TV-sarja: Avatar, kausi 1: Vesi (Avatar: The Last Airbender - Book One: Water - 2005)

AVATAR - KAUSI 1: VESI

AVATAR: THE LAST AIRBENDER - BOOK ONE: WATER



Luojat: Michael Dante DiMartino ja Bryan Konietzko
Pääosissa: Zach Tyler Eisen, Mae Whitman, Jack DeSena, Dante Basco, Mako, Dee Bradley Baker, Jason Isaacs, Michael Dow, Kevin Michael Richardson, André Sogliuzzo, René Auberjonois, Daniel Samonas, Keone Young, Johanna Braddy, Jon Polito, Victor Brandt, ja Mark Hamill
Genre: animaatio, fantasia, seikkailu, toiminta, komedia
Jaksomäärä: 20
Jakson kesto: noin 23 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 45 minuuttia
Ikäraja: 7

Vesi. Maa. Tuli. Ilma.

Avatar: The Last Airbender tai ihan vain pelkkä Avatar on Michael Dante DiMartinon ja Bryan Konietzkon luoma animaatiosarja. Idea lähti Konietzkon piirroksesta, jonka hän näytti DiMartinolle ja yhdessä kaksikko ryhtyi kehittelemään sen ympärille tarinaa. Kaksikko esitteli ideansa Nickelodeon-kanavan tuottaja Eric Colemanille, joka innostui ja sarjan teko käynnistyi. Ääninäyttelijät nauhoittivat repliikkinsä, animointiprosessi alkoi ja lopulta Avatarin ensimmäinen tuotantokausi, Vesi alkoi pyöriä televisioissa helmikuussa 2005. Sarja nousi nopeasti suureen suosioon - sillä oli jopa Nickelodeonin historian korkeimmat katsojaluvut - ja sitä kehuivat niin kaikenikäiset katsojat kuin kriitikotkin. Lisäksi avauskausi oli ehdolla parhaan animaatiosarjan Annie-palkinnosta. Vuosien varrella sarjan arvostus on vain kasvanut ja nykyään sitä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaana animaatio-ohjelmana. Itse katsoin Avataria lapsena, kun se tuli televisiosta, mutten todellakaan kaikkia jaksoja. M. Night Shyamalanin näytellyn elokuvan, The Last Airbenderin (2010) olen sen sijaan kitunut läpi kaksikin kertaa. Olen pitkään pohtinut sarjan katselua alusta loppuun ja nyt kun Netflix on kokeilemassa onneaan uuden näytellyn adaptaation (Avatar: The Last Airbender - 2024-) kanssa, päätin vihdoin toteuttaa suunnitelmani. Katsoin SkyShowtimesta Avatarin ensimmäisen kauden läpi noin viikossa.

Kauan sitten neljä kansaa, vesi, maa, tuli ja ilma, elivät rauhassa keskenään, mutta kaikki muuttui, kun tulikansa hyökkäsi muiden kimppuun. Legenda kertoo, että vain Avatar, kaikkien elementtien taitaja, voisi päihittää tulikansan ja palauttaa rauhan, mutta juuri kun häntä tarvittiin eniten, hän katosi. Sata vuotta myöhemmin eteläisen vesiheimon sisarukset Katara ja Sokka löytävät jäätiköltä Aang-pojan, viimeisen tuulentaitajan, jonka he uskovat olevan uusi Avatar.




Sarjan keskiössä on nuori Aang-poika (ääninäyttelijänä Zach Tyler Eisen), joka löytyy keskeltä napajäätikköä valtavan lentävän biisoninsa Appan (Dee Bradley Baker) kanssa. Legenda kertoo, että uusi Avatar löytyi tuulentaitajien heimosta ja niinpä tulikansa päätti tuhota heimon rippeet Avataria metsästäessään. Aangin ollessa viimeinen tuulentaitaja, kaikki uskovat hänen olevan huhuttu Avatar. Aang on mahtava päähenkilö, täynnä seikkailun tarmoa, lapsenmielistä intoa, mutta myös vauvasta asti opetettua filosofisuutta. Hän on innoissaan monista asioista, mutta osaa myös vakavoitua tarpeen vaatiessa. Hän ei ole koskaan ärsyttävä, vaan heti kättelyssä pidettävä ja katsojana lähtee mielellään nuorukaisen seikkailuun mukaan.
     Mukaansa Aang saa etelän jäätiköillä asustavan vesiheimon sisarukset, pojan löytäneet Kataran (Mae Whitman) ja Sokkan (Jack DeSena). Vedentaitaja Katara-sisko on rauhallisempi persoona, kun taas ylpeäksi soturiksi pyrkivä Sokka-veli tuo hyvää huumoria mukaan, joskin hänkin osaa ottaa asiat vakavasti ja usein myös yrittää toimia (ainakin omasta mielestään) järjen äänenä. Sisarukset toimivat erinomaisina sivuhahmoina ja yhdessä kolmikko on ilahduttava. Jokainen tuo oman vahvan lisänsä porukkaan ja jokainen pääsee hyvin esille läpi tuotantokauden.




Pahisosastoa taas edustaa häijy tulikansa ja erityisesti mahtavan Tulen valtiaan Ozain (Mark Hamill) poika, prinssi Zuko (Dante Basco), hänen setänsä Iroh (Mako), sekä katala komentaja Zhao (Jason Isaacs). Myös pahiksista löytyy monia ulottuvuuksia, eivätkä hekään ole täysin mustavalkoisesti yhdenlaisia. Nuori Zuko on mielenkiintoinen pahis, hänen jahdatessa Avataria uskoen, että tämän päihittäminen saisi hänen isänsä vihdoin arvostamaan häntä. Iroh jää varsinkin harmaalle alueelle, että onko hän pahis lainkaan, kun taas julma Zhao toimii hyvänä uhkana.

Ei ole mikään ihme, että Avatar on viimeisten liki 20 vuoden aikana kerännyt aimo annoksen ylistystä vähän joka suunnalta. Pintapuoleisesti pelkältä lastenohjelmalta vaikuttava animaatiosarja onnistui voittamaan myös lastensa kanssa katsoneiden vanhempien kuin kriitikoidenkin sydämet. Ensinnäkin Avatarin maailma on äärimmäisen mielikuvituksellinen ja kiehtova. Neljää elementtiä hyödynnetään oivallisesti luomaan niin mytologiaa kuin erilaisia kulttuureja. Näillä kansoilla on ihka aidot historiansa ja maailma tuntuu eletyltä. Tarina elementtejä taitavien kansojen konfliktista on helposti verrattavissa meidän maailmamme sotiin ja siitä päästäänkin toiseen merkittävään syyhyn sarjan universaalille suosiolle: se on todella kypsä, ollakseen lastenohjelma. Tekijöitä ei ole pelottanut astella synkemmillekin vesille ja käsitellä vakavia ja kohdeyleisölle jopa vaativia aiheita, kuten sotaa, kansanmurhaa, totalitaarista diktatuuria ja syrjimistä sukupuolen perusteella. Kun lapsena näkee lähinnä viihdyttävän fantasiaseikkailun, aikuisena uudelleen katseltuna Avatarista löytyy paljon uusia puolia.




Erittäin synkkienkin aihealueidensa kanssa kyseessä on kuitenkin koko perheelle sopiva seikkailusarja. Tummia sävyjä ja jopa aikuisia jännittäviä kohtauksia on tasapainottamassa valtava määrä huumoria, joka syntyy niin fyysisestä kommelluksesta kuin teräväsanaisesta dialogista. Osa komediasta on tarkoitettu enemmän lapsille, kun taas jotkut vitseistä menevät perheen pienimmiltä täysin ohi. Toimintaa on myös runsaasti ja vaikkei se ole veristä, on se huomattavasti tylympää kuin mitä sarjalta luultavasti odottaisi. Vaikka Avatar onkin amerikkalainen sarja, aasialaisiin kulttuureihin ihastuneet tekijät ovat ottaneet toimintakohtauksiin inspiraatiota erilaisista itämaisista kamppailulajeista, yhdistettynä elementtien taitamiseen. Niistä syntyy useita tyylikkäitä taistoja, jotka jättävät jopa jotkut ison budjetin näytellyt Hollywood-rainatkin varjoonsa vaikuttavuudessaan.

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi Vesi pitää sisällään kaksikymmentä hieman päälle parikymmentäminuuttista jaksoa. Seikkailu lähtee nopeasti käyntiin jo parin jakson esittelyjen jälkeen ja nappaa tiukasti mukaansa. Tekijät ovat käyttäneet jaksomäärän taitavasti. Vaikka osa jaksoista tuntuukin hieman täytteeltä, jonka voisi hypätä yli, eikä katsojalta periaatteessa jäisi väliin ison tarinan kannalta tärkeitä juttuja, täytejaksotkin ovat todella hyviä ja tukevat isompaa kokonaisuutta ihailtavasti. Jaksoissa päästään tutkimaan tätä maailmaa ja sen kansoja, kohtaamaan erilaisia söpöjä ja hurjia hybridiotuksia, sekä syventämään hahmoja. Aang ja kumppanit kasvavat jo ykköskauden varrella, eikä monessa näytellyssä sarjassa nähdä näin hyvin kirjoitettuja kehityskaaria. Kaikki huipentuu jopa eeppisiin mittoihin paisuvassa kaksiosaisessa finaalijaksossa, joka saattaa jopa nostaa ihon kananlihalle ja kyyneleet silmiin. Mitäpä muuta oikeastaan voikaan odottaa, kun kauden päätösjaksosta (sekä monesta muustakin jaksosta) vastaa ohjaaja Dave Filoni?




Tekijöiden kiinnostus aasialaisia juttuja kohtaan näkyy toimintakohtausten ja hahmojen kulttuurien lisäksi myös Avatarin animaatiotyylissä, enkä ihmettele, jos sarjaa on luullut jo pidemmänkin aikaa animeksi. Animea mukaileva piirrosjälki on upeaa katseltavaa. Hahmot ovat hienot ja he liikkuvat sulavasti. Taustat ovat kauniit, värikkäät ja pullollaan yksityiskohtia. Äänimaailma on myös vakuuttavasti rakennettu tehosteita ja Jeremy Zuckermanin ja Benjamin Wynnin säveltämiä tunnelmoivia ja itämaisista melodioista vaikutteita ottaneita musiikkeja myöten.

Yhteenveto: Avatarin ensimmäinen tuotantokausi, Vesi on erinomainen ja valtavan lupaava avaus kenties kaikkien aikojen parhaalle animaatiosarjalle, joka toimii kaikenikäisille. Seikkailu nappaa ilahduttavasti mukaansa ja vain tiukentaa otettaan jaksojen edetessä. Seikkailun henkeä ja huumoria löytyy runsaasti, mutta kausi sisältää yllättävänkin paljon synkkiä juttuja ja vakavia teemoja esimerkiksi sodasta, joita ei yleensä lastenohjelmissa käsitellä. Jo muutaman jakson jälkeen käykin selväksi, että Avatar on täysin omalaatuinen, huomattavasti ohjelmatovereitaan kypsempi tapaus. Toimintaa on runsaasti ja se paisuu loppua kohti varsin eeppisiin mittasuhteisiin. Filosofista pohdiskelua löytyy myös ja sarjan sisällä sykkii suuri ja lämmin sydän. Kauden kaksikymmentä jaksoa ovat varsinaista tunteiden vuoristorataa ja turhemmilta täytejaksoilta vaikuttavatkin jaksot ovat erittäin laadukkaita. Hahmot ovat toinen toistaan kiinnostavampia ja vekkulimpia ja heitä syvennetään hienosti läpi kauden. Sarjan maailma on lumoava ja se herää upeasti henkiin komealla piirrosjäljellä. Itämaisten kulttuurien ja animen tuoma inspiraatio on nähtävissä läpi sarjan. Avatar ei ole kuluneiden lähes 20 vuoden aikana menettänyt tippaakaan tehostaan. Päinvastoin. Oma aikuistumiseni on saanut minua arvostamaan sarjaa entisestään, eikä mieleen tule toista piirrossarjaa, joka olisi näin moniulotteinen ja -sävyinen, sekä saisi näin voimakasta riemua, naurua, jännitystä, surua ja suurta vaikutusta aikaiseksi. Eli yip-yip Avataria katsomaan!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 16.7.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.etsy.com
Avatar: The Last Airbender, Yhdysvallat, 2005-2008, Nickelodeon Animation Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti