eBayssa, Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja YouTubessa toi vahvasti mieleen Emoji-elokuvan, eikä todellakaan voi olla hyvä juttu, jos elokuva tuo mieleen sen hirvityksen. Tähän vielä päälle, että leffa vaikutti myös vahvasti mainostavan Disneyn muita elokuvia, epäilin leffan saamia kehuja. Olenkin todella huojentunut, ettei Räyhä-Ralf valloittaa internetin ole sellainen kuin pelkäsin. Vaikka eBay on isossa osassa tarinaa, eivät sovellukset ole tarinan kannalta tärkeitä, vaan yksinkertaisesti asioita, mihin internetissä oikeastikin törmää. Pidin todella paljon siitä, että elokuva ottaa oikeasti kantaa internet-kulttuuriin. Kuinka ihmiset puhuvat kommenttipalstoilla ilman mitään suodatinta, kuinka yritykset käyttävät hävyttömästi click bait -otsikoita kalastellakseen näyttökertoja, kuinka jokin täysin outo asia nostetaan suosioon ja kuinka se jokin katoaa suosiosta lähes välittömästi uuden asian noustessa tilalle. Elokuva sisältääkin tärkeitä opetuksia internetistä niin lapsille kuin aikuisillekin ja toivon todella, että monet vanhemmat pohtivat internet-käyttäytymistään elokuvan nähtyään.

Disneyn omien hahmojen ja yhtiöiden lisääminen taas tuntuu hieman mainostamiselta, sillä sitä ei oikeastaan tarvitsisi mukaan ja tarina toimisi ilmankin näitä hahmoja. Onneksi tähän mainostamiseen on saatu iso määrä itseironiaa mukaan ja Disney tuntuukin heittävän vitsiä itsestään, mikä on aivan mahtavaa. Elokuva vitsailee prinsessaleffojen kaavamaisuudesta ja jättiyhtiön asemasta tämän päivän elokuvakulttuurissa. Filmi heittää huumoria myös hieman fanienkin kustannuksella, mikä on aikamoinen temppu. Muutenkin Räyhä-Ralf valloittaa internetin on todella hauska leffa. Huumoria riittää tälläkin kertaa kaikenikäisille ja vitsejä syntyy niin fyysisestä kohelluksesta kuin nokkelasta sanailusta. Seikkailuhenkeä ei todellakaan puutu ja mukana on muutama koukuttavan vauhdikas ja hieman jännittävä kohtaus. Elokuvassa on myös tärkeitä teemoja ystävyydestä. Tämä onnistuu tekemään leffasta paikoitellen aidosti liikuttavan, joten herkimpien kannattaa varautua kyyneliin. Joitakin juoniaukkoja filmiin harmillisesti mahtuu - isoimpana se, että eräs paha voima on tuntunut unohtuneen tekijöiltä käsikirjoitusvaiheessa leffan lopussa. Näistä huolimatta Räyhä-Ralf valloittaa internetin on oikein mainio ja erittäin viihdyttävä jatko-osa.




Ja tietysti kun kyseessä on Disney-leffa, on Räyhä-Ralf valloittaa internetin visuaalisesti mielettömän näyttävä teos. Animaatiojälki on huippuluokkaa ja laajat kuvat internetmaailmasta ovat täynnä kiehtovia yksityiskohtia. Animaattorit ovat tehneet myös hyvää työtä luodessaan klassisista Disney-hahmoista 3D-versiot. Edellisen osan tavoin tämäkin leffa leikittelee eri tyyleillä, kun hahmot seikkailevat eri paikoissa ja erinomaista vastapainoa kaikkeen muuhun elokuvassa nähtävään tuo rosoinen ja ankea Teuraantie-peli, josta on saatu samanaikaisesti todella realistinen ja hauskan yliampuva. Värejä käytetään upeasti läpi leffan ja kaikin puolin filmi on puhdasta silmäkarkkia. Äänimaailmakin on hyvin rakennettu. Phil Johnstonin ja Pamela Ribonin käsikirjoitus vaatisi vielä viilaamista, mutta jo tällaisenaan kaksikko on saanut aikaiseksi mielenkiintoisen tarinan, hyvin kirjoitetut hahmot ja syvällisiä teemoja. Johnston toimii myös toisena ohjaajana edellisen osan ohjanneen Rich Mooren kanssa, ja he ovat tehneet erittäin mainiota työtä luodessaan tunnelmaa ja pitäessään edellisen osan hengen yhä mukana.

Yhteenveto: Räyhä-Ralf valloittaa internetin on aika selvästä mainostuksesta huolimatta oikein hyvä jatko-osa, mikä viihdyttää alusta loppuun. Seikkailua, huumoria ja jännitystä riittää kaikenikäisille, minkä lisäksi filmi onnistuu olemaan myös hieman liikuttava. Elokuva syventyy hyvin Nellin hahmoon ja on oiva ratkaisu, että hän onkin tällä kertaa enemmän tarinan keskiössä kuin paikoitellen ärsyttävän itsekäs Räyhä-Ralf. Ralf ei onneksi ole kaiken aikaa rasittava, mutta hänestä löytyy usein sellaisia piirteitä, joita filmin aikana tietty yritetään korjailla. Leffalla on myös hyvää sanomaa internet-kulttuurista ja toivonkin monien aikuiskatsojien pohtivan omaa käyttäytymistä netissä elokuvan näkemisen jälkeen. Tarina ei välttämättä tarvitsisi kaikkia tuttuja hahmoja Disneyn muista elokuvista, mutta valehtelisin, jos sanoisin, etten innostunut nähdessäni näitä kaikenlaisia tyyppejä samassa leffassa. Animaatiojälki on tietty aivan huikeaa läpi elokuvan. Mukaan mahtuu muutamia asioita, joita käsikirjoituksessa olisi voinut miettiä pidemmälle tai uudestaan, mutta muuten Räyhä-Ralf valloittaa internetin on erittäin oivallinen leffa ja suosittelen sitä kaikille ensimmäisestä osasta pitäneille.

Lopputekstien aikana ja niiden jälkeen nähdään vielä lyhyet kohtaukset. Disney-fanien on aivan pakko jäädä katsomaan ne, sillä luvassa on jotain todella erityistä...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.1.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.disney.wikia.com
Ralph Breaks the Internet, 2018, Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios


4 kommenttia:

  1. Minäkin pääsin elokuvan vihdoin katsomaan eilen, ja viime yön pimeinä tunteina sängyssä pyöriessäni pohdin elokuvaa kovasti. Tulin siihen tulokseen, että olin ehkä hieman pettynyt elokuvaan. Minulla oli suuret odotukset sitä kohtaan, eikä se pystynyt ihan lunastamaan niitä. :(

    Hyviä huomioita olet arvostelussasi elokuvasta tehnyt! Ralf kävi välillä tosiaankin liian ärsyttäväksi hahmoksi, ja Nelliä olisi halunnut nähdä ruudulla enemmän. Samoin olisin halunnut nähdä enemmän Calhounia ja Felixiä - olisi ollut mielenkiintoista nähdä, mitä pelihallissa tapahtuu Ralfin ja Nellin pyöriessä netissä. Internet-kulttuuria elokuva käsitteli hienosti, ja sen lisäksi, että elokuva toivottavasti antaa joillekin aikuisille ajattelemisen aihetta omasta Internet-käyttäytymisestään, se antaa myös hyvät pohjat Internet-kulttuurista keskusteluun lasten kanssa. Mielestäni elokuvan liikuttavin kohtaus olikin se, jossa Ralf lukee keskustelupalstalta inhottavia kommentteja.... Ja sitten se ohitettiin oikeastaan olan kohautuksella. Asiaa olisi voitu käsitellä enemmänkin. Ja täytyy todeta, että niin siisti kuin Oh My Disney -osio olikin, oli se kyllä elokuvassa aika turha. Jos osio olisi tullut täysin puskista, olisi se ehkä aiheuttanut minussa enemmän innostusta.

    Käsikirjoitus ei minustakaan ollut ihan loppuun asti viilattu. Mainitsemasi pahan voiman unohtuminen lopussa jäi kyllä vaivaamaan kovasti! Minua jäi myös vähän arveluttamaan se, että miksi Ralf ja Nelli pystyivät käyttäytymään netissä normikäyttäjien tavoin, esim. ostamaan tavaraa, kun he olivat vain pelihahmoja. Häiritsevää oli myös se, miten Ralf pystyi olemaan omasta pelistään niin paljon pois kesken päivääkin (ihan elokuvan alussa seikkaillessaan Sokerihuumassa), eikä peli mennyt sekaisin niinkuin ykköselokuvassa. Minusta olisi ollut myös mielenkiintoista nähdä, mitä sokerihuumalaiset sanovat elokuvan lopussa Nellin valinnoille. Eniten mieltäni jäi kaivertamaan kuitenkin se, ettei ratti-episodia käsitelty kunnolla loppuun asti! Olisi ollut hienoa nähdä, mitä herra Litwak sanoo, kun uusi ratti saapuu hänen pelihalliinsa, ja miten sokerihuumalaiset iloitsevat siitä!

    Kyllä Räyhä-Ralf valloittaa Internetin -elokuvassa oli paljon hyvääkin, mutta nyt päällimmäisenä mielessä on vielä katkeruus. XD Hirveästi tekisi mieli kirjoittaa jo oma arvostelu elokuvasta, mutta taidan kuitenkin odottaa perinteisesti blu-rayn ilmestymiseen asti, niin pääsen paneutumaan elokuvaan uudestaan oikein kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenpas minä nyt laiska vastaamaan... anteeksi taas! Olen tällä hetkellä itse asiassa kipeänä, mutta samalla olen tosin pystynyt tehokkaasti kirjoittamaan jo 7 arvostelua - joista 2 ovat ne Disneyt, mistä puhuin ;)! Jännitys tiivistyy, mitkä ne oikein ovat...

      Meillä on varmaan käynyt niin, että molemmat olemme odottaneet eri asioita, minä huonompaa ja sinä parempaa, ja siksi minä pidin tästä varmaan enemmän kuin sinä. Tai näin veikkaisin... Omasta mielestäni oli taas hyvä ratkaisu, että edellisen osan sivuhahmot jätettiin todella sivuun ja leffaan keksittiin uusia hahmoja laajentamaan maailmaa.

      Kai tuo ilkeiden kommenttien ohittaminen olankohautuksella on viittaus siihen, että niin se pitäisikin tehdä oikeassa elämässä. Ihmiset suoltavat kamalaa tuubaa kommenttipalstoilla, eikä niistä kannattaisi oikeasti hirveästi välittää. Itse yritän yhä vain enemmän vältellä kommenttiosioita (tämä nyt ei ollut viittaus siihen, kuinka kehno olen vastamaan sinun kommentteihisi!), sillä niitä lukiessa tulee yleensä paha mieli. Ja Oh My Disneyn kanssa taisi käydä juuri niin, että meillä oli eri odotukset. Itse pelkäsin hävytöntä mainontaa, mutta se olikin nokkelaa itseironiaa. Turha joo, mutta silti elokuvan parempaa antia.

      Itse en jäänyt pohtimaan, miksi Ralf ja Nelli pystyivät käyttäytymään netissä kuin normikäyttäjät, mutta pelistä poistuminen alkoi häiritä päivä sen jälkeen, kun olin jo julkaissut arvion. Lopulta yritin selitellä tätä itselleni sillä, ettei kukaan vain pelannut Fixari-Felix Jr.a elokuvan tapahtumien aikaan :D Mutta joo, käsikirjoitusta olisi voinut parantaa...

      Ehkä tämän filmin kanssa käy juuri toisinpäin sinulla kuin ekan Räyhä-Ralfin kanssa ja se paranee uudelleenkatseluilla? Vain aika näyttää...

      Ja ihan pakko kysyä: mitä mieltä olit lopputekstien jälkeen tulleesta ylläristä??? :D

      Poista
    2. No nyt olin minäkin laiska vastaamaan, anteeksi. Toivottavasti sinä olet jo terve!

      Se on kyllä aina paha, kun pitää muodostaa itselleen jotain ennakkokäsityksiä elokuvasta. Voisipa vain mennä katsomaan kaikkia elokuvia aina neutraalisti, niin ei pettyisi omien odotustensa takia. Luulen, että aika iso osa minun odotuksista tuli juuri sen takia, kun elokuva julkaistiin etukäteen muualla maailmassa, ja somesta sai lueskella, miten mahtava elokuva oli muiden mielestä. Olisi se vaan reilua, että nämä animaatiotkin julkaistaisiin samaan aikaan, kuten olemme paljon puhuneet. Mutta toivotaan, että leffa paranee seuraavilla katselukerroilla!

      Lopputekstien jälkeen ollut "sneak peak" oli toisaalta aika hauska, mutta toisaalta vähän inhottava. Keskellä lopputekstejä nähty kohtaus taas oli vain ällöttävä - en pitänyt siitä trailerissakaan. :(

      Poista
    3. Voi voi, onkohan minusta tullut tosikko. :(

      Poista