TV-sarja: Fallout, kausi 1 (2024)

FALLOUT - KAUSI 1



Luojat: Graham Wagner ja Geneva Robertson-Dworet
Pääosissa: Ella Purnell, Aaron Moten, Walton Goggins, Moisés Arias, Leslie Uggams, Johnny Pemberton, Zach Cherry, Annabel O'Hagan, Dave Register, Sarita Choudhury, Kyle MacLachlan, Rodrigo Luzzi, Xelia Mendes-Jones, Elle Vertes, Teagan Meredith, Frances Turner, Michael Esper, Michael Rapaport, Dale Dickey, Michael Emerson, Chris Parnell, Cherien Dabis, Fred Armisen ja Matt Berry
Genre: scifi, seikkailu, toiminta, komedia, jännitys
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 46 minuuttia - 1 tunti 15 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia
Ikäraja: 18

Fallout perustuu Tim Cainin ja Leonard Boyarskyn luomaan samannimiseen videopelisarjaan, joka käynnistyi vuonna 1997 pelillä Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game. Vuosikymmenien varrella pelien pohjalta on pyritty tekemään useita elokuva- ja televisioadaptaatioita, mutta pelisarjaa julkaiseva Bethesda-yhtiö on kerta toisensa perään torjunut tarjoukset, kokiessaan ehdotettujen ideoiden poikkeavan liikaa lähdemateriaalista. Westworld-sarjan (2016-2022) luoja Jonathan Nolan on pelien iso fani ja hän otti yhteyttä Bethesdaan, ehdottaakseen omaa visiotaan televisiosarjasovituksesta. Yhtiöllä koettiin Nolanin olevan oikea henkilö hommaan ja diili adaptaatiosta muodostui viimein. Amazon Studios nappasi projektin itselleen, kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2022 ja nyt Falloutin ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu Amazonin Prime Video -suoratoistopalvelussa. Itse en ole koskaan pelannut yhtäkään Fallout-peliä, mutta olen ollut tietoinen niistä jo vuosia. Kun kuulin sarjasovituksesta, ei tieto juuri hetkauttanut, mutta päätin silti ryhtyä katsomaan Falloutia heti, kun ensimmäinen kausi ilmestyi Prime Videon valikoimaan.

200 vuotta tuhoisan ydinsodan jälkeen osa ihmiskunnan rippeistä asuu suojassa maanalaisissa holveissa. Eräänä päivänä Lucy MacLeanin täytyy ensimmäisenä holvilaisena uskaltaa nousta vaarojen täyttämälle maanpinnalle, etsiäkseen siepatun isänsä.




Yellowjackets-sarjasta (2021-) tuttu Ella Purnell näyttelee Lucy MacLeania, nuorta naista, joka on asunut koko elämänsä maanalaisessa holvissa, ydinsodan tuhottua tuntemamme maailman tyystin. Sinisilmäinen Lucy uskoo muiden holvilaisten tapaan, että radioaktiivisuuden haihduttua, holvilaiset voisivat nousta maan pinnalle ja asuttaa planeetan uudestaan sivistyneempään loistoon. Kuitenkin kun maan pinnalta eloonjääneiden raakalaisten joukko murtautuu holviin ja sieppaa Lucyn isän, holvin valvoja Hankin (Kyle MacLachlan), Lucyn täytyy kerätä rohkeutensa noustakseen ensimmäisenä holvilaisena ikinä takaisin ulkomaailmaan, kohdata sen tuomat vaarat ja pelastaa isänsä. Lucy on nopeasti pidettävä hahmo, jolle on kirjoitettu todella hyvä kehityskaari, kun naiivin naisen täytyy löytää sisältään hurjempi puoli, selvitäkseen elävänä tehtävältään. Purnell on nappivalinta rooliin, tulkiten hyvin hahmon hyväsydämisyyttä ja tämän kehitystä ulkomaailman realiteettien edessä.
     Merkittäviä hahmoja sarjassa ovat myös muun muassa Lucyn veli Norm (Moisés Arias), joka jää holviin selvittämään toista mysteeriä, maan pinnalla edes jonkinlaista järjestystä ylläpitävään Teräksen veljeskuntaan kuuluva aseenkantaja Maximus (Aaron Moten), sekä kaamio (Walton Goggins), joka eli jo ennen ydinsotaa ja joka kaivetaan tarpeen vaatiessa haudastaan palkkionmetsästäjäksi. Muutkin hahmot ovat erittäin hyvin kirjoitettuja ja kiinnostavia, erityisesti kaamio, jonka sotaa edeltävää elämää avataan läpi tuotantokauden takaumien kautta. Goggins on erinomainen roolissaan. Hänestä löytyy oikeaa häijyyttä ja uhkaavuutta jonkin sortin eläväksikuolleeksi palkkionmetsästäjäksi, mutta hän vakuuttaa myös takaumakohtauksissa hyvin erilaisena ihmisenä. Moten ja Arias ovat myös mainiot osissaan, kuten ovat muutkin sivunäyttelijät.




Videopeliadaptaatiot on vuosia tunnettu jonkin sortin kirouksesta. Kerta toisensa perään erilaiset elokuva- ja sarjasovitukset ovat saaneet negatiivisen vastaanoton niin kriitikoilta kuin pelien faneilta. Tuulet ovat kuitenkin olleet kääntymässä muutaman viime vuoden ajan ja esimerkiksi viimevuotinen The Last of Us -sarjaversio (2023-) keräsi lähes poikkeuksetta kehuja ja nappasipa se myös runsaasti palkintoehdokkuuksia. Amazonin uusi Fallout-sarja näyttäisi nousseen samaan suosioon. Sarja on kerännyt lähes pelkkää ylistystä kriitikoilta ja mikä tietysti tärkeintä, se onnistui voittamaan pelisarjan fanit puolelleen. Huomaatteko Hollywood, että näin siinä käy, kun pysyy uskollisena lähdemateriaalille?

Kuten alussa tunnustin, itse en ole koskaan pelannut Fallout-pelejä, joten osaan puhua sarjan uskollisuudesta vain lukemani kautta. Eipä sarja edes vaadi katsojaltaan ennakkotietämystä peleistä ja niiden maailmasta, vaan sen vietäväksi voi uppoutua helposti ja näin kävi myös omalla kohdallani. Ai että, kuinka paljon pidinkään Falloutin ensimmäisestä tuotantokaudesta! Kyseessä on aivan fantastinen avaus äärimmäisen mukaansatempaavalle seikkailulle postapokalyptisessä maailmassa, täynnä mitä kiinnostavampia hahmoja, konsepteja, tapahtumia ja mysteerejä. Erilaisten hahmojen, holvilaisen Lucyn, Teräksen veljeskunnan aseenkantaja Maximuksen ja palkkionmetsästäjäkaamion kautta tätä maailmaa avataan hienosti erilaisista vinkkeleistä. Jo tämä huolellisesti rakennettu ja tarjottu maailma on omiaan koukuttamaan katsojat.




Samalla kun sarjan maailma avautuu hiljalleen, myös sen kertomus nappaa mukaansa. Kaikki lähtee Lucyn isän sieppauksesta, mutta meno saa monenlaisia käänteitä, kun eri hahmojen tiet risteävät. Aika lailla jokainen taho on tietyn jutun perässä, jonka merkittävyyttä ei voi kuin arvailla finaalijaksoon asti. Eipä tällainen "MacGuffin" juuri koskaan ole erityisen mielenkiintoinen, mutta se pitää tarinaa toimivasti liikkeessä ja saa lopulta punottua useat juonikuviot tyylikkäästi yhteen. Kauden varrella on monenlaista meneillään ja erilaiset mysteerit vain tiukentavat otettaan jaksojen edetessä. Noin tunnin mittaiset jaksot menevätkin toisinaan kuin siivillä ja seuraava jakso on pakko pistää pyörimään heti. Sama koskee koko tuotantokautta. Fallout lumoaa niin tehokkaasti mukaansa, että jo luvatun kakkoskauden haluaisi pistää pyörimään välittömästi.

Yksi Falloutin parhaista puolista on sen leikittelevä ilmapiiri. Tunnelma saattaa muuttua kuin lennosta hilpeästä synkistelyyn ja sitten takaisin naureskeluun. Sarja on pullollaan huumoria, mutta halutessaan se voi äityä myös todella tummasävyiseksi. Välillä nämä puolet kohtaavat ja luvassa on riemastuttavaa mustaa ja absurdia huumoria. Nähtävästi tämä komedian ja draaman välillä hyppely on oleellinen osa alkuperäisiä pelejä. Itseltäni kesti hetki tottua näihin todella sähäkköihin vaihteluihin, etenkin kun niitä säestävät yhtäkkiset pirteät laulut, mutta lopulta koin, että tunnelma on kaikin puolin tyylitajuisesti ja kiehtovan poikkeuksellisesti toteutettu. Ilmapiirin lisäksi olettaisin, että pelifanit ovat tyytyväisiä siitä, ettei Fallout-sarjasta ole tehty millään tavalla lapsiystävällistä. Toimintakohtaukset ovat todella verisiä ja muutamia kohtauksia katsoessa sarjan korkean K18-ikärajaleiman voi ymmärtää hyvin.




Avauskauden ohjaajat (muun muassa Jonathan Nolan) pitävät pakettia onnistuneesti kasassa, eivätkä päästä sitä rönsyilemään sinne sun tänne, mikä on vaarana näin villien ideoiden ja tunnelman vaihteluiden kanssa. Käsikirjoittajat ammentavat pelien maailmasta, mutta kertovat omaa tarinaansa, joka ei suoraan adaptoi jotain tiettyä peliä televisioformaattiin. Kirjoittajat pyörittelevät hahmoja ja juonikuvioita hienosti viime minuuteille asti. Teknisiltäkin puoliltaan Fallout on pääasiassa vakuuttava, joskin sekaan mahtuu muutamia halvan näköisiä tietokonetehosteita. Jo kehumani maailma on visuaalisesti upeasti toteutettu, oli kyse sitten karuista maisemakuvista täynnä tuhoutuneita rakennuksia, ties mistä romusta kasatuista kylistä tai holveista, joiden tekniikka on ihastuttavan retrofuturistista, aivan kuin 1960-luvun ihmisiä olisi pyydetty pohtimaan miltä tulevaisuuden teknologia näyttää. Lavasteet ovat läpikotaisin komeat, puvustus on erinomaista ja maskeeraukset upeat - etenkin toki palkkionmetsästäjäkaamion kohdalla. Äänimaailma on pääasiassa hyvin rakennettu, joskin Ramin Djawadin säveltämät musiikit nousevat esille harmillisen harvoin, pitkin kautta kuultavien, eri artistien biisien takia.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.4.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste ja kuvat / poster and still images of Fallout season 1 www.press.amazonstudios.com
Fallout, Yhdysvallat, 2024-, Amazon Studios, Amazon MGM Studios, Bethesda Game Studios, Bethesda Softworks, Kilter Films, Big Indie Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti