TV-sarja: Arcane: League of Legends, kausi 1 (2021)

ARCANE: LEAGUE OF LEGENDS - KAUSI 1



Luojat: Christian Linke ja Alex Yee
Pääosissa: Hailee Steinfeld, Ella Purnell, Kevin Alejandro, Katie Leung, Jason Spisak, Harry Lloyd, Toks Olagundoye, Mick Wingert, Reed Shannon, Amirah Vann, JB Blanc, Mia Sinclair Jenness, Yuri Lowenthal, Roger Craig Smith, Ellen Thomas ja Brett Tucker 
Genre: animaatio, scifi, toiminta, draama
Jaksomäärä: 9
Jakson kesto: 40 minuuttia - 44 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 10 minuuttia
Ikäraja: 16 

Arcane: League of Legends perustuu Riot Gamesin League of Legends -videopeliin vuodelta 2009. Vuosien varrella Riot Games halusi laajentaa luomustaan pelin ulkopuolelle, muun muassa tehden musiikkivideoita ranskalaisen animaatioyhtiö Fortichen kanssa. Vuonna 2015 Christian Linke keksi idean animaatiosarjaan ja ehdotti sitä Riot Gamesille, joka innostui siitä suuresti. Riot Games päätti jatkaa yhteistyötään Fortichen kanssa ja animaatioprosessi käynnistyi. Lopulta Arcane: League of Legendsin ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixin suoratoistopalvelussa marraskuussa 2021 ja se nousi nopeasti valtavaan suosioon niin katsojien kuin kriitikoidenkin keskuudessa, jotka kehuivat sarjaa parhaaksi videopeliadaptaatioksi ikinä. Kausi voitti parhaan animaatio-ohjelman Emmy-palkinnon, sekä yhdeksän Annie-palkintoa (mm. paras animaatiosarja, ohjaus, käsikirjoitus, ääninäyttely ja animointi). Valtavasta kehuryöpystä huolimatta minulta meni Arcane ohi, pääasiassa sen takia, etten ollut koskaan pelannut League of Legendsiä. Kuitenkin nyt kun sarja on saamassa toisen (ja samalla viimeisen) tuotantokauden, päätin vihdoin ottaa itseäni niskasta kiinni ja selvittää, mistä kaikki intoilu on peräisin?

Kahtia jakautuneessa Piltoverin kaupungissa sisarukset Vi ja Powder saavat käsiinsä taianomaista teknologiaa, joka mullistaa niin tyttöjen kuin kaupungin muidenkin asukkaiden elämät lopullisesti.




Arcane: League of Legends sijoittuu Piltoveriin, joka on jakaunut kahtia. Niin sanotussa "Alhaisessa" asuvat vähävaraiset ja muutenkin heikommin pärjäävät - muun muassa sisarukset Vi (äänenä Hailee Steinfeld) ja Powder (lapsena Mia Sinclair Jenness ja aikuisena Ella Purnell). Yhdessä ystäviensä Mylon (Yuri Lowenthal) ja Claggorin (Roger Craig Smith) kanssa sisarukset tekevät töitä Vanderille (JB Blanc), entiselle kapinajohtajalle, joka yrittää nyt pitää rauhan Alhaisessa, mutta salaa tehtaillen erilaisia rikollisia keikkoja. Siinä, missä Vander pyrkii johtamaan rauhanomaisin aikein, hänen entinen taistelutoverinsa Silco (Jason Spisak) on katkeroitunut ja haluaa Alhaisen syrjäyttävän Ylistä johtavan Neuvoston ja johtaa koko Piltoveria rautaisella otteella. Tärkeitä hahmoja ovat myös Silcon kyborgikätyri Sevika (Amirah Vann), Ekko-poika (lapsena Miles Brown ja aikuisena Reed Shannon), jolla on omat suunnitelmansa Alhaisen varalle, sekä vaarallisia kokeiluja ihmisillä tekevä Singed (Brett Tucker).
     Ylisessä taas asustavat Jayce Talis (Kevin Alejandro), nuori tutkija, joka pyrkii yhdistämään taian ja teknologian joksikin, joka voisi tasapainottaa Piltoverin, häntä auttava Viktor (Harry Lloyd), Jaycen lapsuudenystävä ja sotilasjoukko Valvojiin liittyvä Caitlyn Kiramman (Katie Leung), Valvojiin myös kuuluvat Grayson (Shohreh Aghdashloo) ja Marcus (Remy Hii), sekä Neuvostoon kuuluvat professori Heimerdinger (Mick Wingert) ja Mel Medarda (Toks Olagundoye). Hahmokattaus on laaja, mutta hämmästyttävästi sarja onnistuu syventämään ihan jokaista näistä toinen toistaan mielenkiintoisemmista tyypeistä. Päähahmot Vi ja Powder ovat toki kiinnostavimmat, mutta sivuhahmotkin toimivat erinomaisesti ja katsoja pääsee nopeasti kärryille, miksi kukin toimii sarjan varrella kuten toimii. Jopa pahiksen virkaa hoitavan Silcon motiivit ovat täysin ymmärrettävät, tämän halutessa tehdä radikaaleja ratkaisuja, mieltäessään Ylisen asukkaat sortajiksi.




Miksi helvetissä en älynnyt katsoa Arcane: League of Legendsiä heti, kun sarjan ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin kolme vuotta sitten?! Kyseessä on liki täydellinen avaus äärimmäisen lupaavalle scifiä, toimintaa, draamaa, fantasiaa, steampunkia ja cyberpunkia yhdistelevälle animaatiosarjalle. Vaikken ole sekuntiakaan käyttänyt elämästäni League of Legends -pelin parissa, uskaltaisin silti sanoa, että Arcane-sarja on paras videopeliadaptaatio, minkä olen koskaan nähnyt. Kyseessä on eeppinen ja tunteikas, syvälle pureutuva ja kaikin puolin vaikuttavasti rakennettu elämys, jota ei voi kuin suositella isosti.

Heti kättelyssä sarjan maailma on esimerkillisen upeasti laadittu. Jo avausjaksossa katsojalle käy hyvin selväksi, kuinka tämä Piltover toimii ja millaiset roolit Ylisellä ja Alhaisella ovat. Ylinen on periaatteessa varsinainen utopia, jonka synkkä salaisuus kuitenkin on, miten paikka hyötyy huono-osaisista Alhaisessa, joka koostuu lähinnä likaisista, täyteen ahdetuista slummeista. Esimerkillistä on myös, kuinka näiden kahden alueen hahmot on kirjoitettu. Osa Ylisen väestä yrittää keksiä keinoa, jolla saataisiin tasattua Piltoverista hyvä kaupunki ihan jokaiselle, kun taas toiset Ylisestä pyrkivät pitämään valta-asemastaan kiinni hinnalla millä hyvänsä. Alhaisessa taas asuu niin niitä, jotka vain yrittävät selviytyä päivästä toiseen, kun taas niitä, jotka pyrkivät aktiivisesti muuttamaan tilannettaan paremmaksi. Toiset uskovat rauhanomaisiin sopimuksiin, kun taas toiset näkevät vain sotaisan polun edessään. Jotkut sarjan hahmokattauksesta ovat valmiita tutustumaan toisen näkökantoihin ja kenties jopa muuttamaan omaa ajatusmaailmaansa, kun taas toiset ovat niin syvällä vihassaan ja vallanhimossaan, ettei heidän päitään voi pyörtää. Konfliktit ovat siis mestarillisesti laaditut.




Sarjan tarina käynnistyy, kun Jaycen luoma, suurta voimaa sisällään pitävä sininen kristalli ajautuu Powderin käsiin, siskosten ollessa ryöstöretkellä. Tämä sysää liikkeelle hurjan tapahtumaketjun, joka muuttaa aivan kaiken, horjuuttaen Piltoveria juuriltaan. Kolme ensimmäistä jaksoa toimivat enemmänkin prologina, esittelynä hahmoilla ja maailmalle, johtaen äärimmäisen pysäyttävään ja liikuttavaan kohtaukseen. Kun kausi tekee nelosjaksossa aikahypyn vuosia eteenpäin, on moni asia jo muuttunut. Teoilla on seurauksensa, sen saa jokainen hahmoista tuta kauden varrella. Kun hahmoihin on näin kiintynyt, kauden yhdeksän jaksoa kuluvat kuin hujauksessa. Katsojan on pakko saada tietää, kuinka tarina seuraavaksi etenee ja säälimätön käsikirjoitus onkin yllätyksiä täynnä. Kenestäkään ei voi olla varma, että he selviytyvät hengissä finaaliin saakka ja jännite pidetään korkealla alusta loppuun.

Fantastisesti toteutetun henkilödraaman ja poliittisen juonittelun keskelle mahtuu myös kosolti toimintaa ja nämä taistelukohtaukset ovat toinen toistaan hurjempaa seurattavaa. Toiminta on räjähtävän vangitsevaa, eikä koskaan voi tosiaan tietää, miten taistelussa käy. Luvassa onkin useita todella riipaisevia hetkiä ja kaiken kaikkiaan Arcane: League of Legends onkin varsinaista tunteiden vuoristorataa. Kaikki tämä johtaa piinaavan tiivistunnelmaiseen finaalijaksoon, joka jättää katsojan odottamaan jännittyneenä jatkoa. Toisella tuotantokaudella onkin nyt järjettömät paineet. Voiko sarja viedä lähes mestarillisesti alustetun ja rakennellun kertomuksensa kunnialla päätökseensä, vai onko kolmen vuoden jälkeen luvassa turhauttava pettymys...




Enkä ole vielä sanallakaan maininnut sarjan uskomatonta animaatiojälkeä. Siis herranjestas Arcane: League of Legends on ällistyttävän komeaa katseltavaa! Ranskalaisen Fortiche-animaatioyhtiön työ on aivan mieletöntä, pistäen amerikkalaiset DreamWorksin ja Illumination Entertainmentin, ehkä jopa Disneyn nurkkaan häpeämään. Kaikki hahmojen ulkoasuista heidän sulaviin liikkeisiinsä ja huikeasti luotuun maailmaan on puhdasta silmäkarkkia. Animaatiojälki on äärimmäisen yksityiskohtaista ja useasti tekisi mieli pistää jakso pauselle ihan vain, jotta voisi ihastella tarkkaan työstettyjä kuvia kauemmin. Värien, valojen ja varjojen käyttö on täydellistä ja erään hahmon päänsisäinen myllerrys kuvataan erinomaisesti rikkoutuneilla lisäyksillä kuvan päälle. Kaiken lisäksi Alexander Templen ja Alex Seaverin musiikit säestävät menoa tunnelmallisesti ja tunnuskappaleena toimiva Imagine Dragonsin ja JID:in Enemy on oikein mainio ja päähän tarttuva rallatus.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 9.9.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Arcane: League of Legends, Ranska, Yhdysvallat, 2021-2024, Riot Games, Fortiche Production


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti