TV-sarja: Fear the Walking Dead, kausi 4 (2018)

FEAR THE WALKING DEAD - KAUSI 4



Luojat: Robert Kirkman ja Dave Erickson
Pääosissa: Alycia Debnam-Carey, Colman Domingo, Lennie James, Danay García, Maggie Grace, Garret Dillahunt, Jenna Elfman, Kim Dickens, Frank Dillane, Alexa Nisenson, Kevin Zegers, Evan Gamble, Aaron Stanford, Daryl Mitchell, Mo Collins, Tonya Pinkins, Stephen Henderson, Tom Payne, Melissa McBride ja Andrew Lincoln
Genre: kauhu, toiminta, draama
Jaksomäärä: 16
Jakson kesto: noin 43 minuuttia - Yhteiskesto: noin 11 tuntia 40 minuuttia
Ikäraja: 16

Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlairdin sarjakuvaan perustuvalle The Walking Dead -sarjalle (2010-) päätettiin viidennen kauden jälkeen tehdä lisäosasarja Fear the Walking Dead. Sarjan avauskausi julkaistiin syksyllä 2015 ja se nousi tarpeeksi suosituksi, jotta sarjaa päätettiin jatkaa. Toisella ja kolmannella kaudella katsojaluvut laskivat ja sarjan show runnerit päätettiin vaihtaa, sekä tehdä muitakin muutoksia, parempien lukujen toivossa. Kuvaukset käynnistyivät alkuvuodesta 2018 ja lopulta Fear the Walking Deadin neljännen tuotantokauden jaksot alkoivat pyöriä televisioissa saman vuoden huhtikuussa. Vaikka aluksi katsojaluvut näyttivät lupaavilta muutosten jälkeen, pikkuhiljaa kauden aikana ne lähtivät taas vahvaan laskuun. Itse tutustuin The Walking Deadiin, kun sitä oli julkaistu neljä kautta, mutta silloin katseluprojekti jäi kesken. Kun viime vuonna huomasin sarjan täyttävän 10 vuotta, päätin aloittaa sarjan alusta ja katsoa niin The Walking Deadin kuin sille tehdyt lisäosat. Fear the Walking Dead alkoi mielestäni lupaavasti, mutta putosi keskinkertaiseksi jo toisella kaudellaan. En siis ollut erityisen innoissani, aloittaessani katsomaan sarjan neljättä tuotantokautta.

Jätettyään Rick Grimesin ja muut selviytyjien ryhmästä, Morgan Jones tapaa Clarkin perheen, joka yrittää selvitä uusista uhista.




Edellisellä kaudella kuolleita Travisia (Cliff Curtis) ja Ofeliaa (Mercedes Mason), sekä mystisesti jonnekin taas kerran kadonnutta Danielia (Rubén Blades) lukuunottamatta tutut Fear the Walking Deadin hahmot (tai mitä heistä on enää jäljellä) tekevät paluun. Kim Dickensin näyttelemästä Madison Clarkista on muodostunut selviytyjien ryhmän johtohahmo, kun hänen lapsensa Alicia (Alycia Debnam-Carey) ja Nick (Frank Dillane) taistelevat eläviäkuolleita vastaan. Heidän mukanaan kulkevat tietty Victor Strand (Colman Domingo) ja Nickin tyttöystävä Luciana (Danay García). Vanhoista tutuista parhaiten esille nousee Alicia-tytär, josta on alkanut nousta oma suosikkini tämän sarjan hahmogalleriasta. Debnam-Carey pääsee entistä paremmin osoittamaan kykynsä ja hahmonsa sisukkuuden.
     Fear the Walking Dead ja The Walking Dead yhdistyvät viimein kunnolla, kun The Walking Deadin kahdeksannen kauden päätteeksi Rick Grimesin (nopean cameon tekevä Andrew Lincoln) ryhmästä eronnut Morgan Jones (Lennie James) törmää Clarkin perheeseen ja lähtee heidän matkaansa. Vaikka pidänkin Morganista hahmona ja James on pidettävä häntä esittäessään, tuntuu hänen siirtymisensä silti oudolta. Lähinnä siitä herää tunne, ettei tekijöilläkään ollut enää luottamusta sarjansa hahmoihin, joten tarvittaisiin joku The Walking Deadin suosikkihahmoista pelastamaan tämä lisäosa. Ja kukapa siihen soveltuisi paremmin kuin Morgan, joka on pitkään kokenut itsensä ulkopuoliseksi Rickin ryhmässä? Sen lisäksi siirtyminen aiheuttaa hassun epäkohdan sarjojen aikajanaan. Jos Fear the Walking Dead alkoi ennen The Walking Deadin tapahtumia, kuinka se voi jo neljännellä kaudellaan tapahtua The Walking Deadin kahdeksannen kauden jälkeen? Sarja on siis pakosti tehnyt jossain kohtaa aika hurjia aikahyppyjä, jotta aikajanat voivat vihdoin kohdata toisensa.




Morgan ei jää ainoaksi hahmoksi, joka liittyy uutena Clarkin perheen jengiin. Kausi esittelee myös nuoren Charlie-tytön (Alexa Nisenson, joka joutui kestämään aika hirveitä asioita faneilta ja vieläpä aivan liian nuorena), outoja haastatteluja kuvaavan Alin (Maggie Grace), cowboy-henkisen Johnin (Garret Dillahunt), sekä paikkaansa etsivän Lauran (Jenna Elfman). Uudet hahmot lähtevät liikkeelle tylsinä, mutta kauden edetessä heistä alkaa muovautumaan ihan kiinnostava joukko. Kuitenkin ne jaksot, joissa seurataan vain uusia hahmoja, herättävät herkästi tunteen siitä, että katsoo täysin eri sarjaa kuin Fear the Walking Deadia.

Hahmogallerian uudistukset ja show runnerien vaihto ei valitettavasti johda tason nousuun. Päinvastoin. Fear the Walking Deadin neljäs tuotantokausi on tähän mennessä sarjan heikoin. Ensimmäisen kauden jälkeen sarja vajosi aika keskinkertaiseksi, mutta tämä kausi on jo laimea, eikä mukana ole kuin pari huippuhetkeä. Kuten The Walking Dead -sarjoissa on ollut pitkään tapana, tämäkin kausi esitettiin kahdessa osassa ja sen kyllä huomaa, sillä kauden puolikkaat ovat lopulta hyvin erilaiset toisistaan. Ensimmäinen puolisko keskittyy siirtämään Morganin tähän sarjaan, sekä näyttämään takaumien kautta, mitä tapahtui Clarkin perheelle viime kauden loppuhuipennuksen jälkeen. Toisella puoliskolla taas eloonjääneet saavat vastaansa uuden uhkan, Tonya Pinkinsin esittämän Marthan, joka on motiiviensa ja käytöksensä kanssa kuin mikäkin lasten piirrossarjan ilkikurinen roisto ja kenties surkein pahis koko tämän zombisaagan historiassa.




Paremman pahiksen kanssa kauden toinen puolikas voisi jopa olla ihan kelvollinen paketti. Ainakin se on juonikuvioiltaan ja etenkin kerronnaltaan parempi kuin ensimmäinen puolikas, joka on aikamoinen fiasko. Ensimmäinen puolisko hyppii ajassa edestakaisin äärimmäisen kömpelösti, kadottaen kaiken jännitteen. Tarina ei tunnu etenevän yhtään, sillä siirrymme vähän väliä pidemmiksi ajoiksi näkemään, kuinka Clarkit päätyvät siihen, että tapaavat Morganin. Huonoa on myös se, että ensimmäinen puolikas rakentuu kohti muka-shokeeraavaa välihuipennusta kohti, mutta se pilaa sen paljastamalla jo aiemmin, mitä tulee käymään. Jos ensimmäisen puolikkaan tapahtumat olisi järjestellyt fiksummin ja kausi malttaisi säästellä Morganin saapumista mukaan hieman pidempään, lopputulos voisi olla eheämpi. Jossittelu ei kuitenkaan pelasta tätä kautta, vaan kokonaisuus on heikointa, mitä niin tämä lisäosa kuin alkuperäinen pääsarja ovat tarjonneet.

Ohjaajat tekevät parhaansa tunnelman kanssa, mutta joutuvat tekemään sen kehnojen käsikirjoitusten puitteissa. Kirjoittajien tapa kuljettaa tarinaa on tönkköä puolet ajasta ja toinen puoli menee sitten huonon pahishahmon kanssa. Kirjoittajat tuovat sentään kivasti mukaan teemaa siitä, että vain yhteistyöllä tällaisesta tilanteesta voidaan selvitä, mutta se hukkuu niiden heikkouksien sekaan. Kuvaus on oivallista, mutta kuvien teho hiipuu ankean harmaan värimäärittelyn takia. Puolet ajasta tuotantokautta on tylsä katsoa sen visuaalisen ilmeen vuoksi. Lavasteet ja zombimaskeeraukset ovat toki laadukkaat, minkä lisäksi erikoistehosteet ajavat asiansa. Äänimaailma toimii hyvin, vaikka musiikit eivät säväytäkään. Kenties paras muutos, minkä neloskausi tuo Fear the Walking Deadiin, on tunnusmusiikin vaihto. Jos siis sitä edellisten kausien äänekästä tööttäystä voi tunnusmusiikiksi kutsua. Intro on myös visuaalisesti erilainen ja on ovelaa, että vaikka periaatteessa näemme joka jaksossa samanlaisen maisemakuvan, sitä kuvaa muutetaan pitkin kautta erilaisin keinoin. Jokainen intro vihjailee, mitä jaksossa tulee tapahtumaan. Esimerkiksi kun suuri myrsky on iskemässä, introssa nähdään sellainen myräkkä, mikä nappaa jopa paloja sarjan logosta mukanaan. Kekseliästä!




Yhteenveto: Fear the Walking Deadin neljäs tuotantokausi ei harmillisesti saa sarjaa lähtemään uuteen nousuun erilaisten muutostensa kanssa. Päinvastoin, kyseessä on tähän mennessä sarjan heikoin kausi. Show runnerien vaihto, Morganin siirtäminen pääsarjasta tähän ja muutenkin useiden uusien hahmojen esittely viestivät lähinnä tekijöiden epäluottamuksesta sarjaa kohtaan, sekä epätoivoisista ratkaisuista. Ratkaisut kenties toimisivat paremmin, jos kauden käsikirjoitukset eivät olisi läpikotaisin näin kehnoja. Kauden ensimmäinen puolikas on kaikessa aikahyppelyssään aikamoinen epäonnistuminen, paljastaessaan vahingossa twistinsä liian aikaisin. Toinen puolikas taas tarjoaa niin surkuhupaisan pahishahmon, että ihan nolottaa. Seasta löytyy muutamia aidosti hyviä hetkiä, onnistumisia ja pari ihan kiinnostavaa jaksoa, minkä lisäksi pidän kovasti uudesta introsta, mutta muuten Fear the Walking Deadin neljäs kausi on väsyttävää katseltavaa, joka sai minut jo toivomaan, että sarja ymmärrettäisiin pian viedä päätökseensä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 19.2.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.walkingdead.fandom.com
Fear the Walking Dead, Yhdysvallat, 2015-, AMC, Circle of Confusion, Idiot Box Productions, Valhalla Entertainment, Skybound, AMC Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti