DELICIOUS IN DUNGEON - KAUSI 1
Pääosissa: Kentaro Kumagai, Sayaka Senbongi, Asuna Tomari, Hiroshi Naka, Satoshi Mikami, Saori Hayami, Akira Miki, Wataru Kato, Mitsuho Kambe, Shinji Kawada, Yuya Hirose, Miyu Tomita, Toru Nara, Kazuhiko Inoue, Arisa Shida, Yu Kobayashi, Kei Kawamura ja Yoko Hikasa
Genre: anime, fantasia, seikkailu, toiminta, komedia
Jaksomäärä: 24
Jakson kesto: noin 26 minuuttia - Yhteiskesto: noin 10 tuntia 23 minuuttia
Ikäraja: 16
Delicious in Dungeon perustuu Ryōko Kuin kirjoittamaan ja piirtämään samannimiseen mangaan, jota julkaistiin alkuvuodesta 2014 syksyyn 2023. Trigger-yhtiö ryhtyi 2020-luvun alussa työstämään mangan pohjalta anime-adaptaatiota. Kimiko Ueno pestattiin kirjoittamaan käsikirjoitukset ja Yoshihiro Miyajima palkattiin pääohjaajaksi. Animointiprosessi käynnistyi, ääninäyttelijät nauhoittivat repliikkinsä ja Delicious in Dungeonin esitys alkoi tammikuussa (Suomessa Netflixin suoratoistopalvelun kautta). Itse ajauduin vuosien pohdiskelun jälkeen mangamaailmaan viime kesänä ja pian minuun iski suuri halu katsoa animesarjoja. Yrittäessäni päättää, mistä aloittaisin, Netflixin mainostama Delicious in Dungeon herätti huomioni. Tietämättä sarjan sisällöstä juuri mitään ennakkoon, ryhdyin kesälomani alussa katsomaan sen ensimmäistä tuotantokautta.
Seikkailija Laios Touden lähtee ryhmänsä kanssa vaaralliselle retkelle maanalaiseen valtavaan tyrmään, etsiäkseen legendaarisen punaisen lohikäärmeen sieppaaman Laiosin siskon Falinin... sekä syömään vastaan tulevia hirviöitä.
Delicious in Dungeon seuraa seikkailijanelikkoa, joka on päällisin puolin kuin mitä stereotyyppisin Dungeons & Dragons -pelin tiimi. On ritarimainen seikkailija Laios (Kentaro Kumagai) urhean pelastusaikomuksensa kanssa, on taikavoimia omaava haltia Marcille (Sayaka Senbongi), puolituinen murtovarasmestari Chilchuck (Asuna Tomari) ja lisäksi kääpiö Senshi (Hiroshi Naka), joka tietää kaiken hirviöiden kokkaamisesta. Hahmoilla on jokaisella omat erityisosaamisensa, joten he pääsevät yksi kerrallaan nappaamaan valokeilan läpi tuotantokauden. Lisäksi heillä on kaikilla omat vekkulit persoonansa, jotka tekevät Laiosista, Marcillesta, Chilchuckista ja Senshistä välittömästi tykättävät tyypit ja katsojana onkin saman tien valmis lähtemään mukaan tämän nelikon uskaliaalle matkalle läpi valtavan ja monenlaisia vaaroja pursuavan tyrmän. Tuotantokauden varrella hahmoja syvennetään onnistuneesti, jolloin side heidän ja katsojan välillä vain voimistuu.
Delicious in Dungeon on juuri sitä, mitä olen kaivannut pitkään. Kun Hollywood vaipuu yhä vain syvemmälle luovuuden horrokseen innottomien ja yhdentekevien uudelleenfilmatisointiensa, rahastusjatko-osiensa sun muiden kanssa, voi onneksi luottaa siihen, että Japanissa mielikuvitus kukkii yhä valloillaan. Olen jo pidemmän aikaa haaveillut animen maailmaan hyppäämisestä ja nyt Delicious in Dungeon avasi ovet, joita on turhaa enää yrittää pakottaa takaisin kiinni. En malta odottaa, mitä on luvassa seuraavaksi! Kenties Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba (鬼滅の刃 - 2019-), Jujutsu Kaisen (呪術廻戦 - 2020-), Spy × Family (2022-) tai Titaanien sota (進撃の巨人 - 2013-2023). Tai kenties pähkähullu, yli tuhannessa jaksossa jo menevä One Piece (1999-).
No mutta, palataanpa takaisin Delicious in Dungeoniin. Kyseessä on aivan mahtava fantasiaseikkailu, joka nappaa tehokkaasti mukaansa heti avausjaksossa ja vain tiukentaa otettaan sarjan edetessä. Sarjan konsepti on aivan mahtava kekseliäisyydessään. Tällaiset muun muassa soturin, haltian ja kääpiön yhteiset seikkailut vaarallisessa ympäristössä eivät toki ole mitään uutta, mutta yleensä sankarit joutuvat pelkäämään, tulevatko hirviöiden syömiksi. Enpä ole ennen nähnyt, että nimenomaan hirviöt joutuisivat pelkäämään nälkäisten sankarien takia. Delicious in Dungeon muuttuukin joka jaksossa kunnon kokkiohjelmaksi, jossa paistetaan, leivotaan, keitetään ja valmistetaan eri tavoin herkullisilta näyttäviä aterioita. Katsellessa tulee nälkä, vaikka toisaalta annokset eivät kuulostaisikaan järin houkuttelevilta. Vai kelpaisiko sinulle basiliskiomeletti, hiillostettu jättiloismato, lohikäärmepizza, hevoskotkamyky tai harpyijamunakas?
Tätä kulinaristista ja vekkulia seikkailua jämähtää seuraamaan hymyssä suin ja jaksoja ahmiikin helposti useamman putkeen. Jaksot pursuavat mitä mielikuvituksellisia ja ajoittain jännittäviä kohtaamisia erilaisten hirviöiden, kuten gargoilien, elävien haarniskojen, kirottujen maalausten, aarreötököiden, merihirviöiden, örkkien ja ties minkä muun kanssa. Edetessään sarja näyttää kuitenkin todelliset kyntensä ja pitkään ihmettelemälleni K16-ikärajalle alkoi löytyä selitystä. Sen lisäksi, että sarja uskaltaa äityä välillä todella veriseksi, se myös synkkenee tapahtumiensa ja teemojensa kanssa. Delicious in Dungeon ei silti koskaan unohda reipasta energiaansa ja ehtaa hyväntuulisuuttaan. Jo ilmoitettua jatkoa jää odottamaan ilomielin.
Mahtavasti rakennetun tunnelman, veikeiden hahmojen, sekä hyvin kirjoitetun tarinan lisäksi sarja on myös visuaalisesti puhdasta silmäkarkkia. Hahmot ovat mainiosti piirrettyjä ja usein hauskan näköisiä, kun taas hirviöt ovat toinen toistaan hienompia ja hurjempia ilmestyksiä. Taustat ovat upean yksityiskohtaisia ja tästä maanalaisesta tyrmästä löytyy monenlaisia paikkoja, joita voisi jäädä ihastelemaan vieläkin pidemmäksi aikaa. Vauhdikkaiden toimintakohtausten kanssa animepiirtäjät osaavat myös taitavasti simuloida liikettä pitkään ruudulle jämähtävien pysäytyskuvienkin aikana. Delicious in Dungeon on myös ihanan värikäs ja siinä hyödynnetään valoja ja varjoja tyylikkäästi. Yasunori Mitsudan ja Shunsuke Tsuchiyan säveltämät musiikit tunnelmoivat ilahduttavasti taustalla. Pidin paljon ensimmäisestä tunnuskappaleesta, Bump of Chickenin Sleep Walking Orchestrasta ja minua harmittikin, että kesken kauden se vaihdettiin heikompaan, mutta silti ihan menevään, Sumikan esittämään Destiny-biisiin.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 15.6.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
ダンジョン飯, Japani, 2024-, Trigger
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti