FATE: THE WINX SAGA - KAUSI 1
Luoja: Brian Young
Pääosissa: Abigail Cowen, Precious Mustapha, Hannah van der Westhuysen, Eliot Salt, Elisha Applebaum, Eve Best, Danny Griffin, Sadie Soverall, Robert James-Collier, Theo Graham, Freddie Thorp, Jacob Dudman, Alex Macqueen, Eva Birthistle, Josh Cowdery, Lesley Sharp ja Kate Fleetwood
Genre: fantasia
Jaksomäärä: 6
Jakson kesto: noin 50 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 2 minuuttia
Ikäraja: 16
Fate: The Winx Saga perustuu italialaiseen piirrossarjaan Winx-klubi (Winx Club - 2004-2019), joka nousi suosituksi maailmalla Nickelodeonin levittämänä ja pyöri Suomessa MTV3-kanavalla. Sarjan luoja Iginio Straffi aloitti jo vuonna 2011 näytellyn version suunnittelun ja saikin lopulta Netflixin tarttumaan projektiin. Kuvaukset käynnistyivät syyskuussa 2019 ja nyt Fate: The Winx Sagan ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu Netflixissä. Itse katsoin Winx-klubia lapsena silloin tällöin, yleensä odottaessani, että televisiossa alkaisi pyörimään jotain itseäni kiinnostavaa. Olin todella yllättynyt, kun kuulin, että Netflix työsti näyteltyä versiota piirrossarjan pohjalta ja minua alkoi jopa kiinnostamaan, miltä lopputulos näyttäisi. Kehnosta trailerista ja haukkuvista arvioista huolimatta päätin katsoa Fate: The Winx Sagan ja sen lyhyen keston ansiosta katsoin sen parissa päivässä.
16-vuotias keiju Bloom matkaa Toismaailmaan Alfean kouluun, oppiakseen hallitsemaan tulivoimansa. Siellä hän saa tietää paljastuksia itsestään, sekä joutuu kohtaamaan vaaralliset poltetut, joiden luultiin kadonneen maailmasta vuosia sitten.
Tulikeiju Bloomina nähdään Sabrina: Pimeällä puolella -sarjasta (Chilling Adventures of Sabrina - 2018-2020) tuttu Abigail Cowen, jossa Netflix taisi nähdä potentiaalia tarpeeksi, että hänet on nostettu päärooliin. Cowen pärjää toisaalta passelisti ja välittää hahmonsa tunteita tietyissä kohtauksissa taidokkaasti, mutta jättää myös hieman kylmäksi. Ainakaan vielä tällä avauskaudella hän ei osoita todellista ainesta pääosaan. Hahmonakin Bloom jättää ristiriitaisia tunteita. Toisaalta hänen menneisyytensä salat kiinnostavat, mutta hänen matkansa niiden selvittämiseksi ei vakuuta.
Alfean keijukoulussa Bloom tapaa mm. vesikeiju Aishan (Precious Mustapha), itsekeskeisen valokeiju Stellan (Hannah van der Westhuysen), mielikeiju Musan (Elisha Applebaum), maakeiju Terran (Eliot Salt), tämän veljen Samin (Jacob Dudman), taistelija Skyn (Danny Griffin), tämän parhaan kaverin Rivenin (Freddie Thorp), alokas Danen (Theo Graham), sähkökeiju Beatrixin (Sadie Soverall), sekä rehtori Dowlingin (Eve Best) ja tämän oikean käden, Saul Silvan (Robert James-Collier). Sivuhahmot jäävät vielä tällä kaudella aika vaisuiksi - etenkin mieshahmot, jotka olisi Silvaa lukuunottamatta voinut poistaa kokonaan ja samalla päästäisiin eroon myötähäpeällisen siirappisista teinirakkauskuvioista. Näyttelijöistä yksikään ei tee kovin kaksista työtä ja Soverall on jopa aika kehno Beatrixina.
Fate: The Winx Saga ei todellakaan ole sitä samaa lapsille suunnattua värikästä ja säihkyvää keijuseikkailua, mitä alkuperäinen Winx-klubi edusti. Sarja on suunnattu teineille, jotka katsoivat sarjaa lapsena innoissaan ja muistelevat nyt piirrettyä lämpimällä nostalgialla. Se yrittää olla synkkä ja raju, pistäen keijuhahmonsa kiroilemaan, bilettämään, ryyppäämään, polttamaan pilveä, harrastamaan seksiä ja taistelemaan verenhimoisia olentoja vastaan, jotka repivät uhrinsa riekaleiksi. Samalla se pyrkii myös olemaan todella "woke" ja ajan hermoilla, pistäessään hahmot viljelemään tönkösti termejä, kuten "mansplaining". Hassua kyllä, sarja sai heti roolituksen myötä paljon kritiikkiä siitä, että latinohahmo Flora (tässä sarjassa Terra) ja aasialaistaustainen Musa on muutettu valkoisiksi. Eli ehkä sarja ei olekaan niin "woke" kuin oli tarkoitus.
Ajatuksen tasolla on jopa ihan veikeä idea tehdä lasten värikkäästä piirretystä teini-ikäisille suunnattu synkempi versio, mutta lopputulos ontuu pahasti. Sarja tuntuu enemmän filmatulta teini-ikäisen fanifiktiolta, joka katsoi lapsena Winx-klubia, mutta innostui kasvaessaan Nälkäpelin (The Hunger Games - 2012), Divergent - Outolinnun (Divergent - 2014) ja Labyrintin (The Maze Runner - 2014) kaltaisista young adult -leffoista ja pohti, että mitä jos Winx-klubi olisikin sellainen. Synkentämisen myötä keijutarinasta on kadonnut kaikki taianomaisuus ja Fate: The Winx Saga on hajuton ja mauton tekele, mikä tylsistyttää jo avausjaksossaan. Avausjakso on vieläpä todella kömpelösti rakennettu ja tarinaan on vaikea päästä sisälle töksähtelevän esittelyn takia. Kohdeyleisöä sarja luultavasti kosiskelee juuri oikein, mutta on vaikea nähdä muiden kuin teini-ikäisten tyttöjen innostuvan tästä. Jopa Winx-klubia henkeen ja vereen fanittaville sarja tuottaa luultavasti pettymyksen, ollessaan täysin alkuperäissarjan vastakohta tyyliltään.
Ohjaajat tai käsikirjoittajat eivät siis tee kummoista työtä pitääkseen sarjan kiinnostavana, eikä tekijöitä ole edes tainnut kiinnostaa pysyä millään lailla uskollisina lähdemateriaalille. Yhteys Winx-klubiin on niin löyhä, että välillä jopa tuntuu, että sarja oli aluksi jotain muuta, mutta paremman myynnin takia nimet vaihdettiin vastaamaan Winxiä. Tekninen toteutuskaan ei vakuuta. Kameratyöskentely on tarpeeksi sujuvaa ja lavasteet passelit, mutta erikoistehosteet näyttävät viimeistelemättömiltä. Vaikuttaviksi tarkoitetut hetket menettävät tehonsa videopelimäisten efektien takia. Poltettujen maskeeraukset ovat kuitenkin onnistuneet ja äänimaailmakin toimii, vaikkei Anne Nikitin säveltämistä musiikeista jää yhtään mitään mieleen, sarjan kierrättäessä jo olemassa olevia radiojumputuksia.
Yhteenveto: Fate: The Winx Saga on heikko ja ontuva yritys tehdä lasten piirrossarjasta teineille sopivampi synkistely. Ajatuksen tasolla värikkään sarjan muovaaminen vanhempaan makuun sopivammaksi kuulostaa mielenkiintoiselta ja oikeilla tekijöillä sarjasta olisi voinut saada mainion. Lopputulos kuitenkin muistuttaa enemmän teinifanin kuvitelmaa, jossa taianomaisuus ja seikkailu on vaihdettu juhlimiseen ja ryyppäämiseen, puhumattakaan jatkuvasta kiroilusta. Vain kuuden jakson mitassa kausi onnistuttaa tylsistyttämään, etenkin kun sen hahmoihin tai tarinaan ei lopulta saa kunnon kosketuspintaa. Näyttelijät eivät ole kummoisia rooleissaan, eikä tekninenkään toteutus vakuuta. Kohdeyleisölle, eli teini-ikäisille tytöille sarja saattaa kolahtaa, mutta on erittäin vaikeaa kuvitella kenenkään muun innostuvan tästä. Kun sarja on vielä näin erilainen alkuperäiseen Winx-klubiin verrattuna, on vaikea kuvitella Winx-fanienkaan lämpenevän Fate: The Winx Sagalle.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 25.1.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Fate: The Winx Saga, Yhdysvallat, Iso-Britannia, Italia, 2021-, Archery Pictures, Cinesite, Wild Atlantic Pictures, Rainbow S.p.A., Viacom International Media Networks
Hyvä arvostelu! Osuva huomio, että Winx Clubia on yritetty muuttaa juuri YA-nuortensarjojen tyyppiseksi tarinaksi. Ilmeisesti synkistelyn nykyään lasketaan vetoavan massoihin? Mutta miksi vieläkin se on eräänlainen haukku, jos jokin ohjelma on "vain" teinityttöjen mieleen? He ovat Netflixin iso katsojakunta, eikö tämä sarja pitäisi suunnatakin juuri heille? Ja Fate oli pitkään Netflixin kärkisijoilla ja toinen kausi on tulossa, joten uskon että monet pitivät sarjasta tarpeeksi, jotta sitä voidaan jatkaa. Katson kyllä mielelläni seuraavankin kauden, vaikken kohderyhmään enää kuulukaan. :)
VastaaPoistaItselläni ei ollut suuret odotukset tämän suhteen, mutta mielestäni sarja ei kuitenkaan ollut niin hirveä kuin olisi voinut olla, ja monet animaation typerät asiat oli tehty tässä sarjassa järkevämmin (esim. planeetat on muutettu ulottuvuuksiksi). Ihan kelpo viihdettä, tahattoman koomiset kohtauksetkin jaksoivat naurattaa. Ja tuntuu että monet muut vanhat Winx-fanit muistelevat piirrettyä nostalgian värjäämin lasein ja tyrmäävät Faten liian jyrkästi, unohtaen että animaatiossa niitä epäloogisuuksia, kliseitä ja monia muita typeriä asioita vasta olikin! Vaikka Fate olisi tehtykin enemmän animaation kimmellyksen mukaisesti, varmasti siitäkin olisi valitettu.
Jos saisin muuttaa Fatesta pari asiaa, kirjoittaisin myös itsekin kaksi ekaa jaksoa kokonaan uusiksi. Tarina olisi pitänyt alkaa siitä, kun Bloom lähes tappaa vanhempansa ja koulun rehtorin tavattuaan lähtee Alfeaan. Varmaan tätä ei näytetty kuin vain takaumien kautta koska ei haluttu että Fate muistuttaisi liikaa Harry Potteria, mutta tämä taustoittaisi lyhyitä takaumia paremmin Bloomin toimintaa ja motiiveja sarjan aikana sekä selventäisi hahmojen ja juonen esittelyä.
Myös turha kolmiodraama ja muut romanssit voisi jättää sivuun ja keskittyä enemmän tyttöjen ystävyyden kehittymiseen, mikä jäi Fatessa täysin sivuun. Jos Winxien ystävyyttä ei syvennetä ekan kauden aikana, niin milloin sitten? Ja sarjassa olisi pitänyt olla enemmän taikuutta (siinä taiottiin tosi vähän!) ja toismaailmasta olisi pitänyt tehdä erilainen verrattuna meidän maailmaan (miten jossain toisessa ulottuvuudessa, jossa ihmiset taikovat, edes tiedetään instagramista tai Harry Potterista tai sukupuoliroolit ovat ilmeisesti olleet ihan samanlaiset kuin meillä vaikka pääosin vain naiset osaavat taikoa?). Alfea olisi Fatessa voinnut sijaita maapallollakin ilman että se olisi muuttanut juonta mitenkään.