BREAKING BAD - KAUSI 4
Luoja: Vince Gilligan
Pääosissa: Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris, Giancarlo Esposito, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Steven Michael Quezada, Mark Margolis, Emily Rios, Ian Posada, Charles Baker ja Matt L. Jones
Genre: rikos, draama
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: noin 47 minuuttia - Yhteiskesto: noin 10 tuntia 10 minuuttia
Ikäraja: 16
Vince Gilliganin luoma televisiosarja Breaking Bad nousi heti suureen suosioon vaikuttavan ensimmäisen kautensa ansiosta. Toinen ja kolmas tuotantokausi vain kasvattivat suosiota, sekä keräsivät ylistystä kriitikoilta ja palkintoja eri gaaloista. Olikin selvää, että sarja jatkuisi vielä ja neljännen kauden kuvaukset alkoivatkin tammikuussa 2011. Kausi alkoi pyöriä televisioissa samaisen vuoden heinäkuussa. Katsojaluvut nousivat jälleen, kriitikot kehuivat tuotantokautta maasta taivaisiin ja kausi sai useita palkintoehdokkuuksia, kuten jopa 13 Primetime Emmy -ehdokkuutta (mm. paras draamasarja, miespääosa, naissivuosa, ohjaus ja kuvaus), joista se voitti parhaan miessivuosan palkinnon. Itse aloin katsomaan Breaking Badia vasta viime vuoden lopulla, vaikka sitä on kehuttu minulle jo monta vuotta. Nyt kun sarjan esiosasarja Better Call Saul (2015-) saa viidennen kautensa, päätin vihdoin ottaa itseäni niskasta kiinni ja aloin katsomaan Breaking Badia. Kolmas tuotantokausi jäi niin jännittävään paikkaan, että aloitin neljännen kauden välittömästi.
Jessen tapettua Galen, hän ja Walter pelkäävät nyt henkensä puolesta. He eivät kuitenkaan ole Gusin ja Los Pollos Hermanoksen ainoa ongelma, sillä meksikolaiskartelli on päättänyt kostaa Salamancojen kuoleman.
Ensimmäistä kertaa Breaking Badin historiassa Bryan Cranston ei voittanut parhaan miespääosan Emmy-palkintoa Walter Whiten roolista, kuten hän teki kolmena edellisvuotena. Hän oli kuitenkin tietty ehdolla ja yhä täysin ansaitusti. Cranston huokuu edelleen hurjaa vimmaa ja Walter on jälleen aika pelottavakin tapaus paikoitellen. Tällä kertaa on kuitenkin kiehtovaa nähdä, kuinka hänen suunnitelmansa ovat alkaneet epäonnistumaan ja nyt hän tosissaan pelkää oman ja perheensä hengen puolesta. Walterin vaimo Skyler (Emmy-ehdokkuuden parhaasta naissivuosasta saanut Anna Gunn) muuttuu täysin uudella tavalla kiehtovaksi, kun hän alkaa luisumaan mukaan Walterin bisneksiin. Gunn osoittaa hienoa taitoa roolissaan, mihin kasvaa lisää kerroksia. Harmi vain, että pariskunnan poika Walter Jr. (RJ Mitte) jää taas turhan vahvasti taustalle, vaikka hän pari vahvaa kohtausta saakin.
Aaron Paul voitti toisen Emmy-pystinsä Jesse Pinkmanin roolista, eikä sekään ole ihme. Jessen hahmoa viedään jälleen mielenkiintoisiin suuntiin ja hän etsii paikkaansa maailmassa uusin tavoin. Galen tappaminen ja Janen kuolema ovat aiheuttaneet arvet Jesseen ja on raskasta seurata, kuinka hän käsittelee asioita. Tässä Paul todella loistaa ja on vaikuttavaa nähdä, kun Jesse nousee välillä Walterin yläpuolelle, uuden auktoriteetin löytyessä nuoren miehen sisältä.
Skylerin liilaa todella paljon rakastava sisko Marie (Betsy Brandt) jäi edellisillä kausilla muiden hahmojen varjoon, mutta tässä hän onneksi nousee kunnolla esille. Etenkin yhdessä jaksossa hän pääsee oikeasti loistamaan ja Brandtista näkee innon päästä tekemään enemmän sarjan eteen. Dean Norris taas tarjoaa neljännen kerran vahvan roolityön Marien miehenä, DEA-agentti Hankina, jonka itsetunnolle sairaalaan joutuminen aiheutti vakavan kolauksen.
Vakuuttavaa työtä tekevät myös toki Giancarlo Esposito mukavana mutta kaiken aikaa vain uhkaavampana Gus Fringinä, Jonathan Banks yrmytappaja Mikena, sekä Bob Odenkirk lupsakkaana asianajaja Saul Goodmanina. Espositokin sai Emmy-ehdokkuuden parhaasta miessivuosasta, mutta vaikka hän onkin huikea, on ymmärrettävää, että pysti meni Paulille hänen sijasta.
Olen taas kerran täysin mykistynyt siitä, kuinka upea sarja Breaking Bad onkaan. Joka kauden myötä ymmärrän yhä vain paremmin, miksi monet pitävät tätä parhaimpana sarjana koskaan. Tätä on enää yksi ainoa kausi jäljellä tämän jälkeen ja meininki hipoo yhä täydellisyyttä! Aika lailla kaikki muut näin kauan kestäneet sarjat, joita olen katsonut, ovat laskeneet tasossaan, mitä pidemmälle ne kulkevat, mutta ei Breaking Bad! Taas tuntuu siltä, että tämä vain paranee! Kausi nappaa katsojan välittömästi mukaan siitä hetkestä, mihin kolmas tuotantokausi jäi. Jesse on tappanut Galen ja heti ensisekunneista asti katsojan sydän hakkaa jännityksestä. Miten hahmot voivat millään selvitä tästä tilanteesta? Tätä jännitettä kasvatetaan pitkin kautta vielä mestarillisemmin kuin aiemmilla kausilla. Tapahtumat onnistuvat jotenkin muuttumaan vielä intensiivisemmiksi loppua kohti ja muutama viimeinen jakso on niin vangitsevaa menoa, että katsoja tuijottaa ruutua sohvan reunalla, hiki valuen ohimolla. Jokainen jakso jätetään vielä kierosti niin ikävään paikkaan, että on aivan pakko katsoa lisää.
Neljäs tuotantokausi sisältää toinen toistaan hienompia jaksoja, jotka syventävät hahmoja ja tarinaa yhä vain entisestään, sekä tarjoavat suuria tunneskaaloja. Jälleen kerran katsojalla saattaa loksahtaa suu auki järkytyksestä. Tai sitten katsoja miettii ja miettii, onko jokin asia ihan oikeasti tapahtumassa ja jos se tapahtuu, katsoja saattaa kiljahtaa riemusta. Jos taas ei, niin sydän taas hakkaa, miten seuraavaksi käy. Kauteen mahtuu koskettavuuttakin ja muutamia hauskoja vitsejä jännityksen keskelle. Jälleen kerran ohjaajat pistävät parastaan tunnelman luomisessa ja ylittävätkin aiemmat saavutuksensa. Käsikirjoittajien tapa viedä tarinaa eteenpäin on jotain, mistä muiden pitäisi ottaa mallia. Kerronta on niin koukuttavaa, että harva sarja pystyy tällaiseen.
Tekniseltäkin toteutukseltaan sarja jatkaa äimistyttämistään. Nerokkaasti kikkailtuja kamerasommitteluja ja -asetteluja nähdään jälleen paljon. Joissakin jaksoissa hyödynnetään enemmän teknistä kokeilua, mikä tarjoaa hämmästystä silloin, jos tarinapuoli ei tee samaa. Eli neloskausi on jatkuvasti upeassa liikkeessä. Leikkaus on erinomaista ja tekijät tietävät, milloin leikata jotain napakasti ja milloin rakentaa hitaasti jännitettä pitkillä kuvilla. Myös hiljaisuutta ja muutenkin äänimaailmaa käytetään hienosti. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat taas kerran taidokkaasti tehtyjä. Tehosteet ovat myös tarpeeksi onnistuneet, vaikka eräs digiefekti on nähnyt jo parhaat päivänsä viime vuosikymmenen alussa. Sarjan tunnusmusiikki ja alkuintro iskevät yhtä lujaa kuin ennenkin.
Yhteenveto: Breaking Badia ei kiinnosta menossa hidastelu, eikä se ole aikeissakaan pudottaa tasoaan. Sarjan neljäs tuotantokausi onnistuu ylittämään edellisetkin kaudet mestarillisuudellaan aivan kaikessa. Jotenkin ihmeessä tekijät onnistuvat tekemään tarinasta vieläkin kiehtovamman ja koukuttavan, tunnelmasta entistäkin intensiivisemmän ja hahmoista vielä vain syvällisemmät. Näyttelijätkin vain parantavat suoritustaan! Cranston on entistä uhkaavampi Walterina, Gunn on entistäkin ytimekkäämpi Skylerina ja Paul on entistä traagisempi Jessenä. Kausi tarjoaa useita piinaavan jännittäviä hetkiä ja monet jaksot jätetään tarkoituksella auki, jotta on pakko jatkaa seuraavaan jaksoon. En yhtään yllättyisi, jos joku katsoo koko kauden kerralla. Huumoriakin löytyy ja draamapuoli koskettaa aidosti. Shokeerauksia on luvassa. Breaking Badin neljäs tuotantokausi on aika lailla täydellinen paketti ja jännite nousee vielä viimeisen jakson lopputekstien päätyttyä. Kuinka ihmeessä sarjan viides ja samalla päättävä tuotantokausi onnistuisi pääsemään samalle tasolle ja tarjoamaan kaiken rakentamisen arvoisen lopetuksen metamfetamiininkäryiselle sarjalle...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.1.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.breakingbad.fandom.com
Breaking Bad, Yhdysvallat, 2008-2013, American Movie Classics, Sony Pictures Television, Gran Via Productions, High Bridge Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti