TV-sarja: Citadel, kausi 1 (2023)

CITADEL - KAUSI 1



Luojat: Josh Applebaum, Bryan Oh ja David Well
Pääosissa: Richard Madden, Priyanka Chopra Jonas, Ashleigh Cummings, Stanley Tucci, Lesley Manville, Roland Møller, Osy Ikhile, Caoilinn Springall, Moira Kelly, Timothy Busfield ja Nikki Amuka-Bird
Genre: toiminta, jännitys
Jaksomäärä: 6
Jakson kesto: 39 minuuttia - 50 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 15 minuuttia
Ikäraja: 16

Citadel on Amazon Prime Videon uusi vakoojasarja. Vuonna 2018 Amazon Studiosin johtaja Jennifer Stalke ehdotti Marvel-elokuvia ohjanneille Russon veljeksille ideaa suuresta agenttisarjojen verkostosta. Josh Applebaum ja André Nemec kirjoittivat sarjan käsikirjoitukset ja kuvaukset käynnistyivät tiukkojen koronarajoitusten alla tammikuussa 2021. Kuvausten aikana Applebaum ja Nemec kuitenkin poistuivat projektista taiteellisten erimielisyyksien takia ja heidät korvattiin David Weilillä. Weil kirjoitti ison osan tekstistä uusiksi ja niinpä sarjan avauskaudelle täytyi tehdä mittavat uusintakuvaukset, joiden myötä sarjan budjetti paisui valtavaksi. 300 miljoonan dollarin hinnalla Citadelista muodostui televisiohistorian toiseksi kallein sarja, jota kalliimpi on vain Amazonin Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset (The Lord of the Rings: The Rings of Power - 2022-). Suurista muutoksistaan huolimatta tuotanto saatiin vietyä päätökseensä ja nyt Citadelin ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu kokonaan Prime Videossa. Itse kiinnostuin heti, kun kuulin sarjasta ja ryhdyinkin katsomaan sitä ihan positiivisin odotuksin.

Maailmanlaajuinen Citadel-vakoojaorganisaatio on sortunut ja sen agenttien muistit pyyhitty. Kun paha Manticora-järjestö tekee nousuaan, eloonjääneet Citadelin agentit Mason Kane ja Nadia Sinh tarvitaan takaisin palveluun. Voidaanko heidän muistonsa palauttaa ja mitä salaisuuksia heidän muistoistaan löytyykään?




Game of Thronesista (2011-2019) tuttu Richard Madden ja intialaistähti Priyanka Chopra Jonas nähdään sarjan keulakuvina entisinä Citadel-agentteina Mason Kanena ja Nadia Sinhinä. Pieleen mennyt operaatio johti Citadelin tuhoon ja varotoimenpiteenä agenteilta pyyhittiin muistot, jottei paha Manticora-järjestö saisi revittyä heistä tärkeitä tietoja, jotka olisivat vaarallisia väärissä käsissä. Kahdeksan vuotta tapahtuneen jälkeen Mason ja Nadia tarvitaan kuitenkin takaisin palvelukseen, mutta onko kaksikosta enää siihen? Olen aiemmin pitänyt Maddenista näyttelijänä, mutta tässä sarjassa hän on oudon puinen pökkelö. Chopra Jonas on sen sijaan paremmassa vauhdissa ja vakuuttaa toimintakohtauksissa. Heidän hahmonsa jäävät kuitenkin hieman tylsänpuoleisiksi, vaikka heidän monimutkikkaita taustoja ryhdytäänkin availemaan kauden mittaan. Hahmojen välille tietty kehitellään romantiikan tynkää, mutta Maddenilta ja Chopra Jonasilta ei tunnu löytyvän kemiaa.
     Sivurooleissa esiintyvät muun muassa Stanley Tucci Citadelilla toimivana Bernardina, Ashleigh Cummings Masonin vaimona Abbyna, Lesley Manville pahaa Manticora-järjestöä johtavana Dahliana, sekä Roland Møller tuplaroolissa identtisinä tehotappajaveljeksinä Andersina ja Davikina. Tucci jää alikäytetyksi roolissaan, kun taas Manville ei oikein istu omaan osaansa. Møller on sen sijaan ihan pätevä kivikasvoisina tappajaveljinä. Sivuhahmotkaan eivät hetkauta, eikä heidän vaikeuksistaan jaksa lopulta paljoa välittää.




Valitettavasti Citadel ei tehnyt minuun minkäänlaista vaikutusta ja päällimmäinen tunteeni ykköskauden loputtua oli turhautuminen. On päivänselvää, että sarja koki tuotannon aikana suuria muutoksia ja lopputuloksena on pelkkä raakile potentiaalisesta agenttijännäristä. Sarjan johdon vaihduttua kesken kuvausten, tarinaa kirjoitettiin reippaasti uusiksi, mikä tarkoitti myös mittavia uudelleenkuvauksia. Siten sarjan budjetti paisui liki ennätyslukemiin. Kiusallista kyllä, Citadeliin palaneet 300 miljoonaa dollaria eivät näy sarjassa lainkaan. Ökykallis sarja näyttää välillä oudon halvalta ja rahasumma ihmetyttää myös, kun miettii, ettei siinä nähdä mitään megahintavia näyttelijöitä, eikä jaksojakaan ole kuin kuusi ja niistä lähes kaikki ovat vain 40 minuutin mittaisia.

Heti avausjaksossa on selvää, ettei kaikki ole kohdillaan. Pilottijaksoa piinaa tietty videopelimäisyys. Kerronta on hyvin pelimäistä ja läpi jakson minusta tuntui siltä kuin katsoisin jonkin pelin välivideota, odottaen sitä, että pääsisin vihdoin pelaamaan. Kakkosjakso petraa hieman ja sai minut edes vähän kiinnostumaan näiden kahden huippusalaisen organisaation välienselvittelystä. Sitten alkaakin alamäki ja jakso jaksolta pidin Citadelista vain vähemmän. Kuuteen jaksoon mahtuu lopulta todella vähän sisältöä ja kausi tuntuu lähinnä ylipitkältä esittelyltä sarjalle. Suuri osa ajasta taidetaan jopa käyttää jatkuviin takaumiin, joilla hahmojen mysteerisiä taustoja paljastellaan vähän väliä. Loppujen lopuksi kaikki agenttikliseet on saatu mukaan. Salaisten järjestöjen lisäksi seasta löytyy matkustelua ympäri maailmaa, tyylikkäitä pukuja, ydintuhoaseita, listoja agenttien henkilöllisyyksistä, sekä loputtomilta tuntuvia petturuuksia, selkäänpuukotuksia ja takinkääntöjä. Jaksojen varrelta löytyy muutama viihdyttävä toimintakohtaus, mutta siihenpä se sitten jää. Jännite ja vaaran tunne loistavat poissaolollaan.




Ohjaajina toimivat Newton Thomas Sigel ja Jessica Yu eivät onnistu rakentamaan jännittävää ilmapiiriä, joka koukuttaisi katsojan sarjaan mukaan. Kaksikon ongelmaksi toki koituu sarjan käsikirjoitus, joka tuotanto-ongelmien seurauksena on aikamoinen sekasotku. Citadelia voisi melkeinpä käyttää opetusmateriaalina siitä, kuinka muka-nokkelat käänteet ja osaamaton aikahyppely voivat pilata kerronnan ja kadottaa katsojan mielenkiinnon. Sarjan teknisestä puolesta ei tosiaan huomaa, että siihen on syydetty niin mittavat määrät mammonaa. Erikoistehosteet eivät ole kovin vakuuttavia. Kuvaus on sentään ihan taidokasta, joskin jossain kohtaa itseäni alkoi huvittaa toistuva kikka käynnistää kohtaus ylösalaisin olevalla kameralla, joka sitten hitaasti kääntyi oikeinpäin. Lavasteet ja asut ovat mainiot, ja äänimaailma jytisee kelvollisesti, joskin Alex Belcherin säveltämistä musiikeista ei jää mitään mieleen.

Yhteenveto: Citadelin ensimmäinen tuotantokausi on heikko käynnistys agenttisarjalle, joka ei saa kiinnostumaan jatkosta - eikä varsinkaan finaalijaksojen lopputekstien aikana vihjaillusta isommasta agenttiuniversumista. Sarjan kohtaamat tuotanto-ongelmat käyvät erittäin selväksi sitä katsoessa ja lopullinen tuotos on kömpelösti käsikirjoitettu ja ponneton raakile potentiaalisesti mukaansatempaavasta vakoojaseikkailusta. Kuuden jakson mittaan ei lopulta paljoa tarinaa mahdu ja ainakin puolet ajasta käytetään jatkuviin takaumiin, joilla hahmojen menneisyyksistä kaivellaan lisää tietoa. Kerronta on kompastelevaa ja jatkuvat petturuudet käyvät pian tylsäksi juonenkäänteeksi. Taistelu pahaa Manticora-järjestöä vastaan ei saa herätettyä mielenkiintoa, eikä tarjoa jännitystä. Ajoittain ihan tyylikkäästi toteutetut toimintakohtaukset viihdyttävät, mutta siihenpä se sitten jää. Richard Madden on aika puinen Mason Kanena, mutta Priyanka Chopra Jonas toimii mainiosti Nadia Sinhinä. Sarjan massiivinen budjetti ei näy lopputuloksesta, vaan sarja näyttää ajoittain jopa kiusallisen halvalta. Citadelin ykköskausi on harmillisen lattea startti uudelle vakoojasarjalle. Viimeisen jakson lopputeksteihin päästessä käy selväksi, että kunnon tarinan sijaan tekijöiden kiinnostus on ollut Marvelin elokuvauniversumia matkivassa agenttitelevisiosarjojen universumissa. Sen lisäksi, että Citadel on saamassa kakkoskauden, sille työstetään myös useita lisäosasarjoja eri maissa. Tuotannossa ovat ainakin intialainen Citadel-sarja, sekä italialainen Citadel: Diana, jonka on tarkoitus ilmestyä ensi vuonna.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 26.5.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Citadel, Yhdysvallat, 2023-, Amazon Studios, AGBO, Midnight Radio, PKM Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti